جاهای دیدنی سبزوارایرانگردیسفر به خراسان رضویسفر به سبزوار

مصلی تاریخی سبزوار

مصلی تاریخی سبزوار یکی از یادگاری‌های دوران سربداران است که امروزه در قسمت شرقی این شهر قرار گرفته است. این مصلی در طول این سال‌ها، شاهد وقایع تلخ و شیرین بسیار زیادی بوده و داستان‌های زیادی برای روایت کردن دارد. متاسفانه عده زیادی از گردشگران داخلی و خارجی، از وجود این بنای تاریخی بی‌اطلاع هستند و این موضوع باعث شده که میزان بازدید از این بنا کم باشد.

در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ، قصد داریم که به صورت کامل درباره مصلی تاریخی سبزوار، تاریخچه آن و مهم‌ترین دلایل برای بازدید از این مکان به شما توضیح دهیم. پیشنهاد می‌کنیم که ادامه این مقاله در گردشی تاپ را به هیچ عنوان از دست ندهید.

آشنایی با مصلی تاریخی سبزوار

آشنایی با مصلی تاریخی سبزوار
عکس از ویکی پدیا

این بنا یکی از قدیمی‌ترین جاهای دیدنی سبزوار است که در قسمت شرقی این شهر و در خیابانی به نام نظام‌الملک قرار گرفته است. زمان دقیق ساخت مصلای تاریخی سبزوار مشخص نیست و گمانه‌زنی‌ها در این باره زیاد است. برخی از افراد معتقدند که این مصلی در زمان سربداران ساخته شده است و برخی دیگر زمان ساخت آن را به دوران صفویه نسبت می‌دهند. شواهد و قرائن، کفه ترازو را به سمت دوران سربداران می‌برد؛ اما از سبک معماری آن که به دوران صفویه شباهت دارد نباید بگذریم.

مصلی تاریخی سبزوار به عنوان یکی از بناهای ارزشمند ایران باستان شناخته می‌شود و به همین خاطر نام آن در سال 1355 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. حصارکشی‌هایی که در اطراف این بنای تاریخی انجام شده است، نشان می‌دهد که مسئولان مربوطه قصد دارند تغییرات بزرگی در سازه تاریخی ایجاد کنند. امیدواریم که با برنامه‌هایی که مسئولین برای این مصلی دارند، جذابیت آن بیشتر از قبل شود و توجه گردشگران به این مجموعه افزایش چشم‌گیری پیدا کند.

معماری مصلی تاریخی سبزوار

معماری مصلای تاریخی سبزوار
منبع عکس: ناشناس

مصلی شهر سبزوار در زمینی به مساحت 10000 متر مربع قرار گرفته و زیربنای آن نیز 240 متر است. وجود یک ایوان بزرگ و دو ستون تقریبا استوانه‌ای در طرفین، قسمتی است که در این بنای تاریخی بیش از هر بخش دیگری خودنمایی می‌کند. ستون‌های اطراف ایوان، نه‌تنها در جذابیت سازه تاثیر زیادی دارند؛ بلکه باعث جلوگیری از تخریب دیوارها نیز می‌شوند. در پشت ایوان نیز گنبد زیبایی وجود دارد که جذابیت مصلی تاریخی سبزوار در چندین برابر می‌کند.

البته در نظر داشته باشید که دیوارچینی‌های کوتاه، تزئینات گچی و کاشی‌کاری‌های ماهرانه نیز در جذابیت مصلای تاریخی سبزوار بی‌تاثیر نیستند. به صورت کلی باید بگوییم که چندین و چند فاکتور کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند تا یک سازه تاریخی و در عین حال خارق‌العاده خلق شود.

بر روی ایوان مصلی تاریخی سبزوار، چندین کتیبه تاریخی قرار گرفته است که بد نیست از آن‌ها دیدن کنید. همچنین در نظر داشته باشید که برای رسیدن به پشت‌بام این مجموعه، باید از پلکان آجری موجود در قسمت شمالی این مصلی استفاده کنید. این پلکان آجری، به شکل مدور طراحی شده‌اند و زیبایی خاص خود را دارند.

این بنای تاریخی نیز مانند مناره خسروگرد از آجر و خشت ساخته شده است؛ اما باید بدانید که گذر زمان نتوانسته آسیب جدی به آن وارد کند.

داخل مصلای تاریخی سبزوار چه خبر است؟

فضای داخلی مصلی شهر سبزوار
منبع عکس: ناشناس

پیش از هر چیزی باید بگوییم که 4 طاق اصلی در این مصلی وجود دارد که همه آن‌ها در زیر گنبدی که در قسمت قبل درباره آن توضیح دادیم قرار گرفته‌اند. به محض اینکه وارد مصلا می‌شوید، احتمالا نظرتان به طاق ضربی جناقی این مجموعه جلب می‌شود. این طاق در فاصله 12 متری از سطح زمین قرار گرفته است و شاید بتوان آن را به عنوان جذاب‌ترین بخش داخلی مصلی تاریخی سبزوار معرفی کرد.

علاوه بر طاق ضربی، استفاده از هنر رسمی بندی نیز شکوه زیادی را به فضای داخلی این بنا بخشیده است که عده زیادی آن را به سقف مقبره ارسلان تشبیه می‌کنند. در یک کلام باید بگوییم که فضای داخلی مصلی تاریخی سبزوار، به شکل کاملا هنرمندانه‌ای طراحی شده است و حس آرامش و صمیمیت را به شما منتقل می‌کند. اگر به تاریخ باستان ایران و بازدید از جاهای قدیمی علاقه دارید، این مکان می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌های موجود در شهر سبزوار باشد.

حقایق جالب درباره مصلی تاریخی سبزوار

چندین حقیقت جالب درباره این مصلی آجری و قدیمی وجود دارد که احتمالا اطلاعی درباره آن‌ها ندارید. با شناخت این حقایق، احتمالا جذابیت این مکان در ذهن شما بیشتر شود و برای بازدید از آن مشتاق‌تر شوید. از مهم‌ترین حقایق درباره مصلی تاریخی سبزوار باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • عده زیادی از افراد معتقدند که این مصلی پس از قیام سربداران ساخته شده است و این مکان خانقاه برخی از بزرگان سربداریه بوده است.
  • ایلخانان مغول در این مکان، بنیان‌گذار جنبش سربداران را به دار آویخته‌اند.
  • مصلی تاریخی سبزوار اولین مکانی است که در آن نماز جمعه برگزار شده و همین موضوع باعث شده که لقب موزه نماز را به خود اختصاص دهد.
  • یک حقیقت تلخ درباره این سازه این است که تا امروز هیچگونه مرمت و بازسازی روی این مصلی تاریخی انجام نشده و توجه زیادی از سمت میراث فرهنگی به این بنا نشده است.

مصلی باستانی سبزوار کجاست؟

مصلی تاریخی سبزوار در حاشیه شرقی این شهر و در خیابانی به نام نظام‌الملک قرار گرفته است. برای آن‌که بتوانید خود را به این منطقه برسانید، می‌توانید از وسایل حمل‌و‌نقل عمومی مانند اتوبوس و تاکسی و یا ماشین شخصی خود استفاده کنید. از آن‌جایی‌که شهر سبزوار ترافیک چندان سنگینی ندارد، استفاده از ماشین خودتان می‌تواند گزینه منطقی باشد. جهت مسیریابی می‌توانید از لوکیشنی که در قسمت پایین برایتان قرار داده‌ایم استفاده کنید.

ضمنا در نظر داشته باشید که بازدید از این مکان تاریخی رایگان است و هیچ محدودیت زمانی ندارد.

سخن پایانی

مصلی تاریخی سبزوار با توجه به وقایع بزرگی که تا به امروز دیده است، به عنوان مهم‌ترین و ارزشمندترین بنای تاریخی در شهر سبزوار شناخته می‌شود. این مکان به اندازه‌ای که شایسته است مورد توجه قرار نگرفته است و دلیل این موضوع را می‌توانیم عدم توجه میراث فرهنگی به آن و اطلاع‌رسانی ضعیف درباره این سازه معرفی کنیم. در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ هر مطلبی که درباره مصلی شهر سبزوار باید می‌دانستید را به شما گفتیم. امیدواریم که از مطالعه این مطلب در وب سایت گردشی تاپ خشنود بوده باشید.

سوالات متداول

مصلی تاریخی سبزوار در چه سالی ساخته شده است؟

برخی از کارشناسان معتقدند که این بنای تاریخی در زمان سربداران ساخته شده است؛ اما نشانه‌هایی از معماری صفویه که در این بنا دیده می‌شود، باعث اختلاف نظر بین برخی از کارشناسان شده است.

چرا به این بنا موزه نماز می گویند؟

از آنجایی که اولین نماز جماعت تاریخ ایران در این مکان خوانده شده است، لقب موزه نماز را به آن اختصاص داده‌اند.

هزینه بازدید از مصلای تاریخی سبزوار چقدر است؟

برای بازدید از این مجموعه نیازی به پرداخت هزینه و تهیه بلیط نیست و شما می‌توانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا