جاذبه های گردشگری داخلی

آرامگاه شیخ زاهد گیلانی

آرامگاه شیخ زاهد گیلانی یکی از بناهای تاریخی لاهیجان و آرامگاه عارف و صوفی بزرگ بوده که بر روی دامنه کوهی قرار گرفته است. معماری بسیار جذاب این آرامگاه آن را به یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی لاهیجان تبدیل کرده و تا به امروز گردشگران زیادی از داخل و خارج از کشور را به سوی خود کشانده است. چنانچه تمایل دارید بیشتر در مورد این شیخ بزرگ، تاریخچه آرامگاه وی و معماری آن بدانید، ادامه مقاله را به هیچ‌وجه از دست ندهید.

شیخ زاهد گیلانی کیست؟

شیخ زاهد گیلانی کیست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: abolfazl ghobadi nezhad)

تاج الدین ابراهیم کردی معروف به شیخ زاهد گیلانی یکی از صوفیان و عارفان بزرگ کشورمان بوده که در سال 573 شمسی چشم به جهان گشود. جالب است بدانید ایشان از استادان صفی الدین اردبیلی بوده که وی نقش بسیار موثری در تاسیس سلسله صفوی داشته است. صفی الدین نزدیک به 25 سال شاگرد شیخ زاهد بوده و دختر او را به همسری گرفت. یکی دیگر از شاگردان وی، شیخ شهاب‌الدین اهری بوده است.

همچنین یکی از نویسندگان نامدار کشور، سعید نفیسی کتابی با عنوان «زاهد گیلانی» درباره این شیخ بزرگ نوشته است که زندگی نامه وی به طور کامل در آن توضیح داده شده‌است. شیخ زاهد در سال 658 شمسی، در سن 85 سالی چشم از جهان فروبست و آرامگاهی باشکوه در جاده لاهیجان به لنگرود در روستایی به نام شیخانبر ساخته شد که در ادامه می‌خواهیم شما را با این آرامگاه دیدنی آشنا کنیم.

تاریخچه آرامگاه شیخ زاهد گیلانی

تاریخچه آرامگاه شیخ زاهد گیلانی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Saeid Nazi)

قدمت آرامگاه شیخ زاهد گیلانی به اواخر امپراتوری تیموری و اوایل دوران صفویه بازمی‌گردد. درون این آرامگاه علاوه بر مقبره شیخ زاهد، دو مقبره دیگر وجود دارد که یکی از آن‌ها متعلق به سید رضی‌ بن سید مهدی الحسینی باشکیجانی و دیگری متعلق به دختر تیمور لنگ است. معماری بسیار چشم‌گیر این آرامگاه و قدمت طولانی آن باعث شد تا مسئولین وزارت میراث فرهنگی، آن را در تاریخ 5 دی ماه سال 1347 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت برسانند. در ادامه بیشتر به معماری این بنای با ارزش می‌پردازیم.

آرامگاه شیخ زاهد گیلانی کجاست؟

آدرس آرامگاه شیخ زاهد گیلانی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Esi vosogh)

آرامگاه شیخ زاهد گیلانی در 4 کیلومتری شهر لاهیجان، جاده لنگرود به لاهیجان و در روستای شیخانبر واقع شده‌است. برای دسترسی به این آرامگاه جذاب می‌توانید از تاکسی‌های دربست یا اینترنتی و یا خودروی شخصی خود استفاده کنید. آرامگاه شیخ زاهد در دامنه کوه و در میان مزارع چای این روستا قرار گرفته و برای رسیدن به این مکان باید ابتدا وارد جاده لاهیجان به لنگرود شده و پس از رسیدن میدان شیخ زاهدی، به سمت راست بروید و در خیابان شیخ زاهد، گنبد فیروزه‌ای  رنگ آرامگاه را خواهید دید.

در قسمت زیر لوکیشن این مکان را از گوگل مپ برایتان قرار داده‌ایم تا به راحتی بتوانید مسیریابی کنید و خودتان را به اینجا برسانید.

لوکیشن در بلد

معماری آرامگاه شیخ زاهد گیلانی

معماری آرامگاه شیخ زاهد گیلانی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: abolfazl ghobadi nezhad)

سبک معماری آرامگاه شیخ زاهد گیلانی سبکی نزدیک به بناهای صفوی بوده که از معماری سنتی و بومی شمال کشور کمک گرفته شده و به زیباترین شکل ممکن طراحی شده‌است. از ویژگی‌های این بنا، مصالح به کار رفته در آن بوده که با توجه اقلیم این منطقه به کار رفته است. در قسمت بیرونی مقبره از چوب، آجر و ملات آهکی استفاده شده و سقف آن از مواد چوب، سفال و ورق‌های حلب به کار رفته است. این آرامگاه هیچ‌گونه کتیبه‌ای نداشته و بقعه شیخ زاهد از کاشی‌های سبز رنگ پوشیده شده‌است.

مقبره شیخ زاهد شامل دو اتاق مستطیلی و مربعی و یک ایوان است. ایوان این بنا طوری ساخته شده تا با جابه‌جایی هوا از رطوبت و راکد شدن داخل بنا جلوگیری شود. دیوارها با کاشی‌های هفت رنگ قاجاری تزئین شده و پنجره‌های طاقچه‌ای با طاق‌های منحنی‌دار در قسمت‌های مختلف ایوان به چشم می‌خورد. نقوش اسلیمی و گل‌ و بوته‌های ساده و شاه عباسی و همچنین تکرار اشکال و خطوط و رنگ‌ها زیبایی این آرامگاه را چندین برابر کرده است.

گنبد آرامگاه شیخ زاهد گیلانی از مهم‌ترین ویژگی معماری این بنای زیبا شناخته می‌شود. این گنبد هرمی خاص را در کمتر جایی از کشور خواهیم دید که معماری پیچیده‌ای دارد. همچنین جالب است بدانید در معماری اسلامی، گنبد نماد محو شدن در آسمان‌ها و افکار الهی است. کاشی‌های فیروزه‌ای رنگ، زرد، سفید و سیاه که با انواع طرح و نقش‌های ایرانی اصیل کنار هم آمده‌اند، جلوه این گنبد را بسیار خاص و فوق‌العاده کرده است.

جاذبه های اطراف آرامگاه

جاذبه های اطراف آرامگاه شیخ زاهد گیلانی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: mona vahmani)

شهر لاهیجان یکی از محبوب‌ترین شهرهای استان گیلان بوده و سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند. اگر قصد دارید پس از بازدید از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی در لاهیجان بمانید از سایر جاذبه‌های گردشگری این شهر دیدن کنید، موارد زیر می‌توانند بهترین گزینه‌ها باشند؛ پیشنهاد می‌کنیم حتما برای بازدید از آن‌ها برنامه‌ریزی کنید.

تالاب سوستان (فاصله: 7 کیلومتر)

شیطان کوه (با فاصله 4.6 کیلومتر از آرامگاه)

موزه تاریخ چای (فاصله تا آرامگاه شیخ زاهد گیلانی: 3.9 کیلومتر)

بام سبز لاهیجان (در 4.6 کیلومتری از آرامگاه)

مجتمع گردشگری مزرعه قوها (فاصله: 5.7 کیلومتر)

لیلا کوه (با فاصله 11 کیلومتر از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی)

نکات بازدید از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی

نکات بازدید از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: mahila h)
  • هزینه بازدید از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی رایگان بوده و نیازی به پرداخت وجهی نیست.
  • شما می‌توانید به صورت شبانه روز در هر ساعتی که می‌خواهید از این آرامگاه دیدن کنید. بازدید از تمام بخش‌های این مکان یک الی دو ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص می‌دهد.
  • بهترین زمان بازدید از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی و سایر جاذبه‌های دیدنی لاهیجان فصل بهار و پاییز است. شرایط هوایی در این فصل‌ها بسیار معتدل و مطلوب بوده و به راحتی می‌توانید از مناظر پیش‌رو لذت ببرید.
  • پیشنهاد می‌کنیم ساعات اولیه روز را برای بازدید انتخاب کنید تا در نور کافی و مناسب بتوانید تمام بخش‌های آن را تماشا کنید.
  • چنانچه قصد دارید شب را در روستا بمانید، باید بدانید امکان اقامت درون آرامگاه نیست و می‌توانید از اقامتگاه‌های بومی درون روستا استفاده کنید.
  • درون روستا بازارچه‌های سنتی و صنایع دستی و غرفه‌هایی مخصوص سوغات لاهیجان وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها خریداری کرده و به رونق گردشگری و کارآفرینی در این منطقه کمک کنید.
  • پیشنهاد می‌کنیم گرفتن عکس یادگاری در این مکان را به هیچ‌وجه فراموش نکنید. آرامگاه، مسیر منتهی به آرامگاه و مزارع سرسبز چای از زیباترین سوژه‌های عکاسی این منطقه محسوب می‌شوند.
  • در هنگام بازدید از آرامگاه از رها کردن زباله در محوطه بیرونی، نوشتن یادگاری بر روی دیوارها و تخریب و آسیب به آن جدا خودداری کنید.

کلام آخر

آرامگاه شیخ زاهد گیلانی متعلق به یکی از عارفان بزرگ ایران بوده که مردم احترام خاصی برای وی قائل بودند. قدمت طولانی، معماری جذاب و دیدنی و مناظر بسیار چشم‌نواز اطراف آرامگاه، همه و همه باعث شده تا این مکان را به یکی از معروف‌ترین و زیباترین جاذبه‌های گردشگری لاهیجان تبدیل کند. پیشنهاد می‌کنیم اگر تا به امروز از این مکان دیدن نکرده‌اید، حتما بازدید از آن را در اولویت قرار دهید. امیدواریم که از خواندن این مقاله از گردشی تاپ نهایت لذت را برده باشید. از اینکه تا پایان همراه ما بودید، سپاسگزاریم.

سوالات متداول

آرامگاه شیخ زاهد گیلانی کجاست؟

این آرامگاه در 4 کیلومتری شهر لاهیجان، جاده لنگرود به لاهیجان و در روستای شیخانبر قرار دارد.

شیخ زاهد گیلانی کیست؟

شیخ زاهد یکی از صوفیان و عارفان بزرگ کشورمان بوده است.

بهترین زمان بازدید از آرامگاه شیخ زاهد گیلانی کدام است؟

فصل بهار و پاییز بهترین زمان بازدید از آرامگاه است.

سبک معماری این آرامگاه به چه صورت است؟

سبک معماری آن نزدیک به سبک دوران صفوی است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا