جاهای دیدنی نیشابورایرانگردیسفر به خراسان رضویسفر به نیشابور

آرامگاه عطار

ایران زمین همواره زادگاه ادیبان و فرهیختگان زیادی بوده که باعث غرور و افتخار ایرانیان هستند. یکی از این نام‌های غرورآفرین شیخ عطار نیشابوری، شاعر و عارف ایرانی است که با اشعار عارفانه خود روح آدمی را نوازش می‌کند. امروزه آرامگاه عطار به یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی نیشابور تبدیل شده‌است و سالانه افراد زیادی را به سوی خود می‌کشاند. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را بیشتر با زندگی‌نامه عطار و تاریخچه و معماری آرامگه وی بیشتر آشنا کنیم.

درباره عطار نیشابوری

درباره عطار نیشابوری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Rasool Lezgi)

فریدالدین ابوحامد عطار نیشابوری معروف به شیخ عطار نیشابوری در سال 497 شمسی در روستای کدکن شهر نیشابور چشم به جهان گشود. وی که در قرن ششم و هفتم می‌زیستند، یکی از شاعران و عارفان بزرگ ایرانی شناخته می‌شد و آثار زیادی را از خود برجای گذاشت. عطار علاوه بر ادبیات، داروسازی را از پدرش آموخت و در کنار پدرش در داروخانه کار می‌کرد. وی علاقه زیادی به درس نداشت و بیشتر به عرفان و شعر علاقه‌مند بود.

آثار زیادی از این شاعر ایرانی به جا مانده است که می‌توان به اسرارنامه، الهی نامه، مصیبت نامه، مختارنامه و مهم‌ترین آن‌ها منطق الطیر نیز اشار کرد. در کتاب منطق الطیر عطار در حدود 400 بیت هفت وادی را که باید در راه رسیدن به عرفان و شناخت رازهای هستی طی شود، آورده شده‌است و می‌توان گفت یکی از مشهورترین آثار این شاعر است. در نهایت عطار در سال 575 شمسی در سن 78 سالگی، در حمله مغول‌ها به ایران به دست یکی از سربازان موقع کشته شد و به خاک سپرده شد.

تاریخچه آرامگاه عطار

تاریخچه آرامگاه عطار نیشابوری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Jalal Babaie)

پس از فوت عطار، وی در قبرستان نیشابور دفن شد و با فرمان قاضی القضا یحیی بن صاعد مقبره‌ای ساده و کوچک برای او بنا شد. این مقبره در قرن نهم هجری، در دوران تیموریان تخریب شد و با دستور یکی از وزرا به نام امیرعلی شیرنوایی آرامگاهی زیباتر و در خور عارف شهر نیشابور بنا شد که به صورت شش ضلعی بود. آرامگاه عطار نیشابوری نیز همانند قبلی در دوران قاجار رو به ویرانی می‌رفت. در دوران قاجار نیرالدوله که مقام والی خراسان را داشت دستور ساخت آرامگاهی جدید را داد، اما به دلیل اوضاع نابسامان دولت اقدامی صورت نگرفت.

در دوران پهلوی دوم در سال 1341 با دستور انجمن آثار ملی ایران بازسازی آرامگاه عطار آغاز شد و به بهترین شکل این آرامگاه ساخته شد و با معماری جذاب خود چشم هر کسی را خیره نمود. همچنین در اطراف آرامگاه فضای سبز زیبایی در نظر گرفته شد که به زیباسازی محیط آرامگاه کمک می‌کند. در انتها، این آرامگاه در سال 1342 افتتاح شد و از آن موقع تا به امروز همواره مورد توجه گردشگران بوده است. همچنین باید بدانید نام این مکان در آذرماه 1354 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آدرس آرامگاه عطار نیشابوری

آدرس آرامگاه عطار
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: pa632929 Teharni)

این آرامگاه در انتهای غربی خیابان عرفان شهر نیشابور واقع شده‌است. شما می‌توانید برای دسترسی به آرامگاه از تاکسی و یا اتوبوس‌‌های شهری نیز استفاده کنید. آرامگاه عطار نیشابوری در میان باغی قرار دارد که در همین باغ می‌توانید از آرامگاه کمال‌الملک نیز بازدید کنید. چنانچه با ماشین شخصی خود به شهر نیشابور سفر می‌کنید و قصد بازدید از این آرامگاه را دارید، نقشه زیر را برایتان قرار داده‌ایم تا به راحتی از این مجموعه دیدن کنید.

لوکیشن در نشان

معماری آرامگاه عطار

معماری آرامگاه عطار نیشابوری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mahla Abdolahi)

آرامگاهی که امروزه می‌بینیم، به جا مانده از دوران پهلوی است که دارای دیواری هشت ضلع بوده و با گنبد فیروزه‌ای رنگش هر کسی را محو خود می‌کند. اصلی‌ترین بخش معماری آرامگاه عطار کاشی‌ کاری‌های بی‌نظیرش است که در تمام بخش‌های آرامگاه دیده می‌شود. گنبد آرامگاه با کاشی‌های لاجوردی، فیروزه‌ای، زرد و سفید تزئین شده‌است. آرامگاه دارای چهار ورودی بوده، اما فقط یکی از این درب‌ها برای ورود گردشگران باز است.

درون آرامگاه، در قسمت وسط، مقبره عطار قرار دارد و یک ستون هشت ترکی با ارتفاع 3 متر در ‌آن‌جا واقع شده‌است. سنگ قبر عطار سیاه‌رنگ بوده و بر روی آن اشعاری با خط ثلث نوشته شده‌است. دیوار‌های درون آرامگاه نیز با گچ‌کاری و کاشی‌کاری با نقش و نگار‌های گل و بوته تزئین شده و کتیبه‌ای با خط کوفی در این مکان وجود دارد که اطلاعات آرامگاه در آن نوشته شده‌است. در آخر بد نیست بدانید در تقویم کشور، روز 25 فروردین ماه روز ملی شیخ عطار نیشابوری نامگذاری شده‌است و در این روز برنامه‌های ویژه‌ای در آرامگاه عطار نیشابوری برگزار می‌شود.

جاذبه های اطراف آرامگاه عطار

جاذبه های اطراف آرامگاه عطار
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: حسن زمانی)

شهر نیشابور دومین شهر پرجمعیت استان خراسان رضوی شمرده می‌شود. نیشابور به سنگ فیروزه خود مشهور بوده و همچنین زادگاه مشاهیر زیادی است. بازدید از آرامگاه ادیبان و حکیمانی که در این شهر به خاک سپرده شده‌اند، می‌تواند بسیار لذت‌بخش باشد و شما را بیشتر با این بزرگان ایرانی آشنا سازد. آرامگاه عطار تنها یکی از این مکان‌های دیدنی این شهر محسوب می‌شود، لیستی از جاذبه‌های اطراف این آرامگاه در قسمت زیر برای شما قرار داده شده تا به راحتی از این مکان‌ها دیدن کنید و سفری به‌یاد ماندنی برای خود رقم بزنید.

  • آرامگاه کمال الملک ( فاصله: 100 متر)
  • آرامگاه خیام (با فاصله 1.4 کیلومتر قرار دارد)
  • قدمگاه امام رضا (با فاصله  کیلومتر از آرامگاه عطار واقع شده‌است)
  • قلعه لک لک آشیان (فاصله: 4.5 کیلومتر)
  • آسمان نمای خیام (با فاصله 1.3 کیلومتر)
  • باغ امین اسلامی ( فاصله از آرامگاه: 6.2 کیلومتر)

نکات بازدید از آرامگاه عطار

نکات بازدید از آرامگاه عطار نیشابوری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: nima chehrazi)
  • هزینه بازدید از آرامگاه عطار نیشابوری برای گردشگران ایرانی 4 هزار تومان و گردشگران خارجی 30 هزار تومان است. این نکته را در نظر بگیرید که برای خرید بلیط باید کارت بانکی به همراه داشته باشید.
  • شما می‌توانید همه روزه به جز روز عاشورا و رحلت پیامبر از این آرامگاه دیدن کنید. این آرامگاه در نیمه اول سال از ساعت 08:00 صبح الی 21:30 شب و در نیمه دوم سال از ساعت 08:00 الی 20:00 باز است.
  • بهترین زمان بازدید از آرامگاه عطار و سایر جاذبه‌های دیدنی شهر نیشابور، فصل بهار و تابستان است.
  • در مجموعه این آرامگاه چند کافه‌ سنتی وجود دارد که میتوانید ساعتی را در اینجا بگذرانید و از سرو غذاهای سنتی شهر نیشابور لذت ببرید.
  • آرامگاه باشکوه عطار یکی از بهترین سوژه‌ها برای عکاسی تلقی می‌شود. همچنین غرفه‌هایی برای عکاسی در این مکان تعبیه شده‌است و شما می‌توانید در اینجا لباس‌های سنتی پوشیده و چند عکس یادگاری بگیرید.

سخن پایانی

عطار نیشابوری یکی از عارفان و شاعران ایرانی یکی از معروف‌ترین چهره‌های فرهیخته ایرانی است که امروزه آرامگاه وی به یکی از پربازدید کننده‌ترین مکان‌های شهر نیشابور تبدیل شده‌است. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم به طور کامل درباره آرامگاه عطار برایتان بگوییم. امیدواریم که این مقاله برای شما جذاب و کامل بوده باشد. اگر تجربه بازدید از این آرامگاه را دارید، خوشحال می‌شویم آن را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

آرامگاه عطار نیشابوری کجاست؟

این آرامگاه در خیابان عرفان شهر نیشابور قرار گرفته است.

ساعات بازدید از آرامگاه عطار کدامند؟

این آرامگاه در نیمه اول سال از ساعت 08:00 تا 21:30 و در نیمه دوم سال از ساعت 08:00 الی 20:00 پذیرای گردشگران است.

این آرامگاه در چه روزهایی تعطیل است؟

این جاذبه در روزهای عاشورا و رحلت پیامبر تعطیل است.

هزینه بازدید از آرامگاه عطار نیشابوری چقدر است؟

بازدید از این جاذبه برای گردشگران داخلی 4000 تومان و برای گردشگران خارجی 30000 تومان است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 3.33 تعداد کل امتیازات 3

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا