جاذبه های گردشگری داخلی

خانه فروغ الملک

در قلب شهر شیراز، خانه‌ای باشکوه و مجلل به نام خانه فروغ الملک قرار گرفته که جزو با ارزش‌ترین و زیباترین جاذبه های گردشگری شیراز محسوب می‌شود. این خانه زیبا با معماری فوق‌العاده خود چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند. این بنای تاریخی به یادگار از دوران قاجار بوده در بافت قدیم این شهر و در محله سنگ سیاه قرار دارد. خوب است بدانید این بنا امروزه به موزه هنر مشکین فام شیراز تبدیل شده و می‌توانید آثار هنری نفیسی را در آن تماشا کنید. اگر تاکنون از این جاذبه دیدن نکرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.

تاریخچه خانه فروغ الملک

تاریخچه خانه فروغ الملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Reza Sattarzadeh Nowbari)

خانه فروغ الملک یا موزه هنر مشکین فام شیراز یکی از خانه‌های تاریخی شهر شیراز متعلق به اواخر دوران قاجار است. این خانه زیبا به دستور یکی از بزرگان خاندان قوامی شهر شیراز، فروغ الملک قوامی در محله سنگ سیاه این شهر ساخته شد. این خانه تاریخی تا سال 1327 محل سکونت این خانواده بوده و پس از آن به دبستان فروغ الملک شیراز تغییر کاربری داد. پس از پیروزی انقلاب این خانه تا مدت‌ها متروک باقی ماند، تا اینکه مورد توجه میراث فرهنگی شهر شیراز قرار گرفت و آن را در تاریخ 30 خرداد ماه سال 1377 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رساند.

این خانه تاریخی با معماری فوق‌العاده‌ای که داشت در سال 1379 توسط سازمان عمران و بهسازی شهری مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. این عملیات بازسازی شامل مرمت کلیه آجرنماهای بنا، کاشی‌کاری حوض‌ها، تعویض در و پنجره‌های چوبی و مرمت سقف حوض خانه می‌شد. پس از این پروژه، این بنای تاریخی در سال 1381 در اختیار آقای حسن مشکین فام قرار گرفت و ایشان این بنا را به موزه هنر معاصر فارس تغییر کاربری داد و نام آن را موزه هنر مشکین فام قرار داد.

خانه فروغ الملک کجاست؟

خانه فروغ الملک کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Babak Ramezanifar)

خانه فروغ الملک شیراز در بافت قدیم این شهر، در بلوار آیت الله دستغیب، محله سنگ سیاه، بخش پشتی امامزاده بی بی دختران واقع شده‌است. برای دسترسی به این خانه تاریخی زیبا می‌توانید از مترو، اتوبوس یا تاکسی و همچنین خودروی شخصی خود استفاده کنید. اگر قصد استفاده از مترو را دارید، می‌بایست هر کجای شهر که هستید سوار شده و در ایستگاه مترو زندیه پیاده شوید. همچنین نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس به این موزه، ایستگاه احمدی است.

چنانچه قصد دارید با خودروی شخصی از این مجموعه دیدن کنید، باید خودتان را به بلوار آیت الله دستغیب رسانده و سپس راهی خیابان لطفعلی خان زند شوید. خانه در پشت امامزاده بی بی دختران قرار گرفته است. در قسمت زیر لوکیشن دقیق این جاذبه را برایتان قرار داده‌ایم تا به راحتی مسیریابی کرده و کوتاه‌ترین مسیر ممکن را انتخاب کنید.

 

لوکیشن در نشان

معماری خانه فروغ الملک

معماری خانه فروغ الملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مصطفی دارابی)

خانه فروغ الملک یکی از بناهای تاریخی شیراز بوده که در دوران قاجار ساخته شده و سبک معماری آن برگرفته از سبک ایرانی اصیل با استفاده از المان‌هایی از سبک قجری است. این خانه از دو بخش بیرونی و اندرونی ساخته شده و دارای بخش‌هایی نظیر آشپزخانه، اصطبل، پاسدارخانه، عمارت شاه نشین، حمام و غیره می‌شود. ساختمان این بنا سه طبقه بوده و از زیرزمین، طبقه همکف و طبقه اول تشکیل شده‌است. از جمله مصالح به کار رفته در ساخت این بنای تاریخی می‌توان به پی سنگ با ملات گچ، آجر، چوب، ملات گچ و خاک و غیره اشاره کرد.

حیاط خانه فروغ الملک بسیار وسیع بوده و دارای یک حوض بزرگ است که با استفاده از گل‌های رنگارنگ و فواره‌های آب تزئین شده‌است. نمای بیرونی خانه مزین به گچ‌بری‌های بسیار ظریف، کاشی‌کاری‌های زیبا و چشم‌گیر و آیینه‌کاری‌های بسیار نفیس و آجرکاری تزئین شده و فضایی دلنشین را ایجاد کرده‌اند. در تزئینات تالار و اتاق‌های پذیرایی نیز از عناصر معماری اصیل ایرانی همچون گچ‌بری، کاشی‌کاری، آیینه‌کاری و سقف چوبی، نقاشی‌های ارزشمند و پنجره‌های مشبک رنگی زیبایی بنا را دو چندان کرده است.

حوض خانه این بنا در بین بخش اندرونی و بیرونی قرار گرفته و فضای بزرگ و هشت ضلعی است که دارای سقفی گنبدی شکل بوده و این سقف گنبدی به منظور از بین بردن رطوبت هوا و بوی نامطبوع احداث شده‌است. همچنین بخش شاه نشین خانه فروغ الملک که در ضلع شمال غربی بنا قرار گرفته، مزین به پنجره‌های گره کاری است. یکی از مهم‌ترین المان‌های تزئینی این بنا نقاشی‌های دیواری و نقوش به کار رفته در سقف بنا بوده که با تکنیک حجاری انجام شده و این نقاشی‌های هنر دوران زندیه را به نمایش می‌گذارد و فضای گرم و دلنشین به فضای خانه می‌بخشد.

موزه هنر مشکین فام

موزه هنر مشکین فام
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Vahed Kosar)

موزه هنر مشکین فام، اولین موزه خصوصی هنرهای تجسمی در کشورمان بوده که در سال 1382 در شهر شیراز در خانه فروغ الملک افتتاح شد. در این موزه آثار هنری ارزشمندی در حوزه‌های مختلف عکاسی، نقاشی، نقش برجسته، خوشنویسی، آثار حجاری شده و غیره به نمایش در آمده است. این موزه به دو بخش آثار هنری خانواده مشکین فام و آثار هنرمندان معاصر فارس تقسیم می‌شود. از جمله آثار هنری این موزه می‌توان به آثار نقاشی شده بر روی سنگ توسط استاد حاج حبیب مشکین فام، تابلو نقاشی قندیل اثر کمال الملک، تابلو نقاشی برجسته از استاد ابوالحسن صدیقی و غیره اشاره کرد.

بد نیست بدانید در این موزه، کتابخانه‌ای از جالب‌ترین و ارزنده‌ترین کتاب‌های هنری وجود دارد که شامل صدها کتاب و مجله تخصصی، بریده جراید در زمینه فعالیت‌های هنری، کارت، بروشور، پوستر و کاتالوگ با موضوع رویدادهای هنری و آرشیوی از انواع اسناد، مصاحبه هنرمندان، گزارش‌های نمایشگاه‌ها و غیره می‌شود. یکی دیگر از جذاب‌ترین بخش‌های موزه هنر مشکین فام شیراز، اتاق قدیمی آن است که می‌توانید اشیا قدیمی و خانوادگی خانواده مشکین فام از جمله مبل، صندوقچه، ویترین، بشقاب‌های چینی، جعبه‌های منبت‌ کاری، میز و گلدان‌ها را ببینید.

جاذبه های دیدنی اطراف خانه فروغ الملک

جاذبه های دیدنی اطراف خانه فروغ الملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Reza Sattarzadeh Nowbari)

خوشبختانه باید بگوییم در نزدیکی خانه فروغ الملک، جاذبه‎های گردشگری زیادی قرار دارند که می‌توانید پس از اتمام بازدید از این مکان به سراغ آن‌ها رفته و سفر خوشی را برای خود و خانواده‌تان رقم بزنید. از جمله جاذبه‌های اطراف این خانه تاریخی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • مدرسه خان شیراز (فاصله: 3.3 کیلومتر)
  • امامزاده بی بی دختران (فاصله تا خانه فروغ الملک: 866 متر)
  • دروازه قرآن (با فاصله 4.3 کیلومتر از خانه)
  • خانه تاریخی منطقی نژاد (در فاصله 956 متر از موزه هنر مشکین فام)
  • ارگ کریم خان (فاصله از خانه: 2.7 کیلومتر)
  • مسجد نو شیراز (با فاصله 2.4 کیلومتر از خانه فروغ الملک)
  • آرامگاه حافظ (فاصله: 4 کیلومتر)

نکات بازدید از خانه فروغ الملک

نکات بازدید از خانه فروغ الملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Babak Ramezanifar)
  • هزینه بازدید از خانه فروغ الملک برای گردشگران ایرانی مبلغ 10 هزار تومان و برای گردشگران خارجی مبلغ 50 هزار تومان است. خوب است بدانید این هزینه برای دانش آموزان و دانشجویان نیم بها است.
  • بازدید کنندگان عزیز می‌توانند همه روزه به جز ایام عزاداری از ساعت 09:00 صبح الی 12:00 ظهر و از ساعت 16:00 الی 19:00 عصر این موزه و خانه تاریخی دیدن کنند.
  • بهترین زمان بازدید از خانه فروغ الملک و سایر جاهای دیدنی شیراز، درست زمانی است که شکوفه‌های بهار نارنج، شهر را پر از عطر و زیبایی می‌کنند. شیراز در اردیبهشت ماه، شهر شعر و هنر است.
  • در خانه فروغ الملک، بخشی از آثار ارزشمند هنری برای فروش گذاشته شده و می‌توانید از آن‌ها نیز خریداری کنید.
  • بازدید از تمامی بخش‌های موزه حدود 3 الی 4 ساعت زمان می‌برد.
  • در هنگام بازدید از این خانه از رها کردن زباله‌های خود، آسیب به بنا، جابه‌جایی و لمس آثار هنری خودداری کنید.
  • قابل ذکر است که در نیمه نخست سال این موزه از ساعت 12 الی 16:30 و در نیمه دوم سال از ساعت 12 الی 15 بسته است.
  • عکاسی از آثار هنری و همچنین گرفتن عکس یادگاری را به هیج وجه فراموش نکنید.

سخن آخر

خانه فروغ الملک شیراز، یادگاری از دوران قاجار است که با شکوه خود، زیبایی و جلال معماری ایرانی را به نمایش می‌گذارد. این خانه تاریخی نه تنها یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم شیراز است، بلکه نمادی از فرهنگ و هنر ایران زمین محسوب می‌شود. بازدید از این خانه و موزه آن، فرصتی برای آشنایی بیشتر با هنر کشورمان و قدردانی از میراث گذشتگان است. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم اطلاعات جامعی از این بنای فوق‌العاده را در اختیارتان قرار دهیم تا با دید بازتری به بازدید از آن بپردازید. اگر تجربه بازدید از این جاذبه را دارید، خوشحال می‌شویم دیدگاه خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

خانه فروغ الملک کجاست؟

این جاذبه در بلوار آیت الله دستغیب، محله سنگ سیاه، بخش پشتی امامزاده بی بی دختران قرار دارد.

سبک معماری این خانه به چه صورت است؟

سبک معماری به کار رفته در این خانه سبک ایرانی سنتی است.

هزینه بازدید از خانه فروغ الملک چقدر است؟

بهای بلیط ورودی برای افراد ایرانی 10 هزار تومان و افراد خارجی 50 هزار تومان است.

موزه هنر مشکین فام در چه سالی افتتاح شد؟

این موزه در سال 1382 افتتاح شد.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا