جاذبه های گردشگری داخلی

آرامگاه باباطاهر

آنچه از گذشتگان ایران زمین بر جای مانده‌، گواهی بر این است که نه تنها در حوزه علم و دانش، بلکه در حوزه هنر و ادبیات نیز تاریخ سرزمینمان سرشار از نام‌های غرورآفرین است که از جمله این شخصیت‌ها می‌توان به باباطاهر عریان اشاره کرد. وی اهل همدان بوده اما اشعارش را به لهجه دلنشین لری سروده است و اشعاری با مفاهیم الهی و انسانی به زبان لری از خود به یادگار گذاشته است. امروزه آرامگاه باباطاهر جزء یکی از جاذبه های گردشگری همدان به‌شمار می‌رود.

در ادامه با گردشی تاپ همراه باشید تا شما را با آرامگاه این شاعر بزرگ آشنا کنیم.

درباره باباطاهر

درباره باباطاهر
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: M.Mahdi Hajmalek)

باباطاهر همدانی، شاعر و عارف ایرانی در سال 326 هجری شمسی متولد و در قرن چهارم و پنجم هجری در دوره سلجوقیان زندگی می‌کرد. وی شخصیتی بود که دل از مادیات دنیا بریده و خود را در معنویات غرق کرده بود، در آن زمان به چنین اشخاصی که رها از هرگونه قید و بند دنیوی بوده‌اند لقب بابا می‌دادند. از این رو این شاعر بزرگ به باباطاهر عریان معروف شد که عریان نیز به همین معناست.

شخصیت این شاعر بزرگ طوری بود که هرکس حتی برای یک‌بار او را ملاقات می‌کرد، شیفته‌ی شخصیت عرفانی و روحانی این مرد بزرگ می‌شد. از همین‌رو زمانی که پادشاه وقت ایران، طغرل شاه سلجوقی به همدان سفر کرد، با وی ملاقات کرد و همچون تمام افرادی که او را می‌شناختند، در قلب پادشاه جا گرفت.

آشنایی با آرامگاه باباطاهر

آشنایی با آرامگاه باباطاهر عریان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ali Emam)

آرامگاه باباطاهر عریان شاعر بزرگ ایرانی، درست مقابل قله الوند، با گنبد فیروزه‌ای رنگش، خودنمایی می‌کند. سالیانه هنر دوستان و گردشگران زیادی به این آرامگاه می‌آیند و لحظات خوبی را در کنار باباطاهر عزیز رقم می‌زنند و از خواندن دوبیتی‌های وی لذت می‌برند. آرامگاه تا به امروز چندین بار مرمت شده و در نهایت در دوره پهلوی آرامگاهی که امروزه می‌بینیم، بنا شد. این مکان دیدنی در اردیبهشت ماه سال 1376 به لیست آثار ملی ایران اضافه گردید و از آن موقع تا به امروز افراد زیادی را به سوی خود کشانده‌است.

یکی از دو بیتی های معروف بابا طاهر که همه آن را شنیده‌ایم، به شرح زیر است:

به صحرا بنگرم صحرا ته وینم   /  به دریا بنگرم دریا ته وینم

به هر بنگرم کوه و در و دشت  /  نشان روی زیبای ته وینم

آرامگاه باباطاهر عریان کجاست؟

آرامگاه باباطاهر کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Sohrab pourkhalili)

آرامگاه باباطاهر در شهر همدان، در میدان باباطاهر واقع شده‌است. جالب است بدانید آرامگاه بر روی تپه‌ای در شمالی غربی شهر قرار دارد. شما می‌توانید از سیستم حمل و نقل عمومی استفاده کنید و به این آرامگاه برسید. اگر قصد دارید با اتوبوس بروید، سوار بر اتوبوس شهرک الوند شده و در ایستگاه میدان باباطاهر پیاده شوید. همچنین اگر می‌خواهید با ماشین شخصی خود از این مکان بازدید کنید، اول به بلوار ستار ابراهیمی رفته و سپس راهی میدان باباطاهر شوید.

برای مسیریابی بهتر و آسان‌تر می‌توانید از لوکیشن این آرامگاه در گوگل مپ که در قسمت پایین قرار گرفته استفاده کنید.

لوکیشن در نشان

تاریخچه آرامگاه باباطاهر

تاریخچه آرامگاه باباطاهر عریان
منبع عکس: خبر آنلاین (عکاس: نامشخص)

قدمت اولین آرامگاهی که برای باباطاهر ساخته شده به دوره سلجوقیان در قرن ششم هجری برمی‌گردد. پادشاه سلجوقیان به دلیل علاقه‌ای که به باباطاهر داشت، دستور ساخت آرامگاهی باشکوه برای این عارف و شاعر بزرگ می‌دهد. در آن زمان برجی آجری و به شکل هشت‌ضلعی بر روی قبر باباطاهر بنا می‌شود که با ابیاتی از این شاعر مزین می‌شود.

اما با گذشت زمان، آرامگاه باباطاهر عریان دچار تخریب و ویرانی شد. در دوره پهلوی در سال 1344 با همت شهرداری همدان تصمیم به بازسازی بنا گرفته شد. جالب است بدانید در زمان بازسازی، لوحی از جنس کاشی فیروزه‌رنگ پیدا شد که برروی آن آیاتی از قرآن کریم نوشته شده‌بود. هم‌اکنون این لوح در موزه ایران باستان تهران نگه‌داری می‌شود.  مهندس هوشنگ سیحون و مهندس فروغی طراحی و ساخت این آرامگاه را برعهده گرفتند و پس از گذشت 5 سال، بالاخره در سال 1349 این پروژه به پایان رسید.

در جوار آرامگاه باباطاهر ادیبان و بزرگان دیگری به خاک سپرده شده‌اند. از جمله این افراد می‌توان به میرزا علی نقی از دانشمندان، محمد بن عبدالعزیز از ادیبان، ابوالفتح از فقیهان و مفتون همدانی از شاعران اشاره کرد که هر کدام در قرن‌های مختلفی می‌زیسته‌اند و از نامداران همدان شناخته می‌شوند.

معماری آرامگاه باباطاهر

معماری آرامگاه باباطاهر
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: camelia behbahani)

سبک معماری به‌کار گرفته شده در ساخت آرامگاه معماری عصر جدید است که از ترکیب معماری قرن هفتم و هشتم هجری تشکیل شده‌است. طراحی بنا برعهه مهندس هوشنگ سیحون و مهندس فروغی بود که با هم فکری هم این بنای باشکوه را طراحی کردند. آرامگاه باباطاهر در زمینی به شکل مستطیل و قاعده هشت ضلعی بنا شده‌است. مساحت آرامگاه و محوطه اطرافش به 9 هزار متر مربع می‌رسد. ارتفاع آرامگاه 20.35 متر است که با گنبد فیروزه‌ای رنگ و منشوری‌شکل خود معنویت را نشان می‌دهد.

آرامگاه از هشت ستون تشکیل شده است که به زیبایی آن افزوده است. در نمای ساختمان از سنگ سفید استفاده شده، همچنین جالب است بدانید در کنار آرامگاه باباطاهر عریان 24 قطعه سنگ مرمر وجود دارد که برروی آنها 24 دوبیتی از این شاعر فرهیخته نوشته شده‌است. بنای ساختمان با مصالح سنگ و آهک و آجر ساخته شده‌است که همین امر باعث مقاومت ساختمان می‌شود. اما زیباترین قسمت این آرامگاه سقف آن است که از کاشی‌کاری معرق کمک گرفته‌اند و با نقش‌ و طرح‌های زیبایی تزئین شده‌است که در نگاه اول هر بیننده ای را مجذوب خود می‌کند.

جاذبه های دیدنی اطراف آرامگاه باباطاهر

  • مسجد جامع همدان (فاصله: 2.3 کیلومتر)
  • موزه مفاخر (فاصله: 2.9 کیلومتر)
  • آرامگاه ابوعلی سینا ( فاصله: 3.2 کیلومتر)
  • برج قربان (فاصله: 3.8 کیلومتر)
  • مجسمه شیر سنگی (فاصله: 4 کیلومتر)
  • رصدخانه ابن صلاح همدانی (فاصله: 6 کیلومتر)
  • غار علیصدر (فاصله: 71.1 کیلومتر)
  • دشت میشان (فاصله: 10.8 کیلومتر)
  • مجموعه گنجنامه (فاصله: 10 کیلومتر)
  • کاروانسرای تاج آباد (فاصله: 33.8 کیلومتر)

نکات بازدید از آرامگاه باباطاهر عریان

نکات بازدید از آرامگاه باباطاهر عریان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: اصغر شیروانی پور)
  • هزینه بازدید از آرامگاه باباطاهر عریان برای گردشگران ایرانی مبلغ 4 هزار تومان و گردشگران خارجی 30 هزار تومان است.
  • زمان بازدید از این آرامگاه در شش ماه نخست سال از ساعت 08:30 تا 19:30 و در شش ماه دوم سال از ساعت 08:30 تا 17:00 است.
  • به دلیل اینکه همدان شهری کوهستانی و آب و هوایی سرد دارد، بهترین زمان بازدید از این آرامگاه فصل تابستان است.
  • در جوار آرامگاه می‌توانید کتاب شعر باباطاهر و مجسمه‌ی او را از غرفه‌های موجود خریداری کنید و به یادگار به شهرتان ببرید.
  • در ایام نوروز، بازارچه‌های صنایع دستی و سوغات شهر همدان در میدان باباطاهر باز می‌شوند که می‌توانید از آنجا نیز دیدن و خرید کنید.
  • پس از بازدید از آرامگاه باباطاهر، درشکه‌هایی در میدان باباطاهر قرار داده شده تا گردشگران از آن استفاده کنند و لذت ببرند.

سخن آخر

آرامگاه باباطاهر یکی از زیباترین آرامگاه‌های ایران بوده که تاکنون ساخته شده‌است و در شمال غربی همدان قرار دارد. اگر قصد سفر به همدان را دارید، پیشنهاد می‌کنیم که اصلا بازدید از این آرامگاه را از دست ندهید. چنانچه قبلا از این آرامگاه زیبا بازدید کرده‌اید، خوشحال می‌شویم تجربه خود را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

آرامگاه باباطاهر کجاست؟

این آرامگاه در مرکز شهر همدان، در میدانی به همین نام قرار گرفته و دسترسی به آن با وسایل نقلیه عمومی و خودروهای شخصی امکان‌پذیر است.

قدمت آرامگاه باباطاهر چقدر است؟

قدمت این بنای یادبود به قرن ششم و دوران سلجوقیان برمی‌گردد.

ساعات بازدید از این جاذبه کدامند؟

این آرامگاه در نیمه اول سال از ساعت 08:30 تا 19:30 و در نیمه دوم سال از ساعت 08:30 تا 17:00 آماده استقبال از گردشگران است.

هزینه بازدید از آرامگاه باباطاهر عریان چقدر است؟

هزینه خرید بلیط این مجموعه برای گردشگران داخلی 4 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 30 هزار تومان است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا