موزه صدا تبریز
موزه صدا تبریز جایی است که میتوانید خود را در میان سازها و آوازها غرق کنید و گوشتان را به شنیدن موسیقی اصیل آذربایجانی مهمان کنید. در این موزه مجموعه بینظیری از آوازها و نغمههای هنرمندان آذربایجانی در کنار سازهای ایرانی و بینالمللی قرار گرفتهاند تا گردشگران بتوانند شاهد اولین موزه تخصصی صوت و موسیقی در کشور باشند. با گردشی تاپ همراه باشید تا به طبقات مختلف این مجموعه سفر کنیم و شما را با بخشهای مختلف آن آشنا کنیم.
معرفی موزه صدا تبریز
موسیقی بخش جدانشدنی از زندگی مدرن امروزی است و همه ما بخشی از زندگی روزمره خود را به گوش کردن آهنگهای روز دنیا اختصاص میدهیم. موزه صدا تبریز جایی است که میتوانید یک قدم فراتر بگذارید و از موسیقی اصیل آذربایجانی را از نزدیک لمس کنید. این موزه در خانه امیر پرویز که یکی از خانههای تاریخی شهر محسوب میشود قرار گرفته و جزو جاهای دیدنی تبریز است.
موزه صدا تبریز در سه طبقه میزبان گردشگران است و هر طبقه تالارهای مخصوصی را پوشش میدهد. برخی از تالارها ابزارآلات موسیقی ایرانی و بینالمللی را به نمایش میگذارد که در بین آنها سازهای تاریخی دوران صفویه، سازهای مدرن، کوبههای قدیمی و سازهای فرنگی به چشم میخورد. تالارهای دیگر صدای ماندگار چهرههای سرشناس آذربایجان را به شما تقدیم میکنند. کتابخانه تخصصی هم جایی است که میتوانید دانش خود را در زمینه موسیقی افزایش دهید.
خانه امیر پرویز یکی از خانههای تاریخی این شهر محسوب میشود که در دوران قاجاریه ساخته شده است. معماری خود خانه بهاندازهای جذاب است که میتواند شما را ساعتها درگیر خود کند. قرارگیری موزه صدا تبریز در این خانه فضای رویایی را خلق کرده که نمونه آن را در هیچ نقطهای از کشور ایران نمیتوانید مشاهده کنید. این مجموعه حاصل تلاش چهلساله شخصی به نام حسین ساجدی است که از دهه 50 کار خود را شروع کرد و سرانجام در سال 1397 موزه اختصاصی خود را به صورت رسمی افتتاح کرد.
موزه صدا تبریز کجاست؟
موزه صدای تبریز در مرکز شهر، بین میدان ساعت و میدان شهدا قرار گرفته است. خوشبختانه موقعیت مکانی این موزه بهگونهای است که دسترسی به آن از طریق مترو، اتوبوس، تاکسی و ماشین خودتان امکانپذیر است. اگر قصد دارید از مترو استفاده کنید، بهترین راه این است که در ایستگاه برج ساعت تبریز پیاده شوید و ادامه مسیر را پیاده بروید. آن دسته از افرادی که قصد دارند از اتوبوس استفاده کنند، بهتر است که در ایستگاه ارتش شمالی (ضلع شرقی) پیاده شوند.
چنانچه به ماشین خودتان دسترسی دارید و میخواهید از وسیله نقلیه خودتان استفاده کنید، پیشنهاد میکنیم که لوکیشن گوشی هوشمند خود را روشن کنید و از نقشه پایین برای مسیریابی استفاده کنید.
اطلاعات تکمیلی درباره موزه صدا تبریز
این موزه در تمام روزهای سال (به غیر از شهادت حضرت علی، عاشورا و تاسوعای حسینی) فعالیت میکند و آماده استقبال از گردشگران است. درباره ساعات فعالیت آن نیز باید بگوییم که در نیمه اول سال از ساعت 09:00 تا 19:00 و در نیمه دوم سال از ساعت 09:00 تا 17:00 میزبان گردشگران است. هزینه بازدید از موزه صدا تبریز نیز موضوعی است که فکر بسیاری از گردشگران را درگیر کرده است.
خوشبختانه هزینه زیادی برای بازدید از موزه صدا تبریز در نظر گرفته نشده و هزینه تهیه بلیط برای گردشگران داخلی و خارجی به ترتیب 7000 و 35000 تومان است.
طبقات مختلف موزه صدا تبریز
با ورود به این خانه تاریخی، از زندگی روزمره خود فاصله زیادی میگیرد و وارد دنیای موسیقی میشود؛ دنیایی که در سه طبقه و چندین تالار متنوع خلاصه میشود. هر تالار به بخش خاصی اختصاص دارد و المان متفاوتی را به شما نشان میدهد. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم که با گذاشتن 2 الی 3 ساعت وقت، از تمام آنها دیدن کنید. در ادامه مقاله درباره هر طبقه و هر تالار به صورت کامل توضیح میدهیم.
طبقه اول
اولین جایی که در موزه صدا تبریز با آن مواجه میشوید، طبقه اول این مجموعه است که یک کتابخانه و یک کارگاه مرمت را در خود جا داده است. کتابخانه موجود در این طبقه به صورت تخصصی به ساز و آواز پرداخته و در آن بیشتر از 800 جلئ کتاب تخصصی در این زمینه وجود دارد. اگر به زمینه ساز و آواز علاقه دارید، بهتر است سری به این کتابخانه بزنید و برخی از کتابهای آن را مطالعه کنید.
کارگاه مرمت هم بخش دیگری است که بازدید از آن ارزش بالایی دارد. همانطور که از نام این بخش پیداست، در این کارگاه سازهای قدیمی و سنتی مرمت و بازسازی میشوند. اگر خوششانس باشید، میتوانید مرمت یکی از آنها را از نزدیک مشاهده کنید.
طبقه دوم موزه صدا تبریز
طبقه دوم جایی است که میتوانید خود را در میان تالارهای مجموعه گم کنید و از تماشای سازهای ایرانی و فرنگی لذت ببرید.
- تالار استاد سلیمی: به سازهای مضرابی اختصاص دارد و ادواتی مانند سنتور، تنبور، سهتار، چنگ، تار ایرانی و رباب را در معرض نمایش قرار میدهد.
- تالار استاد اقبال آذر: تالار دیگری تحت عنوان استاد اقبال آذر وجود دارد که به ادوات صوتی اختصاص دارد و گرام، رادیوهای نفتی و لامپی، تلویزیون مبله، آپارات و گرامافونهای هندلی را به شما نشان میدهد.
- تالار استاد بابائیان: برای مشاهده سازهای بادی باید به تالار استاد بابائیان مراجعه کنید. این تالار ادواتی همچون نی، شیپور، ساکسیفون، ترومپت و کلارینت دستساز را گرد هم آورده است.
- تالار استاد فرنام: این تالار انواع سازهای کوبهای مانند طبل، دف، نقاره و تنبک را به عموم نشان میدهد.
- تالار سازههای کلاویهدار: اگر به سازهایی مانند ارگ، پیانو، آکاردئون و ملودیکا علاقه دارید باید از این تالار دیدن کنید.
- تالار استاد زاون: به سازهای زهی آرشهای اختصاص دارد و ادواتی مانند ویولن، آلتو، کمانچه ایرانی و قیچک را میتوانید در آنجا مشاهده کنید.
- تالار زنگولهها: متفاوتترین تالاری است که میتوانید در موزه صدا تبریز مشاهده کنید. در این تالار زنگوله شتر، زنگ زورخانه، زنگ دادگاه و زنگهای مربوط به دوران قاجاریه و صفویه را جمعآوری شده است.
- تالار عکس و صدا: همانطور که از نام این بخش مشخص است میتوانید تصویر و صدای هنرمندان، موسیقیدانان، موذنها و تعذیهخوانان را مشاهده کنید و بشنوید.
زیرزمین
زیرزمین موزه صدا تبریز چیزهای زیادی برای نمایش ندارد؛ اما باید بدانید که یکی از مهمترین بخشهای موزه است. زیرزمین این موزه تقریبا 60 نفر ظرفیت دارد و جایی است که سخنرانیها و نشستهای مربوط به موزه برگزار میشود. از جمله این نشستها و مراسمات باید به مراسم یادبود هنرمندان، نشستهای آموزشی و نشستهای تخصصی اشاره کنیم.
جاذبه های اطراف موزه صدا تبریز
پس از بازدید از این موزه خارقالعاده، پیشنهاد میکنیم که از مکانهای توریستی که در اطراف آن قرار گرفتهاند نیز دیدن کنید. از جمله این جاذبهها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- خانه استاد شهریار که 3.1 کیلومتر فاصله دارد.
- برج آتش نشانی تبریز که در فاصله 2.8 کیلومتری قرار گرفته است.
- میدان ساعت تبریز که تنها 900 متر فاصله دارد.
- مقبره الشعرای تبریز با فاصله 3.4 کیلومتری از موزه صدا تبریز.
- مجموعه توریستی عینالی در فاصله 6.6 کیلومتری از این موزه.
- مسجد کبود تبریز که 2.7 کیلومتر با خانه امیر پرویز فاصله دارد.
کلام آخر
موزه صدا تبریز اولین موزه ایران است که به صورت تخصصی به حوزه صدا و موسیقی اختصاص یافته است. این موزه در یک خانه تاریخی که مربوط به دوران قاجاریه است قرار گرفته و این موضوع جذابیت آن را دوچندان کرده است. به آن دسته از گردشگرانی که شهر تبریز را برای سفر انتخاب کردهاند، پیشنهاد میکنیم که حتما از این موزه استثنایی دیدن کنند. امیدواریم که از مطالعه درباره بخشهای مختلف این مجموعه در گردشی تاپ لذت برده باشید.
سوالات متداول
هزینه بازدید از موزه صدا تبریز چقدر است؟
هزینه تهیه بلیط برای گردشگران داخلی 7000 تومان و برای گردشگران خارجی 35000 تومان است.
ساعات فعالیت موزه صدا تبریز کدام است؟
این موزه در نیمه اول سال از ساعت 09:00 الی 19:00 و در نیمه دوم سال از ساعت 09:00 الی 17:00 است. این را هم اضافه کنیم که این مجموعه در همه روزهای سال به غیر از عاشورا، تاسوعا و شهادت حضرت علی فعالیت میکند.
موزه موسیقی تبریز کجاست؟
این موزه بین میدان ساعت و میدان شهدا قرار دارد و دسترسی به آن با تاکسی، اتوبوس و اتومبیل خودتان امکانپذیر است.