مسجد نصیرالملک
در جای جای ایران بزرگ و زیبا بناهایی قدیمی و بی نظیر با معماری بسیار زیبا یافت میشوند. یکی از بناهای بسیار زیبای ایرانی که شاهکاری از معماری ایرانی به شمار میرود مسجد نصیرالملک است که در شهر بزرگ و زیبای شیراز واقع شده است. این مسجد، یکی از زیباترین بناهای ایرانی به حساب میآید و افراد بسیاری از سراسر ایران از این مسجد بازدید میکنند. این مسجد که از زیباترین جاهای دیدنی شیراز به شمار میرود، در دوران قاجار ساخته شده است. در ادامه این مقاله از با ما و دیگر کاربران گردشی تاپ همراه باشید تا بیشتر با این مسجد زیبا آشنا شویم.
تاریخچه مسجد نصیرالملک
قدمت و پیشینه مسجد نصیرالملک به دوران قاجار بر میگردد که شروع ساخت آن در سال 1255 و پایان ساخت آن در سال 1267 خورشیدی صورت گرفته است. در آن زمان شخصی به نام ملاباشی که به نصیرالملک لقب داشت، دستور ساخت این مسجد را داده است و نام این مسجد را با توجه به لقب خود انتخاب کرده است تا نامش همیشه زنده بماند و از او یاد شود.
مسجد نصیرالملک کجاست؟
مسجد نصیرالملک در خیابان لطفعلی خان زند در محله گود عربان شیراز قرار گرفته است. اگر میخواهید به وسیله خودروی شخصی، خود را به این مسجد زیبا برسانید میتوانید از لوکیشن زیر که برای دسترسی راحت تر شما در سایت قرار داده شده است، استفاده کنید. همچنین برای پارک کردن خودروهای شخصی خود میتوانید از پارکینگهای استقلال، طالقانی، و فرهنگ که در خیابان پیروزی واقع شدهاند، استفاده کنید و پس از پارک کردن با حدود پنج دقیقه پیاده روی خود را به مسجد برسانید.
اگر هم قصد دارید که با وسایل نقلیه عمومی به این مسجد بروید، میتوانید از مترو شیراز استفاده کنید، در ایستگاه ولیعصر که نزدیک ترین ایستگاه به مسجد محسوب میشود پیاده شوید، و باقی راه را به وسیله تاکسی و یا به صورت پیاده طی کنید. یک راه دیگر برای دسترسی به مسجد نصیرالملک، استفاده از اتوبوسهای درون شهری است. به این منظور شما میتوانید سوار اتوبوسهای خط ولیعصر-پایانه نمازی شوید و در ایستگاه چهارراه مسیر از اتوبوس پیاده شوید.
معماری مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک شیراز از مساجد دو ایوانی ایرانی است که یک ایوان این مسجد شمالی و دیگری جنوبی است. هر یک از ایوانهای مسجد زیباییهای خاص خود را دارند و تزئینات خاصی در آنها بهکار رفته است. اما زیبایی و تزئینات به کار رفته در ایوان شمالی از ایوان جنوبی بیشتر است. درون این مسجد کاشی کاری بسیار زیبا و تماشایی دیده میشود که از جمله آن میتوان به استفاده از کاشیهای صورتی اشاره کرد که در هیچ مسجد ایرانی دیگری یافت نمیشود. همچنین استفاده از شیشه های رنگی زیبا در ساختار شبستان غربی که همان شبستان اصلی است، از عوامل زیبایی بینظیر این شبستان است.
در ورودی مسجد نصیرالملک طاق نمایی با سقف تزئین شده به وسیله کاشیهای هفت رنگ دیده میشود. ساخت ازاره طاقنمای مسجد از سنگ گندمک انجام شدهاست. درهای ورودی مسجد، از دو در بزرگ چوبی ساخته شده است و در بالای درهای چوبی سنگ مرمری وجود دارد که روی آن شعری از شوریده شیرازی دیده میشود که سازنده مسجد و سال اتمام آن را مشخص میکند.
ستونهای مسجد نصیرالملک از سنگ مرمر ساخته شده است و به شکل مارپیچی است. ستونهای مسجد نصیر الملک در زیر طاقگان شبستان غربی و شبستان شرقی واقع شدهاند. در شبستان غربی ۱۲ ستون به نیت دوازده امام در دو ردیف شیش تایی وجود دارد. نمونه این ستونهای مارپیچ در شبستان شرقی نیز دیده میشود. شبستان شرقی امروزه به عنوان موزه اوقاف مسجد شناخته میشود.
بخش های مختلف مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک شیراز بخشهای مختلفی دارد که از جمله آن میتوان به سردر ورودی، هشتی، حیاط، شبستان غربی یا زمستانه، شبستان شرقی یا تابستانه، ایوان شمالی و ایوان جنوبی اشاره کرد. هر یک از این بخش ها دارای معماری بینظیری است و کاربرد متفاوتی دارد. در ادامه به بررسی برخی از این بخشها میپردازیم.
حیاط
حیاط مسجد نصیرالملک شیراز معماری بسیار زیبایی دارد. در میانه حیاط مسجد حوضی سبز رنگ وجود دارد و نمای ایوان جنوبی در آب حوض انعکاس پیدا کرده و تصویر بسیار زیبایی را خلق کرده است. تمام قسمتهای اطراف حوض را با گلدانهای زیبای شمعدانی پر کردهاند. در شبستانهای شرقی و غربی دیوارهایی دیده میشود که با خط نستعلیق آیات قرآن نوشته شده است.
شبستان غربی مسجد نصیرالملک
شبستان غربی مسجد نصیرالملک یکی از زیباترین شبستانهای موجود در مساجد ایران به حساب میآید. در طاق و دیوارهای شبستان غربی کاشی کاریهای زیبا به چشم میخورد و کاشیهای زیبای فیروزهای در کف شبستان دیده میشود. شبستان غربی دارای نمای آجری است. همچنین سقف شبستان دارای نقش گل و بوته و نقوش اسلیمی و آیات قرآنی است. سطح کف محراب شبستان پایین تر زا کف شبستان قرار گرفته و از جنس مرمر است.
ایوان شمالی یا طاق مروارید
ایوان شمالی مسجد نصیرالملک که به طاق مروارید نیز شهرت دارد گلدسته ندارد. این ایوان سه نیم طاق دارد. در سقف ایوان شمالی از هنر مقرنس کاری کسه سازی و یا طاسه سازی استفاده شده است که با کاشی های رنگارنگ معرق پوشیده شده است.
جاهای دیدنی اطراف مسجد نصیرالملک
پس از آنکه ساعاتی جذاب و لذت بخش را در کنار خانواده و عزیزانتان در مسجد نصیرالملک گذراندید، میتوانید باقی روز خود را به بازدید از دیگر جاهای دیدنی شیراز بگذرانید و روز خود را زیباتر کنید. از جمله جاذبههای گردشگری شیراز که در اطراف مسجد نصیرالملک قراردارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- خانه زینت الملک
- خانه حمیدی
- آرامگاه شاهچراغ
- حمام گچینه
- ارگ کریم خان
- طاق اسکرو
- حمام وکیل
- باغ منشی باشی
- مسجد وکیل
نکات بازدید از مسجد
مسجد نصیرالملک در شش ماهه اول سال از ساعت 8 تا 18 ساعت و در شش ماهه دوم از ساعت 7 تا ساعت 16:30 برای همگان امکان پذیر است. در ساعات 13 تا 15 در شش ماهه اول سال و در ساعات 11:30 تا 15 در شش ماهه دوم سال قابل بازدید نیست. این مسجد در تعطیلات مذهبی نظیر عید فطر، 21 رمضان و غیره تعطیل است. بهای ورودی مسجد برای گردشگران و بازدیدکنندگان داخلی 5000 تومان و برای گردشگران خارجی 50000 تومان است.
سخن پایانی
در همه جای ایران معماری زیبای ایرانی به چشم میخورد. یکی از زیباترین شاهکارهای معماری مسجد نصیرالملک است و یکی از جذابترین مساجد ایرانی به شمار میرود و هرساله بازدید کنندگان بسیاری از همه جای ایران می پذیرد. اگر شما نیز به معماری ایرانی دوران قاجار علاقه دارید حتما از این مسجد زیبا دیدن کنید و تجربیاتتان را با ما نیز به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان همراه گردشی تاپ بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این جاذبه در در خیابان لطفعلی خان زند در محله گودعربان شیراز واقع شده است.
این مسجد زیبا متعلق به دوران قاجار است.
بهای بلیط ورودی برای گردشگران ایرانی 5 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 50 هزار تومان است. مسجد نصیرالملک کجاست؟
قدمت این مسجد به چه دورانی میرسد؟
هزینه بازدید از مسجد نصیرالملک چقدر است؟