مسجد رنگونی ها
آبادان، شهری نفتخیز با مردمان خونگرم و مهربان است که لقب برزیل کشور ایران راه به دوش میکشد. جاذبههای زیادی در دل این شهر نهفته است که برخی از آنها درهای تاریخ را به روی شما میگشایند و برخی دیگر شما را به کشورهای دیگر میبرد. یکی از این جاذبهها مسجد رنگونی ها است که با معماری عجیب خود شما را به یاد کشور هندوستان میاندازد. این مسجد در لیست زیباترین جاهای دیدنی آبادان قرار میگیرد و حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
در این مقاله همراه گردشی تاپ باشید تا قدم در یکی از عجیبترین بناهای شهر آبادان بگذاریم و درباره تاریخچه، معماری، داستان ساخت و بهترین راه دسترسی به آن به شما توضیح دهیم.
آشنایی با مسجد رنگونی ها
این مسجد که نام آن از رنگونیهای مقیم آبادان گرفته شده، یکی از زیباترین و البته عجیبترین مساجد شهر است که با معماری خارقالعاده خود نظر هر رهگذری که از خیابان پزشک عبور کند را به خودش جلب میکند. مسجد رنگونی ها در بین سالهای 1292 تا 1299 هجری شمسی ساخته شده و در تاریخ فروردین ماه سال 1378 نیز در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد رنگونیها تا امروز بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته؛ اما ای کاش این بنای تاریخی هرگز مورد مرمت و بازسازی قرار نمیگرفت یا حداقل دقت بیشتر در مرمت آن خرج میشد. بخش زیادی از زیبایی این مسجد مربوط به رنگهایی است که شما را به یاد کشور هندوستان میاندازد. متاسفانه رنگهای استفاده شده در مرمت سازه، چندان شباهتی به رنگهای اصلی آن ندارند و این موضوع جذابیت مسجد رنگونیهای آبادان را تحتالشعاع قرار داده است.
مسجد رنگونی ها کجاست؟
این مسجد در ابتدای خیابان پزشک، در مقابل مرکز پخش داروی شرکت نفت قرار گرفته و تنها 60 متر با اروند رود فاصله دارد. اگر با اتوبوس و یا هواپیما به این شهر سفر کردهاید و به ماشین خودتان دسترسی ندارید، بهترین راه برای رسیدن به مسجد رنگونی ها این است که از تاکسیهای شهری استفاده کنید. خوشبختانه تعداد تاکسیها در داخل آبادان زیاد است و دغدغه زیادی برای پیدا کردن تاکسی نخواهید داشت.
اگر فاصله چندانی از مسجد رنگونی ها ندارید، پیشنهاد میکنیم که با چند دقیقه پیادهروی خود را به این مکان برسانید و در مسیر از زیباییهای شهر نیز لذت ببرید. چنانچه به ماشین خودتان دسترسی دارید و یا استفاده از تاکسیهای اینترنتی را ترجیح میدهید، میتوانید از لوکیشنی که در قسمت پایین قرار دادهایم برای یافتن مسیر درست استفاده کنید.
در قسمت پایین هم میتوانید با جاذبههایی که در اطراف مسجد رنگونیها قرار گرفتهاند آشنا شوید و برای دیدن آنها هم برنامهریزی کنید.
- سیتی سنتر آبادان که تنها 350 متر با این مسجد فاصله دارد.
- پارک شاپور که در فاصله 500 متری از مسجد رنگونی ها قرار گرفته است.
- موزه آبادان که 3.2 کیلومتر دورتر از این جاذبه قرار دارد.
- جرثقیل تاریخی اکوان آبادان تنها چند قدم با این مسجد فاصله دارد.
- کلیسای گاراپت با فاصله 1.5 کیلومتری از این بنای تاریخی.
تاریخچه مسجد رنگونی ها
مسجد رنگونی ها که مردم مقیم آبادان آن را مسجد رانگونی ها تلفظ میکنند، در بین سالهای 1292 تا 1297 توسط رنگونیهای مقیم آبادان ساخته شد. در ساخت این مسجد از معماری کشور هندوستان الهام گرفته شده است. به همین خاطر است که وقتی قدم در این بنای باشکوه میگذارید، حس میکنید که کیلومترها از شهر فاصله گرفتهاید و وارد مرزهای کشور هندوستان شدهاید؛ اما باید بدانید که معماری هندی تنها عامل محبوبیت و جذابیت این بنا نیست.
داستان ساخت مسجد رنگونی ها نیز در نوع خود جذاب است و کمتر کسی از آن باخبر است. داستان از این قرار است که پس از پیدا شدن نفت در مسجد سلیمان، آبادان به عنوان بهترین شهر برای احداث پالایشگاه انتخاب شد. این موضوع سبب شد که کارگران و مهندسان زیادی از کشورهای مختلف به آبادان مهاجرت کنند. در این بین مسلمانانی از کشور هندوستان و پاکستان قدم به خاک ایران گذاشتند و همین موضوع باعث شد که نیاز به مسجد در آبادان حس شود.
به همین خاطر در سال 1291 تصمیم گرفته شد تا در نزدیکی اروندرود مسجدی با نام رنگونیها ساخته شود. فرآیند ساخت این مسجد در سال 1292 آغاز شد و 7 سال بعد به صورت رسمی به بهرهبرداری رسید.
معماری مسجد رنگونی ها
این مسجد با الهام از معماری هندی ساخته شده و حس بودن در کشور هندوستان را کاملا به شما منتقل میکند. پلان مسجد به صورت چهار ضلعی در نظر گرفته شده و روی هر راس یک گنبد کوچک قرار گرفته است. بالای درب ورود یک تاج زیبا نصب شده که در چپ و راست آن دو مناره کوچک جا خوش کردهاند. دربهای قدیمی هم با پنجرههای رنگی خود جلوه خاصی را به نمای مسجد بخشیدهاند که نمیتوان از آنها دل کند.
بالای درب ورودی یک طرح طاقمانند با رنگهای آبی و سبز دیده میشود که در مرکز آن گلی به رنگ سفید و سبز قرار گرفته است. کندهکاریهایی که در نمای مسجد رنگونی ها مشاهده میکنید، در ابتدا بهنظر میرسد که روی سنگ یا آجر انجام شده است؛ اما باید بگوییم که تمام این کندهکاریها روی سیمان قرار گرفتهاند که باور نکردنی است. در نهایت هم باید بگوییم که نمای مسجد به رنگهای متنوعی آغشته شده است. به گفته برخی از افراد، این رنگها از کشور هندوستان وارد ایران شدهاند.
با ورود به داخل مسجد رنگونی ها، رنگ سبزآبی استفاده شده برای دیوارها نظر شما را به خود خیره میکنند. البته که نباید از زیبایی لوسترهایی که از سقف آویزان شدهاند هم غافل شویم. طراحی سقف با الهام از ریلهای قطار انجام شده و محراب مسجد هم طرحی از بهشت را روی خود جا داده است. ستونهای قرار گرفته در مرکز بنا هم به استحکام سازه کمک میکنند.
نکات تکمیلی درباره مسجد رنگونی ها
- اگر نمیخواهید در دام گرمای شرجی آبادان و زمستانهای استخوانی آن شوید، بهتر است که فصل بهار و پاییز را برای سفر به این شهر و بازدید از جاذبههای آن انتخاب کنید.
- بازدید از مسجد رنگونی ها تا این لحظه که مقاله نوشته میشود (27 آذر سال 1401) رایگان است.
- معماری این مسجد یک شاهکار در عصر امروز محسوب میشود. به همین خاطر خواهش میکنیم که هیچگونه آسیبی به آن وارد نکنید و از نوشتن یادگاری روی دیوارهای آن خودداری کنید.
- در نظر داشته باشید که دربهای مسجد رانگونی تنها در روزهای خاصی از سال به روی عموم باز میشوند. به همین خاطر پیشنهاد میکنیم که قبل از اقدام برای بازدید، حتما از باز بودن دربهای مسجد اطمینان حاصل کنید.
کلام آخر
مسجد رنگونی ها یکی از یادگاریهای معماران هندی در شهر آبادان است. معماری این مسجد یک شاهکار به تمام معنا در عصر حاضر محسوب میشود و به جرات باید بگوییم که نمونه آن را در هیچ بنای دیگری در داخل ایران نمیتوانید پیدا کنید. در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ سعی کردیم که تا حد امکان زیباییهای این مسجد را به قلم بیاوریم و درباره بخشهای مختلف آن به شما توضیح دهیم.
اگر نکتهای است که در بازدید از این بنا به چشم دیدهاید و ما در این مقاله به آن اشاره نکردهایم، میتوانید آن را از طریق بخش کامنتها با سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
مسجد رنگونی ها در چه سالی ساخته شده است؟
فرآیند ساخت این مسجد در سال 1292 آغاز شد و در سال 1299 نیز به بهرهبرداری رسید.
معماران مسجد رنگونی ها چه کسانی بودند؟
این مسجد زیر نظر معماران کشور هندوستان ساخته شده و همین موضوع باعث شده که طراحی آن الهام گرفته از معماری هندی باشد.
هزینه بازدید از مسجد رانگونی ها چقدر است؟
بازدید از این بنا رایگان است؛ اما باید در نظر داشته باشید که تنها در روزهای خاصی از سال امکان بازدید از داخل آن امکانپذیر است.