جاهای دیدنی شیرازایرانگردیسفر به شیرازسفر به فارس

آرامگاه حافظ

شهر شیراز مهد شعر و شاعری ایران بوده و در دل خود شاعران و عارفان زیادی را پرورش داده است. حافظ شیرازی یکی از همین بزرگ‌مردان شیراز است که آوازه آن فراتر از مرزها رفته و می‌توان گفت تمام مردم جهان آن را می‌شناسند. آرامگاه حافظ که امروزه به یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی شیراز تبدیل شده، هرساله میزبان تعداد زیادی توریست از داخل و خارج از کشور است. در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با این شاعر گرانقدر و عارف بزرگ کشورمان و آرامگاه ایشان آشنا کنیم.

حافظ کیست؟

خواجه حافظ شیرازی کیست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: MOHAMMADREZA YAGHOUBI SHAVAKI)

بد نیست پیش از آشنایی با آرامگاه حافظ، با زندگی‌نامه وی نیز آشنا شوید. خواجه شمس‌الدین محمد بن ‌بهاالدین حافظ شیرازی معروف به لسان الغیب از شاعران معروف و برجسته کشورمان در قرن هشتم هجری است. وی در سال 685 شمسی در شهر شیراز متولد شد و علوم و فنون مختلف را در محضر استادان بزرگی فرا گرفت. ایشان از تاثیرگذارترین شاعران فارسی زبان کشورمان بودند که کتاب‌ وی، دیوان حافظ بیشتر از 400 بار به زبان فارسی و سایر زبان‌های دیگر به چاپ رسید.

در کتاب دیوان حافظ شاهد 500 غزل، 42 رباعی و تعدادی دیگر از اشعار هستیم که آوازه و شهرت آن به سایر کشورهای جهان نیز رسیده است. در نهایت خواجه حافظ شیرازی در سن 65 سالگی در سال 750  شمسی چشم از جهان فروبست. نکته قابل ذکر این است که در تقویم ایران تاریخ 20 مهر با عنوان روز حافظ شیرازی نام‌گذاری شده و علاقه‌مندان به وی در آرامگاه این شاعر بزرگ دور هم می‌آیند و یاد او را زنده نگه می‌دارند.

تاریخچه آرامگاه حافظ

تاریخچه آرامگاه حافظ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Murat ADSIZ)

پس از آسمانی شدن خواجه حافظ شیرازی، ایشان در باغ شخصی خود به نام باغ مصلی دفن کردند. 65 سال پس از فوت وی به دستور شمس‌الدین محمد یغمایی، در زمان حکمرانی میرزا ابوالقاسم گورکانی، عمارت گنبدی شکلی بر مزار ایشان ساخته شد و روبروی آن حوض بزرگی بنا نمود. آرامگاه حافظ در طول تاریخ دستخوش تغییرات زیادی شده است که در ادامه به طور کامل برایتان توضیح خواهیم داد.

در دوره شاه عباس صفوی و نادرشاه افشار مرمت‌هایی بر روی این آرامگاه صورت گرفت. مهم‌ترین تغییر و مرمتی که مزار حافظ داشته، در دوران کریمخان زند بود. ایشان در سال 1147 شمسی دستور دادند بنایی جدید برای مقبره این شاعر سرشناس ساخته شود. ساختمان این آرامگاه دارای 4 ستون و دو اتاق در دو طرف بود و مقبره حافظ در قسمت شمالی فضا قرار داشت. همچنین سنگ مرمر جدیدی برای قبر خواجه تراشیده شد و جایگزین مقبره قبولی شد.

در سال‌های بعدی حکومت‌ها مرمت‌هایی بر روی این آرامگاه انجام دادند تا اینکه در سال 1314 شمسی با نظارت مهندس «آندره گدار»، شرق شناس و ایران شناس و از دوستداران حافظ، با تلاش‌های رئیس و وزیر فرهنگ وقت کشورمان طرحی جدید برای آرامگاه حافظ کشیدند و ساخت آن را در سال 1316 به اتمام رساندند. این آرامگاه در آذرماه سال 1354 با شماره ثبت 1009 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آرامگاه حافظ کجاست؟

آدرس آرامگاه حافظ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Petra Pang)

حافظیه شیراز در حد فاصل چهارراه ادبیات و حافظیه، درست روبروی ورزشگاه حافظیه قرار گرفته است. شما می‌توانید برای دسترسی به آرامگاه حافظ از مترو، اتوبوس و تاکسی‌های شهری استفاده کنید. اگر اتوبوس را انتخاب می‌کنید باید در ایستگاه حافظیه پیاده شوید و مابقی راه را پیاده بروید. متاسفانه تا به امروز ایستگاه متروی نزدیک به آرامگاه ساخته نشده است و شما اگر بخواهید از مترو استفاده کنید می‌بایست در ایستگاه زندیه پیاده شده و مابقی راه را با اتوبوس یا تاکسی طی کنید.

در ادامه اما ما برای کسانی که قصد دارند از ماشین شخصی خود استفاده کنند، لوکیشن آرامگاه در گوگل مپ را قرار داده‌ایم تا بهترین و کوتاه‌ترین مسیر را انتخاب کنند.

 

لوکیشن در بلد

معماری آرامگاه حافظ

معماری آرامگاه حافظ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mehrdad Robatmili)

سبک معماری به کار گرفته شده در ساخت آرامگاه حافظ، سبک ایرانی اصیل است و می‌توانیم تمامی عناصر ایرانی را در جای جای فضای آرامگاه ببینیم. سنگ مزار آرامگاه این شاعر بزرگ با ارتفاع یک متر از سطح زمین که به کمک پنج ردیف پلکانی احاطه شده‌اند. حافظیه شیراز از دو قسمت شمالی و جنوبی تشکیل شده که مقبره حافظ در قسمت شمالی قرار دارد و در قسمت جنوبی می‌توانید حوض پر آب و گل‌های رنگارنگ و درختان بهار نارنجی که عطر آن هوش از سرتان می‌برد را ببینید.

در قسمت جنوبی آرامگاه تالار حافظیه قرار گرفته و از ایوانی بزرگ با 20 ستون سنگی و طولی حدود 56 متر با عرضی 8 متر تعبیه شده است. در سردر این تالار می‌توانید اشعار معروف حافظ را بخوانید و از معماری و آن لذت ببرید. همچنین در قسمت شمالی آرامگاه حافظ علاوه بر مقبره اصلی، کتابخانه، ساختمان حافظ شناسی و فروشگاه محصولات فرهنگی از جمله دیوان حافظ و غیره قرار دارد که می‌توانید از آن‌جا خرید کنید.

جاذبه های اطراف آرامگاه حافظ

جاذبه های اطراف آرامگاه حافظ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Kasra Khaleghi)

شهر شیراز یکی دیگر از شهرهای محبوب بین ایرانیان و توریستان خارجی بوده و همه آرزو دارند حتی یکبار هم که شده به این شهر زیبا سفر کنند. شیراز در دل خود جاذبه‌های گردشگری طبیعی و تاریخی زیادی را جای داده است که می‌توانید پس از بازدید از آرامگاه حافظ به سراغ آن‌ها بروید و از تماشای آن لذت ببرید. در قسمت زیر لیستی از بهترین جاهای دیدنی این شهر را برایتان آماده کرده‌ایم:

  • دروازه قرآن (در فاصله 1.5 کیلومتری از حافظیه)
  • باغ جهان‌نما (فاصله: 850 متر)
  • باغ ارم شیراز (فاصله تا آرامگاه حافظ: 5 کیلومتر)
  • موزه هفت تنان (با فاصله 850 متر)
  • ارگ کریم خان (فاصله تا آرامگاه: 2.3 کیلومتر)

نکات بازدید از آرامگاه حافظ

نکات بازدید از آرامگاه حافظ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: گروه ساختمانی ناتک)
  • هزینه بازدید از آرامگاه برای گردشگران ایرانی 5 هزار تومان و گردشگران خارجی مبلغ 50 هزار تومان است.
  • ساعت بازدید از آرامگاه حافظ در نیمه نخست سال از 08:00 صبح الی 23:30 شب و در نیمه دوم سال از 08:00 الی 22:30 شب است.
  • بهترین زمان بازدید از آرامگاه حافظ و سایر جاهای دیدنی شیراز، فصل بهار و مخصوصا اردیبهشت ماه است. در اردیبهشت ماه عطر بوی بهارنارنج در کوچه و خیابان‌های این شهر می‌پیچد و فضا را بسیار خاص و لذت‌بخش می‌کند. جالب است بدانید در تقویم ایران 15 اردیبهشت به عنوان روز شیراز نامگذاری شده است.
  • برای علاقه‌مندان به آرامگاه‌هایی با معماری خاص و ویژه و علاقه‌مندان به شعر و هنر فارسی، حافظیه شیراز مکان بسیار مناسبی جهت عکاسی به شمار می‌رود که می‌توانید عکس‌های بسیار خاطره‌انگیزی را در اینجا به ثبت برسانید.

کلام آخر

آرامگاه حافظ یکی از برجسته‌ترین جاهای دیدنی شهر شیراز بوده و مردم شیراز احترام خاصی برای وی قائل هستند. قدمت این آرامگاه که به بیش از 580 سال پیش باز می‌گردد و در چهارراه حافظیه قرار گرفته است. اگر به شعرهای حافظ علاقه دارید و می‌خواهید بیشتر با زندگی وی آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم بازدید از این آرامگاه را در برنامه خود قرار دهید. از اینکه تا پایان این مقاله از گردشی تاپ همراه ما بودید، بی‌نهایت سپاسگزاریم، چنانچه تجربه بازدید از این مکان را دارید، آن را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

هزینه بازدید از آرامگاه حافظ چقدر است؟

هزینه بازدید از آرامگاه برای گردشگران ایرانی 5 هزار تومان و گردشگران خارجی مبلغ 50 هزار تومان است.

قدمت آرامگاه حافظ به چه زمانی برمی‌گردد؟

اولین آرامگاه ایشان در زمان حکمرانی میرزا ابوالقاسم گورکانی ساخته شد.

سبک معماری به کار رفته در ساخت آرامگاه این شاعر بزرگ چگونه است؟

در ساخت این آرامگاه از سبک معماری اصیل ایران کمک گرفته شده است.

تاریخ ثبت ملی شدن آرامگاه حافظ کدام است؟

این مجموعه در آذر ماه سال 1354 با شماره ثبت 1009 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا