جاذبه های گردشگری داخلی

برج های خرقان

یکی از جالب‌ترین و زیباترین جاذبه های گردشگری قزوین که در فاصله 120 کیلومتری این شهر قرار دارد، برج های خرقان است. این دو برج تاریخی که در فاصله کمی از یکدیگر واقع شده‌اند، مربوط به دوران سلجوقیان بوده و محل دفن دو ترک سلجوقی است. این جاذبه در روستای حصار قرار گرفته و دسترسی به آن‌ها راحت است. اگر از تماشای معماری بناهای تاریخی لذت می‌برید، پیشنهاد می‌کنیم ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید.

تاریخچه برج های خرقان

تاریخچه برج های خرقان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Shadi Zakersoltani)

برج های خرقان شهر در سال 1343 شمسی توسط دو باستان شناس خارجی به نام‌های کایلر یانگ و دیوید استروناخ مورد تحقیق قرار گرفت. دلیل ساخت این برج‌ها و نام دقیق این سازه مشخص نیست، ولی براساس کتیبه‌های موجود درون یکی از برج‌ها، شخصی به نام زنجانی آن‌ها را ساخته است. جالب است بدانید طبق بررسی محققان قدمت این برج‌های دوقلو به زمان سلجوقیان می‌رسد. این برج‌های زیبا به دلیل معماری منحصربه‌فرد خود و همچنین قدمت طولانی در تاریخ 23 خرداد سال 1356 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدند.

درون هر کدام از این برج‌ها ضریح‌هایی با تزئینات منبت کاری وجود دارد که نام‌های «ابومنصور ایلتای تی‏تکین» و «ابوسعید بیجار پسر سعد» بر روی آن‌ها حکاکی شده‌است. جالب است بدانید تا پیش از سال 1340 مردم تصور می‌کردند این دو سازه، آرامگاه دو امامزاده به نام‌های محمد و حدیده خاتون فرزندان امام موسی (ع) هستند، اما بعد از مدت‌ها، با تحقیقات صورت گرفته، مشخص شد که برج های خرقان متعلق به دو ترک سلجوقی است.

برج های خرقان کجاست؟

برج های خرقان کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Siavash Iranian)

برج های خرقان قزوین در جاده قزوین به همدان، در دو کیلومتری روستای حصار ولی‌عصر واقع شده‌است. این برج‌های تاریخی در توابع دهستان خرقان غربی در شهرستان آوج قزوین قرار گرفته‌اند. برای دسترسی به این جاذبه می‌توانید از تاکسی‌های دربست و یا اینترنتی و یا خودروی شخصی خودتان استفاده کنید. شما می‌بایست ابتدا وارد جاده قزوین به همدان شده و در 33 کیلومتری غرب شهر آبگرم، مسیر روستای حصار را پیش بگیرید. این دو برج در فاصله 29 متر از یکدیگر و در دشت خرقان قرار دارند.

چنانچه با مسیر آشنایی ندارید، لوکیشن زیر از گوگل مپ می‌تواند شما را به راحتی در هرجای شهر که هستید به این دو برج ببرد.

 

لوکیشن در نشان

لوکیشن در بلد

معماری برج های خرقان

معماری برج های خرقان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Naser NematiRoshan)

برج‌های خرقان شامل دو برج شرقی و غربی می‌شود که برج شرقی قدیمی‌تر از برج غربی بوده و در سال 418 شمسی ساخته شده‌است. این برج با ارتفاع حدود 12 و نیم متر پلانی هشت ضلعی داشته و از هفت نیم‌ستون با قطر 95 سانتی‌متر و دو نیم ستون مارپیچی با قطر 140 سانتی‌متر ساخته شده‌است. برج شرقی توسط ابوالمعالی بن مکی زنجانی طراحی شده و برج غربی توسط برادر و یا پسر معمار برج شرقی، طراحی شده‌است. یکی از مهم‌ترین تزئینات برج های خرقان نقاشی‌ها است که در سطح داخلی گنبد این بنا‌ها دیده ‌می‌شود.

از جمله زیباترین این نقاشی‌ها می‌توان به درخت انار و دو پرنده و طاووس نر با چتری به شکل بادبزن اشاره کرد. همچنین می‌توانیم در بخش داخلی گنبد، نقش‌ و طرح‌هایی از خط کوفی را ببینید. تزئینات اضلاع برجی شرقی از قسمت زیر ساقه گنبد آن آغاز شده و جلوه‌ای بسیار خاص به این بنا داده‌است.

برج غربی برج‌ های خرقان در سال 444 شمسی و در زمان حکومت سلطان عضدالدین آلپ ارسلان سلجوقی احداث شد و برخلاف برج شرقی فاقد نقاشی است و فضای داخلی گنبد آن گچی بوده و مهم‌ترین تزئینات به کار رفته در آن آجرچینی‌های ساده است. ارتفاع برج غربی 12.95 متر است و شامل هفت ستون به قطر 95 سانتی‌متر و یک ستون به قطر 133 ساتی‌متر است. گنبد این بنا رگه‌های برجسته از آجر دارد و در حاشیه آن می‌توان نقش‌های هندسی را تماشا کرد. همچنین ضریح این برج همانند برج شرقی فاقد تزئین بوده و در قسمت بالای آن نام 12 امام به خط نسخ حکاکی شده‌است.

جاذبه های اطراف برج های دوقلوی خرقان

جاذبه های اطراف برج های دوقلوی خرقان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: شهاب)

شهر قزوین یکی از مهم‌ترین شهرهای تاریخی ایران است که دارای قدمت طولانی از زمان ساسانیان تا به امروز بوده است. جاذبه‌های گردشگری این شهر تمامی ندارد و هر گوشه‌ای شهر را که نگاه بیندازید، جاذبه‌ای بی‌نظیر شما را جذب خودش می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم پس از بازدید از برج های خرقان به قزوین بازگشته و از سایر جاذبه‌های دیدنی آن بازدید کنید. همچنین لیست زیر می‌تواند شما را در انتخاب این جاذبه‌ها کمک کند.

  • موزه قزوین (فاصله: 125 کیلومتری)
  • امامزاده عقیل (فاصله از برج: 94 کیلومتر)
  • کاخ چهلستون قزوین (با فاصله 123 کیلومتری از برج های خرقان)
  • پارک ملا خلیلا (با فاصله 125 کیلومتر)
  • کلیسای کانتور (در 151 کیلومتری از برج‌های دوقلو)
  • خانه امینی ها (فاصله: 124 کیلومتر)
  • دروازه درب کوشک (فاصله تا برج های خرقان: 124 کیلومتر)

نکات بازدید از برج های خرقان

نکات بازدید از برج های خرقان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Majid Heidarbeigi)
  • هزینه بازدید از این جاذبه رایگان بوده و نیازی به پرداخت هیچ وجهی ندارد.
  • برای بازدید از برج های خرقان هیچ‌گونه محدودیت زمانی ندارید و می‌توانید در هر ساعت از شبانه‌روز که می‌خواهید از آن‌ها دیدن کنید. البته باید بدانید در شب هیچ گونه روشنایی در نزدیکی این برج‌ها وجود ندارد و بهتر است بازدید خود را تا پیش از غروب آفتاب به اتمام برسانید.
  • قزوین شهری کوهستانی بوده و زمستان‌های بسیار سردی دارد. این شهر در فصل بهار و تابستان دارای آب‌وهوایی بسیار معتدل و نسبتا خنک است و سفر در این فصل‌ها می‌تواند بسیار شگفت‌انگیز باشد.
  • مسیر دسترسی به برج‌ها تماماً آسفالت است، اما متاسفانه هیچ تابلوی راهنمایی در این مکان وجود ندارد. پس اگر مسیر را بلد نیستید، می‌توانید از مردم محلی سوال کنید.
  • برای علاقه‌مندان به عکاسی از بناهای تاریخی این دو برج با معماری فوق‌العاده‌ای که دارند، بهترین سوژه جهت عکاسی محسوب می‌شوند. بنابراین دوربین عکاسی خود را به هیچ عنوان فراموش نکنید.
  • این دو برج زیبا یادگار اجداد ما بوده و ارزش زیادی برای کشورمان دارد، لذا در هنگام بازدید از آن‌ها از نوشتن یادگاری و تخریب برج‌ها جدا پرهیز کنید.

سخن پایانی

برج های خرقان جزو با ارزش‌ترین بناهای تاریخی دوران سلجوقی بوده که ارزش بالایی جهت بازدید دارد. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم اطلاعات جامعی از این دو برج دوقلو را در اختیارتان قرار دهیم تا با دید بازتری از آن‌ها بازدید کنید. اگر به بازدید از بناهای تاریخی علاقه‌مند هستید، پیشنهاد می‌کنیم بازدید از این مجموعه برج‌ها را در اولویت خود قرار دهید. از اینکه تا پایان مقاله نگاه گرمتان را به ما سپردید، بی‌نهایت سپاسگزاریم.

سوالات متداول

برج های خرقان کجاست؟

این برج ها در جاده قزوین به همدان، در دو کیلومتری روستای حصار ولی‌عصر قرار گرفته‌اند.

قدمت این دو برج به چه زمانی برمی‌گردد؟

این بناهای تاریخی متعلق به دوران سلجوقیان هستند.

کاربری برج های دوقلوی خرقان چیست؟

این دو برج محل دفن دو ترک سلجوقی است.

بهترین زمان بازدید از این جاذبه کدام است؟

فصل بهار و تابستان بهترین زمان بازدید از برج‌های دوقلو است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا