جاهای دیدنی تبریزایرانگردیسفر به آذربایجان شرقیسفر به تبریز

مقبره الشعرای تبریز

شعر و ادبیات در بین مردم شهر تبریز جایگاه ویژه‌ای دارد و وجود مکانی برای بزرگداشت شاعران و ادیبان بزرگ این شهر، موضوع چندان دور از ذهنی نیست. مقبره الشعرای تبریز که عده زیادی آن را نماد این شهر می‌دانند، جایی است که شاعران بزرگی مانند خاقانی و استاد شهریار دفن شده‌اند. این مکان امروزه به یکی از بهترین و معروف‌ترین جاهای دیدنی تبریز تبدیل شده و نظر گردشگران زیادی را به سمت خود جلب کرده است.

در این مقاله با گردشی تاپ همراه باشید تا درباره تاریخچه، معماری، ساعات فعالیت، آدرس و بهترین مسیر دسترسی به مقبره الشعرا تبریز به شما توضیح دهیم.

درباره مقبره الشعرای تبریز

آشنایی با مقبره الشعرای تبریز
عکس از گوگل مپ (عکاس: mahdi sayyar)

جزو محبوب‌ترین و مشهورترین جاذبه‌های شهر تبریز است که در بین طرفداران شعر و ادبیات جایگاه ویژه‌ای دارد. قدمت این مکان به 800 سال پیش برمی‌گردد و در طول این مدت بیشتر از 400 شاعر و عارف در این مکان دفن شده‌اند. در بین این شاعران و عارفان چندین نام وجود دارد که بیشتر از بقیه خودنمایی می‌کند که از جمله آن‌ها باید به اسدی طوسی، استاد شهریار و خاقانی اشاره کنیم. مقبره الشعرای تبریز امروزه بنایی برای بزرگداشت این شاعران و عارفان است.

آخرین و شاید بزرگ‌ترین شخصی که در این مکان دفن شده است، محمدحسین بهجت تبریزی (استاد شهریار) است که سنگ قبر او را می‌توانید در داخل مقبره مشاهده کنید. این سنگ قبر به زبان فارسی نوشته شده و می‌توانید اطلاعات روی آن را بدون هیچ مشکلی بخوانید. پس از بازدید از سنگ قبر استاد شهریار و لذت بردن از معماری مقبره الشعرای تبریز، وقت آن است که این بنای جذاب را به عنوان چیزی فراتر از بنای یادبود کشف کنید.

مقبره الشعرای تبریز درواقع به عنوان موزه شعر و ادبیات آذربایجان نیز شناخته می‌شود و در آن می‌توانید با زندگینامه شاعران و ادیبان این استان و اشعار آن‌ها آشنا شوید. پس اگر خود را دیوانه و مجنون شعر و ادبیات می‌دانید، حتما از این موزه دیدن کنید و خود را در بین بخش‌های مختلف آن گم کنید. راستی اضافه کنیم که این مقبره در سال 1387 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

مقبره الشعرای تبریز کجاست؟

مقبره الشعرا تبریز کجاست؟
عکس از گوگل مپ (عکاس: mahdi sayyar)

این بنای یادبود از شمال به خیابان عارف، از جنوب به خیابان شهریار، از شرق به خیابان سید حمزه اوستی و از غرب به خیابان ثقه الاسلام جنوبی ختم می‌شود. آن دسته از گردشگرانی که قصد دارند از وسایل حمل‌و‌نقل عمومی برای رسیدن به این مکان استفاده کنند، باید بدانند که بهترین راه اتوبوس‌های شهری است و ایستگاه سید حمزه نزدیک‌ترین ایستگاه به مقبره الشعرای تبریز است. البته این را هم اضافه کنیم که استفاده از تاکسی‌های شهری نیز راه دیگری است که می‌توانید از آن استفاده کنید.

اگر هم جزو آن دسته از افرادی هستید که می‌خواهید از ماشین خودتان برای دسترسی به مقبره الشعرا تبریز استفاده کنید، بهترین راه این است که از لوکیشن زیر برای مسیریابی استفاده کنید. راستی تا یادمان نرفته بگوییم که در نزدیکی این بنا پارکینگ عمومی وجود ندارد و بهتر است که یک جای امن در نزدیکی مقبره برای ماشین خود پیدا کنید.

شاعران و ادیبان دفن شده در مقبره الشعرای تبریز

شاعران دفن شده در مقبره الشعرای تبریز
عکس از گوگل مپ (عکاس: Ю Гу)

همانطور که در ابتدا مقاله اشاره کردیم، بیشتر از 400 شاعر و عارف بزرگ در این مکان دفن شده‌اند. نکته جالب اینجاست که در این مکان علاوه بر شاعران بومی استان آذربایجان، شاعران و ادیبانی که به این استان مهاجرت کرده بودند نیز دفن شده‌اند. حال در این قسمت از مقاله قصد داریم که شما را با برخی از بزرگ‌ترین افراد دفن شده در مقبره الشعرای تبریز آشنا کنیم.

  • استاد شهریار: یکی از بزرگ‌ترین شاعران ایران است که اکثر افراد او را با قطعه شعر «آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا» می‌شناسند. بد نیست بدانید که شکست عشثی دلیل روی آوردن استاد شهریار به شعر و ادبیات بود. این شاعر بزرگ در سال 1285 چشم به جهان گشود و در سال 1367 به دیار باقی شتافت.
  • استاد خاقانی: از شاعران و ادیبان بزرگ قرن ششم است و به عنوان یکی از بزرگ‌ترین قصیده‌سرایان دوره خود شناخته می‌شود. خاقانی در اشعار خود از صبح و سپیده‌دم سخن بسیار به میان می‌آورد و این موضوع سبب شد تا لقب «شاعر صبح» را به خود اختصاص دهد. این قصیده‌سرای چیره‌دست نیز در سال 505 هجری شمسی طلوع کرد و در سال 587 هجری شمسی چشم از جهان بست.
  • اسدی طوسی: از شاعران بزرگ قرن پنجم است و از جمله مهم‌ترین آثار او باید به گرشاسپ‌نامه اشاره کنیم. اسدی طوسی جزو آن دسته از شاعرانی است که دو دوره غزنویان و سلجوقیان را به چشم دیده و در این دوران شعر سراییده است. او در سال 465 از دنیا رفت.
  • انوری ابیوردی: ستاره‌شناس، فیلسوف، قصیده‌سرا، شاعر، ریاضی‌دان و دانشمند ایرانی است که در قرن ششم می‌زیست. تاریخ دقیق فوت انوری ابیوردی مشخص نیست؛ اما عده زیادی از افراد معتقدند که در سال 583 هجری قمری به دیار باقی شتافته است.

معماری مقبره الشعرای تبریز

معماری مقبره الشعرای تبریز
عکس از وب سایت یور دوز (عکاس: نامشخص)

در طراحی این مقبره، معماری مدرن و سنتی به طرز هنرمندانه‌ای باهم ترکیب شده‌اند و در نتیجه آن بنایی خارق‌العاده و بی‌نقص خلق شده است. مقبره الشعرای تبریز در همان نگاه اول دل شما را می‌برد و برای لحظاتی شما را مات و مبهوت خود می‌کند. برای پوشش بیرونی مقبره از بتن استفاده شده و پوشش داخلی آن هم از جنس فلز است. ارتفاع این بنای یادبود تقریبا 30 متر است و اگرچه ارتفاع زیادی نیست؛ اما شکوه و ابهت خاصی دارد.

از ظاهر مقبره الشعرا تبریز که بگذریم، وقت آن است که کمی درباره محیط داخلی آن صحبت کنیم. تمام فضای داخلی در اختیار یک سالن بزرگ است که چندین اتاق کوچک را در خود جا داده است. تمام دیوارهای داخلی به‌وسیله اشعار و دست‌نوشته‌های افرادی که در این مکان دفن شده‌اند، پوشیده شده و دیدن آن‌ها می‌تواند شما را با خط فکری شاعران آشنا کند. در کنار این تزئینات، چندین فروشگاه کتاب و صنایع دستی نیز قرار گرفته که می‌توانید از خدمات آن‌ها نیز استفاده کنید.

به صورت کلی درباره معماری داخلی مقبره الشعرای تبریز باید بگوییم که المان خاصی در آن دیده نمی‌شود و سعی شده که در عین سادگی، یک محیط جذاب و پویا خلق شود.

درباره بنای یادبود مقبره الشعرا

در مرداد سال 1350 تصمیم بر این شد تا برای یادبود شاعران و ادیبانی که در این مکان دفن شده‌اند، بنای یادبودی ساخته شود. به همین خاطر در شهریور سال 1350 یک آگهی در روزنامه کیهان منتشر شد و از معماران و طراحان خواسته شد تا طرح‌های خود را برای این کار آماده کنند. بیشتر از 20 طرح در این مسابقه ارسال شد و از بین آن‌ها طرح غلامرضا فرزانمهر به عنوان طرح برتر انتخاب شد.

عملیات عمرانی بنای یادبود مقبره الشعرای تبریز در همان سال آغاز شد؛ اما با سرعت بسیار کمی پیش می‌رفت. این بنا سرانجام در سال 1367 به صورت رسمی به بهره‌برداری رسید تا عموم مردم بتوانند از آن دیدن کنند.

جاذبه های اطراف مقبره الشعرا تبریز

جاذبه های اطراف مقبره الشعرا تبریز
عکس از گوگل مپ (عکاس: M.A.A)

بازدید از این مقبره تازه اول راه است و تبریز جاذبه‌های زیادی را در گوشه و کنار خود جا داده است که باید از آن‌ها دیدن کنید. برای آن‌که بتوانید برنامه‌ریزی بهترین برای ادامه سفر خود در این شهر داشته باشید، ما لیستی از نزدیک‌ترین دیدنی‌ها به مقبره الشعرای تبریز را برای شما آماده کرده‌ایم که در قسمت پایین می‌توانید مشاهده کنید.

  • خانه مشروطه: جزو مهم‌ترین مکان‌ها برای مشروطه‌خواهان بود که حوادث تلخ زیادی را در آن دوران به چشم دیده است. در این خانه افراد بزرگی مانند ستارخان و باقرخان دفن شده‌اند و می‌توانید تندیس افراد بزرگ دوران مشروطه را از نزدیک لمس کنید. خانه مشروطه تبریز 3.8 کیلومتر با این مقبره فاصله دارد.
  • بازار تبریز: یکی از زیباترین و بزرگ‌ترین بازارهای سنتی ایران است که در آن همه‌چیز رنگ و بوی قدیم را می‌دهد. در میان حجره‌های قدیمی قدم بزنید و به تماشای ایران قدیم مشغول شوید. بازار تبریز 1.3 کیلومتر با مقبره الشعرا فاصله دارد.
  • موزه استاد شهریار: با نام موزه ادبی نیز شناخته می‌شود و در خانه استاد شهریار قرار دارد. در این موزه می‌توانید با زندگی شخصی استاد شهریار و آثار او آشنا شوید. این خانه 3.2 کیلومتر با مقبره الشعرای تبریز فاصله دارد.
  • برج آتش‌نشانی: نماد آتش‌نشانی کشور ایران است و نقش مهمی در زندگی مردم دوران قاجار داشته است. برج آتش نشانی تبریز الگوی انگلیسی‌ها برای ساخت تجهیزات آتش‌نشانی بوده و اکنون در فاصله 2.1 کیلومتری از این بنای یادبود قرار گرفته است.

سخن پایانی

مقبره الشعرای تبریز جایی است که بیشتر از 800 سال قدمت دارد و 400 نفر از شاعران و ادیبان بزرگ آذربایجان در آن آرمیده‌اند. این بنای یادبود که به عنوان نماد شهر تبریز نیز شناخته می‌شود، جایگاه ویژه‌ای در بین گردشگران دارد و سالانه توسط هزاران نفر مورد بازدید قرار می‌گیرد. اگر تا امروز از آن دیدن نکرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم که برای بازدید از آن برنامه‌ریزی کنید و اگر هم تجربه دیدن آن را دارید، می‌توانید تجربه خود را با سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

ساعات فعالیت مقبره الشعرای تبریز کدام است؟

ساعت کاری این مجموعه از 08:30 الی 18:00 است و در این بازه زمانی می‌توانید برای بازدید از آن بروید.

آیا دیدن مقبره الشعرای تبریز رایگان است؟

متاسفانه دیدن این جاذبه رایگان نیست و باید بلیط تهیه کنید؛ اما در نظر داشته باشید که هزینه تهیه بلیط آن چندان زیاد نیست.

چه شاعرانی در این مکان دفن شده‌اند؟

از جمله مهم‌ترین شاعران و ادیبانی که در این مقبره دفن شده‌اند باید به استاد شهریار، خاقانی و اسدی طوسی اشاره کنیم.

مقبره الشعرای تبریز در چه سالی ساخته شده است؟

طرح این بنا در شهریور 1350 مورد تایید قرار گرفت و عملیات عمرانی آن بلافاصله آغاز شد؛ اما بهره‌برداری آن تا سال 1367 به طول انجامید.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا