مسجد جامع دامغان
مسجد جامع دامغان یکی از معروفترین بناهای تاریخی این شهر بوده که در نزدیکی میدان امام خمینی قرار دارد. قدمت این مسجد طبق بررسیهای صورت گرفته به پیش از دوران سلجوقیان بازگشته و بانی مسجد به طور دقیق مشخص نیست. معماری بینظیر این مکان سالانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج از کشور به سوی خود میکشاند تا از آن بازدید کنند. این مسجد از بخشهای مختلفی تشکیل میشود که جزو جذابترین جاهای دیدنی دامغان است. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را بیشتر با این جاذبه تاریخی آشنا کنیم.
تاریخچه مسجد جامع دامغان
قدمت مسجد جامع دامغان به قرن چهارم و پنجم هجری میرسد، البته این مسجد در طی سالیان گذشته، بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. این مسجد یکی از معروفترین مکانهای تاریخی شهر دامغان بوده که بانی آن به طور دقیق مشخص نیست و تنها در برخی منابع نامهای «میرزا محمد خان» سپهسالار اعظم قاجار و «حاج شیخ محمد کاظم» به چشم میخورد که نام آنها به عنوان بانیان بخشهایی از مسجد به چشم میخورد. همچنین مدرسهای تاریخی در مجاورت مسجد قرار دارد که بانی آن شخصی به نام «حاج فتحعلی بیگ» معرفی شدهاست.
طبق بررسیهای انجام شده کارشناسان با توجه به سفرنامههای تاریخی، اولین شخصی که از این مسجد در نوشتههای خود یاد کردهاست، مقدسی، جغرافیدان مسلمان بوده که در سال 332 شمسی از این شهر زیبا دیدن کرده است. همچنین در برخی دیگر از سفرنامهها، ساخت این بنا به دوران هارون الرشید نسبت داده شدهاست. البته باید بدانید این مسجد در طول تاریخ به طور کامل تخریب شده و در دورانهای مختلف توسط افراد مختلف مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. مسجد جامع دامغان در تاریخ 15 دی ماه سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مسجد جامع دامغان کجاست؟
مسجد جامع دامغان در خیابان تاریخانه یا مطهری، و در بین خیابانهای خوش قدم و ایستگاه این شهر واقع شدهاست. شما میتوانید علاوه بر ماشین شخصی خود، از تاکسی و یا اتوبوس برای دسترسی به مسجد استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این مسجد، ایستگاه میدان امام خمینی است که در فاصله کمی از این مکان قرار دارد.
همچنین اگر با خودروی شخصی خود به دامغان سفر کردید و قصد بازدید از مسجد جامع و سایر جاذبههای گردشگری آن را دارید، در قسمت زیر لوکیشن دقیق این جاذبه را برایتان قرار دادهایم تا به کمک آن بتوانید به راحتی کوتاهترین و بهترین مسیر را انتخاب کنید.
معماری مسجد جامع دامغان
همانطور که گفتیم این مسجد یک بار تخریب شده و در دورانهای مختلف بخشهای دیگری به آن اضافه شد. به طور کلی سبک معماری این مسجد سبکی شبیه به بناهای سلجوقیان دارد. مهمترین مصالح به کار رفته در ساخت این مسجد آجر بوده که به وضوح در نمای مسجد میبینیم. این مسجد دارای 35 متر طول و 18 متر عرض است و از چهار شبستان تشکیل میشود. همچنین مسجد جامع دامغان دارای یک مناره به ارتفاع 31 متر است که دارای تزئینات آجرکاری و دو کتیبه به خط کوفی است. بر روی این کتیبهها، آیاتی از قرآن کریم نوشته شدهاست.
مناره تاریخی مسجد دارای کاشیکاریهای بسیار نفیس و ارزشمند است که جزو قدیمیترین کاشیکاریهای کشور است. بزرگترین شبستان مسجد به صورت ایوان به سبک سلجوقی، در بخش غربی مسجد ساخته شده که دارای 16 ستون است و سقف آن گچبری است. همچنین محراب جزو زیباترین بخشهای مسجد است که از مقرنسکاری و نقش و طرحهای هندسی، به کمک گچبریهای بسیار ظریف و هنرمندانه مزین شدهاست.
مقصد بعدی کجاست؟
پس از بازدید از مسجد جامع دامغان، شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شود که مقصد بعدی کجاست؟ خوشبختانه باید بگوییم شهر دامغان مملو از جاذبههای تاریخی، طبیعی و تفریحی بوده که به راحتی نمیتوان از کنار آنها گذشت. پیشنهاد میکنیم در اولین موقعیت به مقاصدی که در قسمت زیر برایتان قرار دادهایم، سر بزنید و از بازدید از آنها لذت ببرید.
- خانه لطفی دامغان (فاصله: 490 متر)
- گنبد پیر علمدار (در 1.5 کیلومتری از مسجد جامع دامغان)
- برج چهل دختر (با فاصله 1.2 کیلومتر از مسجد)
- قلعه دولت آباد (فاصله تا مسجد جامع دامغان: 19.2 کیلومتر)
- خانه صدیق (با فاصله 510 متر از مسجد)
- مسجد تاریخانه (فاصله تا مسجد جامع: 1.2 کیلومتر)
- برج مهماندوست (فاصله: 23 کیلومتر)
نکات بازدید از مسجد جامع دامغان
- هزینه بازدید از مسجد جامع دامغان برای تمامی افراد رایگان بوده و تنها برای بازدید از زیرزمین این مسجد که دارای ویژگیهای خاص و جالب است، میبایست مبلغ 5 هزار تومان پرداخت کنید.
- شما میتوانید همه روزه از صبح الی غروب آفتاب از این مسجد تاریخی دیدن کنید. چنانچه تنها قصد بازدید از مسجد را دارید، پیشنهاد میکنیم هنگام نماز را برای بازدید خود انتخاب نکنید.
- شهر دامغان آبوهوایی گرم و خشک دارد و در برخی از مناطق شمال شهر که به رشتهکوه البرز نزدیک است، اکثر مواقع دارای آبوهوای خنک و معتدل است. بنابراین بهترین زمان بازدید از مسجد جامع دامغان و سایر جاذبههای گردشگری آن، فصل بهار و پاییز است.
- بازدید از تمامی بخشهای این مسجد تاریخی حدود 2 الی 3 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- برای علاقهمندان به عکاسی از بناهای تاریخی، این مسجد یکی از بهترین سوژهها تلقی میشود. نمای آجری و معماری ایرانی – اسلامی آن شما را شگفتزده خواهد کرد.
- خواهشمندیم در هنگام بازدید از مسجد، شئونات اسلامی و اخلاقی را رعایت کرده و تا جایی که میتوانید در زمان برگزاری نماز جماعت از آن بازدید نکنید.
- این مسجد باشکوه، یکی از ارزشمندترین بناهای تاریخی کشورمان بوده که جزو میراث ملی ایران محسوب میشود، لذا از تخریب و آسیب به آن جلوگیری کنید.
سخن آخر
شهر دامغان یکی از معروفترین شهرهای کشورمان بوده که دارای جاذبههای تاریخی زیادی است که هرکدام از آنها، شما را به چندین هزار سال پیش میبرد. مسجد جامع دامغان یکی از همین جاذبههای تاریخی بوده که ارزش بالایی جهت بازدید دارد و یکی از قدیمیترین مساجد ایران معرفی میشود. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم اطلاعات جامعی از تاریخچه و معماری مسجد را در اختیارتان قرار دهیم تا با دید بازتری از آن دیدن کنید. امیدواریم از خواندن مقاله لذت برده باشید. همچنین از اینکه تا پایان همراه ما بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این مسجد در خیابان تاریخانه یا مطهری، و در بین خیابانهای خوش قدم و ایستگاه قرار دارد.
بازدید از این مسجد رایگان بوده و فقط برای بازدید از زیرزمین باید هزینهای را پرداخت کنید.
خانه تاریخی صدیق، خانه لطفی، گنبد پیر علمدار و مسجد تاریخانه از جاذبههای دیدنی اطراف مسجد است.
فصل بهار و پاییز بهترین زمان بازدید از این مسجد است. مسجد جامع دامغان کجاست؟
هزینه بازدید از مسجد جامع دامغان چقدر است؟
جاذبه های اطراف این مسجد کدام است؟
بهترین زمان بازدید از این مسجد کدام است؟