خانه مناف زاده
سالیان سال است که خانههای قدیمی و ویلایی جای خود را به آپارتمانهای مرتفع دادهاند. ساختمانهایی که روز به روز به طبقات آنها اضافه میشود. خانههای قدیمی بسیار باصفا بوده و روح انسان را نوازش میکند. شهر اردبیل مملو از این خانههای تاریخی بوده که بازدید از آنها شما را به وجد میآورد. خانه مناف زاده یکی از بهترین جاهای دیدنی اردبیل شناخته میشود که قدمتش به دوران پهلوی اول میرسد. این خانه زیبا با معماری شگفتانگیز و استقامت بینظیرش همواره مورد توجه گردشگران قرار گرفته است.
در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با این خانه زیبا و تاریخی آشنا کنیم.
تاریخچه خانه مناف زاده
خانه مناف زاده در سال 1309، در زمان پهلوی اول، به دستور حسین قلی صادقی ساخته شد. این خانه زیبا در مرکز شهر اردبیل قرار گرفته و طراحی آن برعهده معمار معروف، استاد حاج محمد علی بود. جالب است بدانید حسین قلی صادقی یکی از بزرگان شهر شناخته میشد که این خانه را برای سکونت خود و خانوادهاش ساخته بود. حسین قلی پس از مدتی تصمیم به ترک خانه و سکونت در جایی دیگر گرفت و خانه را به بهداری و سپس به بانک ملی اردبیل اجاره دارد. پس از آن بانک ملی اجاره خانه را به اداره امنیت سوابق واگذار کرد.
معماری این خانه بهگونهای بوده که هیچ صدایی از درون آن به بیرون خارج نمیشد و همین موضوع باعث شده بود تا برخی از همسایگان خانه مناف زاده ادعا کنند که این خانه به شکنجهگاه زندانیان تبدیل شدهاست. پس از مدتی در سال 1354 خانواده مناف زاده خانه را از اداره امنیت خریداری کرده و برای مدتی طولانی در آن سکونت میکردند. در اوایل سال 1380 به دلیل اختلافاتی که بین خانواده مناف زاده و یکی از همسایگان ایجاد شده بود، آنها تصمیم گرفتند برای جلوگیری از آسیب و تخریب خانه آن را در فهرست آثار ملی ایران ثبت کنند.
خانه مناف زاده در تاریخ 12 بهمن ماه سال 1381 با شماره 7401 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و پس از آن در سال 1382 به حوزه هنری اردبیل فروخته شد. متاسفانه به این خانه آسیبهای زیادی وارد شده و یکی از دلیلهای آن در اختیار گذاشتن خانه به ادارات مختلف است. ادارات بدون توجه به قدمت و ارزش تاریخی خانه موجب تخریب آن میشوند. برای مثال حیاط خانه در ابتدا پر از گلهای متنوع و درختان سرسبز بود که توسط این ادارات بخش قابل توجهی از آن قطع و از بین رفته است.
خانه مناف زاده کجاست؟
خانه مناف زاده اردبیل در میدان سرچشمه و در کوچه رحمانی این شهر واقع شدهاست. این خانه در مرکز شهر قرار دارد و دسترسی به آن به کمک وسایل نقلیه عمومی نظیر اتوبوس و تاکسی بسیار راحت است. شما میتوانید در هرجای شهر که هستید سوار اتوبوسهای شهری شده و در ایستگاه میدان سرچشمه پیاده شوید. همچنین اگر قصد دارید با خودروی شخصی، خودتان را به این خانه تاریخی برسانید باید ابتدا راهی میدان سرچشمه شوید. چنانچه با خیابانها و محلههای این شهر آشنایی ندارید، لوکیشن زیر از گوگل مپ میتواند شما را در مسیریابی کمک کند.
معماری خانه مناف زاده
خانه مناف زاده اردبیل با مساحت 1303 متر مربع، یکی از زیباترین خانههای این شهر شناخته میشود. یکی از نکات جالب در ساخت آن اختلاف سطح آن در بخش شمالی و جنوبی است، به طوری که خانه از بخش جنوبی یک طبقه و از بخش شمالی دو طبقه دیده میشود که این اختلاف سطح توسط 9 پله صورت گرفته است. پلان خانه مستطیلی شکل بوده و همانند کوشک، توسط معمار معروف آن زمان، «حاج محمد علی» طراحی شدهاست.
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این خانه زیبا استقامت و پایداری آن است. بد نیست بدانید تا به امروز با وجود زلزلههای زیادی که در این شهر رخ داده، هیچگونه آسیب جدی به بنای خانه وارد نشدهاست. مصالح بهکار گرفته شده در ساخت این خانه آجر و خاک بوده و تزئینات چشمگیری از دوال بندی، آجرکاری، نقش و طرحهای هندسی و درها و پنجرههای آبی رنگ را در نمای بیرونی آن میبینیم که زیبایی آن را دو چندان کردهاست. همچنین دربهای کوتاه این خانه تواضع و فروتنی ساکنان خانه را نشان میدهد.
جاذبه های اطراف خانه مناف زاده
شهر اردبیل یکی از مهمترین و بزرگترین شهرهای کشورمان بوده و مملو از جاذبههای تاریخی، طبیعی و تفریحی است که به راحتی نمیتوان از کنار آنها گذشت. به دلیل موقعیت مکانی خانه مناف زاده، جاذبههای گردشگری زیادی در اطراف آن وجود دارد که میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید. در قسمت زیر بهترین این جاذبهها را لیست کردهایم. پیشنهاد میکنیم با یک برنامهریزی دقیق از تمام آنها دیدن کنید.
- دریاچه شورابیل (فاصله: 4.5 کیلومتر)
- آرامگاه شاه اسماعیل (در 2.7 کیلومتری از خانه مناف زاده)
- عمارت آقازاده اردبیل (با فاصله 2.5 کیلومتر)
- خانه رضازاده (فاصله تا خانه مناف زاده: 1.3 کیلومتر)
- موزه تاریخ طبیعی اردبیل (فاصله: 4.3 کیلومتر)
- بقعه شیخ صفی (در 2.7 کیلومتری از خانه)
- برج شاطر گنبدی (فاصله تا خانه مناف زاده: 11.6 کیلومتر)
نکات بازدید از خانه مناف زاده
- هزینه بازدید از خانه مناف زاده رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
- همانطور که گفتیم این خانه تاریخی امروزه به حوزه هنری شهر اردبیل تبدیل شده و برای بازدید از آن باید در زمانهای اداری به آنجا بروید و پیش از بازدید، مسئولین حوزه را مطلع کنید. بازدید از تمامی بخشهای این خانه بینظیر 1 الی 2 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- شهر اردبیل یکی از زیباترین شهرهای کشورمان بوده که آبوهوایی سرد و کوهستانی دارد و بازدید از آن را در فصل پاییز و زمستان اصلا پیشنهاد نمیکنیم. فصل بهار و تابستان به دلیل آب شدن برفها و جاری شدن چشمهها، سرسبز شدن دشتها و جنگلها و هوایی بسیار معتدل و مطلوب، بهترین زمان برای بازدید از دیدنیهای این شهر است.
- معماری جذاب خانه مناف زاده آن را به یکی از بهترین سوژهها برای عکاسی و گرفتن عکس یادگاری تبدیل کردهاست. پیشنهاد میکنیم به هیچوجه دوربین عکاسی خودتان را فراموش نکنید.
- این خانه زیبا ارزش تاریخی بالایی داشته و یکی از سرمایههای کشورمان محسوب میشود، لذا خواهشمندیم از نوشتن یادگاری بر روی دیوارهای خانه و آسیب به آن جدا خودداری کنید.
کلام آخر
خانه مناف زاده یکی از خانههای تاریخی شهر اردبیل است که در دوران پهلوی ساخته شده و معماری مثالزدنی دارد. این خانه بارها تغییر کاربری داده و امروزه به حوزه هنری این شهر تبدیل شدهاست. این جاذبه دیدنی در مرکز شهر قرار گرفته و دسترسی به آن بسیار راحت است. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم اطلاعات جامعی از این خانه را در اختیارتان قرار دهیم تا در سفر بعدی خود به اردبیل به سراغ آن رفته و از زیباییهای چشمگیر خانه دیدن کنید. از اینکه تا پایان مقاله نگاه گرمتان را به ما سپردید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
خانه مناف زاده کجاست؟
این خانه در شهر اردبیل، میدان سرچشمه و در کوچه رحمانی قرار گرفته است.
بهترین زمان بازدید از خانه مناف زاده چه موقع است؟
فصل بهار و تابستان بهترین زمان بازدید از خانه مناف زاده است.
قدمت خانه مناف زاده به چه دورانی میرسد؟
قدمت این خانه به حدود 100 سال پیش و در دوران پهلوی اول باز میگردد.
معماری خانه مناف زاده به چه شکل است؟
معماری این خانه به گونهای است که از بخش جنوبی خانه یک طبقه و از بخش شمالی دو طبقه دیده میشود.