کلیسای گاراپت
کلیسای گاراپت تنها کلیسای موجود در شهر آبادان است که در مرکز شهر جا خوش کرده و یکی از جاهای دیدنی آبادان محسوب میشود. این یگانگی در کنار قدمت تاریخی که به دوران پهلوی برمیگردد، توجه گردشگران زیادی را در طول سال به این بنای خارقالعاده جلب میکند. در این مقاله میخواهیم نگاه کلی به این کلیسا داشته باشیم و درباره تاریخچه و معماری آن به شما توضیح دهیم. ادامه این مقاله از گردشی تاپ را به هیچ عنوان از دست ندهید.
آشنایی با کلیسای گاراپت مقدس
آبادان از ابتدا جزو معدود شهرهایی بود که مسلمانان و ارامنه بدون هیچ مشکلی در کنار یکدیگر زندگی میکردند و به عقاید یکدیگر نیز احترام میگذاشتند. همین فرهنگ سبب شد تا در کنار ساخت مسجد برای مسلمانان، سه کلیسا با نامهای آشوری، کریستوفر و گاراپت نیز ساخته شود تا مردم ارامنه بتوانند در آن به عبادت بپردازند. متاسفانه کلیسای گاراپت تنها عضو باقیمانده از این خانواده است و امروزه اثری از دو کلیسای دیگر در خیابانهای شهر نیست.
قدمت کلیسای گاراپت به دوران پهلوی برمیگردد و در تاریخ 9 اردیبهشت ماه سال 1382 نیز در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این عبادتگاه که با نام کلیسای ارامنه آبادان نیز شناخته میشود، در مجاورت مسجد موسی بن جعفر قرار گرفته و این موضوع به خوبی احترام بین مسلمانان و ارمنیهای ساکن آبادان را به نمایش میگذارد. در حال حاضر فعالیت این کلیسا زیر نظر شورای خلیفهگری ارامنه اصفهان و جنوب انجام میشود.
کلیسای گاراپت کجاست؟
کلیسای سورت گاراپت در نزدیکی پارک معلم، در خیابانی به نام طالقانی قرار گرفته است. برای دسترسی به این مکان میتوانید از تاکسیهای اینترنتی، ماشین خودتان و یا پیادهروی استفاده کنید. تنها کافیست روی نقشه زیر کلیک کنید تا گوگل مپ بهترین مسیر را با توجه به لوکیشن شما نشان دهد.
حالا که سخن از آدرس کلیسای گاراپت در میان است، بهتر است که جاذبههای اطراف آن را هم به شما معرفی کنیم تا برای دیدن آنها نیز برنامهریزی کنید.
- مسجد رنگونیها: یکی از قدیمیترین مساجد شهر آبادان است که قدمت آن به سالهای 1290 تا 1300 برمیگردد. این مسجد با توجه به معماری مساجد هندوستان ساخته شده و در طول این سالها نظر گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است. فاصله مسجد رنگونیها تا کلیسای گاراپت 1.9 کیلومتر است.
- موزه آبادان: جایی است که میتوانید بیشتر از 600 اثر تاریخی را مشاهده کنید و از دیدن آنها لذت ببرید. موزه آبادان در فاصله 2.5 کیلومتری از این کلیسا قرار گرفته است.
- پل کابلی آبادان: با نام پل کابلی امام رضا نیز شناخته میشود و لقب اولین پل کابلی در کشور ایران را به خود اختصاص داده است. این پل در ورودی شهر قرار گرفته و فاصله آن از کلیسای ارامنه آبادان 2.8 کیلومتر است.
تاریخچه کلیسای گاراپت
این کلیسا در دوران پهلوی (سال 1336) ساخته شده و جزو بناهایی است که دوران هشت سال دفاع مقدس را به چشم دیده است. کلیسای گاراپت مقدس در دوران جنگ به عنوان یک سنگر دفاعی مورد استفاده قرار میگرفت و این موضوع باعث شد که 50 درصد از این بنا تخریب شود. خوشبختانه این کلیسا در بین سالهای 1375 تا 1378 مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و تمام تخریبها به صورت کامل مرمت شدند. بازگشایی کلیسای سورت گاراپت نیز در همان سال و با حضور بیشتر از 400 مهمان انجام شد.
متاسفانه باید بگوییم که پس از جنگ ایران و عراق، تعداد ارمنیهای ساکن آبادان بسیار کم شده و این موضوع باعث شده که دیگر مراسمی در این کلیسا برگزار نشود. به همین خاطر امروزه امکان بازدید از فضای داخلی کلیسای گاراپت وجود ندارد و باید به دیدن نمای آن قناعت کنید.
معماری کلیسای گاراپت
کلیسای سورت گاراپت دارای دو گنبد مخروطیشکل از جنس آلومینیوم است که یکی از آنها روی سالن اصلی و دیگری کمی عقبتر، در انتهای کلیسا قرار دارد. روی هر کدام از مخروطها یک صلیب کوچک نصب شده که زیبایی خاصی را به گنبدها بخشیده است. ورودیهای کلیسا، دربهای دولنگه قهوهای رنگی است که روی هر کدام از آنها صلیبی به صورت برجسته حک شده است.
داخل کلیسا دقیقا مانند آن چیزی است که در فیلمهای سینمایی دیدهاید. کف کلیسای گاراپت با فرشهای قرمز ایرانی پوشیده شده و اطراف فرشها را میزهای چوبی احاطه کردهاند. محراب کلیسا در انتهای راهرو قرار گرفته که روی آن میتوانید نقاشی مریم مقدس و عیسی مسیح را مشاهده کنید. البته این نقاشیها روی تمام دیوارهای داخلی کلیسا وجود دارد و به هر طرف که نگاه کنید میتوانید آن را ببینید.
سخن پایانی
کلیسای گاراپت تنها عبادتگاه مسیحیان در شهر آبادان است که در دوران پهلوی ساخته شده است. این روزها دیگر مراسمی در این کلیسا برگزار نمیشود و این مکان از روزهای اوج خود فاصله زیادی گرفته است. با این حال باید بدانید که معماری بینقص این سازه همچنان ارزش زیادی برای دیدن دارد و میتواند تجربه خوبی باشد. گردشی تاپ پیشنهاد میکنید که با گذاشتن 1 ساعت وقت، از این بنای تاریخی و جذاب دیدن کنید.
سوالات متداول
هزینه بازدید از کلیسای گاراپت مقدس چقدر است؟
بازدید از این عبادتگاه رایگان است و نیازی به تهیه بلیط نیست.
ساعات فعالیت کلیسای گاراپت کدامند؟
متاسفانه اکنون مراسمی در این کلیسا برگزار نمیشود و امکان بازدید از داخل آن وجود ندارد. بازدید از فضای بیرونی نیز محدودیت زمانی ندارد و در هر ساعت از شبانهروز امکانپذیر است.
کلیسای سورت گاراپت کجاست؟
این کلیسا در خیابانی به نام طالقانی، در مجاورت مسجد موسی بن جعفر و در نزدیکی پارک معلم قرار گرفته است.
کلیسای گاراپت در چه دورانی ساخته شده است؟
قدمت این عبادتگاه به دوران پهلوی برمیگردد و مرمت و بازسازی آن نیز در سال 1375 انجام شده است.