کاخ توپکاپی
یکی از زیباترین و جذابترین شهرهای گردشگری جهان، شهر استانبول در ترکیه است. این شهر که سالهای طولانی پایتخت ترکیه بوده و پیش از آن پایتخت امپراطوری عثمانی بوده است، دارای بناهای تاریخی متعدد و بسیار زیبایی است و علاوه بر آن، از آنجا که مرکز فرهنگی و اقتصادی ترکیه به شمار میرود، جاذبههای تفریحی و فرهنگی بسیاری نیز دارد. یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری استانبول، کاخ توپکاپی است. این کاخ بزرگ ترین و قدیمی ترین کاخ جهان به شمار میرود و در قرن ۱۵ میلادی محل اقامت اصلی سلطان و مقر حکومت امپراطوری عثمانی بوده است. اگر میخواهید درباره این کاخ باشکوه بیشتر بدانید در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
تاریخچه کاخ توپکاپی
چند سال پس از آنکه عثمانیها موفق شدند شهر قسطنطنیه که همان استانبول امروزی است را فتح کنند، و در سال ۱۴۴۵۳ سلطان محمد دوم، نخستین پادشاه عثمانی دستور ساخت این کاخ را داد. سلطان محمد در سال ۱۴۷۸ میلادی به کاخ توپکاپی نقل مکان کرد و تا زمان مرگ در آن زندگی کرد. سه سال پس از مرگ او این کاخ را مرمت کردند و پس از آن نیز پادشاهان عثمانی بارها این کاخ را مورد مرمت و بازسازی قرار دادند. نزدیک به سی سلطان عثمانی در این کاخ به زندگی و اداره امور پرداختند. این کاخ نزدیک به چهار قرن محل زندگی سلطانهای عثمانی بوده و نزدیک به یک قرن است که به عنوان موزه از آن استفاده میشود. کاخ توپکاپی اولین کاخی بوده که در دوران عثمانی ساخته و طراحی شده است.
کاخ توپکاپی کجاست؟
کاخ توپکاپی در بخش اروپایی استانبول، در شرق منطقه فاتح که از قدیمیترین مناطق شهر استانبول است و در محله سلطان محمد در نزدیکی امینونو قرار دارد. محل ساخت این کاخ روزی بیزانس باستان یا قسطنطنیه، پایتخت امپراتوری روم شرقی بوده است. اگر میخواهید با خودروی شخصی خود به این کاخ بروید، میتوانند از لوکیشن زیر جهت مسیریابی استفاده کنید.
اگر هم میخواهید که با استفاده از وسایل نقلیه عمومی به کاخ توپکاپی دسترسی پیدا کنید، میتوانید به وسیله مترو، تراموا یا اتوبوس خود را به یکی از دو ایستگاه پارک گلخانه یا سلطان احمد برسانید. پس از رسیدن به این ایستگاهها میتوانید با چند دقیقه پیادهروی خود را به کاخ توپکاپی برسانید.
معماری کاخ توپکاپی
دیوار های کاخ توپکاپی بیش از 5 کیلومتر دارند و مساحت داخلی این کاخ در زمان ساخت به 700 هزار متر مربع می رسید، اما بعدها مساحت آن به 80 هزار مربع کاهش یافت. معماری اسلامی در ساخت و طراحی این کاخ مشاهده میشود. ساخت اولیه بنای کاخ توپکاپی مانند یک کیوسک دنباله دار است. ورودی اصلی کاخ که به دروازه سلطنتی یا باب همایون شهرت دارد، بر روی مسجد ایا صوفیه باز میشود. عمارت توپکاپی استانبول باروهای بسیار بلندی دارد که در دروازه دوم قرار گرفتهاند و به نام های دروازه درود و باب السلام شهرت دارند. ساخت دروازه و باروهای آن در سال 1478 به پایان رسید.
بخش های مختلف کاخ توپکاپی
کاخ توپکاپی استانبول از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. این کاخ تودرتو چهار حیاط دارد که هر حیاط هدفی متفاوت را دنبال میکند و با دروازهای از بقیه قسمتهای کاخ جدا میشود. با رسیدن به حیاط سوم و چهارم فضای کاخ خصوصیتر و رفتوآمد کاخ محدودتر میشد. علاوه بر حیاطها این کاخ بخش های دیگری نیز دارد که شامل مجسد آقای، تالارهای یادگاری مقدس، دروازه میانی، دروازه پادشاهی، دروازه سعادت، راهروی طلایی، گنجینه امپراطوری، مجموعه ظروف و کتابخانه اندرون یا کتابخانه سلطان احمد سوم میشود. در ادامه به بررسی تعدادی از این بخشها میپردازیم.
حیاط اول
حیاط اول کاخ توپکاپی بزرگترین حیاط کاخ است که در محوطه بیرونی آن قرار دارد. در اطراف این حیاط دیوارهای بلندی وجود دارند که برای امنیت کاخ ساخته شدهاند. در این حیات ساختمانهای متعددی وجود دارد که شامل اسلحهخانه، ضرابخانهی امپراتوری سابق، انبارو کلیسا میشود.
حرمسرا
یکی از مهم ترین بخشهای کاخ توپکاپی که توسط معمار معروف عثمانی، معمار سینان ساخته شد، حرمسرای کاخ است. سلاطین عثمانی در این بخش از کاخ میتوانستند در کنار همسران خود وقت بگذرانند و به زندگی خصوصی خود بپردازند. در آن زمان، هر شاه میتوانست طبق قانون ۴ همسر قانونی و ۳۰۰ همسر موقت داشته باشد. در حرمسرای کاخ تزیینات کلاسیک دیده میشود.
دروازه میانی
دروازه میانی کاخ توپکاپی که با نام باب السلام نیز شناخته میشود، برای عبور و مرور سلطان و ملکه مادر اختصاصی شده بود و هیچکسی غیر از آنها حق عبور از این دروازه را نداشت. دروازهی میانی در حیاط اول قرار دارد..
دروازه پادشاهی
یکی دیگر از دروازههای کاخ توپکاپی دروازه پادشاهی است که مکانی برای ورود سلاطین عثمانی به قصر توپکاپی بوده است. دروازه پادشاهی به ایاصوفیه باز میشود.
اشیاء نگهداری شده در موزه توپکاپی
آثار گرانبها و نفیس متعدد و متنوعی در کاخ موزه توپکاپی نگهداری میشود. در کاخ موزه توپکاپی بخشهای مختلفی وجود دارند که اشیای گرانبهای مختلفی در آنها نگهداری میشود. از جمله این بخشها میتوان به موزه کتابخانه اندرون یا موزه خزانه و یا تالار یادگاریهای مقدس اشاره کرد.
در موزه خزانه تاجهای سلاطین عثمانی، پوشاک، غنائم جنگی و شمشیرهای مرصع و جواهرات قیمتی نگهداری میشود. در تالار یادگاری مقدس اشیاء گرانبهای مربوط به پیامبر اسلام نگهداری میشود که از جمله آنها میتوان به چند تار ریش، اثرانگشت حضرت محمد، تیرکمان، رد پای پیامبر اسلام که با طلا پر شده، مهره عقیق پیامبر اسلام، ۲ دندان شکستهی او، قبا و کفشهای او و نامهای که متعلق به او بوده است را نام برد.
جاهای دیدنی اطراف کاخ توپکاپی
شهر استانبول دارای جاذبههای دیدنی طبیعی، تاریخی و تفریحی زیادی است. در نزدیکی کاخ توپکاپی جاذبههای زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید. در ادامه لیستی از این جاذبهها را برایتان قرار دهیم.
- موزه باستان شناسی استانبول
- مسجد سلطان احمد
- قلعه یدیکوله
- آب انبار باسیلیکا
- برج گالاتا
- جزیره های پرنس
- کاخ دلما باغچه
نکات بازدید از کاخ توپکاپی
- برای بازدید از بخشهای مختلف کاخ توپکاپی میبایست بلیطهای جداگانه تهیه کنید. اگر بخواهید از تمامی بخشهای این کاخ زیبا دیدن کنید، میبایست مبلغ 285 لیر پرداخت کنید.
- هزینه بازدید از کاخ توپکاپی و کلیسای ایا ایرنه مبلغ 200 لیر است.
- هزینه بازدید از حرمسرا مبلغ 100 لیر است. همچنین بهای بلیط بازدید از کلیسای ایا ایرنه مبلغ 200 لیر است.
- بازدیدکنندگان عزیز در فصل بهار و تابستان میتوانند همه روزه به جز سهشنبهها از ساعت 09:00 الی 19:00 از این جاذبه دیدن کنید. بازدید از این کاخ در فصل زمستان و پاییز از ساعت 09:00 صبح الی 17:00 امکانپذیر است.
- بهترین زمان بازدید از کاخ توپکاپی و سایر جاذبههای دیدنی شهر استانبول، فصل بهار و پاییز است. در این فصل هوای استانبول بسیار معتدل و دلپذیر بوده و گردش برای شما لذتبخشتر میشود.
- در نظر داشته باشید که شما میتوانید بلیطها را به صورت آنلاین و یا حضوری از گیشههای مخصوص کاخ خریداری کنید.
- خوب است بدانید قیمت بلیط برای کودکان زیر 12 سال، دانشآموزان و افراد مسن، با ارائه مدرک، مشمول تخفیف میشود.
- برای بازدید از تمامی بخشهای این کاخ زیبا، حداقل به 3 الی 4 ساعت زمان نیاز دارید.
- در نظر داشته باشید که عکسبرداری از بخشهای از این مجموعه ممنوع است.
سخن پایانی
کاخ توپکاپی دریچهای به سوی تاریخ باشکوه عثمانی است و قدم زدن در باغ و تالارهایش، حسی از عظمت و بزرگی را به ارمغان میآورد. هر گوشه از این کاخ زیبا را به بنگردید، داستانی برای گفتن دارد. بازدید از این کاخ، نه تنها یک تجربه شیرین تفریحی، بلکه یک سفر آموزشی و فرهنگی از تاریخ شهر استانبول است. در این مقاله از گردشی تاپ شما را با هر آنچه پیش از بازدید از این مجموعه میبایست بدانید، آشنا کردیم. از اینکه تا پایان مقاله نگاه گرمتان را به ما سپردید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این کاخ در شرق منطقه فاتح شهر استانبول واقع شده است.
این کاخ در سال ۱۴۵۹ میلادی ساخته شد.
کاخ توپکاپی شامل بخشهای حیاط اول، حرمسرا، دروازه میانی، دروازه پادشاهی و موزه میشود. کاخ توپکاپی کجاست؟
قدمت این کاخ به چه دورانی برمیگردد؟
بخشهای مختلف این کاخ کدام است؟