آرامگاه کمال الملک
ایران کشوری است که هنرمندان و عارفان و دانشمندان زیادی را درون خود پرورش دادهاست و همه ما به عنوان یک ایرانی به این موضوع افتخار میکنیم. امروزه هرکدام از این افراد بزرگ در جا یجای وطن آرمیدهاند و فقط نامشان جاویدان خواهد ماند. کمال الملک از نقاشان مطرح ایرانی، یکی از همین افراد بوده که با آثار بینظیر خود همواره ما را شگفتزده کرده و از تماشای تابلوهای نقاشی او لذت میبریم. امروزه آرامگاه کمال الملک در شهر نیشابور در باغی سرسبز و زیبا قرار دارد که یکی از جاهای دیدنی نیشابور شناخته میشود.
سالانه افراد زیادی برای بازدید از آرامگاه این نقاش معروف و خوش ذوق به شهر نیشابور میآیند و از آن بازدید میکنند. در این مقاله از گردشی تاپ سفری به دل شهر نیشابور خواهیم زد و سری به آرامگاه ایشان میزنیم و بیشتر با آن آشنا میشویم. پیشنهاد میکنیم این مقاله از گردشی تاپ را اصلا از دست ندهید.
درباره کمال الملک
محمد غفاری مشهور به کمال الملک در سال 1226 خورشیدی در شهر کاشان به دنیا آمدند. کمال الملک در خانوادهای هنر دوست متولد شد و استعداد هنری خود را در زمینه نقاشی از پدر و عمویش به ارث بردهاست. عموی وی نقاشی معروف بود و پدرش در طراحی منظره صاحب سبک بود. وی در زمان حاکمیت ناصرالدین شاه قاجار در مدرسه دارالفنون تهران، در رشته نقاشی مشغول به تحصیل بود.
روزی ناصرالدین شاه از این مدرسه بازدید کرد که با تابلوهای کمال الملک روبرو میشود و بسیار تحت تاثیر قرار میگیرد و دستور میدهد که کمال الملک در دربارش به عنوان نقاش دربار استخدام شد. وی در زمان حضور در دربار بیش از 170 تابلو کشید که یکی از معروفترین آثار این نقاش ماهر «تالار آیینه» بود و جالب است بدانید نخستین تابلویی بوده که امضای وی بر روی اثرش است. در نهایت ایشان در سن 94 سالگی، سال 1319 چشم از جهان فرو بستند و در کنار مزار عطار به خاک سپرده شدند.
تاریخچه آرامگاه کمال الملک
در سال 1337 با تصمیم مهندس هوشنگ سیحون بنای یادبودی برای کمال الملک طراحی نمود که مساحت آن 28 متر مربع بود. مهندس سیحون طرحش را برای انجمن آثار ملی ارائه داد و با موافقت انجمن آثار ملی ایران آرامگاهی زیبا در شان این نقاش برجسته با معماری اصیل ایرانی ساخته شد. در سال 1338 عملیات ساخت آرامگاه آغاز شده و در 12 فروردین ماه سال 1342 آرامگاه کمال الملک افتتاح شد. آرامگاه این نقاش ماهر ایرانی در خردادماه سال 1381 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
آرامگاه کمال الملک کجاست؟
آرامگاه کمال الملک در باغی بسیار بزرگ و سرسبز در خیابان عرفان شهر نیشابور در محلهای به نام شادیاخ واقع شدهاست. در فاصله کمی از آرامگاه این نقاش بزرگ، آرامگاه عطار قرار دارد و شما میتوانید پس از بازدید از این آرامگاه به آنجا بروید. برای دسترسی به این مکان میتوانید از تاکسی و یا اتوبوس استفاده کنید. اگر قصد سفر به نیشابور با ماشین شخصی خود را دارید، کافیست و به انتهای غربی خیابان عرفان بروید. همچنین میتوانید جهت مسیریابی راحتتر از نقشه زیر استفاده کنید.
معماری آرامگاه کمال الملک
آرامگاه کمال الملک در بخش شمالی آرامگاه عطار واقع شدهاست و از نظر سبک معماری و هارمونی شباهتهای زیادی به هم دارند. سبک معماری این آرامگاه از معماری سنتی ایرانی تبعیت میکند و همچنین با معماری مدرن ترکیب شدهاست که با کاشی کاریهای بینظیر هرکسی را محو خود میکند. آرامگاه از شش قوس نیم دایره و همینطور چهار قوس متقاطع تشکیل شده که در تمام بخشهای این قوسها تزئیناتی از کاشی را میبینیم.
قوسهای به وجود آمده در آرامگاه اشکالی مخروطیشکل را پدید آوردهاند که به نوبه خود کاری خارق العاده محسوب میشود. طبق گفتههای مهندس هوشنگ سیحون، طراح این آرامگاه، این سبک از معماری برای مقبره کمال الملک نشاندهنده زادگاه اصلی او، شهر کاشان است. سنگ مزار این هنرمند از جنس گرانیت است و در بالای آن نقش برجستهای از چهره کمال الملک را میبینیم که کار یکی از شاگردان وی، «ابوالحسن صدیقی» بودهاست.
جاذبه های اطراف آرامگاه کمال الملک
شهر نیشابور مملو از جاذبههای دیدنی است که هرکدام با ویژگی خاص خود شما را متحیر میکند. این شهر به دلیل موقعیت مکانی که دارد و در مسیر حرم مطهر امام رضا واقع شدهاست، سالاانه میزبان مسافران زیادی است. این شهر به بهشت سنگ فیروزه ایران مشهور بوده و همچنین جایگاه ابدی مشاهیر زیادی است که از همینرو گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. در قسمت زیر لیستی از جاذبههای اطراف آرامگاه کمال الملک را برایتان قرار دادهایم تا پس از بازدید از آرامگاه به بازدید از این مکانها بروید و از سفر خود لذت ببرید.
- باغ امین اسلامی (در فاصله 11.3 کیلومتری از آرامگاه قرار دارد)
- آرامگاه خیام (فاصله: 2.2 کیلومتر)
- شهر تاریخی شادیاخ (با فاصله 94 متر)
- مسجد جامع نیشابور (در فاصله 5 کیلومتری)
- باغ ملی نیشابور (فاصله: 11.5 کیلومتر)
- قلعه لک لک آشیان (در فاصله 4.2 کیلومتر)
- آسمان نمای خیام (فاصله تا آرامگاه کمال الملک 1.3 کیلومتر)
نکات بازدید از آرامگاه کمال الملک
- هزینه بازدید از آرامگاه کمال الملک برای اتباع ایرانی 4 هزار تومان و اتباع خارجی 30 هزار تومان است.
- بازدیدکنندگان میتوانند همه روزه از ساعت 08:00 صبح الی 20:00 شب از این آرامگاه زیبا دیدن کنند. برای بازدید از این آرامگاه، آرامگاه عطار و سایر فضای سبز باغ، به 1 ساعت زمان نیاز دارید.
- بهترین زمان بازدید از این مکان دیدنی و سایر جاهای دیدنی شهر نیشابور فصل بهار و تابستان است.
- معماری منحصربهفرد آرامگاه کمال الملک آن را به یکی سوژههای عکاسی جذاب تبدیل نمودهاست. پیشنهاد میکنیم گرفتن عکس یادگاری در این مکان را اصلا از دست ندهید.
کلام آخر
آرامگاه کمال الملک با معماری خاص خود یکی از معروفترین مکانهای دیدنی شهر نیشابور شمرده میشود که بازدید از آن ارزش بالایی دارد. در این مقاله از گردشی تاپ به طور کامل و جامع درباره آرامگاه نقاش مشهور ایرانی، کمال الملک صحبت کردیم. امیدواریم که این مقاله برای شما جذاب و مفیده بوده باشد و همچنین امیدواریم به زودی فرصتی فراهم شود تا از این مکان دیدن کنید. اگر تجربه بازدید از این مکان را دارید، آن را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
آرامگاه کمال الملک کجاست؟
این آرامگاه در یک باغ سرسبز، در خیابان عرفان شهر نیشابور قرار دارد.
ساعات بازدید از این جاذبه کدامند؟
بازدید از این آرامگاه در تمام روزهای هفته، از ساعت 08:00 الی 20:00 امکانپذیر است.
بهترین زمان بازدید از این آرامگاه کدام است؟
فصل بهار و اوایل تابستان بهترین بازه زمانی برای سفر به نیشابور و بازدید از این جاذبه است.
هزینه بازدید از آرامگاه کمال الملک چقدر است؟
هزینه بازدید برای گردشگران داخلی 4000 تومان و برای گردشگران خارجی 30000 تومان است.