حمام خرم سلطان
در مرکز شهر پر بازدید و محبوب استانبول، که پایتخت فرهنگی و اقتصادی کشور همسایه، ترکیه است، بنایی قدیمی و پرطرفدار به نام حمام خرم سلطان وجود دارد که از معروفترین جاذبه های گردشگری استانبول به شمار میرود و هر ساله گردشگران زیادی برای بازدید به این مکان میآیند. گردشگران و مراجعه کنندگان میتوانند در این حمام خدمات مختلفی از جمله حمام ترکی و ماساژ را دریافت کنند. برای آشنایی بیشتر با این بنای تاریخی در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
خرم سلطان کیست؟
روکسلانا دختری اروپایی بود که در شهر روهاتین که امروزه در کشور اوکراین قرار دارد، زندگی میکرد. او در سن ۱۴ سالگی در جریان یکی از هجومهای تاتارها به روهاتین دزدیده شد و تحت حمایت سرزمین خانات کریمه، حکومتی از مردمان ترک تبار که از قرن ۱۵ تا ۱۸ جزوه توابع امپراطوری عثمانی بودند، قرار گرفت. روکسلانا، پس از مدتی وارد حرمسرای دربار امپراطوری عثمانی شد و مورد علاقه سلطان سلیمان قرار گرفت، با شکستن سنت عثمانی، سلطان سلیمان با خرم ازدواج کرده و او را همسر قانونی خود کرد.
با دستور خرم سلطان مکانهای مختلف و مهمی با اهداف خیرخواهانه ساخته شد و یکی از مهمترین و معروفترین این مکانها حمام خرم سلطان بود. این بنا در مکان سابق حمامهای زئوکسیس، که بناهایی بودند که به امپراتوری روم شرقی تعلق داشتند، ساخته شدهاست. حمامهای زئوکسیس همچنین حمام عمومی شهر قسطنطنیه بودهاند. این بنا همچنین مکان قبلی معبد زئوس هم بوده است.
تاریخچه حمام خرم سلطان
حمام خرم سلطان در قرن شانزدهم و در زمان فرمانروایی سلیمان که خرم سلطان ملکه دربار بود، به دستور ملکه و با طراحی معمار سینان معمار معروف دربار عثمانی در زمان سلطان سلیمان ساخته شد. در آن زمان، اکثریت جمعیت مسلمان شهر برای عبادت به یکی از دو مسجد ایاصوفیه و مسجد آبی میرفتند؛ به همین دلیل معمار سینان برای ساخت حمام خرم سلطان، مکانی میان این دو مسجد را انتخاب کرد تا مردمی که به این دو مسجد میآمدند، به آن دسترسی راحتی داشته باشند. فرایند ساخت و افتتاح حمام خرم سلطان در سال ۱۵۵۶ میلادی انجام شد.
حمام خرم سلطان پس از چندین سال استفاده در سال میلادی۱۹۱۰ بسته شد. در سالهای بعد، این حمام به حال خود رها شد و در مواقع نیاز از آن استفادههای دیگری از جمله اسکان زندانیان میکردند. حمام خرم سلطان در دورهای به عنوان انبار روغن و فلفل نیز مورد استفاده قرار گرفت. این وضعیت تا میانه قرن بیستم ادامه داشت. در سالهای 1957-1958 برای نخستین بار سازه قدیمی حمام خرم سلطان بازسازی و مرمت شد. اما این بار هم مثل دفعات قبل حمام خرم سلطان کاربری دیگری پیدا کرد. این بار ساختمان قدیمی حمام با عنوان بازار فرش مورد استفاده قرار گرفت. در سال 2007 قرار شد که با یک سرمایه گذاری قابل توجه، این حمام بازسازی شود.
دانشکده معماری دانشگاه کوجیلی، در سال 2008 عملیات بازسازی حمام خرم سلطان را به عهده گرفت. از آنجا که سعی کردند، در بازسازی این بنا المان های قدیمی حفظ شود و از مواد اولیه مرغوب استفاده شود، در مجموع نزدیک 11 میلیون دلار (حدود 42 میلیارد تومان) برای بازسازی حمام تاریخی هزینه شد. در نهایت حمام خرم سلطان، در سال 2011 میلادی دوباره به روی عموم گشوده شد. پس از افتتاح مجدد این حمام، گردشگران بسیار از آن استقبال کردند؛ بهطوری که کاربران سایت تریپ ادوایزر در سه سال متوالی در سالهای ۲۰۱۴، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ آن را بهعنوان یکی از جاذبههای برتر شهر استانبول انتخاب کردند.
حمام خرم سلطان کجاست؟
حمام خرم سلطان، در بخش اروپایی شهر استانبول، در میدان ایاصوفیه و در منطقه فاتح قرار دارد. اگر میخواهید با خودروی شخصی به این حمام بروید، میتوانید از لوکیشنی که در زیر برای شما قرار دادهایم، استفاده کنید.اگر هم قصد دارید با وسایل نقلیه عمومی به این حمام بروید، میتوانید از هر نقطهای از استانبول خود را با اتوبوس، تاکسی، مترو و دیگر وسایل حمل و نقل شهری به آن برسانید. نزدیکترین ایستگاه تراموا به حمام خرم سلطان، ایستگاه تراموا سلطان احمد است که برای استفاده از آن باید سوار خط T1 تراموا شوید. همچنین میتوان از میدان تکسیم با استفاده از قطار کابلی بهسمت کاباتاش رفته و سپس از آنجا با تراموا به ایستگاه سلطان احمد بروید.
معماری حمام خرم سلطان
حمام خرم سلطان در دوره امپراتوری عثمانی و به سبک سنتی طراحی و ساخته شدهاست. معماری این ساختمان خیلی دقیق انجام شده به طوری که حمام بخش بانوان و آقایان کاملا در تقارن هستند. طول این بنا تقریبا ۷۵ متر است. بخش زنانه در قسمت جنوبی و بخش مردانه در قسمت شمالی ساختمان قرار گرفته است. برای تزئین بخش بالایی اتاقهای تعویض لباس از شیشهها و پنجرههای زیبایی استفاده شدهاست. همچنین بخش اتاق تعویض لباس مردان سقفی گنبدی شکل دارد که روی آن نقاشی های زیبا و بسیار ظریفی وجود دارد، در هر یک از چهار گوشه این اتاق طاقچهای قوسی شکل نیز دیده میشود.
ورودی بانوان و آقایان در حمام خرم سلطان متفاوت است و ورودی مردان در شمال و ورودی زنان در غرب ساختمان قرار دارند. طاق قسمت ورودی، تزیینات سفید و قرمز رنگی دارد که سنگ نوشته ای طلایی بر پس زمینهای سبز رنگ در آن خودنمایی میکند. اتاقهای تعویض لباس، اتاق گرم، اتاق سرویسهای بهداشتی و اتاق اصلاح همگی سقف گنبدی شکل دارند. چهار غرفه برای استراحت و نشستن در اتاق داغ وجود دارد. در میانه اتاق نیز، سطحی وسیع، مرمرین و هشت ضلعی وجود دارد که گوبک تاشی یا سنگ شکم نام دارد.
بخش های مختلف حمام خرم سلطان
حمام خرم سلطان در حدود 3 هکتار مساحت داشته و بخشهای مختلفی دارد. این حمام سه اتاق مختلف دارد که به هنگام ورود به بنا، با آن ها روبهرو می شوید. این اتاقها عبارتند از:
سالن سرد
مکان آماده شدن مراجعان برای حمام که دارای لوازم و وسایل بسیار زیاد و پر کاربرد است. در سالن سرد، اتاق مخصوص یا VIP، اتاق ماساژ، اتاق تعویض لباس و کمدها، آرایشگاه، ویتامین سرا، بخش پذیرش، فروشگاه، و محلی برای استراحت وجود دارد. برای تعویض لباس میتوانید به اتاقهای تعویض لباس رفته، وسایل شخصیتان را در کمدهای قفل دار بگذارید و لباس های سفید رنگ و ابریشمین مخصوص حمام را به تن کنید.
سالن داغ
بزرگترین بخش حمام خرم سلطان سالن یا اتاق داغ است که مکانی برای نشستن و استراحت کردن مراجعان است و دارای کاسه های بزرگی از جنس مرمر است و آب و دمای داغ و مناسبی دارد. در واقع دمای بالای سالن داغ به این دلیل است تا بدن شما عرق کند تا پوستتان برای کیسه و لیف کشیدن آماده باشد.
سالن گرم
سالن یا اتاق گرم حمام خرم سلطان محل دراز کشیدن و استراحت کردن مراجعان بعد از سالن داغ است. در این سالن افراد به کیسه کشیدن مشغول میشوند زیرا این کار پس از تعریق شدید که در سالن داغ انجام شد پوست را پاکسازی کرده و مواد سمی داخل نوافذ پوست از بین میبرد.
جاهای دیدنی اطراف حمام
حمام خرم سلطان در منطقه فاتح که در بخش اروپایی استانبول قرار گرفته و یکی از محلههای قدیمی شهر است، واقع شده است. در این منطقه جاهای دیدنی زیادی وجود دارد که میتوانید پیش یا پس از رفتن به حمام خرم سلطان، از آنها بازدید کنید. تعدادی از جاهای دیدنی منطقه فاتح و نیز شهر استانبول در زیر نام برده شدهاند.
- مسجد سلطان احمد
- کلیسای چورا
- موزه ایاصوفیه
- پارک گولهانه
- موزه باستان شناسی استانبول
- موزه هنرهای اسلامی ترکیه
- مسجد رستم پاشا
نکات بازدید از حمام
همهروزه از ساعت 8 تا 22 شب امکان مراجعه به این حمام وجود دارد. هزینه های حمام، از 55 یورو به بالا متغیرند. همچنین هزینه های ماساژ از 40 یورو به بالا هستند.
سخن آخر
در شهر زیبای استانبول جاهای دیدنی بسیاری دیده میشوند که همین باعث میشود، این شهر یکی از جذابترین مقاصد گردشگری منطقه خاورمیانه و قاره آسیا به شمار رود. اگر به استانبول سفر کنید به هر منطقهای از این شهر بروید میتوانید از جاذبه های گردشگری و تفریحی و طبیعی موجود در آن منطقه استفاده کنید. اگر به استانبول سفر کردید بازدید و استفاده از خدمات بی نظیر حمام خرم سلطان را فراموش نکنید. از اینکه تا انتهای مقاله همراه گردشی تاپ بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این جاذبه در میدان ایاصوفیه و در منطقه فاتح قرار دارد.
این جاذبه در قرن شانزدهم و در زمان فرمانروایی سلیمان احداث شدهاست.
سالن سرد، سالن داغ و سالن گرم از جمله بخشهای مختلف این حمام است. حمام خرم سلطان کجاست؟
قدمت حمام خرم سلطان به چه دورانی میرسد؟
بخش های مختلف حمام خرم سلطان کدام است؟