جاذبه های گردشگری داخلی

آرامگاه شاه نعمت الله ولی

یکی از زیباترین جاهای دیدنی کرمان، که در نزدیکی این شهر و در شهر ماهان قرار دارد، آرامگاه شاه نعمت الله ولی است. این آرامگاه متعلق به یکی از عارفان نامدار کشورمان است که در قرن هشتم هجری می‌زیسته است. این آرامگاه در طول قرن‌ها، توسط پادشاهان و بزرگان ایرانی مورد بازسازی و توسعه قرار گرفته و امروزه به یکی از زیباترین و باشکوه‌ترین مجموعه‌های تاریخی ایران تبدیل شده است. اگر قصد سفر به کرمان را دارید و دوست دارید بیشتر با این مجموعه باشکوه آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.

تاریخچه آرامگاه شاه نعمت الله ولی

تاریخچه آرامگاه شاه نعمت الله ولی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Akbar Ghezelbash)

در میان باغی سرسبز در شهر ماهان، آرامگاهی باشکوه جا خوش کرده که مدفن عارف نامدار ایرانی، شاه نعمت الله ولی است. هسته اولیه این بنا، گنبدی منفرد بود که در سال 840 هجری قمری به دستور احمد شاه بهمنی دکنی، پادشاه دکن هند و از مریدان شاه نعمت الله، ساخته شد.

بهمنیان که سلسله‌ای از پادشاهان در جنوب هند بودند، علاقه وافر به فرهنگ و ادب فارسی داشتند و حتی برای دعوت از خواجه حافظ شیرازی و شاه نعمت الله ولی به دربار خود تلاش‌هایی بی‌وقفه انجام دادند. ارادت این خاندان به شاه نعمت الله پس از مرگ وی نیز ادامه یافت و نقل است که احمد شاه مبالغی را برای تامین مخارج خانقاه شاه ولی به ایران می‌فرستاد. جالب است بدانید که پس از درگذشت شاه نعمت الله، پول ارسالی احمد شاه به ایران رسید و دستور داده شد تا با آن آرامگاهی برای این عارف بزرگوار بنا شود.

تاریخچه آرامگاه شاه نعمت الله ولی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: پویا عسگری گیلوائی)

آرامگاه شاه نعمت الله ولی که در شهر ماهان واقع شده است، در ابتدا بنایی ساده بود که در میان باغی بزرگ قرار داشت. این بنا با نمای آجری و کاشی‌کاری‌های ظریف، جلوه‌ای خاص به خود گرفته بود. فضایی چهارگوش که بر فراز آن گنبدی بلند خودنمایی می‌کرد، هسته اولیه این آرامگاه را تشکیل می‌داد. اما آرامگاه در طول قرن‌ها دستخوش تغییرات و الحاقات متعددی شده و به شکوه و عظمت امروزی خود رسیده است. این الحاقات که بیشتر در دوره‌های صفویه و قاجاریه انجام گرفته‌اند، نشان‌دهنده ارادت و احترام حاکمان این سلسله‌ها به شاه نعمت الله ولی و عرفا و بزرگان شیعه است.

آرامگاه شاه نعمت الله ولی متعلق به دوران تیموری بوده و بعدها در دوره صفویه، به ویژه در زمان شاه عباس اول، بناهای دیگری به مجموعه آرامگاه اضافه شد که از جمله این بناها می‌توان به ایوان، مسجد و خانقاه اشاره کرد. علاوه بر آن بیشترین توسعه و تحول آرامگاه شاه نعمت الله ولی در دوره قاجاریه رخ داد. در این دوره، تزئینات و نقاشی‌های نفیس به بنا اضافه شد و حجره‌ها و رواق‌های جدیدی احداث گردید. همچنین، در این دوره، گنبد و مناره‌های آرامگاه نیز مرمت و بازسازی شدند.

آرامگاه شاه نعمت الله ولی کجاست؟

آرامگاه شاه نعمت الله ولی کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: siamak moaven)

آرامگاه شاه نعمت الله ولی در 35 کیلومتری شهر کرمان و در شهر ماهان و در دامنه‌ی کوه‌های جوپار و پلوار واقع شده‌است. برای دسترسی به این آرامگاه شما می‌بایست ابتدا خودتان را به شهر ماهان برسانید. شما می‌توانید به کمک تاکسی‌های اینترنتی، اتوبوس‌های شهری و ماشین شخصی به این مکان دسترسی داشته باشید. اگر با خودروی شخصی سفر می‌کنید و با مسیر آشنایی ندارید، لوکیشن آرامگاه در گوگل مپ می‌تواند شما را در مسیریابی کمک کند.

لوکیشن در نشان

معماری آرامگاه شاه نعمت الله ولی

معماری آرامگاه شاه نعمت الله ولی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: mehdi nouraghaeii)

آرامگاه شاه نعمت الله ولی در میان باغی بزرگ واقع شده است. این مجموعه که مساحتی حدود 32 هزار متر مربع را شامل می‌شود، از بخش‌های مختلفی از جمله رواق‌ها، صحن‌ها و بقعه تشکیل شده است. اما یکی از نکات جالب توجه در معماری این آرامگاه، استفاده از عدد یازده به عنوان مبنای طراحی آن است. این موضوع را اولین بار، وینسنت کارلز، پژوهشگر ریاضی از کشور هلند، کشف کرد.

کارلز با بررسی دقیق گنبد فیروزه‌ای رنگ آرامگاه، متوجه شد که این گنبد به طور مساوی به ۱۱ قسمت تقسیم شده است. قاعده این یازده بخش در پایین گنبد قرار دارد و رئوس آنها در بالای گنبد به یکدیگر می‌رسند. این موضوع در معماری اسلامی که معمولاً گنبدها را به بخش‌های مساوی زوج تقسیم می‌کنند، بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل، کارشناسان بر این باورند که انتخاب عدد یازده در طراحی این گنبد، بی‌هدف و تصادفی نبوده است. آرامگاه شاه نعمت الله ولی شامل بخش‌های مختلفی است که هر کدام با توجه به پیشینه و کاربری خود، جلوه‌ای منحصر به فرد به این بنای تاریخی می‌بخشند. از جمله بخش‌های این آرامگاه می‌توان به بقعه، چله خانه، صحن وکیل‌الملک، رواق شاه عباسی، صحن میرداماد، صحن اتابکی، صحنه حسینیه، کاروانسرا و موزه آرامگاه اشاره کرد.

مقصد بعدی کجاست؟

جاهای دیدنی اطراف آرامگاه شاه نعمت الله ولی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mohsen Kashfi)

در اطراف آرامگاه شاه نعمت الله ولی جاذبه های دیدنی متعددی وجود دارد که پیشنهاد حتما بازدید از آن‌ها را در اولویت قرار دهید.

نکات بازدید از آرامگاه

نکات بازدید از آرامگاه شاه نعمت الله ولی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ebrahim Asadi)
  • بازدید از آرامگاه شاه نعمت‌الله ولی برای تمامی گردشگران ایرانی رایگان بوده و اتباع خارجی می‌بایست مبلغ 30 هزار تومان پرداخت کنند.
  • مجموعه آرامگاه شاه نعمت الله ولی همه روزه از ساعت 9 صبح الی 11 شب برای بازدید عموم باز است.
  • توجه داشته باشید که در حال حاضر درهای موزه بسته هستند. اگر تمایل به بازدید از موزه دارید، باید از مسئولان حرم درخواست کنید تا آن را برای شما باز کنند.
  • هنگام بازدید از آرامگاه، باید پوشش مناسب و احترام‌برانگیزی داشته باشید.
  • برای رفاه حال زائران و گردشگران، در محوطه آرامگاه امکاناتی مانند سرویس بهداشتی، نمازخانه و وضوخانه وجود دارد.
  • در هنگام بازدید از نوشتن یادگاری و آسیب به بنا جدا خودداری کنید.

کلام پایانی

آرامگاه شاه نعمت الله ولی، عارف نامدار ایرانی، در شهر ماهان و در میان باغی سرسبز واقع شده است که ارزش بالایی جهت بازدید دارید و سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند. اگر به دنبال سفری فرهنگی و معنوی به ایران هستید، حتما از این آرامگاه دیدن کنید. این مجموعه بی‌نظیر، با بخش‌های مختلف، معماری زیبا و فضای روحانی، تجربه‌ای منحصر به فرد را برای شما رقم خواهد زد. از اینکه تا پایان مقاله همراه گردشی تاپ بودید، بی‌نهایت سپاسگزاریم.

سوالات متداول

آرامگاه شاه نعمت الله ولی کجاست؟

این جاذبه در شهر ماهان و در دامنه‌ی کوه‌های جوپار و پلوار قرار دارد.

قدمت این آرامگاه به چه دورانی می‌رسد؟

این جاذبه متعلق به دوران تیموری است.

در چه ساعتی از روز می‌توانیم از این آرامگاه دیدن کنیم؟

بازدید از این مجموعه همه روزه از ساعت 9 صبح الی 11 شب امکان‌پذیر است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا