جاذبه های گردشگری داخلی

کاروانسرای زین الدین

یکی از مهم‌ترین و زیباترین بناهای تاریخی که در هر شهر وجود دارد، کاروانسراهای موجود در آن شهر است. کاروانسراها محیط بسیار زیبایی دارند و در گذشته نیز با هدف اقامت و استراحت تجار ساخته شده‌اند و امروزه نیز برخی از کاروانسراها با همان هدف و با نامی متفاوت از این ساختمان‌ها استفاده می‌کنند و به عنوان هتل به مسافران خدمات می‌دهند. کاروانسرای زین الدین یکی از کاروانسراهای مهم در ایران بوده که جزو زیباترین جاهای دیدنی یزد به شمار می‌رود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این کاروانسرا آشنا شویم.

تاریخچه کاروانسرای زین الدین

تاریخچه کاروانسرای زین الدین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Long Nguyen)

پادشاه حکومت صفویه، یعنی شاه عباس، دستور به ساخت کاروانسرای زین الدین را داده است. او در دوران حکومت خود بالغ بر ۹۰۰ کاروانسرا را تاسیس کرد. برخی از روایات تاریخی بیان می‌کنند که مناسبت ساخت این کاروانسرا، ملاقات شاه عباس صفوی با حاکم استان کرمان در آن زمان، یعنی زین الدین گنجعلی خان بوده است. طراحی و ساخت این کاروانسرا بر عهده یکی از برجسته‌ترین معماران ایرانی در آن زمان، یعنی محمد سلطان یزدی بود. 

کاروانسرای زین الدین از زمان ساخت تا کنون چند باری مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت که آخرین مرمت آن مربوط به سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۲ خورشیدی است. در سال ۲۰۰۶ میلادی سازمان جهانی یونسکو جایزه بهترین مرمت و دیپلم افتخار یونسکو را به کاروانسرای زین الدین اهدا کرد. همچنین یک مجله گردشگری به نام تاتلر، آن را به عنوان یکی از صد هتل برتر دنیا معرفی کرد.

این کاروانسرا امروزه با حفظ محیط تاریخی خود به یک هتل برای اقامت گردشگران و مسافران تبدیل شده است. این کاروانسرا در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۵۱ با شماره ۹۲۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

کاروانسرای زین الدین کجاست؟

کاروانسرای زین الدین کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mehrdad Mike Eskenasi)

کاروانسرای زین الدین در استان یزد، کیلومتر ۶۰ جاده یزد به کرمان و در فاصله ۵۰۰ متری از جاده قرار گرفته است. فاصله این کاروانسرا تا شهر مهریز استان یزد به اندازه ۳۰ کیلومتر و تا شهر یزد نزدیک به ۷۰ کیلومتر است. این بنای تاریخی در خارج از شهر قرار گرفته و به همین خاطر دسترسی به آن به وسیله وسایل نقلیه عمومی امکان پذیر نیست و باید به وسیله خودرو شخصی خود، آشنایان و یا خودروی کرایه‌ای، خود را به این کاروانسرا برسانید. لوکیشنی که در زیر قرار داده شده برای دسترسی راحت‌تر شما به کاروانسرا قرار داده شده است.

لوکیشن در نشان

معماری کاروانسرای زین الدین

معماری کاروانسرای زین الدین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Daniel Tserovski)

کاروانسرای زین الدین به شکل دایره طراحی شده است و در اطراف آن  هشت برآمدگی‌ طراحی شده‌اند که به شکل نیم دایره هستند و به صورت منظم در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌ها در طراحی کاروانسرا، تقارن شرقی و غربی این بنا است. در ضلع جنوبی کاروانسرا، سردر کاروانسرا، و پس از آن هشتی کاروانسرا و سپس صحن دوازده ضلعی کاروانسرا قرار دارد.

در اطراف هر یک از اضلاع صحن یا حیاط کاروانسرای زین الدین، رواق‌های سکو داری ساخته شده و در انتهای هر رواق اتاق‌هایی وجود دارند. در دو طرف هشتی ورودی و پشت اتاق‌ها، راه‌رو‌های وسیع و طولانی که به عنوان اصطبل حیوانات از آن استفاده می‌شده وجود دارد. در بخش‌ شمالی کاروانسرا اتاق‌های شاه نشین بنا دیده می‌شوند که دارای سقفی بلند هستند و در نزدیکی آنها سالن غذاخوری و استراحتگاهی برای مهمانان ساخته شده‌ است. 

در کاروانسرای زین‌ الدین پله هایی قرار ساخته شده آمد که در نهایت این پله‌ها به پشت بام بنا می‌رسند. در ساخت و تزئینات درون بنا عموما از آجر بهره گرفته شده است. همانطور که می‌دانید یکی از محبوب ترین فعالیت‌هایی که می‌توان در کویر یا شهرهای کویری انجام داد، تماشای ستارگان در شب است؛ از این رو گردشگران می‌توانند از پله‌های بلندی که در کاروانسرا وجود دارند، استفاده کنند و به پشت بام بروند تا لذت تماشای ستارگان را از دست ندهند.

جاهای دیدنی اطراف کاروانسرای زین الدین

جاهای دیدنی اطراف کاروانسرای زین الدین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Jean-Luc CHAUVIN)

شهر زیبای یزد که در بخش مرکزی کشور قرار گرفته و شهری کویری است، یک از محبوب‌ترین شهرهای کشور محسوب می‌شود که هر ساله افراد زیادی برای بازدید از این شهر و بناهای تاریخی، فرهنگی و جاذبه‌های طبیعی آن، به این شهر زیبا سفر می‌کنند؛ بنابراین یکی از شهرهای گردشگرپذیر کشور محسوب می‌شود. یکی از بناهای تاریخی موجود در یزد، کاروانسرای زین الدین است که امروزه به عنوان هتلی برای اقامت مسافران و گردشگران کاربرد دارد و در اطراف این کاروانسرا جاذبه‌های گردشگری فراوانی یافت می‌شود که از جمله آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

نکات بازدید از کاروانسرای زین الدین

نکات بازدید از کاروانسرای زین الدین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: luar araalva)

بهای بلیط بازدید از کاروانسرای زین الدین برای ایرانیان 70 هزار تومان و برای گردشگران خارج 150 هزار تومان محاسبه می‌شود. اگر می‌خواهید که از این کاروانسرا بازدید کنید، می‌توانید در تمام روزهای هفته از ساعت ۷ تا ۱۹ به این کاروانسرا بروید و از دیدن کنید. شما می‌توانند برای اقامت نیز در این کاروانسرا بمانید. هزینه اقامت شما در این هتل بسته به نوع اتاق و سرویس دهی متفاوت است. اقامت کودکان زیر ۷ سال در این هتل به صورت رایگان محاسبه می‌شود.

سخن پایانی

شهر یزد یکی از زیباترین شهرهای ایران به شمار می‌رود و مردمان آن بسیار خونگرم و مهمان نواز هستند. شهر یزد در منطقه‌ای خشک و بیابانی قرار دارد، به همین دلیل هوای بسیار گرمی دارد و بهترین زمان سفر به این شهر زیبا در فصل‌های بهار و پاییز است که هوا گرم نیست، سرد هم نیست. اگر شما نیز قصد سفر به یزد را دارید، حتما از کاروانسرای زین الدین نیز بازدید کنید و تجربیات سفر خود را با ما و کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

کاروانسرای زین الدین کجاست؟

این جاذبه در کیلومتر ۶۰ جاده یزد به کرمان و در فاصله ۵۰۰ متری از جاده قرار گرفته است.

هزینه بازدید از کاروانسرای زین الدین چقدر است؟

بهای بلیط ورودی برای گردشگران ایرانی مبلغ 70 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 150 هزار تومان است.

قدمت این کاروانسرا به چه دورانی می‌رسد؟

این جاذبه بی‌نظیر متعلق به دوران صفویه است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا