طاق شیرین و فرهاد
شهرت داستان عشق شیرین و فرهاد به گوش همه مردم ایران رسیده و بر هیچکس پوشیده نیست؛ اما کمتر کسی از بنای تاریخی که فرهاد برای شیرین ساخته خبر دارد. طاق شیرین و فرهاد یک بنای سنگی تاریخی است که امروزه به عنوان یکی از جاهای دیدنی ایلام شناخته میشود. من عاشق شعر و ادبیات هستم و شعرهای مربوط به شیرین و فرهاد را بارها و بارها خواندهام؛ به همین خاطر بازدید از این بنای تاریخ ارزش بسیار زیادی برای من داشت.
در این مقاله از گردشی تاپ همراه من باشید تا تجربه یک ساعته خود از دیدن طاق شیرین و فرهاد را با شما به اشتراک بگذارم و درباره تاریخچه و معماری این سازه عاشقانه به شما توضیح دهم.
آشنایی با طاق شیرین و فرهاد
طاق شیرین و فرهاد یک بنای سنگی در شمال غربی ایلام است که قدمت آن به صدها سال قبل برمیگردد. داستان جالب ساخت این بنای تاریخی همه مردم ایران را شگفتزده کرده و به خوبی فداکاری فرهاد برای عشقش شیرین را نشان میدهد. گفته میشود که روزی این دو کبوتر عاشق در حال گذر از این منطقه بودهاند که شیرین احساس خستگی میکند. در این زمان فرهاد تصمیم به ساخت یک بنای سنگی برای استراحت معشوقش را میگیرد.
گفته میشود که طاق شیرین و فرهاد در مدت زمان 10 ساعت ساخته شده تا شیرین شب را در آنجا به صبح برساند. نکته جالب اینجاست که سنگهای این بنای تاریخی به شکل کاملا منظمی برش خوردهاند که با توجه به امکانات محدود آن زمان کمی غیر ممکن بهنظر میرسد. همچنین باید بدانید که وزن برخی از این سنگها به بیشتر از 20 کیلوگرم میرسد و جابهجایی آنها نیز کار سخت و دشواری بوده است. به هر حال عشق اکسیری است که غیر ممکنها را ممکن میکند.
طاق شیرین و فرهاد در دوران ساسانیان ساخته شده و در سال 1381 نیز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. سالانه گردشگران زیادی از این طاق دیدن میکنند و برخی دیگر از وجود آن بیخبرند. پیشنهاد میکنیم که اگر تا امروز از آن دیدن نکردهاید، حتما در سفر بعدی خود به این شهر، بازدید از این طاق عاشقانه را در برنامه خود قرار دهید.
طاق شیرین و فرهاد کجاست؟
این سازه در روستای چهل زرعی، در تنگهای به نام کوشک قرار گرفته و 76.8 کیلومتر با شهر ایلام فاصله دارد. برای رسیدن به این جاذبه ابتدا باید وارد جاده ایلام 0 اسلامآباد غرب شوید. این مسیر را تا جایی ادامه دهید که پلیسراه ایلام ایوان را رد کنید و به دوراهی برسید. با رسیدن به دوراهی، به سمت چپ بپیچید و در این جاده به مسیر خود ادامه دهید تا از ایوان عبور کنید و وارد بلوار امام خمینی شوید.
در میدان امام خمینی از دومین خروجی خارج شوید و این مسیر را تا رسیدن به جاده گیلانغرب – زرنه ادامه دهید و سپس وارد این جاده شوید. پس از عبور از روستای چهل زرعی، در دوراهی به سمت چپ بپیچید و وارد جاده سومار- ویله شوید. 9 کیلومتر که در این جاده ادامه دهید، میتوانید طاق شیرین و فرهاد را در سمت راست خود ببینید.
لوکیشن طاق شیرین و فرهاد در گوگل مپ
معماری طاق شیرین و فرهاد
پلان اصلی این طاق مربعیشکل است و در ساخت آن از سنگهای تراشیده استفاده شده است. سنگها بهصورت منظم برش خردهاند و روی یکدیگر قرار گرفتهاند. بزرگترین سنگ هم روی ورودی قرار گرفته که تخمین زده میشود وزن آن بیشتر از 30 کیلوگرم باشد. ارتفاع این بنای تاریخی به 2.2 متر میرسد و طول عرض اتاق زیرزمینی آن به ترتیب 3.2 و 2.9 متر است.
برای ورود به طاق شیرین و فرهاد باید از درب ورودی که در ضلع جنوبی بنا قرار گرفته استفاده کنید. راستش را بخواهید این بنای تاریخی در همان ابتدا دل من را برد؛ اما یادگاریهایی که روی آن نوشته شده من را آزردهخاطر کرد. این طاق تاریخی یادگاری عشق شیرین و فرهاد است و باید در نگهداری آن کوشا باشیم؛ خواهشمندم که در زمان بازدید، از وارد کردن هرگونه آسیب به آن خودداری کنید.
پشتبام طاق شیرین و فرهاد به صورت مسطح طراحی شده؛ اما ریزش کوههای منطقه در سالهای گذشته، آن را زیر خروارها خاک مخفی کرده است. البته در سالهای گذشته خاکبرداریهای انجامشده بخشی از پشتبام این سازه را نمایان کرده؛ اما همچنان بخش زیادی از آن غیرقابل دیدن است. در گذشته دیواری به ارتفاع 1.5 متر روی پشتبام ساخته شده بود تا از ریزش سنگهای کوه ر روی طاق جلوگیری شود. متاسفانه زمانی که من از آن دیدن کردم، این دیوار آسیب جدی دیده بود؛ اما امروزه مرمت شده است.
وقتی ظاهر طاق را یک دل سیر تماشا کردم، تصمیم گرفتم که زیباییهای داخل اتاق آن را نیز کشف کنم؛ امام متاسفانه تزئینات خاصی در داخل آن به چشم نمیخورد و کف اتاق هم در زیر خروارها لاشهسنگ مخفی شده است. یک اتاق کوچک عاشقانه با طراحی ساده برای دو کبوتر عاشق؛ واقعا هیجانانگیز است.
نکات تکمیلی
- بازدید از این جاذبه کاملا رایگان است و نیازی نیست که هزینهای پرداخت کنید.
- اگر قصد سفر به ایلام و بازدید از جاذبههای این شهر را دارید، پیشنهاد میکنیم که فصل بهار و اوایل پاییز را برای سفر انتخاب کنید.
- باز هم خواهشمندم که از وارد کردن هرگونه آسیب به طاق شیرین و فرهاد خودداری کنید. این یادگاری نسلبهنسل حفظ شده و اکنون وظیفه ماست که آن را به نسلهای بعد منتقل کنیم.
- بازدید از تمام بخشهای این جاذبه تقریبا 1 ساعت زمان میبرد.
جاذبه های اطراف طاق شیرین و فرهاد
دیدن جاذبههای زیر پس از بازدید از این طاق تاریخی بهشدت پیشنهاد میشود.
- کوشک کلهکین (فاصله از مبدا: 1.4 کیلومتر)
- برج مهرنگار (فاصله از مبدا: 8.4 کیلومتر)
- قلعه هزار درب (فاصله از مبدا: 239 کیلومتر)
- آبشار تنگ گولم (فاصله: 38.1 کیلومتر)
- روستای پلکانه (در فاصله 73 کیلومتری)
- شهر تاریخی گمگم آسمانآباد (با فاصله 61.3 کیلومتر از طاق شیرین و فرهاد)
- دریاچه دوقلوی سیاه گاو (273 کیلومتر فاصله دارد)
سخن پایانی
طاق شیرین و فرهاد یک بنای آجری با قدمت بیشتر از صد سال است که به عنوان نماد عشق بین شیرین و فرهاد شناخته میشود. من تا امروز از بناهای تاریخی زیادی دیدن کردم؛ اما به جرات باید بگویم که بازدید از این کلبه سنگی عاشقانه حس کاملا متفاوتی بود. پیشنهاد میکنم دوستانی که به بناهای تاریخی علاقه دارند اما از این طاق دیدن نکردهاند، حتما برای دیدن آن برنامهریزی کنند.
سوالات متداول
طاق شیرین و فرهاد در چه دورانی ساخته شده است؟
قدمت این طاق تاریخی به دوران ساسانیان برمیگردد.
هزینه بازدید از طاق شیرین و فرهاد چقدر است؟
بازدید از آلونک عاشقانه کاملا رایگان است.
چه کسی این طاق را ساخته است؟
گفته میشود که فرهاد این بنا را در نصف روز برای استراحت شیرین ساخته است.