کلیسای مریم مقدس تبریز
بیشتر افرادی که در ایران مذهب مسیحیت دارند، در شمال غرب کشور زندگی میکنند. تبریز نیز یکی از شهرهای کشورمان بوده که اکثر مردم آن ارمنی هستند. جای تعجب ندارد که در این شهر کلیساهای متعددی وجود دارد، اما امروز میخواهیم از بزرگترین و قدیمیترین کلیسای این شهر برایتان بازگو کنیم. کلیسای مریم مقدس تبریز یکی از معروفترین جاهای دیدنی تبریز بوده که قدمت زیادی دارد و بسیار مورد احترام ارامنه این شهر است. اگر نام این کلیسا به گوشتان نخورده و با آن آشنا نیستید، ادامه مقاله را به هیچ وجه از دست ندهید.
تاریخچه کلیسای مریم مقدس تبریز
با توجه به قدیمیترین تاریخی که بر روی سنگ قبر موجود در کلیسا درج شدهاست، میتوان قدمت کلیسا را به حدود سالهای 879 الی 979 خورشیدی، یعنی در دوره صفویان دانست، اما با توجه به سبک معماری ایلخانی و سبک معماری به کارگرفته شده در کلیسا قدمت آن به دو سه قرن قبلتر بازمیگردد که مارکوپولو نیز با سفر به این کلیسا در مسیر سفر خود به چین، در همان زمان قدمت آن را تایید میکند.
کلیسای مریم مقدس تبریز در طول تاریخ آسیبهای فراوانی از جمله زلزله سال 1158 دید که باعث شد سه سال پس از آن عملیات بازسازی صورت بگیرد. جالب است بدانید در سال 1267، اولین چاپخانه شهر تبریز در حیاط همین کلیسا افتتاح شد. این کلیسای باشکوه، بزرگترین کلیسای شهر تبریز بوده و تمامی مراسمات ملی مذهبی مسیحیان در این مکان برگزار میشود. همچنین نام کلیسای مریم مقدس در مهرماه سال 1381 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
کلیسای مریم مقدس تبریز کجاست؟
کلیسای مریم مقدس تبریز در میدان نماز شهر تبریز و محله دیک باشی و در انتهای خیابان شهناز واقع شدهاست. برای دسترسی به این کلیسا میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی از جمله اتوبوس و تاکسی استفاده کنید. همچنین میتوانید با ماشین شخصی خودتان به این کلیسا دسترسی داشته باشید، البته ناگفته نماند که ممکن است جای پارک مناسب پیدا نکنید، زیرا در اکثر اوقات پارکینگهای اطراف کلیسا پر است. ما برای دسترسی بهتر شما لوکیشن زیر را قرار دادهایم که میتوانید از آن استفاده کنید.
معماری کلیسای مریم مقدس تبریز
سبک معماری به کار گرفته شده در ساخت کلیسای مریم مقدس شهر تبریز، سبک ارمنی بوده و این سبک در قرن هفتم تا نهم میلادی در ارمنستان نیز رایج بوده است. از مصالح به کار رفته در کلیسا میتوان به سنگ، آجر،آهک و گچ اشاره کرد. کمی با دقت که به کلیسا نگاه کنیم، علاوه بر معماری ارمنی، عناصری از معماری دوره صفویه را خواهیم دید. در قسمت بالای درب ورودی کلیسا کتیبهای کوچک از سنگ مرمر قرار دارد که با خط و زبان ارمنی بر روی آن تاریخ تاسیس این مکان درج شدهاست. در قسمت ورودی کلیسا هشت ستون سنگی اتاقی را تشکیل دادهاند و روی آن دو ناقوس نصب شدهاست.
گنبدی مرکزی کلیسای مریم مقدس تبریز بر روی ستونی با قر زیاد از جنس سنگ قرار گرفته است. درون کلیسا تصاویری از حضرت عیسی، حضرت مریم و قدیسان مسیحی را خواهیم دید که بر روی دیوار نصب شدهاند. نقاشیهایی بر روی کرباس را در این مکان خواهیم دید که جلوهای خاص به این مکان دادهاند و این کلیسا به هرماه کلیسای وانک و مریم اصفهان از معدود کلیساهای ایران هستند که دارای دیوارنگاره بوم پارچه هستند.
موزه ارامنه تبریز
پس از بازدید از تمام بخشهای کلیسای مریم مقدس تبریز نوبت به بازدید از موزه ارامنه که در همین مکان قرار دارد، رسیده است. این موزه که کمتر شناخته شدهاست، دارای آثار تاریخی با ارزشی بوده که به خوبی نمایانگر فرهنگ و آداب و رسوم ارامنه است. شما میتوانید با بازدید از این موزه زیبا بیشتر با آداب و رسوم و زندگی و فرهنگ مسیحیان آشنا شوید. جالب است بدانید موزه ارامنه زیر نظر خلیفهگری ارامنه آذربایجان اداره میشود.
در موزه ارامنه انواع کتابهای خطی و چاپی به زبانهای فارسی، ارمنی و عربی نیز نگهداری میشود. جالب است بدانید 35 جلد کتاب خطی به زبان ارمنی در این موزه بر روی پوست آهو و به خط عبری نوشته شدهاست. علاوه بر کتاب شما میتوانید از وسایل بسیار قدیمی و گرانبها نظیر انواع سکهها، زیورآلات، مجسمهها، صلیبهای قدیمی و زیبا، لباسهای ارامنه، انواع ظروف، ناقوس و غیره دیدن کنید.
جاذبههای اطراف کلیسای مریم مقدس تبریز
شهر تبریز یکی از زیباترین شهرهای ایران بوده که مملو از جاذبههای تاریخی و طبیعی است. تبریز یکی از کلانشهرهای ایران بوده و از امکانات قابل توجهی بهرهمند است. در ادامه لیستی از سایر مکانهای دیدنی این شهر زیبا را برایتان آماده کردهایم تا پس از بازدید از کلیسای مریم مقدس تبریز به دیدن آنها بروید.
- مسجد کبود تبریز (فاصله: 2.7 کیلومتر)
- بازار بزرگ تبریز (فاصله: 800 متر)
- بازار مشروطه تبریز (در فاصله 1.4 کیلومتری از کلیسا)
- خانه مشروطه تبریز (با فاصله 2.6 کیلومتری از کلیسای مریم مقدس شهر تبریز)
- مسجد صاحب الامر (در فاصله 2.1 کیلومتری)
- مقبره الشعرای تبریز (با فاصله 3 کیلومتر از کلیسا)
نکات بازدید از کلیسای مریم مقدس تبریز
- هزینه بازدید از این کلیسای زیبا رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
- شما میتوانید در هر ساعت از روز که میخواهید از این کلیسا دیدن کنید. البته این نکته را در نظر داشته باشید که کلیسای مریم مقدس در تعطیلات رسمی، بسته است. بازدید از کلیسا نیم ساعت از زمان شما را به خود اختصاص میدهد.
- بهترین زمان بازدید از کلیسای مریم مقدس تبریز و سایر جاهای دیدنی شهر تبریز فصل بهار و تابستان است.
- گردشگران خارجی به راحتی میتوانند از این کلیسا دیدن کنند، اما گردشگران ایرانی غیرمسیحی برای ورود به کلیسا باید از اداره ارشاد شهر تبریز مجوز دریافت کنند.
- برای علاقهمندان به معماری کلیساها و دین مسیحیت، این کلیسا یکی از بهترین سوژهها برای عکاسی است.
سخن آخر
اگر علاقهمند به مکانهای مذهبی با معماری بسیار جذاب ارمنی هستید، کلیسای مریم مقدس تبریز یکی از بهترین گزینهها است. قدمت بالا، معماری چشمنواز و موزه این کلیسا از نکات مثبت آن هستند و پیشنهاد میکنیم در سفر بعدی خود به شهر تبریز بازدید از این کلیسا را در برنامه خود قرار دهید. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم اطلاعات مفیدی از این مکان تاریخی را برایتان بازگو کنیم، امیدواریم از خواندن آن نهایت لذت را برده باشید. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، سپاسگزاریم.
سوالات متداول
آیا کلیسای مریم مقدس تبریز به ثبت ملی رسیده است؟
این کلیسا، در تاریخ 7 مهر سال 1381، با شماره 6167 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
کلیسای مریم مقدس تبریز کجاست؟
این کلیسای باشکوه، در انتهای خیابان شهناز شهر تبریز و نبش میدان نماز این شهر قرار گرفته است.
قدمت این کلیسا چقدر است؟
مدارک موجود نشان میدهند که قدمت این بنای باشکوه به دوره صفویان برمیگردد و در بین سالهای 879 تا 979 خورشیدی ساخته شده است.
هزینه بازدید از کلیسای مریم مقدس تبریز چقدر است؟
برای بازدید از این جاذبه نیازی به خرید بلیط و پرداخت هزینه نیست.
روزهای بازدید از این کلیسا کدامند؟
بازدید از این مکان مقدس، در تمام روزهای هفته امکانپذیر است؛ البته باید در نظر داشته باشید که این کلیسا در تعطیلات رسمی بسته است.
برا مجوز دقیقا کجا باید بریم
سلام دوست عزیز؛ باید به اداره ارشاد شهر تبریز برید.