جاهای دیدنی دامغانایرانگردیسفر به استان سمنانسفر به دامغان

خانه لطفی دامغان

در زمان‌های گذشته، پادشاهان و حاکمان در شهرهای خود خانه‌ای اعیانی را می‌ساختند تا در آن‌جا زندگی کنند و یا آن‌ها را تفرجگاهی برای خود می‌دانستند. این خانه‌های تاریخی که در دوران‌های مختلف بنا می‌شد امروزه به جاذبه‌های دیدنی هرشهری تبدیل شده و مردم به راحتی می‌توانند از درون آ‌ها دیدن کنند. خانه لطفی دامغان نیز یکی از همین خانه‌های اعیانی متعلق به دوران قاجار در شهر دامغان بوده و امروزه به موزه مردم ‌شناسی این شهر تبدیل شده‌است.

این خانه جذاب که امروزه یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی دامغان شناخته می‌شود در خیابان 12 فروردین این شهر قرار دارد. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را بیشتر با این خانه تاریخی و موزه آن آشنا کنیم.

تاریخچه خانه لطفی دامغان

تاریخچه خانه لطفی دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Iman Fakhri Joshani)

قدمت خانه لطفی دامغان به زمان قاجار باز می‌گردد و در دوران سلطنت مظفرالدین شاه قاجار در مرکز این شهر ساخته شده‌است. این خانه زیبا که محل زندگی ارباب‌ها و بزرگان شهر در زمان‌های مختلف بوده، از بخش‌های مختلفی نظیر اصطبل، خانه مستخدمین، حیاط بیرونی، حیاط اندورنی، آب انبار، تنورخانه و غیره تشکیل می‌شود. خانه لطفی با معماری بی‌نظیر خود در حدود 110 سال پیش، مقر حکومت یکی از حاکمان والامقام دوره قاجار به نام شجاع لشکر بود.

این خانه تاریخی در سال 1388 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و در سال 1392 به موزه تاریخ شهر دامغان تبدیل شد و بیش از 500 آثار و اشیای تاریخی در آن نگه‌داری می‌شود.

خانه لطفی دامغان کجاست؟

آدرس خانه لطفی دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hamed Younesi)

خانه لطفی دامغان در میدان امام و در خیابان 12 فروردین این شهر واقع شده‌است. برای دسترسی آسان به این خانه تاریخی می‌توانید از تاکسی و یا اتوبوس استفاده کنید. اگر قصد دارید با اتوبوس‌های شهری خودتان را به خانه برسانید، کافیست در ایستگاه میدان امام پیاده شوید و با کمی پیاده‌روی به سوی خیابان 12 فروردین بروید. در قسمت زیر لوکیشن دقیق این خانه از گوگل مپ را برایتان قرار داده‌ایم تا بهترین و کوتاه‌ترین مسیر را برای رسیدن به مقصد پیدا کنید.

لوکیشن در بلد

معماری خانه لطفی دامغان

معماری خانه لطفی دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hamed Younesi)

مساحت خانه لطفی دامغان به حدود 10 هزار متر مربع می‌رسد و همانطور که گفتیم از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌است. سبک معماری این خانه سبک درونگرا بوده و در جهت حفظ حریم خصوصی فضای خانه ساخته شده‌است. در قسمت ورودی خانه تزئینات زیبایی از آجرکاری و در دو طرف آن طاق‌نماهایی را می‌بینیم که در قسمت بالای این طاق‌نماها، طاقچه‌های مربع شکل ایجاد شده و زیبایی آن را چندین برابر کرده‌است. همچنین بالای درب ورودی، وجود یک طاق جناغی جلوه‌ای خاص به این خانه داده است. جالب است بدانید درب خانه دارای دو کوبه با دو صدای مختلف بوده که هرکدام از آن‌ها مخصوص بانوان و مردان است.

اکثر خانه‌های تاریخی کشور به شکل درونگرا ساخته شده‌اند و همگی آن‌ها دارای هشتی است. هشتی فضای درون و بیرون خانه را از هم جدا می‌کند و مانع دید مستقیم فضای درونی خانه از بیرون می‌شود. هشتی خانه لطفی دامغان با طاق‌های گهواره‌ای تزئین شده‌اند. پس از گذر از هشتی وارد حیاط خانه می‌شویم و حوضی بزرگ و پر آب توجه ما را به خودش جلب می‌کند. جالب است بدانید دیوارهای بلند اطراف حیاط، عمارت را در برابر بادها و طوفان‌های شدید و سایر بلایای طبیعی حفظ می‌کند.

در انتهای حیاط ساختمانی دو طبقه با چهار ستون گچی و سرستون‌های گچ‌بری شده خودنمایی می‌کند. این ساختمان زیبا شامل چندین اتاق از جمله اتاق پنج دری می‌شود. طبقه اول این عمارت زیرزمین و طبقه دوم آن با 5 پله از طبقه اول جدا می‌شود. زیر زمین این خانه حیاط اندرونی و دیگر حیاط‌های خانه لطفی دامغان را به یکدیگر متصل می‌کند. حیاط اندرونی نیز به تنهایی دارای ورودی جداگانه و هشتی است که محل زندگی مستخدمین خانه بوده. همچنین علاوه بر خانه مستخدمین، اصطبل اسب که دارای سقفی گنبدی شکل است، در این حیاط قرار دارد.

موزه خانه لطفی دامغان

موزه خانه لطفی دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Iman Fakhri Joshani)

همانطور که اشاره کردیم خانه لطفی دامغان در سال 1392 با تصمیم اداره میراث فرهنگی به موزه تاریخ شهر دامغان تبدیل شد. در این موزه به طور کامل با آداب و رسوم و سبک زندگی مردم این شهر زیبا آشنا می‎‌شوید. در موزه تاریخ شهر دامغان آثار و اشیای مختلفی نظیر لباس‌های محلی دامغان، ادوات کشاورزی، آهنگری، سندهای مهم تاریخی، وسایل زندگی مانند ظروف سفالی، زیورآلات، تابلوهای با ارزش، دست نوشته‌های مهم، عکس‌های تاریخی و غیره نگه‌داری می‌شود.

همچنین در قسمت اتاق مشاهیر موزه به طور کامل با مشاهیر این شهر به همراه تندیس آن‌ها آشنا خواهید شد. جالب است بدانید مردم شهر نیز آثار گرانبهایی را به موزه هدیه داده‌اند.

جاذبه های اطراف خانه لطفی دامغان

جاذبه های اطراف خانه تاریخی لطفی دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Amin Motlagh)

خانه لطفی دامغان به دلیل موقعیت مکانی خود، جاذبه‌های گردشگری دیگری را در اطراف خود جای داده‌است که می‌توانید به سراغ آن‌ها بروید. این شهر زیبا مملو از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی بوده که هرکسی را به سوی خود می‌کشاند. پیشنهاد می‌کنیم حتما چند روزی را در این شهر اقامت کنید تا بتوانید تمامی جاهای دیدنی آن را از نزدیک ببینید و سفری به‌یادماندنی را برای خود و خانواده‌تان رقم بزنید. در ادامه لیستی از بهترین و نزدیک‌ترین جاهای دیدنی به این خانه جذاب را برایتان آماده کرده‌ایم.

  • پارک ملت دامغان (فاصله: 1.3 کیلومتر)
  • بازار دامغان (با فاصله 345 متر از خانه لطفی دامغان)
  • مسجد تاریخانه (با فاصله 1.1 کیلومتر از خانه)
  • خانه تاریخی میررحیمی (در 180 متری از خانه لطفی دامغان)
  • چشمه علی دامغان (فاصله: 32 کیلومتر)
  • برج مهماندوست (با فاصله 22 کیلومتر)

نکات بازدید از خانه لطفی دامغان

نکات بازدید از خانه لطفی دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hamed Younesi)
  • هزینه بازدید از خانه لطفی دامغان برای تمامی گردشگران مبلغ 5 هزار تومان است.
  • شما می‌توانید همه روزه به جز ایام تعطیلات رسمی، از ساعت 07:30 صبح الی 14:30 بعدازظهر از آن دیدن کنید. بازدید از تمامی بخش‌های این خانه 1 الی 2 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص می‌دهد.
  • شهر دامغان یکی از شهرهای گرم و خشک استان سمنان بوده که تابستان‌های بسیار گرم و زمستان‌های سردی دارد، بنابراین بهترین زمان برای بازدید از خانه لطفی دامغان و دیگر جاذبه‌های گردشگری این شهر فصل بهار و پاییز است.
  • برای علاقه‌مندان به مردم شناسی و سبک زندگی مردمان شهرهای مختلف در گذشته‌های دور، این موزه می‌تواند سوژه‌ای بسیار عالی جهت عکاسی باشد. همچنین گرفتن عکس یادگاری در بخش‌های مختلف خانه را از دست ندهید.
  • موزه خانه لطفی دامغان معروف به موزه تاریخی شهر دامغان یکی از مهم‌ترین موزه‌های این شهر بوده که شما را با آداب و رسوم و فرهنگ مردم این شهر آشنا می‌کند، از نوشتن یادگاری، لمس کردن اشیا و ریختن زباله درون موزه پرهیز کنید.

کلام آخر

خانه لطفی دامغان یکی از زیباترین و برجسته‌ترین خانه‌های تاریخی دوران قاجار بوده که ارزش بالایی جهت بازدید دارد. در کنار معماری خیره‌کننده این خانه موزه مردم شناسی آن شما را به طور کامل با سبک زندگی مردم دامغان در زمان‌های گذشته آشنا می‌کند. امیدواریم در آینده‌ای نزدیک فرصتی فراهم شود تا بتوانید از نزدیک بخش‌های مختلف این خانه را ببینید و لذت ببرید. از اینکه تا پایان این مقاله از گردشی تاپ نگاه گرمتان را به ما سپردید، بی‌نهایت سپاسگزاریم.

سوالات متداول

خانه لطفی دامغان کجاست؟

این خانه در میدان امام و در خیابان 12 فروردین این شهر قرار دارد.

قدمت خانه لطفی دامغان به چه دورانی می‌رسد؟

این خانه تاریخی متعلق به دوران قاجار بوده است.

هزینه بازدید از خانه لطفی دامغان چقدر است؟

هزینه بازدید از این خانه 5 هزار تومان است.

در چه ساعاتی از روز می‌توانیم از این خانه دیدن کنیم؟

بازدید کنندگان می‌توانند همه روزه از ساعت 07:30 صبح الی 14:30 بعدازظهر از خانه لطفی دیدن کنند.

بهترین زمان بازدید از خانه لطفی کدام است؟

بهترین زمان بازدید از خانه و دیگر جاذبه‌های گردشگری دامغان، فصل بهار و پاییز است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4.5 تعداد کل امتیازات 2

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا