موزه دکتر حسابی
یکی از زیباترین موزهها و جاذبه های گردشگری تهران که محل زندگی و کار دانشمند بزرگ ایرانی، دکتر حسابی بوده، موزه دکتر حسابی است. این دانشمند بزرگ کشورمان پدر علم فیزیک ایران و یکی از چهرههای برجسته تاریخ علم ایران است. امروزه خانه ایشان به موزه تبدیل شده و با بازدید از آن میتوانید از با زندگینامه، آثار به جامانده از وی، افتخارات و وسایل شخصی و سبک زندگی دکتر حسابی آشنا شوید. اگر درباره این موزه کنجکاو هستید، در ادامه همراه گردشی تاپ باشید تا شما را با بخشهای مختلف آن و نکات بازدید از این مجموعه آشنا کنیم.
دکتر حسابی کیست؟
دکتر محمود حسابی معروف به پدر علم فیزیک ایران، یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین دانشمند کشورمان در اسفندماه سال 1281 شمسی در شهر تهران متولد شد. وی فیزیکدان، سناتور و همچنین یکی از وزیران فرهنگ در دوران پهلوی و بنیانگذار فیزیک و مهندسی دانشگاهی در ایران است. پدر دکتر حسابی، سید عباس معزالسلطنه از کارمندان دولت بوده که در طول سال از طرف وزارت امور خارجه به ماموریتهایی میرفت. حسابی تحصیلات ابتدایی خود را در تهران و بیروت گذراند. ایشان در سال 1303 شمسی با کمک بورسیه تحصیلی دولت ایران به فرانسه رفت و در رشته فیزیک در دانشگاه سوربن مشغول به تحصیل شد.
دکتر حسابی نقش مهمی در توسعه علم و فناوری در کشورمان ایفا نمود و اولین دانشکده فیزیک ایران را در دانشکده تهران تاسیس نمود. استاد حسابی بیش از 100 مقاله و کتاب در زمینههای مختلف علمی نظیر فیزیک، ریاضی، تاریخ علم و تاریخ ایران منتشر کرده است. همچنین جالب است بدانید ایشان تنها شاگرد ایرانی پروفسور انیشتین بوده و با دانشمندان تراز اول جهان ارتباط داشت. ایشان در سن 89 سالگی، در سال 1371 بر اثر بیماری قلبی چشم از جهان فروبست و امروزه خانه پدری وی، به موزه دکتر حسابی تبدیل شده و میتوانید از آن بازدید کنید تا بیشتر با این دانشمند آشنا شوید.
فعالیت ها و افتخارات دکتر حسابی
- تاسیس اولین بیمارستان خصوصی در ایران به نام بیمارستان گوهرشاد به یاد مادرش
- پایهگذاری مراکز تحقیقات راکتورهای اتمی دانشگاه تهران
- تأسیس سازمان انرژی اتمی و عضو هیئت دائمی کمیته بینالمللی هستهای
- ساخت اولین رادیو در کشور
- تاسیس مدرسه مهندسی وزارت راه و تدریس در آن
- تاسیس اولین ایستگاه هواشناسی در ایران
- تاسیس اولین رصدخانه نوین در ایران و تاسیس اولین مرکز مدرن نصب ماهواره در شیراز
- دریافت عنوان «استاد برجسته دانشگاه تهران» در سال 1349
- دریافت نشان لژیون دونور فرانسه
تاریخچه موزه دکتر حسابی
در اوایل دهه 1300 شمسی، پدر دکتر حسابی خانهای را در منطقه تجریش تهران خریداری کرده و مشغول به بازسازی آن شد. ایشان از معمار روسی به نام ویکتور برای طراحی خانه کمک گرفت و آنها قصد داشتند حال و هوای ایرانی در منزل حاکم باشد. این خانه در سال 1310 به پایان رسید که با فضای فوقالعاده خود چشم هر بینندهای را مجذوب خودش کرده بود. دکتر حسابی حدود 40 سال در این خانه به همراه خانواده خود زندگی کرده و کارگاه، آزمایشگاه و کتابخانهای بزرگ در این فضا برای خود ساختند.
پس از فوت دکتر در سال 1371، مقدمات تبدیل خانه به موزه دکتر حسابی در سال 1372 فراهم شد و این موزه با آثار و وسایل شخصی دکتر، دست نوشتهها و اسناد، عکسها، لوازم فرهنگی، مجسمه ایشان، کتب وی و غیره برای بازدید عموم در سال 1372 بازگشایی شد. این موزه برای علاقهمندان به علم و دانش و دوستداران دکتر حسابی بسیار ارزشمند بوده و سالانه گردشگران زیادی را از جایجای جهان به سوی خود میکشاند.
موزه دکتر حسابی کجاست؟
موزه دکتر حسابی در شهر تهران، چهارراه حسابی و در خیابان حسابی، پلاک 47 واقع شدهاست. دسترسی به این موزه از طریق وسایل نقلیه عمومی بسیار راحت بوده و میتوانید بدون ماندن در ترافیک با بیشترین سرعت خودتان را به این مکان دیدنی برسانید. نزدیکترین ایستگاه مترو به این موزه، ایستگاه خط 1 تجریش است که با 20 دقیقه پیادهروی میتوانید به موزه برسید. همچنین اگر میخواهید از اتوبوسهای بیآرتی استفاده کنید، به کمک خط اتوبوس بیآرتی راهنآهن تجریش، در ایستگاه پسیان پیاده شوید. از این ایستگاه تا خانه موزه دکتر حسابی، حدود 10 دقیقه پیادهروی دارید.
چنانچه با خط مترو و یا اتوبوس شهر آشنا نیستید و قصد دارید با خودروی شخصی خودتان به بازدید از این موزه بپردازید، اولین نکته اینجاست که در نزدیکی موزه جای پارک بسیار کم بوده و مجبور میشوید در خیابانهای اطراف پارک کنید و دومین نکته اینکه لوکیشن زیر در گوگل مپ میتواند کوتاهترین مسیر و بهترین مسیر را به شما نشد دهد تا به راحتی خودتان را به این مکان جذاب برسانید.
بخش های مختلف موزه دکتر حسابی
پیش از ورود به موزه دکتر حسابی، درب سبز رنگ و شعری از حافظ که بر روی آن نوشته شده، توجه شما را به خودش جلب میکند:
بجان زندهدلان سعدیا که ملک وجود / نیارزد آنکه دلی را از خود بیازاری
فضای سرسبز این موزه روح شما را نوازش میکند و میتوانید گیاهان بسیار زیبایی را در این مجموعه ببینید. چهار آلاچیق در این باغ ساخته شده که یکی از آنها بیش از 120 سال قدمت دارد و دکتر حسابی بارها آن را مرمت کردهاست. حوض هشتگوش در میان باغ یکی دیگر از المانهای زیبای حیاط موزه بوده که در کنار آن میتوانید مجسمه دکتر و شرحی کوتاه از زندگینامه وی را تماشا کنید. پس از گذر از باغ به پارکینگ خواهید رسید که خودروی شخصی دکتر حسابی و فرزند ایشان، دکتر ایرج حسابی قرار دارد.
موزه دکتر حسابی از بخشهای بسیار جذابی تشکیل شده و خانه ایشان حال و هوای بسیار تازهای دارد. جالب است بدانید دکتر حسابی، علاقه زیادی به پرندگان داشته و در گوشهای باغ خود فضایی را برای نگهداری از گونههای متنوعی از پرندگان اختصاص داده بود که میتوانید از آن نیز دیدن کنید. انواع طوطی، فنچهای رنگارنگ، بلبل وحشی، اردک، مرغ عشق، عروس هلندی، بلدرچین، قناری، مرغ و خروس، مرغ مینا، قو و غیره از جمله پرندگانی بودهاند که دکتر از آنها نگهداری میکرده است.
بنای ساختمان موزه دکتر حسابی سه طبقه بوده که طبقه اول برای سکونت طراحی شده، در طبقه دوم کتابخانه قرار دارد و طبقه سوم به کارگاهها و آزمایشگاهها اختصاص دارد. در کتابخانه این موزه حدود 27300 جلد کتاب نگهداری میشده که به طور کلی کتابهایی بوده که دکتر حسابی به آنها علاقهمند بوده است. کتابهایی با موضوعات متنوع نظیر انواع قرآنها، انجیل، تورات، کتب حیوان شناسی و گیاهشناسی، کتابهای ادبیاتی دیوان شعرا همچون سعدی، فردوسی و حافظ، کتب مربوط به علوم پایه و مهندسیهای مختلف و کتابهای علوم سیاسی و اقتصادی و نظامی و مربوط به نجوم این کتابخانه بزرگ را تشکیل میدهد.
موزه دکتر حسابی در طبقه سوم این بنا قرار دارد که میتوانید انواع عکسهای ایشان، نشانها و لوحها، نامهها و یادداشتهایی از ایشان، لوازم شخصی از جمله لباسها، عینک و غیره، مدارک تحصیلی دکتر، کتابهای نوشته دکتر، آثار علمی و غیره را در آن تماشا کنید.
مقصد بعدی کجاست؟
شهر تهران، پایتخت ایران و یکی از زیباترین شهرهای کشورمان بوده که جاذبههای زیادی را درون خود جای داده است. هنوز صدها مکان دیگر وجود دارد که بدون بازدید از آنها نمیتوان پایتخت را ترک کرد. ماجراجویی خود در شهر تهران را با دیدن جاذبههای زیر ادامه دهید.
- باغ فردوس (فاصله: 2.2 کیلومتر)
- موزه سینمای ایران (فاصله تا موزه دکتر حسابی: 2.3 کیلومتر)
- کاخ نیاوران (با فاصله 7.3 کیلومتر)
- موزه موسیقی تهران (با فاصله 1.9 کیلومتر از موزه)
- بام تهران (در 7.6 کیلومتری از خانه موزه دکتر حسابی)
- باغ موزه هنر ایرانی (فاصله از موزه دکتر حسابی: 1.1 کیلومتر)
- برج میلاد (فاصله 13.7 کیلومتر)
نکات بازدید از موزه دکتر حسابی
- هزینه بلیط ورودی برای بازدید از موزه دکتر حسابی، برای گردشگران داخلی مبلغ 4 هزار تومان و گردشگران خارجی مبلغ 10 هزار تومان است. قابل ذکر است که خرید بلیط این موزه، تنها به صورت حضوری امکانپذیر است و به همراه داشتن کارت بانکی الزامی است.
- شما میتوانید از روزهای پنجشنبه تا جمعه از ساعت 08:00 صبح الی 16:00 عصر در سه نوبت و به مدت یک ساعت به همراه یک راهنما از درون موزه بازدید کنید. همچنین در روزهای جمعه درب موزه از ساعت 10:30 صبح بازگشایی میشود.
- بهترین زمان بازدید از موزه دکتر حسابی و سایر جاذبههای دیدنی تهران، فصل بهار و پاییز است.
- در هنگام بازدید از موزه از لمس کردن و جا به جا کردن اشیای آن جلوگیری کنید. همچنین از آوردن خوراکی و نوشیدنی درون موزه پرهیز کنید و زبالههای خود را در این مکان رها نکنید.
- عکاسی از درون موزه دکتر حسابی آزاد است و میتوانید دوربین خود را به همراه داشته باشید تا بتوانید از محیط موزه و خودتان عکسهای یادگاری زیبا به ثبت برسانید.
کلام پایانی
موزه دکتر حسابی یکی از گنجینههای ارزشمند علمی و فرهنگی ایران محسوب میشود که بازدید از آن میتواند بسیار جذاب و آموزنده باشد. پیشنهاد میکنیم به همراه فرزندان خود به دیدن این موزه بروید تا آنها با زندگینامه و سبک زندگی این دانشمند بزرگ آشنا شوند. از اینکه تا انتهای این مقاله از گردشی تاپ نگاه گرمتان را به ما سپردید، بینهایت سپاسگزاریم. همچنین اگر تجربه بازدید از این موزه جذاب را دارید، نظرات خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این موزه در چهارراه حسابی تهران و در خیابان حسابی، پلاک 47 قرار دارد.
همه روزه از ساعت 08:30 الی 16 میتوانید از این موزه زیبا دیدن کنید.
هزینه بازدید از این موزه برای افراد ایرانی 4 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 10 هزار تومان است. موزه دکتر حسابی کجاست؟
ساعت بازدید از این موزه کدام است؟
هزینه بازدید از موزه دکتر حسابی چقدر است؟