جاهای دیدنی گلپایگانایرانگردیسفر به استان اصفهانسفر به گلپایگان

مسجد جامع گلپایگان

مسجد جامع گلپایگان یکی از قدیمی‌ترین مساجد کشورمان محسوب می‌شود که قدمت آن به دوران سلجوقیان برمی‌گردد. این مسجد از بخش‌های متنوعی نظیر محراب، ایوان، شبستان و گنبد تشکیل می‌شود که هرکدام با معماری خیره‌کننده خود نظر شما را جلب می‌کند. این مسجد تاریخی که در مرکز و بافت قدیمی شهر قرار دارد، جزو معروف‌ترین جاهای دیدنی گلپایگان شمرده می‌شود. اگر به معماری دوران‌های مختلف تاریخی کشورمان علاقه دارید، در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با یکی از جذاب‌ترین مساجد ایران آشنا کنیم.

تاریخچه مسجد جامع گلپایگان

تاریخچه مسجد جامع گلپایگان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Saba Radmehr)

مسجد جامع گلپایگان به دستور «ابونصر ابراهیم بن محمد بابا عبدالملک»، حاکم وقت اصفهان در دوران سلجوقیان ساخته شد. برخی سال ساخت این مسجد را از روی کتیبه‌های قدیمی به سال 466 شمسی نسبت می‌دهند. جالب است بدانید با ورود اسلام به ایران و تغییر دین مردم از زرتشت به اسلام، بسیاری از آتشکده‌ها تخریب و به جای آن‌ها مساجد زیادی احداث شد. این مسجد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بر روی یک آتشکده‌ای ساسانی بنا شده‌است.

طراحی و معماری این مسجد جذاب طبق کتیبه‌ای که در محراب مسجد به چشم می‌خورد، برعهده «ابوعمر بن محمد قزوینی» بوده است. البته در طول تاریخ مسجد بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و بخش‌های جدیدی به آن اضافه شده‌است. برای مثال در زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار، شبستان‌هایی با طرح ساده در طرفین گنبد اضافه شد. مسجد جامع گلپایگان یکی از ارزشمندترین بناهای تاریخی کشور در تاریخ 9 مردادماه سال 1312 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

مسجد جامع گلپایگان کجاست؟

آدرس مسجد جامع گلپایگان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Tahoura Mohammadzadeh)

مسجد جامع گلپایگان در میدان جانباز و در خیابان مسجد جامع و کوچه‌ای به همین نام واقع شده‌است. برای دسترسی به این مسجد تاریخی می‌توانید از تاکسی و خودروی شخصی خود استفاده کنید. مسجد در مرکز شهر قرار دارد و دسترسی به آن بسیار راحت است. برای اینکه به راحتی خودتان را به این مکان جذاب برسانید، ابتدا به مرکز شهر یعنی میدان هفدهم شهریور رفته و مسیر را تا خیابان مرکز بهداشته ادامه دهید. پس از طی این خیابان به راست پیچیده تا وارد خیابان مسجد جامع شوید. مسجد در این خیابان قرار دارد.

در قسمت زیر لوکیشن دقیق این جاذبه را از گوگل مپ برایتان قرار داده‌ایم تا به راحتی مسیریابی کرده و خودتان را به آن برسانید.

لوکیشن در بلد

معماری مسجد جامع گلپایگان

معماری مسجد جامع گلپایگان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Saba Radmehr)

همانطور که اشاره کردیم معماری این مسجد بر عهده یک معمار قزوینی به نام ابو عمر بن محمد قزوینی، معروف به «بواسار کسرار» بود. ایشان با نهایت خلاقیت و هنر این مسجد را احداث نمودند. سبک معماری به کار گرفته شده در این بنا، سبک ایرانی اسلامی بوده و آن را می‌توانیم در کاشی‌کاری‌ها، نقوش و طرح‌های اسلیمی و آجرچینی‌های گوشه به گوشه مسجد ببینیم. مهم‌ترین مصالح به کاررفته در ساخت این مسجد، آجر و سنگ است که به خوبی در تمامی بنا آجرکاری‌های بسیار ظریفی دیده می‌شود.

 این مسجد با زیربنای 1600 متر مربع از بخش‌های مختلفی مانند گنبد، صحن و شبستان تشکیل شده‌ که آجرکاری‌های به کار رفته در آن همگی به دوران سلجوقیان برمی‌گردد و تنها در دوران‌های بعدی مرمت شده‌است. یک حوض آب بزرگ در وسط صحن جلوه‌ای خاص به این مکان داده که نمازگزاران از آن برای گرفتن وضو استفاده می‌کردند. همچنین یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این بنا، کتیبه‌های درون مسجد بوده که به یادگار از دوران سلجوقیان برجا مانده است.

معماری مسجد جامع گلپایگان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Saba Radmehr)

در قسمت زیر گنبد مسجد کتیبه‌ای قدیمی قرار دارد که بر روی آن آیه 18 سوره توبه نوشته شده‌است. علاوه بر آن، در محراب مسجد نیز چندین کتیبه وجود دارد که اطلاعاتی از زمان ساخت و بانی آن را به ما می‌دهد. همچنین در اطراف محراب کتیبه‌هایی مزین به آیات قرآن کریم به چشم می‌خورد که زیبایی محراب را چندین برابر کرده است.

یکی از مهم‌ترین و زیباترین بخش‌های مسجد جامع گلپایگان، گنبد خانه آن بوده که مربوط به دوران سلجوقیان است. این گنبد با آجرکاری‌های بسیار نفیس و همچنین طرح‌های هندسی و اسلیمی تزئین شده‌است. ارتفاع گنبد مسجد 22 متر، در ابعاد 12 در 12 متر از داخل است. به طور کلی این مسجد بی‌نظیر یکی از قدیمی‌ترین مسجدهای کشورمان بوده که بر اساس الگوی ایرانی اسلامی طراحی شده و معماری جذاب آن گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند.

جاذبه های اطراف مسجد جامع گلپایگان

جاذبه های اطراف مسجد جامع گلپایگان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: H)

گلپایگان یکی از شهرهای قدیمی استان اصفهان بوده که در دوران ساسانی و بعد از اسلام، جرفادقان نامیده می‌شده. جاذبه‌های گردشگری این شهر تمامی ندارد. اگر از دیدن این مسجد تاریخی هیجان‌زده شده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم که سایر جاذبه‌های تاریخی و طبیعی گلپایگان را از دست ندهید. در لیست زیر می‌توانید مهم‌ترین و زیباترین این جاذبه‌ها را مشاهده کنید.

  • ارگ گوگد (فاصله: 9.2 کیلومتر)
  • مناره گلپایگان (فاصله تا مسجد جامع گلپایگان: 823 متر)
  • امامزاده هفده تن (با فاصله 1.9 کیلومتر از مسجد)
  • تنگه غرقاب (در 17.6 کیلومتری از مسجد جامع گلپایگان)
  • بازار چهارسوق گلپایگان (با فاصله 283 متر از مسجد)
  • دریاچه سد گلپایگان (فاصله: 27 کیلومتر)

نکات بازدید از مسجد جامع گلپایگان

نکات بازدید از مسجد جامع گلپایگان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Arg googad)
  • بازدید از مسجد جامع گلپایگان رایگان بوده و نیازی به پرداخت هیچ هزینه‌ای نیست.
  • مسجد جامع گلپایگان در همه روزهای هفته قابل بازدید است.
  • بازدید از تمام بخش‌های این مسجد زیبا برای عموم افراد آزاد است؛ البته رعایت پوشش اسلامی در هنگام بازدید از آن الزامی است.
  • اگر می‌خواهید تنها از بنای مسجد دیدن کنید، بهتر است در هنگام نمازهای روزانه به سراغ بازدید از آن نروید.
  • آب و هوای شهر گلپایگان گرم و خشک بوده و تابستان‌های بسیار گرم و زمستان‌های سرد و خشکی دارد. بنابراین بهترین زمان بازدید از مسجد جامع و سایر جاهای دیدنی این شهر، فصل بهار و اوایل پاییز است.
  • بازدید کنندگان می‌توانند همه روزه از صبح الی عصر این این مسجد دیدن کنند.
  • بازدید از تمام بخش‌های مسجد جامع گلپایگان کمتر از دو ساعت از زمان شما را می‌گیرد و پیشنهاد می‌کنیم که این زمان را اختصاص دهید تا چیزی از قلم نیفتد.
  • همانطور که گفتیم قدمت این مسجد به بیش از 900 سال پیش بازمی‌گردد. خواهشمندیم در هنگام بازدید از آن، از وارد کردن آسیب به بخش‌های مختلف مانند نوشتن یادگاری بر روی دیوارها و غیره خودداری کنید.
  • برای علاقه‌مندان به بناهای تاریخی با معماری ایرانی اسلامی، این مسجد سوژه‌ای عالی برای عکاسی است.

سخن پایانی

مسجد جامع گلپایگان با معماری کم‌نظیری که دارد و قدمتی که به دوران سلجوقیه برمی‌گردد، جزو بناهایی است که بازدید از آن را نباید از دست بدهید. سبک معماری ایرانی اسلامی و قدمت 900 ساله این مسجد هرکسی را به سوی آن جذب می‌کند. امیدواریم در آینده‌ای نزدیک فرصت سفر به گلپایگان و بازدید از این مسجد برای شما عزیزان فراهم شود. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، بی‌نهایت سپاسگزاریم. اگر تجربه بازدید از دیدنی‌های این شهر و به ویژه بازدید از این مسجد را دارید، خوشحال می‌شویم تجربه خود را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

مسجد جامع گلپایگان کجاست؟

این مسجد در میدان جانباز شهر گلپایگان و در خیابان مسجد جامع و کوچه‌ای به همین نام قرار گرفته است.

قدمت مسجد جامع گلپایگان چقدر است؟

قدمت مسجد به بیش از 900 سال پیش، به دوران سلجوقی بازمی‌گردد.

آیا بازدید از مسجد جامع گلپایگان رایگان است؟

بله؛ برای بازدید از این مسجد تاریخی نیازی به پرداخت هزینه نیست.

بهترین زمان بازدید از این مسجد کدام است؟

فصل بهار و اوایل پاییز بهترین زمان بازدید از این بنای تاریخی است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا