غار کتله خور
در اعماق زمین، جایی که نور خورشید به ندرت نفوذ میکند، دنیایی شگفتانگیز و اسرارآمیز نهفته است که به آن غار کتله خور میگویند. کتلهخور، شاهکاری بیبدیل از طبیعت است که در گذر میلیونها سال، با ظرافت و حوصله تراشیده شده است و هر قسمت از آن، داستانی مجزا دارد. این غار یکی از معروفترین و محبوبترین جاهای دیدنی زنجان شناخته میشود و سالانه غارنوردان و گردشگران زیادی را به سوی خود جذب میکند. در این مقاله اطلاعات کاملی از این غار خارقالعاده را در اختیارتان قرار خواهیم داد. پیشنهاد میکنیم تا پایان همراه ما باشید.
تاریخچه غار کتله خور
غار کتله خور، نگینی درخشان در تار و پود طبیعت ایران، با قدمتی دیرینه که به 120 میلیون سال پیش میرسد، گویی رازهایی از دل تاریخ را در اعماق خود نهان کرده است. این غار نخستین بار در سال 1300 هجری شمسی کشف شد و 31 سال بعد، در سال 1331، غار کتله خور به عنوان گنجینهای ملی به ثبت رسید. این غار آهکی، با هفت طبقه مجزا، تاکنون طولانیترین غار شناخته شده در ایران لقب گرفته و طولی نزدیک به 13 هزار متر دارد.
سه طبقه از این طبقات هفتگانه، تاکنون به طور کامل شناسایی شدهاند. گویی هر طبقه، حکایتی از گذر زمان را روایت میکند. طبقات بالایی غار خشک هستند و در طبقات زیرین، رودخانهای در جریان است که زیبایی غار را دوچندان میکند. این غار، حاصل فرسایش آهکی و حرکات تکتونیکی زمین در طول میلیونها سال است و گویی هر قندیل و چکنده، حکایتی از گذر زمان را روایت میکند.
غار کتله خور، پس از غار علیصدر همدان، به عنوان دومین غار مهم توریستی ایران شناخته میشود. این غار شگفتانگیز، با زیباییهای بینظیر و شکوه و عظمت خود، سالانه پذیرای خیل عظیمی از گردشگران از سراسر ایران و جهان است. در طبقه اول غار، که برای بازدید عموم آمادهسازی شده دارای دو بخش دالان و تالار، با قندیلهای بدیع و اشکال متنوع است که چشم هر بیننده را به خود جذب میکند.
وجه تسمیه غار کتله خور
در برخی از مناطق غربی ایران، از جمله زنجان، به کوههای کم ارتفاع “کتله” میگویند. نظریههای متعددی در مورد وجه تسمیه این غار وجود دارد که هر کدام دریچهای به سوی تاریخ و فرهنگ این منطقه میگشایند. برخی معتقدند که نام “کتله خور” از “کتله خورشید” ریشه گرفته است. این نظریه بر این اساس است که غار در یکی از این کوههای کم ارتفاع قرار گرفته و طلوع خورشید از پشت آن منظرهای بدیع را خلق میکند. به مرور زمان، نام “کتله خورشید” به “کتله خور” ساده شده است.
نظریه دیگر، نام “کتله خور” را به “غار کوچک” و “خور” به معنای “اتصال” یا “منتهی شدن” مرتبط میداند. بر اساس این نظریه، غار کتله خور به غارهای کوچک دیگری منتهی میشود و نام آن به معنای “خوردن به غارهای کوچک” است.
غار کتله خور کجاست؟
غار کتله خور در ۱۵۵کیلومتری جنوب زنجان، شهرستان خدابنده، شهر گرماب قرار دارد و برای دسترسی به آن میتوانید از تورهای گردشگری و یا ماشین شخصی خودتان استفاده کنید. در قسمت زیر لوکیشن این غار زیبا را برایتان قرار دادهایم تا به کمک آن بتوانید مسیریابی کرده و بهترین مسیر را انتخاب کنید.
بخش های مختلف غار کتله خور
غار کتله خور دارای هفت طبقه است که از این تعداد تاکنون فقط سه طبقه به طور کامل شناسایی شدهاند. از مهمترین بخشهای این غار زیبا میتوان به میدان شیرخوابیده، که در ابتدای غار واقع شده و به دلیل وجود یک قندیل بزرگ به شکل شیر خوابیده به این نام معروف شده است، میدان بیستون در طبقه اول غار، میدان چهل ستون، سه راهی کوهی در طبقه اول که به سه مسیر مختلف منشعب میشود، میدان پنج شیر در طبقه دوم، تالار عروس در طبقه دوم، تونل قندیلی طبقه دوم، اتاق عقد دوم طبقه دوم، پای فیل در طبقه سوم، شتر با جهاز در طبقه سوم و عروس و داماد و میدان شمع در طبقه سوم اشاره کرد. جالب است بدانید هرکدام از این نامها به دلیل اشکال قندیلها به آنها نسبت داده شدهاست.
جاذبه های اطراف غار کتله خور
شهر زنجان مملو از جاذبههای تاریخی و طبیعی زیادی بوده که به راحتی نمیتوان از کنار آنها گذشت. غار کتله خور تنها یکی از هزاران جاذبه گردشگری این شهر بوده و شما میتوانید با چند روز اقامت در این شهر به سراغ تمامی این جاذبههای زیبا و چشمنواز بروید. در ادامه لیستی از بهترین این مکانها را برایتان قرار دادهایم تا به راحتی بتوانید دسترسی داشته باشید.
- گنبد سلطانیه
- غار قوری قلعه
- معبد داش کسن
- دژ خدابنده
- موزه رختشویخانه
- رودخانه قزل اوزن
- قلعه بهستان
نکات بازدید از غار کتله خور
- هزینه بازدید از این غار برای تمامی گردشگران مبلغ 50 هزار تومان است.
- بازدیدکنندگان عزیز میتوانند همه روزه از ساعت 10 صبح الی 18 عصر از این غار زیبا دیدن کنند.
- غار کتله خور، با امکاناتی نظیر جاده آسفالته، فروشگاه مواد غذایی، پارکینگ، سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی و آنتندهی تلفن همراه، پذیرای گردشگران است.
- به دلیل شرایط جوی زنجان، بهترین زمان بازدید از غار کتله خور و سایر جاهای دیدنی، فصل بهار و تابستان بهترین سفر به زنجان است.
- بازدید از تمامی بخشهای غار حدود 3 الی 4 ساعت زمان میبرد و نیازمند آمادگی جسمانی بالا است.
- غار کتله خور، هدیهای بینظیر از طبیعت به انسان است. گنجی که باید قدر آن را دانست و با حفظ و نگهداری از آن، میراثی گرانبها را برای نسلهای آینده به یادگار گذاشت.
سخن پایانی
غار کتله خور، شاهکاری از طبیعت و گنجینهای از رازهای زمینشناسی و همچنین یکی از برجستهترین جاذبه های گردشگری زنجان شناخته میشود. امیدواریم در آیندهای نزدیک فرصتی فراهم شود تا بتوانید از این غار شگفتانگیز دیدن کنید. از اینکه تا پایان مقاله همراه گردشی تاپ بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این جاذبه در شهرستان خدابنده، شهر گرماب زنجان واقع شدهاست.
قدمت این غار به 120 میلیون سال پیش برمیگردد.
بهای بلیط ورودی غار مبلغ 50 هزار تومان است. غار کتله خور کجاست؟
قدمت این غار به چه دورانی می رسد؟
هزینه بازدید از غار کتله خود چقدر است؟