جاهای دیدنی سبزوارایرانگردیسفر به خراسان رضویسفر به سبزوار

مسجد جامع سبزوار

مسجد جامع سبزوار یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین مساجد ایران است که قدمت آن به دوران سربداران برمی‌گردد. این مسجد با جا دادن بخش‌های متنوع و جذاب به یکی از جاهای دیدنی سبزوار تبدیل شده که در مرکز این شهر جا خوش کرده است. معرفی این بنا، صحبت درباره تاریخچه و بررسی معماری سازه موضوعاتی هستند که در این مقاله از گردشی تاپ قصد داریم به آن‌ها بپردازیم. پس اگر درباره این مسجد تاریخی کنجکاو هستید، در ادامه همراه گردشی تاپ باشید.

منبع عکس 360 درجه: گوگل مپ (عکاس: Aref Rezazadeh)

آشنایی با مسجد جامع سبزوار

در دوران قیام سربداران و زمانی که حکومت شیعی در راس کار قرار گرفت، مسجد جامع سبزوار در خیابان بیهق ساخته شد و تقریبا 4000 متر مربع از زمین‌های این منطقه را به خودش اختصاص داد. این مسجد به دستور خواجه علی موید که یکی از پادشاهان حکومت سربداران بود ساخته شد. ساخت مسجد جامع بر پایه معماری اصیل ایرانی – اسلامی است و بخش‌های متنوعی مانند صحن، رواق، شبستان و ایوان‌ها را در خود جا داده است.

آشنایی با مسجد جامع سبزوار
عکس از گوگل مپ (عکاس: Mahmoud Esmaeili)

هر کدام از این بخش‌ها طراحی و زیبایی خاص خود را دارند که با قرارگیری در کنار تزئینات مسجد، صحنه خارق‌العاده‌ای را خلق کرده‌اند. مسجد جامع سبزوار تا امروز بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته؛ اما خوشبختانه تغییر چندانی در معماری آن ایجاد نشده است. آخرین بازسازی مربوط به دوران رضاشاه است که تغییرات اعمال شده در خیابان بیهق، سبب خراب شدن سردر این مسجد شده بود. این بازسازی توسط سید محمد اشراقی معمار انجام شده است.

مسجد جامع سبزوار کجاست؟

این بنای تاریخی در ضلع جنوبی خیابان بیهق قرار گرفته و در تمام طول شبانه‌روز آماده استقبال از شما است. اگر به خودروی خودتان دسترسی ندارید و می‌خواهید با وسایل حمل‌و‌نقل عمومی خود را به این مسجد برسانید، بهترین راه این است که از تاکسی‌های شهری استفاده کنید. خوشبختانه تعداد تاکسی در شهر سبزوار بسیار زیاد است و در هر نقطه‌ای از شهر که باشید می‌توانید با استفاده از آن‌ها خود را به مسجد جامع سبزوار برسانید.

اگر قصد دارید این مسیر را با استفاده از ماشین خودتان بروید، بهترین راه این است که از لوکیشن پایین برای مسیریابی استفاده کنید تا بهترین و کوتاه‌ترین مسیر را به شما نشان دهد. راستی یادتان باشد که بازدید از تمام بخش‌های مسجد جامع سبزوار می‌تواند 1 الی 2 ساعت از وقت شما را بگیرد.

آدرس این مسجد در بلد

معماری مسجد جامع سبزوار

همانطور که گفتیم، این مسجد 4000 متر مربع از زمین‌های خیابان بیهق را به خود اختصاص داده و بخش‌های جذابی را در خود جا داده است. در ضلع جنوبی مسجد جامع شهر سبزوار می‌توانید شاهد ایوان قبله و محراب مسجد باشید که از اطراف توسط دو مناره آجری مرتفع احاطه شده‌اند. گفته می‌شود که این مناره‌ها در گذشته از قسمت‌های شرقی و غربی شهر قابل مشاهده بوده‌اند؛ اما متاسفانه ساختمان‌های بلند امروزی دیگر این اجازه را نمی‌دهند.

معماری مسجد جامع شهر سبزوار
عکس از گوگل مپ (عکاس: Gold Kh)

گنبد مسجد جامع سبزوار با ارتفاع 13 متری خود و طراحی عرقچینی که دارد، در پشت ایوان جنوبی قرار گرفته و زیبایی خاصی را به این بنا بخشیده است. این بخش را می‌توانیم به عنوان یکی از مهم‌ترین و زیباترین بخش‌های این مسجد تاریخی معرفی کنیم. کتیبه‌ها بخش دیگری هستند که احتمالا در معماری این مسجد نظر شما را به خود جلب می‌کنند. مسجد جامع شهر سبزوار دارای 3 کتیبه است که یکی از آن‌ها در بالای محراب و دوتای دیگر در قسمت شرقی ایوان شمالی قرار گرفته‌اند.

دو کتیبه قرار گرفته در قسمت شرقی ایوان شمالی، مربوط به دوران صفویه است و یکی از آن‌ها مربوط به سال 979 هجری قمری و دیگری مربوط به سال 1136 هجری قمری است. روی این کتیبه‌ها می‌توانید دستورات شاه طهماسب را مشاهده کنید. درباره تزئینات مسجد جامع سبزوار نیز باید بگوییم که هنر کاشی‌کاری خشتی و استفاده از کاشی‌های هفت‌رنگ در قسمت‌های مختلف به چشم می‌خورد. آیات قرآنی که بر روی سردر و دیوارهای داخلی نیز قرار گرفته‌اند، از دیگر تزئینات این بنا هستند.

جاذبه های اطراف مسجد جامع شهر سبزوار

پس از آنکه خود را به خیابان بیهق رساندید و از این مسجد تاریخی دیدن کردید، وقت آن است که سایر بناهای تاریخی و زیبایی‌های این شهر را کشف کنید. در لیست زیر می‌توانید نزدیک‌ترین جاذبه‌ها به مسجد جامع سبزوار را مشاهده کنید و مقصد بعدی خود را از روی این لیست انتخاب کنید.

جاذبه های اطراف مسجد جامع سبزوار
عکس از گوگل مپ (عکاس: Hadi Boluk)
  • مناره خسروگرد: یک مناره تاریخی در ورودی شهر سبزوار است که در گذشته مانند یک فانوس دریایی راهنمای مسیر بازرگانان بوده است. مناره خسروگرد در فاصله 7.8 کیلومتری از این مسجد قرار گرفته است.
  • روستای بید: یکی از باصفاترین روستاهای شهرستان سبزوار است که در فاصله 35 کیلومتری از این شهر قرار گرفته است. این روستا بخش‌ها جذابی مانند دشت، آبشار و چنارستان را در خود جا داده که نظر بسیاری از گردشگران را به خود جلب کرده است. فاصله این دو مکان از یکدیگر، 38.2 کیلومتر است.
  • مصلی تاریخی سبزوار: یکی دیگر از بناهای تاریخی این شهر است که ارزش فوق‌العاده بالایی برای بازدید دارد. مصلی تاریخی سبزوار سرد و گرم روزگار را چشیده است و داستان‌های جالبی برای شنیدن دارد. این مصلی نیز در فاصله 2.9 کیلومتری از مسجد جامع سبزوار قرار گرفته است.
  • میدان سی هزار متری: یکی از میدان‌های اصلی و زیبای شهر است که در طول سال به ویژه در ایام نوروز گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند. دلیل محبوبیت این میدان را می‌توانیم فضای سبز خارق‌العاده، فواره‌های زیبا و دسترسی راحت به امکانات رفاهی عنوان کنیم. فاصله این میدان تا مسجد جامع شهر سبزوار نیز 1.3 کیلومتر است.

سخن پایانی

مسجد جامع سبزوار یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین بناهای شهر است که ارزش زیادی برای دیدن دارد. این مسجد مانند یک آینه، معماری سده هشتم را منعکس می‌کند و بازدید از بخش‌های مختلف آن می‌تواند بسیار جذاب باشد. در این مقاله درباره بهترین راه دسترسی، معماری و تاریخچه به صورت کامل به شما عزیزان توضیح دادیم و نزدیک‌ترین جاذبه‌های شهر به این بنا را معرفی کردیم. امیدواریم که این مقاله از گردشی تاپ مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

سوالات متداول

مسجد جامع سبزوار کجاست؟

این مسجد در ضلع جنوبی خیابان بیهق قرار گرفته است و دسترسی به آن به وسیله تاکسی و ماشین شخصی خودتان امکان‌پذیر است.

هزینه بازدید از مسجد جامع سبزوار چقدر است؟

بازدید از این بنای تاریخی رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.

این مسجد در چه دورانی ساخته شده است؟

ساخت این بنا در دوران سربداران انجام شده و در طول تاریخ چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.

معماری مسجد جامع شهر سبزوار برای چه دورانی است؟

معماری این مسجد انعکاسی از معماری سده هشتم است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا