موزه موسیقی تهران
موزه به مکانی خاص گفته میشود که در آن مجموعهای از آثار باستانی، صنعتی، هنری و اشیاء با ارزش را به معرض نمایش میگذارند. در اقصی نقاط ایران از جمله پایتخت کشور، موزههای مختلفی وجود دارند. یکی از موزههای مهم و محبوب کشورمان ، موزه موسیقی تهران است. این موزه در میان هنرمندان و هنردوستان به ویژه هنرمندان صنعت موسیقی بسیار مورد توجه قرار دارد. این موزه همچنین به علت معماری زیبای ساختمان آن در میان گردشگران و مسافران محبوب است و جزء پرطرفدارترین جاذبه های گردشگری تهران به شمار میرود. اگر قصد سفر به تهران را دارید، یا ساکن تهران هستید و همچنین اگر به هنر و موسیقی علاقه دارید، بازدید از این موزه را از دست ندهید و برای آشنایی بیشتر با این موزه با ما همراه باشید.
تاریخچه موزه موسیقی تهران
ساختمان کنونی موزه موسیقی تهران، در سال 1351 کاربری مسکونی داشته و حدود 37 سال بعد یعنی در سال 1388 ساختمان مورد بازسازی قرار گرفته و با تغییری کاربری، به موزه موسیقی تبدیل شد. در واقع در سال 1351 خورشیدی فردی ثروتمند عمارتی باشکوه در منطقه تجریش بنا کرد که به باغ نمازی معروف شد. پس از انقلاب این عمارت به بنیاد مستضعفان واگذار شد.
در سال ۱۳۷۲، سه نفر از مسئولان فرهنگی و هنری وقت به نامهای سید محمود بهشتی (مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی)، مرتضی کاظمی (مدیرعامل وقت فرهنگسرای بهمن و مشاور شرکت توسعه) و علی مرادخانی (رئیس وقت مرکز موسیقی وزارت ارشاد) طرح تاسیس این موزه را مطرح کردند. امور اجرایی موزه در سال ۱۳۷۴ با مدیریت علی مرادخانی (مدیر عامل کنونی موزه) و همکاری شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران آغاز شد. سرانجام در تاریخ 22 آبانماه 1388 موزه موسیقی تهران فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرد.
موزه موسیقی تهران کجاست؟
موزه موسیقی تهران در میدان تجریش، خيابان شهيد دربندی، سهراه تختی، کوچه نمازی، پلاک ۹ واقع شدهاست. اگر قصد دارید با وسایل حمل و نقل عمومی به این موزه بروید ، میتوانید در ایستگاه تجریش خط یک متروی تهران پیاده شوید، سپس به شمال میدان تجریش رفته و از خیابان در بندی به موزه برسید. اگر هم با اتوبوس به موزه موسیقی می روید، در ایستگاه تجریش پیاده شده و مسیر را به سمت خیابان دربندی ادامه دهید.
چنانچه میخواهید با ماشین خود به موزه موسیقی تهران بروید، پیشنهاد میکنیم که از لوکیشن زیر برای مسیریابی استفاده کنید. اگر جای پارک پیدا نکردید، میتوانید به پارکینگ شهرداری تهران که در جوار امامزاده صالح است بروید و خودروی خود را در آن جا پارک کنید.
بخش های مختلف موزه موسیقی
موزه موسیقی تهران مساحتی بالغ بر 3650 متر مربع و زیر بنایی حدود 1400 متر مربع دارد. این بنا در سه طبقه طراحی شدهاست و اطراف آن را باغ زیبایی احاطه کرده است. این موزه دارای بخشهای مختلفی است که برای علاقهمندان به این حوزه فضای مناسبی را ایجاد کردهاست. آرشیو صوتی و تصویری، سالن نمایش سازها، گنجینه موزه، کتابخانه و کارگاه ساخت آلات موسیقی بخش های از این موزه هستند که در ادامه به معرفی هر بخش میپردازیم.
سالن نمایشگاه سازها
سالن نمایش سازها شامل سازهای کوبهای، بادی، زهی، سنتی و ساز های نواحی مختلف ایران میشود. در این سالنها سازهای نفیسی وجود دارند که بسیاری از آنها یا به موزه اهدا شده یا توسط موزه خریداری شدهاند و برخی نیز از اساتید موسیقی به امانت گرفته شدهاست. از جمله این سازها میتوان به سازهای استادانی چون محمدرضا درویش آهنگساز و مولف دایره المعارف سازهای ایران و مجید کیانی نوازنده سنتور اشاره کرد. در کنار بازدید از سازها، سیستم پخش صوتی اطلاعات سازها بهعنوان راوی نیز شما را بیشتر با آنها آشنا خواهد کرد.
سالن سازهای زهی و بادی در طبقه همکف قرار گرفته و شامل دو بخش میشود. در بخش سازهای بادی انواع سازهای خودصدا، نی، نیلبک و سوتکها و در بخش سازهای زهی، سازهایی مثل زه مضرابی آرشهای را خواهید دید. در سالن سازهای کوبهای در طبقه همکف نیز انواع سازهای کوبهای دوطرفه مثل طبل و یک طرفه مثل تنبک و وجود دارند و سازهای متعلق به میرزا عبدالله، کیهان کلهر و محمد عشقی از نوازندگان مطرح به موزه اهدا شدهاند.
آرشیو صوتی و تصویری موزه موسیقی تهران
از محبوبترین بخشهای موزه موسیقی تهران میتوان به بخش آرشیو صوتی و تصویری اشاره کرد که این مجموعه بزرگ در بردارنده 13000 عدد صفحه موسیقی، 4500 عدد نوارهای ریل، 12000 عدد نوارهای کاست پر شده و حدود 9000 عدد CD و DVD است و همچنین در این مجموعه چیزی حدود 2000 قطعه از عکسهای قدیمی هنرمندان نیز نگهداری میشود. این مجموعه ارزشمند ابتدا در موزه موسیقی از طریق آثار اهدایی مهندس محمدعلی گلشن ابراهیمی شکل گرفت سپس افراد دیگری همچون امیرحسین سلطان آثار دیگری را به موزه اهدا کردند. در آرشیو موزه موسیقی، نخستین صفحات موسیقیایی ضبط شده به دستور مظفرالدین شاه قاجار نیز در دسترس است و این آرشیو جزو غنیترین مجموعههای موسیقی کشور به شمار میرود.
گنجینه موزه
از جالبترین و جذابترین بخشهای موزه موسیقی تهران میتوان به بخش گنجینه موزه اشاره کرد. در این بخش آثار به جامانده ، وسایل شخصی و سردیسهای ساخته شده از بزرگان موسیقی نگهداری میشود. آثاری مانند وسایل شخصی و آلات موسیقی اساتید نامداری همچون استاد احمد عبادی، حاج قربان سلیمانی، خاطره پروانه و کلنل علینقی وزیری، کلاه، بارانی و کیف پول استاد تجویدی، چوب رهبری ارکستر حشمت سنجری و تقویم رومیزی استاد مسعودیه از آثار ارزشمند نگهداری شده در این گنجینه است.
کتابخانه موزه موسیقی تهران
یکی دیگر از ارزشمندترین بخشهای موزه موسیقی تهران کتابخانه است؛ این کتابخانه تخصصی به صورت عمده دارای کتابهای مختلف بسیاری در حوزههای گوناگون از جمله هنر، ادبیات، تاریخ و به خصوص موسیقی است. مجموع کتبهای اختصاصی موجود در موزه بالغ بر 6 هزار جلد بوده که به زبانهای فارسی و لاتین تالیف شدهاند. بخش دیگر منابع موجود در کتابخانه شامل نشریات ادواری، اسکن کتابهای چاپ سنگی، نسخه خطی در زمینه موسیقی (گردآوری شده از کتابخانه و اسناد ملی ایران و کتابخانه موزه ملی ملک) میشود.
قدیمی ترین کتابهای اهدایی موجود در کتابخانه موزه موسیقی تهران متعلق به سال 1300 خورشیدی است. از کهنترین کتابهای تخصصی موسیقی موجود در این مجموعه میتوان به “سرود های مدارس” نوشته ی استاد علی نقی وزیری چاپ سال 1312 اشاره کرد.
نمایشگاه تجهیزات تاریخ ضبط صدا
در بخش دیگر موزه موسیقی تهران نمایشگاه تجهیزات ضبط موسیقی قرار دارد. در این بخش روند تکمیل صنعت ضبط صدا و موسیقی به همراه اشیاء و ادوات این صنعت نشان داده شدهاست. استوانههای فنوگراف، گرامافونهای کوکی، برقی و همچنین نمونههایی از دستگاههای ضبط صفحات گرامافون، از آثار موجود در این بخش هستند. بیشتر این دستگاههای موسیقی به کمپانیهای بزرگ آمریکایی و آلمانی تعلق دارد که هدف از تاسیس این بخش از موزه موسیقی آشنایی بازدیدکنندگان با پیشرفت صنعت ضبط صدا و موسیقی در دنیا است.
جاذبه های گردشگری اطراف موزه موسیقی
همانطور که میدانید موزه موسیقی تهران در محله تجریش واقع شدهاست در نتیجه در اطراف این موزه جاهای دیدنی بسیار زیبا و جذابی وجود دارد که با بازدید از آنها میتوانید روز گردشی خود را با جذابیت هرچه بیشتر به پایان رسانید. تعدادی از جاهای دیدنی اطراف را در لیست زیر به شما معرفی کردهایم:
- موزه دکتر حسابی (فاصله: 500 متر)
- باغ موزه هنر ایرانی (فاصله از موزه موسیقی تهران: 500 متر)
- بوستان آرزو (در فاصله 850 متر)
- خانه موزه سیمین و جلال (فاصله تا موزه: 1.7 کیلومتر)
- موزه زمان (با فاصله 1.2 کیلومتر از موزه موسیقی تهران)
- باغ فردوس (فاصله: 1 کیلومتر)
نکات بازدید از موزه موسیقی تهران
برای بازدید از موزه موسیقی ایران در روزهای یکشنبه تا جمعه میتوانید به آن مراجعه کنید. همچنین ساعت کاری این موزه در فصلهای گرم سال یعنی بهار و تابستان از 10:00 تا 18:00 و در فصلهای سرد سال از 10:00 الی 17:00 است.
هزینه بلیط این موزه برای افراد عادی 6000 تومان است اگر دانشجو هستید این مبلغ به 3500 تومان کاهش پیدا میکند. بازدید از موزه برای هنرمندانی که کارت خانه موسیقی دارند، خانواده شهدا و افرادی که کارت منزلت دارند، رایگان است. در روز جهانی موزه بازدید از موزه برای همه مردم رایگان میشود.
سخن پایانی
ایران ما در زمینه هنر از جمله موسیقی، هنرمندان بسیار بزرگی را پرورش داده است که مایه مباهات ما هستند. با بازدید از موزه موسیقی تهران با بزرگان این زمینه، زندگی آنها و ابزارآلات موسیقی آشنا می شوید و از هنر غنی کشور لذت میبرید. اگر مایل به بازدید از این موزه هستید امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. همچنین اگر تجربه بازدید از این موزه جذاب را دارید، خوشحال میشویم دیدگاه خود را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این موزه در میدان تجریش، خيابان شهيد دربندی قرار گرفته است.
سالن نمایشگاه سازها، آرشیو صوتی و تصویری، گنجینه موزه، کتابخانه و نمایشگاه تجهیزات تاریخ ضبط صدا از جمله بخش های این موزه است.
هزینه بازدید برای تمامی افراد 6 هزار تومان است.
فصل بهار و پاییز بهترین فصل برای سفر به تهران و بازدید از این موزه زیبا است. موزه موسیقی تهران کجاست؟
بخش های مختلف این موزه کدام است؟
هزینه بازدید از موزه موسیقی تهران چقدر است؟
بهترین زمان بازدید از این موزه کدام است؟