موزه باستان شناسی استانبول
مرکز فرهنگی و اقتصادی ترکیه، یعنی شهر استانبول که در دو قاره اروپا و آسیا قرار گرفته و بسیار وسیع و پرجمعیت است، از محبوبترین و پربازدیدترین شهرهای نه تنها ترکیه بلکه جهان محسوب میشود. یکی از جاذبه های گردشگری استانبول، موزه باستان شناسی استانبول است که یکی از بزرگترین و غنیترین موزه های باستان شناسی جهان و بزرگترین موزه باستان شناسی ترکیه شناخته میشود و دارای آثار ارزشمندی از تاریخ چندین کشور را به بازدیدکنندگان نشان میدهد. کشور ترکیه یکی از قطبهای گردشگری آسیا و منطقه خاورمیانه محسوب میشود که به دلیل تمدن چند هزار ساله آن بناهای تاریخی جذاب بسیاری دارد. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با این موزه زیبا آشنا کنیم.
تاریخچه موزه باستان شناسی استانبول
موزه استانبول متشکل از سه موزه باستانشناسی، موزه هنرهای اسلامی و ترکی و موزه شرق باستان است. ساختمان اصلی این مجموعه مربوط به موزه باستانشناسی آن است. موزه باستان شناسی استانبول بیشتر از یک میلیون شی تاریخی و ارزشمند که به دورههای مختلف تاریخی، مربوط میشوند، دارد. هر یک از این موزهها به یک دوره تاریخی مربوط میشوند و این جداسازی صورت گرفته باعث میشود تا بازدیدکنندگان بتوانند تمدنهای مختلف را با هم مقایسه کنند.
طراحی موزه باستان شناسی استانبول به دست الکساندر والوری آرشیتکت فرانسوی عثمانی و راه اندازی آن توسط باستان شناس و معمار معروف ترکیه، آقای عثمان حمدی و در سال 1883 میلادی انجام شد. هدف از ساخت این ساختمان در ابتدا مدرسه صنایع هنری بود که بعدها در سال 1891 به عنوان ساختمان موزه از آن استفاده شد. به این موزه، موزه سلطنتی نیز گفته میشود. بخشهای گوناگون تشکیل دهنده موزه به مرور زمان ساخته شدهاند. بخشهایی از موزه باستانشناسی استانبول، پیشینه زیادی دارند. به عنوان مثال کاخ یا عمارت کاشیکاری به سال ۱۴۷۲ و زمان حکومت سلطان محمد فاتح بر میگردد.
موزه باستان شناسی استانبول کجاست؟
موزه باستان شناسی استانبول در بخش اروپایی استانبول در محله سلطان احمد، خیابان فاتح 34122 در شیب عثمان حمدی بی، که پارک Gülhane را به موزه قصر توپکاپی متصل میکند. برای رفتن به این موزه میتوانید از اولین بارگاه کاخ توپکاپی در سرازیری به سمت پایین حرکت کنید، یا اینکه از دروازه اصلی پارک Gülhane به سمت بالای سراشیبی حرکت کنید تا به موزه برسید.
اگر میخواهید پیاده یا با استفاده از خودروی شخصی به این موزه بروید، از لوکیشن زیر که برای مسیریابی راحت تر شما قرار داده شده است، استفاده کنید. اگر نیز میخواهید از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید، میتوانید در ایستگاه Gülhane از تراموا پیاده شده و از سراشیبی عثمان حمدی بالا رفته و خود را به موزه برسانید.
معماری موزه باستان شناسی استانبول
موزه باستان شناسی استانبول به سبک معماری نئوکلاسیک و به دست معمار عثمانی فرانسوی معروف الکساندر والوری طراحی و ساخته شده است. الکساندر والوری، از آثار تاریخی قدیمی، الهام گرفته و در سردر بنا مجسمههایی را ساخته و قرار دادهاست. علاوه بر آنها در داخل موزه باستان شناسی نیز مجسمههایی دیده میشوند. با روبهروی در اصلی موزه، «مجسمه خدای بس» قرار دارد که آن را مربوط به خدای ازدواج میدانند.
بخش های مختلف موزه باستان شناسی استانبول
همانطور که قبلتر اشاره کردیم موزه باستان شناسی سه بخش اصلی دارند که شامل: موزه باستان شناسی، موزه شرق باستان و موزه هنر اسلامی و ترکی می شود. علاوه بر بخش های گفته شده، در محوطه موزه تعدادی ساختمان و بخش دیگر نیز ساخته شدهاست. هر یک از این بخشها مربوط به یک دوره تاریخی هستند. در ادامه به توضیح مختصری از هر یک از بخشها می پردازیم.
بخش باستان شناسی
بخش باستان شناسی این موزه در ساختمان اصلی مجموعه قرار دارد و به دست حمدی عثمان ساخته شدهاست. این بنا بعدها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. این بخش در سمت چپ محوطه موزه قرار دارد. در آن آثار باستانی پیش از اسلام و دوران عثمانی، آثاری از تمدن های مصر، بین النهرین و تابوتهایی که نمایانگر آناتومی بدن و سبک زندگی مردم آن دوران بودهاست را به نمایش میگذارند.
بخش شرق باستان
در بخش موزه شرق باستان موزه باستان شناسی استانبول آثار به دجا مانده از دوران پیش از ظهور اسلام دیده میشوند. در این بخش آثاری از قبیل انواع لباس، ابزار آلات، سنگ نوشته و غیره مربوط به پیش از اسلام وجود دارد. بخش شرق باستان موزه در گذشته به دانشگاه هنرهای زیبا تعلق داشته و در سال ۱۹۱۷ تبدیل به موزه شرق باستان شده است.
بخش هنر اسلامی
در بخش هنرهای اسلامی و ترکی موزه انواعی از آثار باستانی از زمان ظهور اسلام وجود دارد. عثمان حمدی آثار کشف کرده خود را از جاهای دیگر به استانبول آورد و برای نمایش عمومی در این موزه قرار داد. بنای این قسمت معماری اسلامی و سنتی داشته و سقفهای قوس دار و طاق های کاشی کاری شده دارد. هنر فارسی و ایرانی نیز در عمارت این بخش دیده میشود.
بخش های فرعی موزه باستان شناسی استانبول
علاوه بر سه بخش اصلی بخش های دیگری نیز در این موزه دیده میشوند که از جمله آنها میتوان به کاخ کاشی کاری که یکی از ساختمان های قدیمی در موزه باستان شناسی است و به نام «سینیلی کوشک» نیز شناخته می شود اشاره کرد. این ساختمان در سال ۱۴۷۲ به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شدهاست. این کاخ جزو بناهای بازمانده از دوره عثمانی بوده و تاثیر معماری ایرانی در آن دیده میشود. سلطان محمد فاتح این کاخ مجلل را جهت تماشای مسابقات ورزشی ساخته بوده است.
از دیگر بخشهای موزه باستان شناسی می توان به تابوت گالری موزه اشاره کرد. گالری موزه باستانشناسی تاریخ شهر استانبول را پوشش داده و برای بازدیدکنندگان به نمایش میگذارد. هنگام بازدید از این بخش موزه، با تاریخ شهر از روزهای پیدایش آن تا دوره عثمانی، آشنا میشوید.
جاهای دیدنی اطراف موزه باستان شناسی استانبول
در شهر بزرگ استانبول و در نزدیکی موزه باستان شناسی استانبول، جاهای دیدنی زیادی اعم از جاذبههای تاریخی و طبیعی و تفریحی دیده میشود که در آنها میتوانید ساعاتی خاص و خاطره انگیز را در کنار همراهانتان تجربه کنید. از جمله جاهای دیدنی استانبول میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مسجد سلیمانیه
- قصر توپقاپی
- مسجد رستم پاشا
- کتابخانه موزه ادبیات احمد حمدی تانپینار
- کلیسای ایرن مقدس
- کاخ دلما باغچه
نکات بازدید از موزه باستان شناسی استانبول
موزه باستان شناسی استانبول در شش ماهه اول سال از ساعت ۹ تا ۲۰ برای گردشگران قابل بازدید است. درشش ماهه دوم سال، ساعت بازدید از موزه به ۹ تا ۱۸:۳۰ تغییر میکند. برای بازدید از این موزه باید بهایی برابر با 200 لیر ترکیه ( 2023) بپردازید.
سخن آخر
هر ساله گردشگران زیادی به ویژه از یاران باری بازدید از شهرهای و مختلف و جاذبههای گردشگری متنوع ترکیه و همچنین برای خرید لباس از ترکیه به دلیل کیفیت بالای آنها، به ترکیه سفر میکنند. اگر شما نیز قصد دارید در سفر بعدیتان از جمله گردشگران ترکیه باشید، بازدید از موزه باستان شناسی استانبول را فراموش نکنید. امیدواریم که از خواندن مقاله نهایت لذت را برده باشید. شما میتوانید دیدگاه خود را در مورد این موزه با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این موزه در محله سلطان احمد، خیابان فاتح واقع شده است.
این موزه در سال 1891 میلادی افتتاح گردید.
این موزه به سه بخش باستان شناسی، هنر اسلامی و شرق باستان تشکیل میشود.
هزینه بازدید از این موزه 200 لیر ترکیه است. موزه باستان شناسی استانبول کجاست؟
این موزه در چه سالی تاسیس شد؟
بخش های مختلف موزه باستان شناسی کدام است؟
هزینه بازدید از موزه باستان شناسی استانبول چقدر است؟