جاهای دیدنی اصفهانایرانگردیسفر به استان اصفهانسفر به اصفهان

منارجنبان

منارجنبان یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی اصفهان است که حتی اگر از نزدیک هم ندیده باشید، نام آن حتما به گوشتان خورده است. قدمت این مکان به دوران ایلخانی می‌رسد و در اصل آرامگاه یکی از زاهدان معروف اصفهان بوده که در دوران صفویه مناره‌های جنبان به آن اضافه شد. معماری خاص این مناره‌ها شما را به وجد می‌آورد که چگونه می‌شود یه سازه آجری به لرزش در بیاید. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را بیشتر با این مناره‌های شگفت انگیز آشنا کنیم.

تاریخچه منارجنبان

تاریخچه منارجنبان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mehdi Ghanepour)

با توجه به منابع و مدارک تاریخی، قدمت منارجنبان به دوران ایلخانی و در اواخر حکومت «محمد خدابنده اولجایتو» می‌رسد. این مکان در واقع آرامگاه «عمو عبدالله بن محمود صقلابی»، از عارفان خداپرست اصفهان در آن زمان است. بر روی سنگ قبر این عارف بزرگ عدد 716 حک شده که نشان دهنده سال فوت ایشان است. برخی منارجنبان اصفهان را به آرامگاه شیخ امیرعبدالله نیز می‌شناسند. عمارت تک ایوانی که می‌بینیم در زمان ایلخانی بنا شده، اما مناره‌ها در اواخر حکومت صفویان به ایوان اضافه شده‌است.

جالب است بدانید با حرکت دادن یک مناره، مناره دیگر نیز به حرکت در می‌آید. در ابتدا این مناره‌ها برای لرزش احداث نشده‌اند و از همین‌رو چون ماهیت اصلی آن لرزیدن نیست، بیشتر در معرض آسیب و تخریب قرار دارد. با نظارت سازمان میراث فرهنگی اصفهان مناره‌ها تنها در ساعات مشخصی از روز به حرکت در می‌آیند تا از آسیب بیشتر به آن جلوگیری شود. این سازه که شهرت جهانی داشته و افراد زیادی را از داخل و خارج از کشور به سوی خود جذب می‌کند، در خردادماه سال 1321 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آدرس منارجنبان

منارجنبان اصفهان کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Янко Г.)

منارجنبان در شش کیلومتری شهر اصفهان در جاده اصفهان به نجف آباد واقع شده‌است. این بنا در گذشته در دهکده‌ای به نام «کارلادان» قرار داشت، ولی امروزه با بزرگ‌تر شدن شهر و افزایش جمعیت در نزدیکی محلی به نام نصرآباد قرار گرفته‌ است. منارجنبان در خیابان آتشگاه اصفهان جاخوش کرده است. اگر ماشین ندارید، بهترین گزینه برای رسیدن به این مکان دیدنی، تاکسی آنلاین است که به راحتی شما را به مقصد می‌رساند.

اگر قصد دارید با ماشین شخصی خود از این جاذبه دیدن کنید، کافیست به خیابان آتشگاه در شش کیلومتری غرب اصفهان آمده و مسیرتان را تا رسیدن به منارجنبان ادامه دهید. در قسمت پایین ما لوکیشن این پل در گوگل مپ را برای شما قرار داده‌ایم تا بهترین مسیر را انتخاب کنید.

لوکیشن در نشان

معماری منارجنبان

معماری منارجنبان اصفهان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hossein J)

سبک معماری این سازه سبک مغولی است که در دوره ایلخانی مورد استفاده قرار می‌گرفت. علت لرزش مناره‌ها با توجه به قانون فیزیک، پدیده تشدید است که آن را جذاب و دیدنی می‌کند. متاسفانه اطلاعاتی در مورد معمار این مجموعه وجود ندارد اما آنچه روشن است، این است که هدف اولیه ساخت این منارها به لرزه درآمدنشان نبوده‌است. این تنها منارجنبان در دنیا نیست ولی همگی منارجنبان‌های ساخته شده متعلق به فرهنگ اسلامی است.

دلیل ساخت این منارجنبان هنوز مشخص نیست، اما از آنجا که مناره‌ها در چند دوره بعد به ساختمان اضافه شدند، می‌توان حدس زد که هدف سازندگان آن بیشتر جنبه خلاقیت و نوآوری داشته و جنبه ظاهری آن مد نظر معمارانش بوده‌است. نظریه دیگری وجود دارد که هدف آن را ساخت یک عمارت از نوع عمارت تک ایوانی می‌داند. هرچه که بوده معماری شگفت‌انگیز و سحرآمیز آن،  این ساختمان را منحصربه‌فرد نموده تا گردشگران علاقه زیادی به بازدید از آن شوند.

بخش‌های مختلف منارجنبان

بخش های مختلف منارجنبان شهر اصفهان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Zahra Sharea)

منارجنبان با معماری خاص خود دارای سه بخش است که به وضوح عناصر معماری اصیل ایرانی را در اینجا شاهید هستیم. اصلی‌ترین بخش آن مناره‌ها است که هر کدام دارای 17 متر ارتفاع و 9 متر عرض هستند. برروی مناره‌ها تزئیناتی از کاشی‌کاری به رنگ فیروزه‌ای، سفید و مشکی را می‌بینیم که به شکل خلاقانه‌ای در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند و زیبایی چشم‌نوازی به آن‌ها می‌دهند. با تکان دادن یکی از مناره‌ها مناره دیگری و حتی کل ساختمان نیز به حرکت درآمده و هر کسی را محو خود می‌کند.

بخش دیگر این مکان آرامگاه شیخ امیر عبدالله است که در ایوان قرار گرفته‌است و 10 متر با سطح زمین ارتفاع دارد. این آرامگاه از سنگ مرمر ساخته شده و روی آن به آیاتی از قرآن با خط ثلث مزین شده‌است.  بر روی گنبد ایوان تزئیناتی از کاشی‌کاری و نقاشی‌های اسلیمی انجام شده‌ که به زیبایی آن افزوده است. در کنار این ایوان پلکانی مارپیچ با 17 پله قرار گرفته و راه دسترسی به پشت بام و مناره‌ها است که البته گردشگران اجازه رفتن به پشت بام را ندارند.

دو اتاق کوچک در این مجموعه قرار دارند که به چله خانه معروف هستند و در واقع محلی برای گردهم آمدن عارفان و زاهدان بوده است. در این مکان عارفان به مدت 40 روز به عبادت مشغول شده و ریاضت می‌کشیدند. از این‌رو به آن چله خانه نیز گفته می‌شود. در اطراف ساختمان بقایایی از چند قبر دیده می‌شود که احتمالا بخشی از قبرستان‌های قدیمی در این مکان بوده است.

مقصد بعدی کجاست؟

جاذبه های اطراف منارجنبان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hamdreza Bani)

شهر اصفهان بی‌شمار جاذبه دیدنی و تاریخی دارد که برای بازدید از تمام آن‌ها باید چند روزی را در این شهر اقامت داشته باشید. اصفهان از گذشته‌های دور به نصف جهان معروف بود و دلیل این لقب وجود بیش از 6 هزار آثار تاریخی با قدمت زیاد در این شهر است که همین دلیلی مبنی بر این است که گردشگری که از خارج از کشور به ایران می‌آید اولین شهری که برای بازدید انتخاب می‌کند، اصفهان است.

ما لیستی کوچک از جاذبه های دیدنی اطراف منارجنبان برای شما تهیه کردیم تا پس از بازدید از مناره‌ها سری به آن‌ها بزنید و لذت ببرید.

نکات بازدید از منارجنبان

نکات بازدید از منارجنبان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: امیر مسیبی درچه)
  • هزینه بلیط ورودی به این مکان برای گردشگران ایرانی 5 هزار تومان و گردشگران خارجی 50 هزار تومان است.
  • شما می‌توانید همه روزه به غیر از تعطیلات رسمی و ایام سوگواری، در نیمه نخست سال از ساعت 09:00 الی 20:00 و در نیمه دوم سال از ساعت 09:00 الی 16:00 از این جاذبه دیدن کنید.
  • مناره‌های منارجنبان هر روز در ساعات 10:30، 12:00، 13:30، 15:00، 16:30 و 18:30 حرکت می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم حتما در این ساعات از آن بازدید کنید تا لرزش مناره‌ها را از نزدیک ببینید.
  • شهر اصفهان شهری کویری بوده و آب و هوایی خشک و نیمه بیابانی دارد. بنابراین بهترین زمان سفر به این شهر و بازدید از جاذبه‌های دیدنی آن نظیر منارجنبان، اواخر اسفند تا اواخر اردیبهشت و اواخر شهریور تا اواخر مهرماه است.
  • منارجنبان اصفهان یکی از زیباترین و خاص‌ترین سازه‌های تاریخی کشورمان است که شهرت جهانی داشته و از اهمیت زیادی برخوردار است. وظیفه ماست که در حفظ آن کوشا باشیم و آن را برای نسل بعدی خود به جا بگذاریم.
  • علاوه بر پدیده لرزش مناره‌ها، طراحی و معماری خود سازه نیز بسیار هنرمندانه و زیبا بوده که اینجا را به سوژه‌ای عالی برای عکاسی تبدیل کرده‌است. به هیچ عنوان عکاسی از آن را از دست ندهید.
  • در فضای سبز اطراف منارجنبان امکانات رفاهی و تفریحی در نظر گرفته شده تا پس از بازدید از مناره‌ها و آرامگاه، در چایخانه سنتی نشسته و با تماشای این فضای زیبا و به‌ یاد ماندنی خستگی را از تنتان بیرون آورید.

کلام آخر

منارجنبان اصفهان یکی از جذاب‌ترین و زیباترین جاذبه‌های دیدنی این شهر است که در کمتر جایی از ایران و یا حتی دنیا می‌توان آن را پیدا کرد. این مجموعه یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری اصفهان بوده که هرساله میزبان گردشگران زیادی است. در این مقاله به صورت کامل درباره این مکان و قسمت‌های مختلف آن به شما توضیح دادیم. امیدواریم که از خواندن این مقاله از گردشی تاپ لذت برده باشید. همچنین اگر تجربه بازدید از این مکان را دارید، آن را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

منارجنبان کجاست؟

این جاذبه در فاصله 6 کیلومتری از شهر اصفهان، در جاده اصفهان - نجف‌آباد قرار گرفته است.

ساعات بازدید از منارجنبان کدامند؟

این مناره تاریخی در نیمه اول سال از ساعت 09:00 تا 20:00 و در نیمه دوم سال از ساعت 09:00 تا 16:00 پذیرای گردشگران است.

ارتفاع این مناره تاریخی چند متر است؟

هر کدام از مناره‌های منارجنبان اصفهان 17 متر ارتفاع دارند و عرض آن‌ها نیز به 9 متر می‌رسد.

مناره‌ها در چه ساعاتی تکان می‌خورند؟

این مناره‌ها در تمام روزهای هفته در ساعات 10:30، 12:00، 13:30، 15:00، 16:30 و 18:30 تکان می‌خورند و در این ساعات می‌توانید از دیدن لرزش آن‌ها لذت ببرید.

هزینه بازدید از منارجنبان اصفهان چقدر است؟

هزینه بازدید از این مناره تاریخی برای گردشگران داخلی 10000 تومان و برای گردشگران خارجی 50000 تومان است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا