خانه استاد شهریار
استاد شهریار یکی از بزرگترین شاعران معاصر ایرانی است که اکثر ما ایشان را با قطعه شعر «آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا» میشناسیم. ایشان سالهای پایانی عمر خود را در خانهای در قلب شهر تبریز سپری کردند و امروزه خانه استاد شهریار به یکی از محبوبترین جاهای دیدنی تبریز تبدیل شده است. در ادامه با گردشی تاپ همراه باشیم تا نگاه نزدیکی به این خانه فوقالعاده بیندازیم و بخشهای مختلف آن را به شما معرفی کنیم.
آشنایی با خانه استاد شهریار
این خانه که در محله مقصودیه شهر تبریز قرار گرفته است، در سال 1347 توسط استاد شهریار خریداری شد. او تا سال 1367 در این خانه سکونت داشتند تا اینکه در تاریخ 27 شهریور ماه سال 1367 جان به جانآفرین تسلیم کرد. پس از فوت ایشان، خانه استاد شهریار توسط شهرداری تبریز خریداری شد تا به عنوان یک موزه ادبی آماده استقبال از گردشگران شود. خوشبختانه با موافقت خانواده استاد شهریار، تمام وسایل و آثار ایشان در این خانه باقی ماند تا امکان بازدید از آنها برای عموم فراهم شود.
خانه استاد شهریار در سال 1334، با الهام گرفتن از معماری اصیل ایرانی ساخته شده است. به محض اینکه وارد این خانه میشوید، باغچه و حوض آب آن شما را شیفته خود میکند. متاسفانه این روزها آپارتمانهای مرتفع جای این خانههای ویلایی و باصفا را گرفتهاند و کمتر خانهای با این سبک از معماری دیده میشود. این خانه در زمینی با زیربنای 250 متر مربع قرار گرفته است و دو طبقهی زیرزمین و فوقانی را شامل میشود. همچنین باید بدانید که در سال 1386 در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است.
درباره موزه خانه استاد شهریار باید بگوییم که در سال 1370 به صورت رسمی به روی عموم باز شد و از آن زمان تاکنون مردم زیادی از آن دیدن کردهاند. جالب است بدانید که پیش از افتتاح، شهرداری فراخوانی داد و طی آن از مردم خواست تا تمام وسایل و اسنادی که مربوط به استاد شهریار است را اهدا کنند تا این موزه ادبی در نهایت شکوه و زیبایی فعالیت خود را آغاز کند. این فراخوان با استقبال بینظیری از سوی مردم و هنرمندان مواجه شد و مردم وسایل زیادی را اهدا کردند.
خانه استاد شهریار کجاست؟
این خانه در بافت تاریخی شهر تبریز و در محله مقصودیه قرار گرفته است. برای آنکه بتوانید خود را به این محله برسانید، بهترین راه این است که از مترو استفاده کنید. به این صورت درگیر ترافیک شهر نمیشوید و در کمترین زمان ممکن میتوانید به خانه استاد شهریار برسید. در نظر داشته باشید که نزدیکترین ایستگاه مترو به این خانه، ایستگاه برج ساعت تبریز است که تنها 700 متر با این مکان فاصله دارد.
اگر قصد دارید که از اتوبوس برای رسیدن به خانه استاد شهریار استفاده کنید، بهترین راه این است که در ایستگاه خاقانی پیاده شوید. ایستگاه اتوبوس خاقانی نیز 900 متر با این خانه فاصله دارد. چنانچه قصد دارید از ماشین خودتان برای رسیدن به این منطقه استفاده کنید، بهترین راه این است که با کلیک بر روی لوکیشن زیر بهترین مسیر را با توجه به لوکیشن خود پیدا کنید.
داخل موزه خانه استاد شهریار چه خبر است؟
پیش از هر چیزی باید بگوییم که هر دو طبقه خانه در خدمت موزه گرفته شده است و هر طبقه آثار خاصی را در خود جا داده است. در طبقه زیرزمین موزه خانه استاد شهریار میتوانید سهتار مشهور ایشان و عکسهایی که هر کدام دوره خاصی از زندگی او را نشان میدهند مشاهده کنید. در این طبقه چندین تخت چوبی به دور یک حوض کوچک نیز قرار گرفتهاند تا گردشگران و بازدیدکنندگان بتوانند از آنها برای استراحت استفاده کنند.
پس از آنکه از زیرزمین خانه استاد شهریار دیدن کردید، وقت آن است که به طبقه فوقانی بروید و بخش اصلی موزه را مشاهده کنید. در این طبقه بیشتر از 550 قطعه از لوازم شخصی این استاد بزرگوار و آثار او نگهداری میشود که بازدید از آنها میتواند هیجانانگیز باشد. از جمله این آثار میتوانیم به لوازم تحریر، عصا، کیف پول، دفترها، هدایایی که به ایشان داده شده است، آثار چاپ شده ایشان و قرآن نوشته شده به دست خود استاد اشاره کنیم.
در یک کلام بگوییم که خانه استاد شهریار بهشتی برای افرادی است که شیفته شعر و ادبیات هستند. اگر خود را دیوانه شعر و ادبیات میدانید، حتما از این موزه دیدن کنید و چند ساعتی خود را غرق در ادبیات فارسی کنید.
مختصری درباره استاد شهریار
استاد شهریار در سال 1285 در یکی از محلههای تبریز متولد شد. او هنر خوشنویسی را از پدر خود یکی از خوشنویسان آن زمان بود آموخت. شهریار تا پایان سیکل اول متوسطه در شهر تبریز به تحصیل مشغول بود و پس از آن برای ادامه تحصیل وارد تهران شد. ایشان مدرسه دارالفنون را برای تحصیل انتخاب کردند و تا سال 1303 در این مدرسه مشغول تحصیل شدند. او در سال 1303 تصمیم گرفت که به مدرسه طب برود و تحصیلات خود را در آنجا ادامه دهد.
باید بگوییم که ورود به مدرسه طب و عاشق شدن استاد شهریار، مسیر زندگی او را تغییر داد. نزدیکان ایشان اینگونه نقل میکنند که استاد پس از شنیدن پاسخ رد از معشوق خود، ترک تحصیل میکند و تصمیم میگیرد به عنوان یک شاعر به حیات خود ادامه دهد. استاد شهریار در طول زندگی خود آثار ماندگار و ارزشمندی را خلق کردند که از جمله آنها باید به «حیدربابایه سلام» و «آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا» اشاره کنیم.
او سالهای پایانی عمر خود را در خانهای که امروزه با نام خانه استاد شهریار شناخته میشود سپری کرد و سرانجام در تاریخ 27 شهریور سال 1367 به دیار باقی شتافت.
جاذبه های اطراف خانه استاد شهریار
بازدید از تمام بخشهای این موزه 2 الی 3 ساعت زمان میبرد. پس از بازدید از این موزه، وقت آن رسیده که از سایر جاذبههای شهر تبریز دیدن کنید. خوشبختانه موقعیت مکانی خانه استاد شهریار بهگونهای است که جاذبههای زیادی در اطراف آن قرار گرفته است. در قسمت پایین میتوانید نزدیکترین جاذبهها به این مکان را مشاهده کنید.
- برج ساعت تبریز: یکی از زیباترین برجهای ایران است که عدهای آن را با برج ساعت لندن برابر میدانند. این برج تنها 700 متر با خانه استاد شهریار فاصله دارد و با 10 دقیقه پیادهروی میتوانید به آن برسید.
- ارگ علیشاه: یکی از بهترین و مهمترین بناهای تاریخی شهر است که سرد و گرم روزگار را چشیده است. ارگ علیشاه نیز در فاصله 1 کیلومتری از این خانه قرار گرفته است و با 13 دقیقه پیادهروی میتوانید به آنجا برسید.
- کوه عینالی: بهترین تفرجگاه این شهر است که تفریحات جذابی را در خود جا داده است. این تفرجگاه 10.6 کیلومتر (32 دقیقه) با خانه استاد شهریار فاصله دارد.
- خانه مشروطه: همان خانه معروفی است که در دوران مشروطه به توپ بسته شد. خانه مشروطه تبریز امروزه یکی از زیباترین خانههای تاریخی این شهر شناخته میشود و بازدید از آن ارزش زیادی دارد. فاصله این مکان تا منزلگاه استاد شهریار 4.9 کیلومتر (15 دقیقه) فاصله دارد.
سخن پایانی
استاد شهریار با شعرهای فوقالعادهای که در زمان حیات خود سروده، افراد زیادی را شیفته خود کرده است. اکنون که دیگر فرصتی برای دیدن این شاعر بزرگوار وجود ندارد، بهترین راه این است که به خانه استاد شهریار بروید و از آثار و وسیلههای شخصی او دیدن کنید. این خانه امروزه به عنوان موزه ادبی تبریز مورد استفاده قرار میگیرد و در طول سال عاشق شعر و ادبیات را به سمت خود جذب میکند.
در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم که درباره تاریخچه، معماری و بخشهای متفاوت خانه استاد شهریار به شما توضیح دهیم و نزدیکترین جاذبهها به این مکان را به شما معرفی کنیم. از اینکه بار دیگر ما را مهمان نگاه گرم خود کردید و تا انتهای مقاله همراه ما بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
ساعات فعالیت خانه استاد شهریار کدامند؟
این موزه ادبی همه روزه به غیر از جمعهها از ساعت 08:00 الی 20:00 آماده استقبال از گردشگران است.
هزینه بازدید از خانه استاد شهریار چقدر است؟
برای بازدید از این خانه باید بلیط تهیه کنید که هزینه آن در سال 1401 برابر 5000 تومان است.
چه آثاری در موزه استاد شهریار وجود دارد؟
در این موزه مجموعه بینظیری از لوازم شخصی این استاد شعر و آثار و اشعار او نگهداری میشود.
خانه استاد شهریار عاااالیه. کسایی که به استاد علاقه دارن حتما این خونه رو ببینید
سلام میثم جان، ممنون از اینکه نظر خودتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
قطعا همینطوره؛ خانه استاد شهریار ارزش زیادی برای بازدید داره و جزو جاهاییه که هر ایرانی حتما باید اون رو از نزدیک ببینه.
با سلام و احترام ساعات بازدید در تابستان 7.30 صبح الی 19 میباشد
سلام مهدی جان؛ ممنون بابت اطلاعرسانی خوبت. حتما به مقاله اضافه میکنیم.🙏