مسجد سلطان احمد
یکی از زیباترین شهرهایی که میتوان به عنوان مقصد سفر خود آن را انتخاب کرد، شهر استانبول است. استانبول یکی از شهرهای وسیع و قدیمی ترکیه است که هر ساله افراد بسیاری از سایر کشورهای جهان به آن سفر میکنند. این شهر جاذبههای گردشگری بینظیری دارد که از جمله آن میتوان به جاذبههای تاریخی، طبیعی، تفریحی، فرهنگی و مذهبی است. مسجد سلطان احمد که به مسجد آبی نیز شهرت دارد، یکی از معروفترین جاذبه های گردشگری استانبول است که معماری بسیار زیبایی دارد و در میان شهروندان ترکیه بسیار محبوب و پرطرفدار است.
تاریخچه مسجد سلطان احمد
مسجد سلطان احمد که به مسجد آبی نیز شهرت دارد قریب به ۴۰۰ سال گذشته، در استانبول پایتخت امپراطوری عثمانی ساخته شدهاست. عملیات ساخت این مسجد در سال ۱۶۱۰ میلادی و به دستور سلطان احمد، سلطان وقت امپراطوری عثمانی صورت گرفت و در سال ۱۶۱۶ میلادی این عملیات به پایان رسید. سلطان احمد سلطان امپراطوری عثمانی بود که در سن چهارده سالگی تاجگذاری کرده بود و پنج سال پس از آن و در سن نوزده سالگی، دستور ساخت مسجد را صادر کرد.
شاید برای شما نیز سوال باشد که علت آنکه مسجد سلطان احمد به مسجد آبی شهرت دارد چیست؟ برای پاسخ به این سوال دو روایت متفاوت وجود دارد. طبق نظر برخی از بزرگان، رنگهای آبی و فیروزهای که در منارهها، کاشیها و گنبدهای مسجد به کار رفتهاست، سبب شده تا این مسجد به نام مسجد آبی شناخته شود. طبق یکی دیگر از روایات، میگویند ملوانانی که از راه دریا وارد استانبول میشدند، هنگام ورود به شهر تصویر منارههای مسجد به روی آب را به رنگ آبی میدیدند.
مسجد سلطان احمد کجاست؟
مسجد سلطان احمد، در کشور ترکیه، و در بخش اروپایی استانبول، در محله سلطان احمد، خیابان آت میدانی و در پلاک ۷۰ واقع شدهاست. در داخل مجلس مسجد محلی نمیتوان از فلش گوشی استفاده کرد. برای دسترسی به این مسجد به وسیله خودروی شخصی یا به صورت پیاده میتوانند از لوکیشن زیر استفاده کنید. همچنین از طریق وسایل نقلیه عمومی از جمله تراموا، اتوبوس و مترو نیز میتوانید خودتان را به این مسجد برسانید.
معماری مسجد سلطان احمد
معماران مسجد سلطان احمد، این مسجد را به شکل مکعب طراحی کردند که در قسمت بالایی. این بنا، گنبدها و شبه گنبدهایی را طراحی کردهاند، که این گنبدها به طرف گنبد اصلی مسجد اوج میگیرند؛ قطر گنبد اصلی مسجد آبی ۳۳ متر و بلندی آن ۴۳ متر است. این مسجد در ابتدای ساخت، با شش مناره طراحی شدهبود. اما پس از ساخت و اعلام شش مناره، سلطان احمد مورد انتقاداتی واقع شد چرا که به تقلید از شش مناره مسجدالحرام در مکه متهم شد؛ از این رو سلطان احمد مبلغی را پرداخت کرد تا مناره هفتم را نیز در این مسجد تعبیه کند. هر یک از منارهها سه بالکن دارند.
معماران مسجد سلطان احمد قسمت پایینی این مسجد را به وسیله ۲۰۰۰ کاشی سرامیک دست ساز که در ازنیک( نیشای باستان) ساخته شدهاند، تزئین کردهاند. در ساخت و تزئین این مسجد از بیش از ۲۰۰ پنجره شیشهای رنگی و تعدادی لوستر بزرگ استفاده شدهاست. در تزئینات داخلی مسجد از آیات قرآن که با خط زیبای کاظم غباری، از بزرگترین خطاطان آن زمان، نوشته شده، استفاده کردهاند. در تزئین بخش صحن داخلی محراب مسجد سلطان احمد از تراشهها و کندهکاریهایی از جنس مرمر استفاده شده و از سرامیک در دیوارهای کناری محراب استفاده شدهاست.
بخش های مختلف مسجد سلطان احمد
مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی که یکی از زیباترین بناهای تاریخی ترکیه و شاهکار معماری اسلامی محسوب میشود، بخشهای مختلفی دارد. در ادامه تعدادیهای از بخشهای این مسجد و ویژگیهای آنها را بررسی میکنیم.
ورودی های مسجد
ورودیهای مختلفی برای ورود و داخل شدن به مسجد سلطان احمد وجود دارد. ورودی اصلی مسجد در بخش شمال غربی مسجد قرار دارد. در بالای در شمال غربی مسجد، زنجیرههایی آهنین به صورت نمادین آویزان شدهاند که سلطان احمد زمانی که میخواهد به مسجد وارد شود، از جهت احترام و تواضع سر خود را خم کند. در طاق در اصلی مقرنس کاریهایی بسیار جذاب و دیدنی به کار رفتهاست. در بخش شمال شرقی این مسجد نیز سه ورودی دیگر یافت میشود که این درها به مدرسه قرآنی، مقبره سلطان احمد و دارالفنون (اولین دانشگاه عثمانی) راه پیدا میکنند. این مجموعه درهای دیگری نیز دار که هر یک تزئینات بسیار جذابی دارند و در بخشهای مختلف مسجد تعبیه شدهاند.
حیاط
بازدیدکنندگان زمانی که از در ورودی اصلی مسجد وارد میشوند، به حیاط مسجد داخل میشوند. حیاط مسجد یک فضای گسترده دارد و در مرکز آن یک آبخوری شش ضلعی مسقف که شش ستون مرمرین و یک گنبد دارد، و نیز در دو طرف آن وضوخانههایی دیده میشوند. همچنین در حیاط این مجموعه رواقهایی بسیار زیبا که در بالای آنها گنبدهایی تعبیه شده، ساخته شدهاند. در کف رواقهای مسجد از کاشیهای مرمرین و در ستونها از سنگ مرمر و سنگ آذرین تراشیده شده استفاده شدهاست.
شبستان
از مهمترین بخشهای موجود در مسجد سلطان احمد میتوان به شبستان آن اشاره کرد. در ساخت و تزئین شبستان از بتونهای باشکوه، پنجرههای سنگی، کاشیکاری و فرشهای بسیار ارزنده بهره گرفته شدهاست. شبستان مسجد به شکل مستطیل طراحی شده و روی آن گنبد اصلی مسجد قرار دارد.
غرفه پادشاهی
از دیگر بخشهای مهم موجود در مسجد آبی یا مسجد سلطان احمد، غرفه پادشاهی یا قصر سلطان در این مسجد است. این بخش از مسجد که در بخش جنوب شرقی مسجد با هدف استراحت و عبادت سلطان احمد ساخته و طراحی شدهاست. در این بخش یک درب ورودی جداگانه، یک ایوان مشرف به تنگه بسفر، اتاق هایی در اطراف، ۱۰ ستون مرمر، محراب مخصوص، تزئینات یشم، یک ایوان مشرف به تنگه بسفر، اتاق هایی در اطراف، ۱۰ ستون مرمر، آیات قرآن طلاکاری شده و کاشیهای نفیس دیده میشوند.
جاهای دیدنی اطراف مسجد سلطان احمد
در تمام بخشها و مناطق استانبول به ویژه در محله سلطان احمد و در نزدیکی مسجد سلطان احمد، جاذبههای گردشگری ویژه و جذابی، از جمله بناهای تاریخی، بناهای مذهبی، مراکز فرهنگی، مراکز تفریحی و غیره دیده میشوند که بازدیدکنندگان و گردشگران میتوانند پس از رفتن به مسجد آبی و بازدید از آن، از این جاذبههای گردشگری دیدن کنند. از جمله جاهای دیدنی استانبول و اطراف مسجد آبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مسجد ایاصوفیه
- موزه موزائیک استانبول
- حمام خرم سلطان
- موزه هنرهای ترکی و اسلامی
- کاخ توپکاپی
- آرامگاه معمار سینان
- موزه مولوی گالاتا
- آرامگاه خرم سلطان
- دلفیناریوم استانبول
نکات بازدید از مسجد سلطان احمد
هنگام بازدید از مسجد سلطان احمد نیاز به پرداخت هزینهای ندارید و به صورت رایگان میتوانید از این مسجد بازدید کنید. در زمانهای اذان و نماز و مراسمهای مذهبی، بازدید از این مسجد برای بازدیدکنندگان امکان پذیر نیست و درهای آن به روی افراد غیر زائر به مدت یک ساعت و نیم بسته است. در زمانهای دیگر نیز وقتی قصد ورود به مسجد را دارید بهتر است از در ورودی شمالی مسجد وارد شود.
سخن آخر
استانبول با جاذبههای گردشگری بسیار زیبا و جذاب خود، یکی از بهترین و پرطرفدارترین شهرهای توریستی جهان به ویژه قاره آسیا محسوب میشود و سالانه میزبان گردشگران و مسافران زیادی از سراسر جهان به ویژه کشورهای همسایه میشود. شما هم اگر قصد سفر به ترکیه و شهر استانبول را دارید، بازدید از مسجد سلطان احمد که یکی از معروف ترین بناهای تاریخی ترکیه است، را فراموش نکنید و تجربه خود از این بازدید را با ما و کاربران گردشی تاپ نیز به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این جاذبه در محله سلطان احمد، خیابان آت میدانی استانبول واقع شدهاست.
این مسجد در سال ۱۶۱۰ میلادی و به دستور سلطان احمد احداث شدهاست.
بازدید از این مسجد برای تمامی افراد رایگان است. مسجد سلطان احمد کجاست؟
این مسجد متعلق به چه دورانی است؟
هزینه بازدید از مسجد سلطان احمد چقدر است؟