حمام وکیل

حمام وکیل از بناهای ساخته شده در دوره زندیه است که امروزه به یکی از معروفترین جاذبه های گردشگری شیراز تبدیل شده است. این حمام از بخشهای مختلفی تشکیل شده و به شکل موزه در معرض عموم قرار گرفته است. گرمابه وکیل شیراز در نزدیکی مسجد و بازار وکیل قرار دارد و تمامی این بناها به دستور کریم خان زند ساخته شدهاند. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با این حمام زیبا و تاریخی آشنا کنیم.
تاریخچه حمام وکیل

حمام وکیل شیراز در سال 1145 شمسی به دستور کریم خان زند ساخته شد. مساحت کلی حمام به 11 هزار متر مربع میرسد و از بخشهای مختلفی نیز تشکیل شدهاست. تزئینات و سبک معماری جذاب آن و موقعیت جغرافیاییاش، همه دست به دست هم داده تا آن را به یکی از معروفترین حمامهای تاریخی ایرانی تبدیل کند. در دوران قاجار، حمام مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و تزئینات دیگری به آن اضافه شد.
جالب است بدانید در ایران، حمامها تنها برای نظافت و شستوشو استفاده نمیشد، بلکه مکانی برای برگزاری مراسمهایی نظیر حنابندان، شستوشوی نوزاد، معاشرت و غیره نیز بود. حمام وکیل حتی تا دوره پهلوی دوم نیز استفاده میشد و در سال 1351 شمسی با تصمیم اداره باستان شناسی شهر شیراز، حمام تعطیل شده و عملیات بازسازی بر روی آن آغاز شد. پس از انقلاب اسلامی از حمام به عنوان رستوران سنتی نیز استفاده میشد اما با نظر اداره میراث فرهنگی نیز حمام به موزه تغییر کاربری داده و دربهای آن برای بازدید عموم باز شد.
حمام وکیل کجاست؟

حمام وکیل شیراز در خیابان طالقانی این شهر، بلوار کریم خان زند و در نزدیکی بازار و مسجد وکیل نیز واقع شدهاست. دسترسی به این جاذبه بسیار راحت بوده و شما میتوانید به راحتی سوار مترو شده و در ایستگاه زندیه پیاده شوید، با کمی پیادهروی به حمام خواهید رسید. علاوه بر مترو نیز میتوانید از سایر وسایل حمل و نقل عمومی نظیر اتوبوس و تاکسی استفاده کنید. اگر قصد دارید با خودروی شخصی خود به بازدید از این مکان بروید، لوکیشن زیر از گوگل مپ را برایتان قرار دادهایم تا بهترین و کوتاهترین مسیر را انتخاب کنید.
معماری حمام وکیل

حمام وکیل همانند سایر حمامهای ایرانی از معماری هوشمندانهای برخوردار است و با کمک راهروهای زاویه دار و هشتی پایینتر از سطح زمین، مانع خروج هوای گرم و ورود هوای سرد به داخل محیط میشود. همچنین استفاده از آهک در ساخت حمام باعث شده تا از آسیب رساندن و وارد شدن رطوبت به داخل دیوار نیز جلوگیری شود. حمام از گرمخانه، رختکن، شاهنشین و حمام کوچک تشکیل شده و در قسمت رختکن، سقف به شکل هشتضلعی بوده و از هشت ستون سنگی بزرگ نیز تشکیل شدهاست. در میان اضلاع این هشتضلعی نیز میتوانید نقاشیهای بسیار چشمنوازی را ببینید.
دیوارها و کف حمام با سنگ مرمر پوشانده شده و باعث ماندگاری بیشتر هوای گرم درون حمام میشود. در ضلع جنوبی حمام نیز، قسمت خزینه بوده و دو دیگ بزرگ آب جوش در آنجا قرار دارد تا آب را گرم کند. نقاشیهای کشیده شده بر روی دیوارهای حمام بیانگر داستانهای شاهنامه و قرآن است که از جمله آن میتوان به فرهاد کوهکن، داستان بیژن و منیژه، حضرت یوسف، شکارگاه، قربانی کردن اسماعیل و نقوش اسلیمی نیز اشاره کرد. همانطور که گفتیم امروزه حمام تغییر کاربری داده و به موزه مردم شناسی تبدیل شدهاست که در ادامه به آن میپردازیم.
موزه حمام وکیل
در موزه حمام وکیل شما به طور کامل با آداب و رسوم و فرهنگ مردم کهن شیراز آشنا میشوید. در این موزه مردم شناسی 30 مجسمه مومی وجود دارد که سبک زندگی قدیم و انواع مشاغل مردم شیراز از جمله پهلوان، تاجر، درویش، کشاورز، دهخدا و غیره را به خوبی به ما نشان میدهد. جالب است بدانید صداهایی ضبط شده تا علاوه بر تماشای این مجسمهها به طور واقعی زندگی آنها را حس کنید. این موزه شما را به زمان ساخت حمام، یعنی دوره زندیه میبرد.
جاهای دیدنی اطراف حمام وکیل

حمام وکیل شیراز به دلیل موقعیت مکانی مناسب خود در نزدیکی خودش جاذبههای گردشگری جذاب دیگری را جای دادهاست که میتوانید به راحتی و بدون دردسر از آنها نیز دیدن کنید و سفری بهیادماندنی را به اتمام برسانید. یادتان نرود پیش از ترک شهر حتما سری به مراکز خرید زده و سوغات شیراز را تهیه کنید. در ادامه لیستی از نزدیکترین جاهای دیدنی به حمام را برایتان قرار دادهایم:
- ارگ کریم خان (فاصله: 1.3 کیلومتر)
- موزه پارس (در فاصله 1.9 کیلومتری از حمام)
- آرامگاه حافظ (فاصله تا حمام وکیل: 2.5 کیلومتر)
- آب انبار وکیل (با فاصله 300 متر)
- آرامگاه سعدی (فاصله: 5.6 کیلومتر)
نکات بازدید

- هزینه بازدید از حمام تاریخی وکیل برای گردشگران ایرانی 5 هزار تومان و گردشگران خارجی 50 هزار تومان است.
- حمام وکیل در ایام سوگواری تاسوعا و عاشورای حسینی و شهادت امام علی (ع) نیز بسته است. گردشگران میتوانند همه روزه از ساعت 09:00 الی 17:00 عصر از این مکان جذاب بازدید کنند.
- بهترین زمان بازدید از جاذبههای دیدنی شیراز و حمام وکیل، فصل بهار و مخصوصا اردیبهشت است.
- پیشنهاد میکنیم دوربین عکاسی خود را به هیچوجه فراموش نکنید، زیرا در جایجای این حمام سوژهای برای گرفتن عکس یادگاری پیدا میشود.
- از آسیب رساندن و نوشتن یادگاری بر روی دیوارهای حمام جداً جلوگیری کنید.
سخن پایانی
همانطور که بالاتر ذکر کردیم حمام وکیل در مرکز شهر شیراز قرار گرفته و دسترسی به آن بسیار آسان است. این حمام تاریخی که امروزه به شکل موزه درآمده است، در گذشته حمام مخصوص شاهان و بزرگان شیراز بوده و رفته رفته مردم عادی نیز میتوانستند از آن استفاده کنند. قدمت زیاد، معماری جذاب و چشمنواز و موزه مردم شناسی آن همه و همه باعث شده تا این حمام، سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب کند. از اینکه تا انتهای مقاله همراه گردشی تاپ بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
هزینه بازدید از حمام وکیل شیراز چقدر است؟
هزینه بازدید از حمام تاریخی وکیل برای گردشگران ایرانی 5 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 50 هزار تومان است.
قدمت حمام وکیل شیراز به چه زمانی بازمیگردد؟
قدمت این حمام به دوران زندیه نیز برمیگردد.
ساعت بازدید از حمام تاریخی وکیل شیراز کدام است؟
گردشگران میتوانند همه روزه از ساعت 09:00 الی 17:00 عصر از این مکان جذاب بازدید کنند.
آیا حمام وکیل به ثبت ملی رسیده است؟
بله؛ این بنای تاریخی با شماره 917 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در موزه مردم شناسی حمام وکیل با چه چیزهایی آشنا میشویم؟
در این موزه به طور کامل به آداب و رسوم و فرهنگ مردم کهن شیراز نیز اشاره شدهاست.