یکی از جذابترین جاهای دیدنی دامغان که در زمان سلجوقیان ساخته شده، برج چهل دختر است. این برج تاریخی با معماری فوقالعاده خود در خیابان فلاحی این شهر قرار دارد و با توجه به قدمت و سبک معماری، هرکسی را محو خودش میکند. در واقع این مکان، یک آرامگاه خانوادگی بوده که متعلق به امامزاده جعفر است و در کنار برج قرار دارد و به کمک آجرکاریهای بسیار ظریف تزئین شدهاست. چنانچه از بازدید بناهای تاریخی لذت میبرید، پیشنهاد میکنیم در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با تاریخچه و معماری این برج زیبا آشنا کنیم.
تاریخچه برج چهل دختر
قدمت برج چهل دختر به سده 5 هجری قمری برمیگردد. این برج متعلق به دوران سلجوقیان بوده و کاربری آرامگاه داشته و در مرکز شهر دامغان قرار گرفته است. این برج تاریخی در سال 404 شمسی (1054 میلادی) به دستور شخصی به نام اسفاربکی بن اصفهانی ملقب به ابوشجاع اصفهانی که هویت وی تا اندازهای مجهول است، در محوطه امامزاده جعفر دامغان بنا شدهاست. امامزاده جعفر از نسل امام زین العابدین بوده و احتمال میرود که مقبره کنار برج یک آرامگاه خانوادگی است.
بد نیست بدانید برخی از باستان شناسان معتقدند که این برج بر روی خرابههای یک آتشکده زرتشتیان ساخته شده و قدمت اصلی آن به دوران پیش از اسلام باز میگردد. همچنین به اعتقاد عدهای از مردم سمنان این برج به دست چهل دختر که از تعلقات دنیا دست کشیدهاند، ساخته شدهاست. برج چهل دختر در تاریخ 3 بهمن ماه سال 1379 با شماره ثبت 3035 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
برج چهل دختر کجاست؟
برج چهل دختر دامغان در خیابان شهید فلاحی این شهر واقع شدهاست. برای دسترسی به این برج میتوانید از سیستم حمل و نقل عمومی نظیر تاکسی و یا اتوبوس استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به برج، ایستگاه بلوار آزادی بوده که با فاصله اندکی از این جاذبه قرار دارد. همچنین اگر قصد دارید با ماشین شخصی خودتان از این جاذبه دیدن کنید، ابتدا خودتان را به بلوار آزادی و سپس به خیابان فلاحی برسانید.
چنانچه برای اولین بار است که به دامغان سفر میکنید و با خیابانهای آن آشنا نیستید، لوکیشن زیر از گوگل مپ، کوتاهترین و بهترین مسیر را به شما نشان میدهد.
معماری برج چهل دختر
این برج زیبا بسیار ماهرانه و با مهندسی بسیار دقیقی ساخته شده، به طوریکه هیچگونه آسیبی تا به امروزه به این بنا وارد نشده است. برج چهل دختر به صورت هشت ضلعی ساخته شده که ضلع داخلی هرکدام از این اضلاع 8.2 متر و از خارج 5.4 متر است. همچنین ارتفاع این برج در قسمتهای مختلف بین 10 تا 12 متر متغیر است. طرح درونی برج، دایرهای شکل بوده و بدنههای آن به صورت استوانهای ساخته شدهاست. همچنین درون برج گچکاری بوده و قبری بسیار ساده در مرکز آن قرار دارد که در دوران پس از ساخت برج در آن قرار گرفته است.
جالب است بدانید طبق بررسیهای باستان شناسان این بنا از دو عنصر آب و خاک تشکیل شده که به معماری عریان ایرانی معروف است. آجرکاریهای برج، جزو مهمترین تزئینات به کار رفته در آن بوده که این سازه را در برابر آب، باد و طوفان مقاوم کرده است. همچنین گنبد مخروطی شکل برج، با استفاده از نوارهای تزئینی آجری در قسمت پایین آن مزین شدهاست. ظاهر بیرونی برج، به سبک برج طغرل ری و میل رادکان ساخته شدهاست. همچنین در قسمت بیرونی برج چهل دختر، کتیبهای گچی به خط کوفی قرار دارد که متاسفانه غیر قابل خواندن است.
جاذبه های اطراف برج
برج چهل دختر تنها یکی از جاهای دیدنی دامغان بوده و هنوز دهها مکان دیگر باقی مانده که باید از آن بازدید کنید. آثار و اشیای تاریخی به جا مانده از این شهر، رشد و شکوفایی دامغان را در زمان حکومت آل بویه نشان میدهد. اگر به بازدید از بناهای تاریخی علاقهمند هستید، دامغان یکی از بهترین گزینهها برای سفر است. در قسمت زیر لیستی از سایر جاهای دیدنی این شهر را برایتان قرار دادهایم که برای بازدید از آنها برنامهریزی کنید.
- خانه لطفی دامغان (فاصله: 1.2 کیلومتر)
- خانه صدیق (با فاصله 1.1 کیلومتر از برج چهل دختر)
- چشمه علی دامغان (در 32 کیلومتری از برج چهل دختر)
- برج مهماندوست (فاصله از برج: 26 کیلومتر)
- گنبد زنگوله (فاصله: 874 متر)
- گنبد پیر علمدار (با فاصله 2.3 کیلومتر از برج)
- مسجد تاریخانه (فاصله: 2.4 کیلومتر)
نکات بازدید از برج
- برای بازدید از این برج هزینهای لازم نیست و شما میتوانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید.
- بازدیدکنندگان میتوانند همه روزه به جز ایام تعطیل، در ساعات اداری از برج چهل دختر دامغان دیدن کنند.
- از آنجایی که شهر دامغان، شهری کویری و گرمسیر بوده، اوایل فصل بهار و اوایل فصل پاییز بهترین زمان بازدید از برج چهل دختر و سایر جاذبههای گردشگری دامغان است.
- بازدید از تمام بخشهای این برج تاریخی زیبا حدود 1 الی 2 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- در نزدیکی این برج ، بازارچه و مراکز خریدی وجود دارد که به راحتی میتوانید صنایع دستی و سوغات دامغان را تهیه کنید.
- معماری جذاب این برج و آجرکاریهای خلاقانهاش بهترین سوژه برای علاقهمندان به عکاسی از بناهای تاریخی است. همچنین پیشنهاد میکنیم گرفتن عکس یادگاری در کنار این بنا را به هیچوجه فراموش نکنید.
- برج چهل دختر یکی از مهمترین میراث ملی کشورمان بوده که ارزش تاریخی بسیار زیادی دارد، لذا خواهشمندیم از تخریب بنا، نوشتن یادگاری و هر آنچه باعث آسیب به بنا میشود، جلوگیری کنید.
سخن پایانی
برج چهل دختر دامغان مربوط به دوران سلجوقیان، جزو دیدنیترین جاذبههای گردشگری این شهر بوده که سالانه افراد زیادی را به سوی خود میکشاند. معماری جذاب این برج، نقطه قوت آن بوده و برای علاقهمندان به آثار تاریخی، یکی از بهترین مکانها شمرده میشود. امیدواریم در آیندهای نزدیک فرصتی فراهم شود تا بتوانید از این جاذبه دیدن کنید. همچنین اگر قبلا این برج را از نزدیک دیدهاید، خوشحال میشویم تجربه خود را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان مقاله نگاه گرمتان را به ما سپردید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این برج در در خیابان شهید فلاحی شهر دامغان قرار گرفته است.
برج چهل دختر متعلق به دوران سلجوقیان است و در سال 404 شمسی ساخته شده است.
گنبد زنگوله، گنبد پیر علمدار، مسجد تاریخانه و خانه لطفی از جمله جاذبههای اطراف این برج است.
بازدید از برج چهل دختر دامغان برای تمامی افراد رایگان است. برج چهل دختر کجاست؟
قدمت برج چهل دختر دامغان به چه دورانی بر میگردد؟
جاذبه های اطراف این برج کدام است؟
هزینه بازدید از این برج زیبا کدام است؟