مسجد چاملیجا
امروز میخواهیم درباره یکی از جدیدترینها و بزرگترین مسجدهای کشور ترکیه، که در شهر زیبای استانبول ساخته شده، بنویسیم. مسجد چاملیجا یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری استانبول است. این مسجد زیبا، نه تنها بزرگترین مسجد استانبول بلکه بزرگترین مسجد جهان محسوب میشود و سالانه افراد بسیاری به استانبول سفر کرده و از این مسجد بازدید و در آن به راز و نیاز میپردازند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با ابن جاذبه گردشگری باشکوه بیشتر آشنا شویم.
تاریخچه مسجد چاملیجا
مسجد چاملیجا، بزرگترین مسجد در کشور ترکیه و سایر کشورهای اسلامی محسوب میشود و در روز هفتم ماه می سال ۲۰۱۹ میلادی یا به عبارتی سیزدهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ خورشیدی در استانبول افتتاح شد. عملیات ساخت این مسجد با شکوه یکی از بزرگترین پروژههایی است که اخیرا در ترکیه انجام شده و هزینه و زمان زیادی برای ساخت آن پرداخت شدهاست. مجموعه چاملیجا علاوه بر ساختمان اصلی مسجد، گالری هنری، کتابخانه و سالن کنفرانس نیز دارد و ظرفیت پذیرش ۶۳ هزار نفر نمازگزار را دارد.
پروژه ساخت مسجد چاملیجا در سال ۲۰۰۰ میلادی برنامه ریزی شد و دو معمار زن برجسته ترکیه که بهار میرزاق و خیریه گل توتی نام داشتند، معماری و ساخت این مسجد را عهده دار شدند. در سال ۲۰۱۹ میلادی رئیس جمهور کنونی ترکیه «رجب طیب اردوغان» در حضور چندین رهبر بینالمللی از جمله رئیس جمهور سنگال، گینه، آلبانی، نخست وزیر فلسطین و دیگر مقامات خارجی، این مسجد با شکوه را افتتاح کرد.
مسجد چاملیجا کجاست؟
برای دسترسی به مسجد چاملیجا باید به منطقه اسکودار در قسمت آسیایی استانبول ترکیه، رفته و در خیابان Ferah caddesi حرکت کرده و پس از آن به خیابان Ferah Yolu Sokak بروید. از آنجا میتوانید به مسجد وارد شوید. به منظور مسیریابی و دسترسی راحتتر به مسجد لوکیشن زیر را برایتان قرار دادیم. اگر قصد دارید که با استفاده از وسایل نقلیه عمومی به این مسجد باشکوه دسترسی پیدا کنید، میتوانید از اتوبوسهای شماره c118 و 1 و 14F و 14FD استفاده کرده و در ایستگاه اتوبوس مسجد چاملیجای بزرگ (Büyük Çamlıca Camii) از اتوبوس پیاده شوید و به مسجد بروید.
معماری مسجد چاملیجا
مساحت مسجد چاملیجا برابر با ۳۰ هزار متر مربع و مساحت بناهای جانبی آن از جمله موزه ۱۱ هزار متر مربع، گالری هنری ۳۵۰۰ متر مربع و کتابخانه ۳ هزار متر مربع است. همچنین پارکینگ مجموعه چاملیجا دارای ظرفیتی برابر با ۳۵۰۰ ماشین است و دروازه مسجد نیز ۶.۵ متر ارتفاع دارد. معماری این مسجد بر عهده دو معمار «بهار میرزاق» و «خیریه گل توتی» بوده و طبق گفتهها و آمار صد میلیون دلار برای ساخت آن از بودجه دولت و کمکهای مردمی هزینه شدهاست. در طراحی و ساخت این مسجد از معماری نئوکلاسیک استفاده شدهاست. معماری نئوکلاسیک ترکیبی از معماری مدرن و معماری کلاسیک است و در ساخت مسجد چاملیجا نیز از تلفیقی از معماری مدرن و معماری سلجوقی و عثمانی بهره گرفته شدهاست.
مسجد چاملیجا بر فراز تپه چاملیجا، مرتفعترین تپه استانبول واقع شده است و نشان دهنده معماری عثمانی است زیرا عثمانیها بناهای خود را بر فراز بلندی احداث میکردند تا از این طریق به شهر تسلط داشته باشند؛ به همین دلیل این مسجد را بر فراز بلندترین تپه استانبول بنا کردند. مجموعه چاملیجا شامل ساختمان اصلی مسجد، موزه، کتابخانه، پارکینگ، شش مناره مسجد و غیره میشود. در ساخت و طراحی اجزای مسجد از نماد استفاده شده و هر یک از اجزا نماد مشخصی هستند. برای مثال گنبد مسجد ۷۲ متر ارتفاع دارد و نماد و نمایانگر زندگی ۷۲ ملت در استانبول است.
در معماری نمای اصلی مسجد چاملیجا ۶ مناره ساخته شدهاست و ۴ مناره آنها ۱۰۷.۱ متر ارتفاع دارد که نمادی از پیروزی آلپ ارسلان، پادشاه سلجوقی بر رومانوس دیوجانوس امپراطوری روم در نبردی که در سال ۱۰۷۱ میلادی میان آنها رخ داد، است. همچنین تعداد منارهها که شش عدد هستند، نمادی از ۶ اعتقاد مسلمانان ترکیه یعنی اعتقاد به وحدت خدا، پیامبران، روز حسابرسی، ملائک، کتب مقدس و مشیت خداوند است. چهار مناره از شش مناره مسجد سه بالکن دارند و دو مناره باقیمانده دو بالکن دارند. چهار مناره مسجد در اطراف گنبد مرکزی و دو مناره دیگر در انتهای بیرونی مسجد واقع شدهاند.
در مرکز گنبد در فضای داخلی مسجد چاملیجا، نام الله نوشته شده و در اطراف آن نامهای دیگر خدا نوشته شدهاند. کف مسجد فرشی به مساحت ۱۷ هزار متر مربع در پهن شدهاست. در تزئینات قسمت محراب و منبر مسجد از سنگ و کاشی آبی رنگ استفاده شدهاست. نیم طبقههای مسجد برای بانوان نمازگزار اختصاص یافته است و برای راحتی آنها در بالا رفتن، در مسجد آسانسور تعبیه شدهاست.
جاذبه های دیدنی اطراف مسجد چاملیجا
اگر به استانبول سفر کردید و از مسجد چاملیجا بازدید کرده و یا در آن به عبادت پرداختند، میتوانید پس از آن از سایر جاهای دیدنی استانبول که در اطراف مسجد چاملیجا واقع شدهاند، نیز دیدن کنید. از جمله جاهای دیدنی استانبول که پس از بازدید از مسجد چاملیجا میتوان از آنها بازدید کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- موزه نظامی استانبول
- تپه چاملیجا
- کاخ بیلربی
- آکواریوم رویال
- موزه گازهانه استانبول
- موزه فنرباغچه
- موزه بازیش مانچو
- کاخ کوچوکسو
- حصار روملی
نکات بازدید از مسجد چاملیجا
بازدید از مسجد چاملیجا هم برای بازدیدکنندگان و هم برای نمازگزاران و عبادت کنندگان رایگان است و در هر ساعت از شبانه روز که بخواهید میتوانند از این مسجد بازدید کنید. توجه داشته باشید که اگر برای بازدید و یا انجام فرائض دینی به این مسجد میروید، باید پوشش مناسب داشته باشید.
سخن آخر
شهر زیبای استانبول به علت موقعیت جغرافیایی و وسعت آن همواره دارای اهمیت ویژهای بوده و در دورههای مختلف به عنوان پایتخت شناخته شدهاست از این رو بناهای تاریخی بسیاری دارد.در این کشور از گذشته تا به امروز مساجد بسیار زیبا و مهمی ساخته شدهاند. اگر به این شهر سفر کردید از مسجد چاملیجا نیز دیدن کنید و تجربه خود از سفرتان را با ما و کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این جاذبه در قسمت آسیایی استانبول ترکیه و در خیابان Ferah caddesi قرار دارد.
این جاذبه در روز هفتم ماه می سال ۲۰۱۹ میلادی تاسیس شد.
بازدید از این جاذبه به صورت شبانه روزی امکانپذیر است. مسجد چاملیجا کجاست؟
قدمت این مسجد به چه دورانی می رسد؟
ساعت بازدید از این مسجد کدام است؟