خانه تاریخی طباطبایی ها
خانه تاریخی طباطبایی ها یکی از زیباترین خانههای ساخته شده در دوران قاجار است که به واسطه معماری بینظیر خود شهرت زیادی یافته است. این خانه تاریخی که امروزه به عنوان جاهای دیدنی کاشان آن را میشناسیم در خیابان علوی این شهر قرار گرفته است و سالانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج از کشور به سوی خود میکشاند. چنانچه اطلاعات چندانی از این مجموعه نمیدانید، ادامه مقاله را به هیچوجه از دست ندهید.
تاریخچه خانه تاریخی طباطبایی ها
خانه تاریخی طباطبایی ها معروف به عروس خانههای تاریخی ایران، توسط تاجر سرشناس شهر کاشان، «حاج سید جعفر طباطبایی نطنزی» ساخته شد. وی ساخت این بنا را در سال 1208 شمسی آغاز نمود و ده سال بعد ساخت آن به پایان رسید. ایشان یکی از تاجران بینالمللی فرش بوده و فرشهای زیادی را به روسیه و هند صادر میکرد. این بنا در بین سالهای 1373 تا 1376 مورد مرمت قرار گرفت. همچنین نام این خانه زیبا در تاریخ 11 بهمن ماه سال 1355 با شماره 1504 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
خانه تاریخی طباطبایی ها کجاست؟
خانه تاریخی طباطبایی ها در خیابان علوی شهر کاشان و در کوچه سلطان امیراحمد واقع شدهاست. دسترسی به این مکان دیدنی بسیار آسان بوده و گردشگران میتوانند به راحتی با استفاده از تاکسی و خودروی شخصی خودشان را به این خانه تاریخی برسانند. همچنین ما برای کسانی که با خیابانها و کوچههای کاشان آشنا نیستند، لوکیشن این خانه زیبا را از گوگل مپ برایتان قرار دادهایم تا با کمک آن بتوانید کوتاهترین و بهترین مسیر را انتخاب کنید.
معماری خانه تاریخی طباطبایی ها
طراحی و معماری خانه تاریخی طباطبایی ها بر عهده معمار خوشذوق و خلاق کشورمان، استاد علی مریم کاشانی بوده و ایشان با نهایت خلاقیت و مهارت خود این مکان زیبا را طراحی کردهاند. مساحت کلی خانه به 4700 متر مربع میرسد و از بخشهای مختلفی نظیر اندرونی، بیرونی و بخش مخصوص خدمه تشکیل شدهاست. جالب است بدانید خانه طباطبایی ها شامل چهار حیاط، 40 اتاق، سه بادگیر، چهار زیرزمین یا سرداب و دو رشته قنات است. سبک معماری خانه به صورت درونگرا و ترکیبی از معماری ایرانی – اسلامی نیز است.
این خانه به صورت گودال باغچه ساخته شدهاست؛ گودال باغچه یعنی باغچه حیاط در گودی قرار گرفته و این موضوع سبب استحکام بیشتر خانه و همچنین مقاوم در برابر زلزله میشود. یکی دیگر از مزایای گودال باغچه، عایقی حرارتی است که ایجاد شده و نه خانه را زود گرم میکند و نه زود سرد میکند. در وسط حیاط دو حوض بزرگ مستطیلی شکل و در اطراف آن شش باغچه به شکل هشتضلعی قرار گرفته و فضای کاملا قرینهای را ایجاد کردهاست. جالب است بدانید تمامی بخشهای خانه از درون و بیرون با هم قرینه بوده و این موضوع باعث شده فضای بسیار زیبا و آرامبخشی را به خانه ببخشد.
در نمای بیرونی خانه اوج هنر معماری ایرانی را خواهید دید. دیوارها با طرحهای بسیار چشمنوازی گچبری شده و پنجرههای رنگی و مشبک در قسمتهای مختلف آن این زیبایی را کامل میکند. گچبریها و نقاشیهای خانه تاریخی طباطبایی ها بر عهده شاگردان میرزا ابوالحسن صنیع الملک غفاری شیراز بوده و این افراد با الهام از نقش و نگار فرشهای ایرانی، طرحهای بسیار خیرهکننده را به وجود میآوردند.
به جرات میتوان گفت زیباترین قسمت خانه تاریخی طباطبایی ها قسمت شاه نشین آن است که در ضلع جنوبی خانه قرار دارد. سید جعفر طباطبایی، صاحب این خانه، در این قسمت پذیرای مهمانان و بازرگانان خود بود. به این قسمت تالار بزرگ و تالار آینه نیز نسبت میدهند. تزئینات بسیار چشمنوازی از نقاشی، مقرنسکاری، آیینه کاری و گچبری را میتوانید در این قسمت ببینید. وجود پنجرههای مشبک رنگی زیبایی این تالار را دو چندان کردهاست، به طوری که با تابش نور به پنجره و انعکاس آن در آیینهها تصویری بسیار رویایی را رقم میزند.
در قسمت جلویی شاه نشین، ایوانی به نام ایوان آیینه قرار گرفته است. در سقف این ایوان الگوها و طرحهایی از فرش اصیل ایرانی را خواهیم دید. در این قسمت نیز میتوانید شاهد گچبریها و آیینهکاریهای بسیار خارقالعادهای باشید. آیینهکاریهای سقف این ایوان به صورت ستاره بوده و نمادی از آسمان شب است. این ایوان محلی مناسب برای نشستن و استراحت مهمانان در هنگام عصر بودهاست.
جاهای دیدنی اطراف
شهر کاشان تاریخ دیرینهای را درون خودش جای دادهاست و یکی از زیباترین شهرهای ایران محسوب میشود. در نزدیکی خانه تاریخی طباطبایی ها جاذبههای دیگری وجود دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید. در ادامه لیستی از این جاذبهها را به همراه فاصلهشان برایتان قرار دادهایم که میتوانید از آن استفاده کنید.
- باغ فین (فاصله تا خانه تاریخی طباطبایی ها: 9.3 کیلومتر)
- خانه بروجردی ها (فاصله: 190 متر)
- قلعه جلالی (در فاصله 1.9 کیلومتری از خانه)
- پارک ملت (با فاصله 700 متر از خانه تاریخی طباطبایی ها)
- مسجد میرعماد (فاصله: 2.7 کیلومتر)
نکات بازدید از خانه تاریخی طباطبایی ها
- هزینه بازدید از این خانه تاریخی برای گردشگران ایرانی 5 هزار تومان و گردشگران خارجی 50 هزار تومان است.
- بازدیدکنندگان میتوانند همه روزه از ساعت 09:00 صبح الی 17:00 عصر از این مجموعه دیدن کنند. بازدید از تمامی بخشهای خانه 1 الی 2 ساعت از زمان شما را به خود اختصاص میدهد.
- بهترین فصل برای سفر به کاشان و بازدید از جاذبههای گردشگری آن فصل بهار است. در این فصل علاوه بر اینکه از هوای معتدل و خنک کاشان لذت میبرید، میتوانید در مراسمهای گلابگیری نیز شرکت کنید.
- در سفر به این شهر زیبا و خوش آب و هوا ، از سوغات کاشان غافل نشوید. شما میتوانید از مراکز خرید و فروشگاههای مخصوص سوغاتی آن را تهیه کنید و به عزیزان خود هدیه دهید.
- گرفتن عکس یادگاری و عکاسی از خانه تاریخی طباطبایی ها را به هیچوجه فراموش نکنید.
- این خانه زیبا با معماری جذاب خود یکی از سرمایههای کشورمان شمرده میشود، لذا خواهشمندیم در هنگام بازدید، از نوشتن یادگاری و آسیب به آن پرهیز کنید.
سخن آخر
شهر کاشان جاذبههای تاریخی زیادی را درون خود جای داده که تنها 313 مورد آن در فهرست آثار ملی کشورمان ثبت شدهاست. خانه تاریخی طباطبایی ها نیز یکی از همین بناهای تاریخی بوده که شهرتش را مدیون معماری فوقالعاده خود است. جالب است بدانید این خانه زیبا لوکیشن کارگردانان زیادی برای ساخت فیلمهایشان بودهاست. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم شما را به طور کامل با این مکان دیدنی آشنا کنیم. امیدواریم فرصتی فراهم شود تا در آیندهای نزدیک بتوانید از آن بازدید کنید. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
هزینه بازدید از خانه طباطبایی ها چقدر است؟
هزینه بازدید از این خانه تاریخی برای گردشگران ایرانی 5 هزار تومان و گردشگران خارجی 50 هزار تومان است.
ساعات بازدید از این خانه تاریخی کدام است؟
شما میتوانید همه روزه از ساعت 9 صبح الی 17 عصر از این خانه دیدن کنید.
خانه تاریخی طباطبایی ها متعلق به چه کسی بود؟
این خانه زیبا متعلق به حاج سید جعفر طباطبایی نطنزی، تاجر سرشناس فرش بود.
از مهمترین عناصر معماری در ساخت خانه تاریخی طباطبایی ها چیست؟
گچبری و آیینهکاری در نمای بیرونی و قسمت شاه نشین خانه از مهمترین ویژگی معماری این خانه است.
خانه تاریخی طباطبایی ها کجاست؟
این خانه در خیابان علوی، کوچه سلطان امیراحمد واقع شدهاست.