جاهای دیدنی کاشانایرانگردیسفر به استان اصفهانسفر به کاشان

تپه سیلک

احتمالاً تاکنون هرچه از تاریخ خوانده‌اید مربوط به دوره مادها و بعد از آن است و از دوران قبل از آن اطلاعات چندانی ندارید؛ اما جالب است بدانید در تپه سیلک کاشان می‌توانید آثار مربوط به 8 هزار سال پیش را از نزدیک ببینید. این تپه که یکی از ارزشمندترین جاهای دیدنی کاشان به شمار می‌رود، سرشار از گنجینه‌های تاریخی است که آنجا را به بهشتی برای باستان‌شناسان تبدیل کرده است. اگر به بازدید از مکان‌های باستانی چندهزار ساله علاقه دارید، در ادامه همراه گردشی تاپ باشید.

تاریخچه تپه سیلک

تاریخچه تپه سیلک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Omid Persian)

تپه سیلک با قدمت هشت هزار ساله خود، یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌های شناخته شده در جهان به‌شمار می‌رود. این تپه که در جنوب غربی کاشان قرار گرفته، در سال 1311 توسط رومن گیرشمن، باستان‌شناس معروف فرانسوی مورد اکتشاف قرار گرفت. جالب است بدانید تا قبل از این کشف، مردم کاشان از آن به عنوان شهر نفرین‌شده یاد می‌کردند؛ تا زمانی که با وقوع سیل در این منطقه تپه، تمدن و آثاری که در زیر آن دفن شده بود، سر از خاک بیرون آورد و توجه تمامی افراد را به سوی خود جلب کرد.

متاسفانه علی‌رغم تمام تحقیقات و مطالعات زیادی که این باستان‌شناس فرانسوی در این منطقه انجام داد، باز هم مورد توجه قرار نگرفت و تعداد زیادی از آثار آن توسط غارتگران به تاراج برده شد و زمین‌های اطراف آن نیز به زمین‌های کشاورزی تبدیل شده بود. اگر این داستان به همین منوال پیش می‌رفت تا به امروز اثری از این منطقه باستانی باقی نمی‌ماند. در سال 1380 تیم باستان‌شناسی‌ به سرپرستی دکتر صادق ملک شهمیرزادی به مدت پنج سال راهی این منطقه شدند و تحقیقات را در آن‌جا ادامه دادند.

اسکلت کشف شده در تپه باستانی سیلک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ahmad Barati)

این تیم کشف جدیدی در این مدت داشتند و آن زیگورات سیلک بود؛ پرستشگاهی که رومن گیرشمن موفق به کشف آن نشده بود. در این مکان چندین اسکلت انسان با قدمت چندهزار ساله کشف شد که در حال حاضر در موزه ملی ایران در تهران، موزه لوور فرانسه و موزه ملی کاشان در باغ فین نگهداری می‌شوند.

قدمت این تپه به زمان شکل‌گیری اولین تمدن ایران برمی‌گردد. آثار دوران مختلف تمدن بشری از عصر نوسنگی تا مادها را می‌توانید در اینجا تماشا کنید. این منطقه تحولات و پیشرفت زندگی طی دوران عصر نوسنگی، عصر مس، عصر سنگ، شهرنشینی، عصر آهن و مادها را به نمایش گذاشته است. با تغییر آب‌و‌هوا در این منطقه، مردم از غارنشینی به سوی زمین‌های حاصلخیز و رودخانه‌ها آمده و یکجانشینی را آغاز کردند.

کشفیات تپه سیلک

کشفیات تپه سیلک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hoseyn Ahmadi)

تپه سیلک دارای دو تپه شمالی و جنوبی است که قدمت کهن‌ترین آثار به دست آمده در تپه شمالی به 7500 سال پیش و در تپه جنوبی به 5000 سال پیش برمی‌گردد. پس از همت‌های رومن گیرشمن در سال 1317، او دو مجله با عنوان سیلک کاشان به زبان فرانسوی نوشت که بعدها به زبان فارسی ترجمه شد. در سال 1380 دکتر شهمیرزادی نتایج کاوش‌های خود و تیمش را در چهار جلد با عنوان‌های زیگورات سیلک، نقره‌کاران سیلک، شکارچیان سیلک و سفالگران سیلک منتشر کرد.

از مهم ترین کشفیات باستان‌شناسان در این منطقه می‌توان به سفال‌های قدیمی، کوره ذوب فلز، اسکلت انسان‌، زیگورات یا نیایشگاه، ابزارهای کار بسیار قدیمی مانند داس و دوک‌های ریسندگی، خانه‌های مسکونی، سنگ‌ساب برای آسیاب گندم و جو، ابزارهای سنگی جهت شکار، خشت دست‌ساز، لوح‌هایی از جنس گل و مجسمه‌های گلی اشاره کرد. از مهم‌ترین آثار تزئینی کشف شده نیز می‌توان به سنجاق، گردنبند، بازوبند و غیره اشاره کرد. همه‌ی این آثار را می‌توانید در موزه تپه سیلک مشاهده کنید.

تپه سیلک کجاست؟

تپه سیلک کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: اصغر شیروانی پور)

تپه سیلک در فاصلع سه کیلومتری از شهر کاشان، در روستایی به نام دیزچه جا خوش کرده است. اگر برای دسترسی به این جاذبه قصد استفاده از اتوبوس‌ها را دارید، بهترین راه این است که در ایستگاه امیرالمونین پیاده شوید و از آن‌جا با چند دقیقه پیاده‌روی به این مکان برسید. اگر با ماشین شخصی خود راهی کاشان شده‌اید، ابتدا به فین رفته و سپس راهتان را به روستای دیزچه ادامه دهید. اگر با مسیر آشنایی ندارید، می‌توانید از لوکیشن زیر برای مسیریابی استفاده کنید تا سفری آسان به این منطقه داشته باشید.

لوکیشن در نشان

مقصد بعدی کجاست؟

جاذبه های اطراف تپه باستانی سیلک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hadi Sadeghi)

شهر تاریخی کاشان بهشتی برای باستان‌شناسان و تاریخ‌دوستان محسوب می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم چند روزی در این شهر بمانید و از همه مکان‌های جذاب آن دیدن کنید. ما لیستی از این مکان‌ها را برای شما قرار داده‌ایم:

  • حمام فین ( فاصله: 4.1 کیلومتر)
  • مسجد تاریخی میرعماد (با فاصله 6.7 کیلومتر)
  • قلعه جلالی ( فاصله: 4.9 کیلومتر)
  • خانه تاریخی طباطبایی‌ها ( با فاصله 5.4 کیلومتر از تپه سیلک)
  • شهر زیرزمینی نوش‌آباد (فاصله: 18.1 کیلومتر)
  • خانه بروجردی‌ها (در فاصله 5.4 کیلومتری)
  • موزه عروسک و اسباب بازی کاشان (با فاصله 5.5 کیلومتر از تپه باستانی سیلک قرار گرفته است.)
  • آبشار نیاسر (در فاصله 34.5 کیلومتری)

نکات بازدید از تپه سیلک

نکات بازدید از تپه سیلک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: David Dankey)
  • تپه سیلک در شهریورماه سال 1310 با شماره 38 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
  • هزینه بازدید از تپه سیلک برای گردشگران ایرانی 10 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 100 هزار تومان است.
  • شما می‌توانید همه‌روزه از ساعت 09:00 الی 17:00 از این تپه بازدید کنید.
  • بهترین زمان بازدید از این تپه باستانی اوایل فصل بهار تا اواخر اردیبهشت است.
  • عکاسی در این تپه تاریخی می‌تواند بسیار جذاب باشد؛ پس گرفتن عکس یادگاری را به هیچ عنوان فراموش نکنید.
  • تپه سیلک کاشان از اهمیت بالایی در ایران و جهان برخوردار است؛ از آسیب رساندن به تپه و یا رها کردن زباله‌های خود در اطراف آن بپرهیزید و در حفظ آن کوشا باشید.

کلام آخر

تپه سیلک کاشان با قدمتی که دارد یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی کشورمان به‌شمار می‌رود. قدمت آن به دوران قبل از هخامنشیان می‌رسد و همین امر باعث شده تا ارزش بسیار بالایی برای بازدید داشته باشد. در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ هر مطلبی که درباره این تپه باستانی باید می‌دانستید را به شما گفتیم. اگر تجربه بازدید از آن را دارید، می‌توانید با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

تپه سیلک کجاست؟

این تپه در روستایی به نام دیزچه، در فاصله 3 کیلومتری از شهر کاشان قرار گرفته است.

ساعات بازدید از تپه سیلک کدامند؟

این مجموعه همه‌روزه از ساعت 09:00 تا 17:00 پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان است.

قدمت این تپه چقدر است؟

این مجموعه چیزی حدود 8000 سال قدمت دارد و به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌های شناخته شده در جهان محسوب می‌شود.

هزینه بازدید از تپه سیلک چقدر است؟

هزینه بازدید از این جاذبه برای گردشگران داخلی 10 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 100 هزار تومان است.

آیا تپه باستانی سیلک در فهرست آثار ملی ثبت شده است؟

بله؛ این تپه در سال 1310، با شماره 38 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا