جاذبه های گردشگری خارجی

قلعه یدیکوله

در منطقه فاتح استانبول، که محله‌ای پر از بناهای تاریخی و جاذبه‌های گردشگری است، قلعه‌ای با هفت برج واقع شده که به آن قلعه یدیکوله یا هفت برج می‌گویند. این قلعه یکی از جذاب ترین جاذبه های گردشگری استانبول است و بازدیدکنندگان زیادی دارد. قدمت این قلعه به دوران امپراطوری روم شرقی و پس از آن به دوران امپراطوری عثمانی باز می‌گردد. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری از این قلعه داشته باشید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

تاریخچه قلعه یدیکوله

تاریخچه قلعه یدیکوله
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Steven FAN)

در دوره امپراتوری روم شرقی پایه‌‌های قلعه برای نخستین بار گذاشته شد. در دوره تئودوسیوس دوم، امپراطور روم  (۴۰۸ ـ ۴۵۰) ابتدا دیوارهای شهر را ساختند که بخش زیادی از این دیوارها امروزه نیز وجود دارند. در دوره بیزانس و همراه با افزایش حملات، معماری دیوارها تغییر کرده و شکل دفاعی و سه مرحله‌ای به خود گرفتند. در نتیجه این تغییر معماری، یک سطح به دیوارها اضافه شد و سطح دوم نیز با خندقی در جلوی آن قرار گرفت. دیوارهای قلعه با هدف جلوگیری از حملات ساخته شدند؛ در عین حال حدود منطقه‌‌ای که ما آن را یدیکوله می‌ نامیم نیز با ساخت این دیوار مشخص و تعیین شد.

قلعه یدیکوله در سال ۴۱۳ ساخته شده‌است. با گذشت زمان، دروازه‌‌هایی به دیوارهای قلعه یدیکوله اضافه شدند. از معروف‌ترین دروازه‌‌های یدیکوله دروازه طلایی است که طاق پیروزی هم نامیده می‌شود. دروازه طلایی بعد از پایان ساخت‌ قلعه در سال ۴۳۹، برای ورود به شهر پس از جنگ‌ها ساخته شد. علت آنکه این دروازه به دروازه طلایی شهرت دارد، بال‌‌های طلاکاری شده روی درهای آن است که در سال ۴۲۵ و پس از پیروزی یکی از امپراطوران بیزانسی ساخته شد. وقتی شهر توسط اعراب مورد محاصره شد، شکاف‌‌های قلعه پر تر و دروازه‌ها محدودتر شدند. این دروازه‌ها تا پیش از جنگ‌های صلیبی هنوز مستحکم بودند.

پس از آنکه امپراطوری عثمانی توانست امپراتوری بیزانس را شکست دهد و قسطنطنیه را فتح کند، سلطان محمود اولویت را به پروژه‌های ساختمانی رسمی مانند یدیکوله و اولین سراب خود، سرای آتیک داد. یدیکوله، قلعه هفت برج، به عنوان قلعه رسمی خزانه داری امپراتوری در حدود سال 1457 ساخته شد. به دستور سلطان محمد دیوارهای قلعه مرمت شده و بازسازی آغاز شد. افراد متخصص بسیار زیادی از سراسر امپراتوری آورده شدند، تا به بازسازی و مرمت شهر و بناهای آن بپردازند. این افراد متخصص در خط ساحلی که از ساحل شاخ طلایی تا توپکاپی و یدیکول امتداد دارد، ساکن شدند. در سال ۱۴۵۸ میلادی و با دستور سلطان محمد عثمانی، با استفاده از دو ستون دروازه طلایی، سه برج به مجموعه یدیکوله اضافه شدند. در نتیجه قلعه یدیکوله به قلعه داخلی تبدیل شده و به‌صورت سه برج و یک قلعه درونی درآمد که از دیوارهای شهر تشکیل شده بود.

تاریخچه قلعه یدیکوله
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Meysam Tabrizi)

شاهدان و مردمان گذشته قلعه یدیکوله را یکی از کاخ‌های سلطان محمد توصیف کرده‌اند. هر برج یدیکوله به عنوان انبار کالاهای گرانبها، اسناد، سکه ها، اسلحه خانه و شمش‌های طلا و نقره عمل می‌کرد. خزانه بعدها در قرن شانزدهم به بخش داخلی کاخ توپکاپی انتقال یافت و پس از آن یدیکوله و هفت برج آن به زندان اسیران معتبر تبدیل شدند.

یکی از برجسته ترین زندانیان یدیکوله، سلطان عثمان دوم جوان بود که در سال 1622 توسط یانیچرا زندانی و در آنجا اعدام شد. شاه سیمون اول کارتلی دیوید مگاس کومننوس، آخرین امپراتور ترابزون، و تعدادی از پادشاهان برجسته عثمانی نیز از جمله این زندانیان بودند. در آنجا اعدام شد. سال 1768، سفیر روسیه، الکسی میخایلوویچ اورسکوف، و تمام کارکنان سفارت روسیه در اینجا زندانی شدند، که نشان دهنده اعلان جنگ عثمانی به روسیه بود.

در وسط حیاط داخلی دژ، مسجد کوچک و چشمه‌ای ساخته شده بود که خانه‌های پادگان را نیز در برمی گرفت و محله ای جداگانه و کوچکی را تشکیل می داد. خانه ها در قرن نوزدهم میلادی تخریب شد و مدرسه‌‌‌‌‌ای دخترانه به جای آنها ساخته شد. دروازه بیرونی قلعه یدیکوله در سال 1838 بازگشایی شد و برج‌های قلعه نیز مدتی پس از آن به عنوان مجله باروت عمل کردند، تا اینکه در سال  میلادی 1895 تمامی تاسیسات قلعه به موزه تبدیل شد.

قلعه یدیکوله کجاست؟

قلعه یدیکوله کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Inna Arhipova)

قلعه یدیکوله در محله فاتح استانبول در میدان یدیکوله قرار دارد که در این محله جاذبه‌های تاریخی و گردشگری زیادی یافت می‌شوند. این قلعه از سارایورنو تا باکر کوی گسترده شده‌است. این قلعه در ۱۰ کیلومتری میدان تکسیم و در ۶ کیلومتری خلیج شاخه طلایی قرار دارد. برای دسترسی راحت به این قلعه می‎‌توانید از لوکیشن زیر در گوگل مپ استفاده کنید.

معماری قلعه یدیکوله

معماری قلعه یدیکوله
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: NURETTİN TOKDEMİR)

قلعه یدیکوله در حدود ۲۲ کیلومتر وسعت دارد و سال‌ها از امپراتوری بیزانس و شهر قسطنطنیه در زمان محاصره دشمنان محافظت کرده است. قلعه یدیکوله در طول زمان بارها و بارها تخریب شده است و مورد بازسازی گرفته است؛ مثلا با ساخته شدن توپ‌ خانه‌ها دیوارهای این قلعه فرو ریخت و شهر قسطنطنیه نیز سقوط کرد. قلعه یدیکوله دست کم دو بار در سال‌ های ۱۹۵۸ و ۱۹۷۰ بازسازی شده است.

معماری قلعه یدیکوله
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: 阚宇)

قلعه یدیکوله یک نمونه‌ کمیاب معماری متعلق به دوره‌ های بیزانس و عثمانی است؛ معماری قلعه در نهایت سادگی استحکام قلعه و اهمیت شهر را نشان می‌دهد. چهار برج از هفت برج قلعه یدیکوله به‌ عنوان بخشی از دیوارهای تئودوسیوس دوم ساخته شده و دیگر برج ها به دستور سلطان محمد فاتح درون دیوارها قرار گرفته‌اند.

در فضای بیرونی برج‌ های قلعه یدیکوله نیز بخش‌هایی وجود دارند که از جمله آنها می‌توان به حوض و آب‌ نمایی بزرگ، مسجدی ساده، انبار باروت، استراحتگاهی برای سربازان و مدرسه وجود دارد. در فضای داخلی هر برج هم اتاق‌‌های سنگی که از طریق راهروهای پلکانی داخلی به هم مرتبط هستند، وجود دارند؛ با این حال، شما زمانی که از بالا به درون هر برج نگاه کنید تنها ستونی تو خالی و سنگی را خواهید دید. برج‌ های یدیکوله که در دوره عثمانی ساخته شده بودند، با دیوارهایی که پنج متر ضخامت داشتند و استحکاماتی که مثلثی شکل یا نیم‌گرد بودند به هم اتصال یافته بودند. سازندگان این بنا قسمت‌های بالایی برج بزرگ را با مخروط‌‌های هرمی بلند و دو بخشی پوشانده‌اند.

برج های قلعه یدیکوله

برج های قلعه یدیکوله
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Inna Arhipova)

 قلعه یدیکوله یا هفت برج، همانطور که از نامش پیداست، از هفت برج مختلف تشکیل شده است. این برج‌ها یا در زمان امپراطوری بیزانسی و یا در زمان امپراطوری عثمانی ساخته شده‌اند. در ادامه به بررسی هر یک از این برج‌ها می پردازیم.

برج عثمان جوان قلعه یدیکوله

در طبقه دوم این برج، عثمان جوان، جوان‌ترین سلطان عثمانی کشته شد، از این رو به این برج، برج عثمان جوان می‌گویند و با این نام شهرت دارد.

برج اسلحه سازی قلعه یدیکوله

از ساختمان این برج در گذشته به عنوان عنوان انبار مهمات استفاده می شده‌است؛ از این رو این برج، به برج اسلحه سازی شهرت دارد. افراد زیادی از جمله دو زندانی دولتی در برج اسلحه سازی قلعه یدیکوله کشته شده‌اند.

برج احمد قلعه یدیکوله استانبول

برج احمد قلعه یدیکوله استانبول
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Muammer Özal)

نام این برج از نام سلطان وقت آن زمان گرفته شده است که سهم زیادی در تعمیر برج احمد داشته است. اما این برج نتوانست در برابر زلزله مقاومت کند و اکنون از بین رفته است.

برج خزانه قلعه یدیکوله استانبول

برج خزانه در قلعه یدیکوله در زمان امپراتوری عثمانی در دوره‌ ای میزبان اولین گنجینه و اسناد ارزشمند این امپراتوری بوده است. در زمان سلطنت مورات سوم، خزانه دولتی به کاخ توپکاپی منتقل شد و یدیکوله تبدیل به زندان و سیاه‌ چال شد. در آن زمان نام برج خزانه به نام عمارت سوزان نیز شناخته می‌شد. دلیل معروف شدن آن به این نام، آسیب ناشی از آتش‌ سوزی عمارت سوزان در کنار برج بود؛ البته برج بعدها تعمیر شد.

برج توپ قلعه

این برج در آتش سوزی ها به شدت آسیب دیده است و اکنون آثار چندانی از آن موجود نیست همچنین از برج توپ در آن زمان به عنوان زندان نیز استفاده می‌شده است و زندانیان سیاسی در این برج اسارت می کشیده اند و یا حتی به قتل رسیده اند.

برج پرچم قلعه

برج بالای دروازه ورودی، برج پرچم نامیده می‌ شود. در بالای این برج، اتاق‌ های نگهبانی در سمت راست و چپ دروازه قرار گرفته‌ اند. برج پرچم یکی از قوی‌ ترین برج‌ ها در میان هفت برج است و از آنجایی که پرچمی در بالای آن برافراشته بود مکانی بود که سربازان در آن نگهبانی می‌ دادند.

برج سیاه چال قلعه یدیکوله

برج سیاه چال قلعه یدیکوله
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mahmut Uygur)

برج سیاه‌ چال همان طور که از نام آن بر می‌ آید به‌عنوان سیاه‌ چال استفاده می‌ شده است. این برج به‌دلیل نوشته‌ های زندانیان اروپایی روی دیوار های آن به برج کتیبه‌ ها نیز شهرت دارد. بخش‌ هایی از برج سیاه‌چال از جنس چوب است؛ به همین دلیل این برج در آتش‌ سوزی آسیب دید. چاه معروف به سرپانتین یا همان چاه خونی نیز در همین برج قرار دارد

جاهای دیدنی اطراف قلعه

جاهای دیدنی اطراف قلعه یدیکوله
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Esra Caliskan)

همانطور که اشاره کردیم این قلعه در یکی از قدیمی‌ترین و پرجمعیت‌ترین محله‌های استانبول قرار دارد و در اطرافش جاذبه‌های گردشگری متعددی وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نکات بازدید از قلعه

نکات بازدید از قلعه یدیکوله
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Μάρα Μπογιατζή)
  • بهای بلیط ورودی برای بازدید از این قلعه برای تمامی گردشگران مبلغ 100 لیر است. قابل ذکر است که برای بردن دوربین عکاسی باید هزینه بیشتری را پرداخت کنید.
  • شما می‌توانید همه روزه از ساعت 09:00 صبح الی 18:00 بعدازظهر از قلعه یدیکوله دیدن کنید.
  • بهترین زمان بازدید از این قلعه تاریخی و سایر جاهای دیدنی شهر استانبول فصل بهار و پاییز است.
  • قلعه یدیکوله یکی از مهم‌ترین قلعه‌های تاریخی جهان است، بنابراین خواهشمندیم در هنگام بازدید از نوشتن یادگاری بر روی دیوارهای قلعه و رها کردن زباله‌های خود در محیط جدا خودداری کنید.

سخن پایانی

قلعه یدیکوله یکی از نمادهای شهر استانبول بوده که ارزش بالایی جهت بازدید دارد و در بلندای تپه‌ای مشرف به شهر قرار دارد. این قلعه در طول تاریخی شاهد بسیاری از فراز و نشیب‌ها بوده و همواره یکی از مهم‌ترین مراکز سیاسی و نظامی شهر است. امیدواریم که از خواندن این مقاله از گردشی تاپ لذت برده باشید و مقاله برایتان مفید واقع شده‌باشد. چنانچه تجربه بازدید از این قلعه باشکوه را دارید، خوشحال می‌شویم دیدگاه خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

قلعه یدیکوله کجاست؟

این قلعه در محله فاتح استانبول در میدان یدیکوله واقع شده است.

قدمت این قلعه به چه دورانی بر می‌گردد؟

این قلعه تاریخی متعلق به دوره امپراتوری روم شرقی است.

هزینه بازدید از قلعه یدیکوله چقدر است؟

هزینه بازدید از این قلعه برای تمامی افراد مبلغ 100 لیر است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا