جاذبه های گردشگری داخلی

برج قربان

دقیقا در مرکز شهر همدان و در محله زندها، برجی به نام قربان قرار گرفته است که به عنوان یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی این شهر شناخته می‌شود. این برج به‌خاطر قدمت تاریخی و معماری جالب و جذاب خود، بسیار مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است و افراد زیادی در روزهای مختلف سال از آن دیدن می‌کنند. اگر درباره تاریخچه و معماری برج قربان کنجکاو هستید، ادامه این مقاله در گردشی تاپ را به هیچ عنوان از دست ندهید.

آشنایی با برج قربان همدان

آشنایی با برج تاریخی قربان
عکس از نشان

برج قربان یکی از قدیمی‌ترین بناهای تاریخی این شهر و یکی از خاص‌ترین جاذبه های گردشگری همدان است که در مرکز این شهر جا خوش کرده است. در گذشته چندین بنای تاریخی دیگر شامل مدرسه، مسجد و کتابخانه نیز در این مکان وجود داشته است؛ اما امروزه هیچ اثری از آن‌ها نیست و این برج تنها عضو باقی‌مانده از آن مجموعه است. همین موضوع باعث شده که این برج تاریخی ارزش تاریخی فوق‌العاده زیادی داشته باشد.

گفته می‌شود زمانی که افغان‌ها به شهر همدان حمله کرده‌اند، شخصی به نام قربان از این برج به عنوان یک سنگرگاه استفاده کرده است. همین موضوع باعث شده که نام این سازه را برج قربان بگذارند. در نظر داشته باشید که امروزه در این مکان آرامگاه چند تَن از بزرگان سلجوقی و آرامگاه حسن بن عطار قرار گرفته است که به ارزش تاریخی و محبوبیت آن در بین گردشگران کمک زیادی کرده است.

پیش از صحبت درباره تاریخچه این سازه باید بگوییم که برج قربان نیز مانند مجسمه شیر سنگی و بسیاری از بناهای تاریخی دیگر، در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تاریخچه برج تاریخی قربان

تاریخچه برج قربان
عکس از Wikimedia (عکاس: ناشناس)

هیچکس به صورت دقیق نمی‌داند که برج قربان در چه سالی ساخته شده است و مدارکی که در دسترس هستند، تنها تاریخ احتمالی ساخت این بنا را مشخص می‌کنند. آن‌چه مشخص است، این است که این برج قدیمی در بین قرن‌های هفتم و هشتم ه‍.ق ساخته شده و سرد و گرم روزگار را چشیده است. مهم‌ترین مدرکی که در این زمینه وجود دارد، سنگ قبری است که در هنگام بازسازی این بنا در سال‌های گذشته کشف شد.

چند سال پیش وقتی مسئولان مربوطه تصمیم به بازسازی و مرمت این برج گرفتند، قبرستانی در زیر برج قربان کشف شد که روی یکی از آن‌ها سال 1009 حک شده است. همین موضوع باعث شد که باستان‌شناسان این احتمال را بدهند که این برج در دوران صفویه ساخته شده است. با نگاهی اجمالی به معماری برج تاریخی قربان نیز می‌توان تا حدودی به این موضوع پس برد. البته باید بدانید که این تنها یک احتمال است و ممکن است برج در تاریخ دیگری ساخته شده باشد.

معماری برج قربان

معماری یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی است که نظر گردشگران را به خود جلب کرده است. درباره معماری برج قربان باید بگوییم که این سازه دارای سه طبقه است که هر کدام از آن‌ها کارایی و جذابیت خاص خود را دارند. همچنین باید بدانید که این بنا به صورت 12 ضلعی طراحی شده است و طول هر یک از این اضلاع تقریبا 2 متر و ارتفاع آن‌ها 6 متر است. همچنین باید بدانید که هر یک از اضلاع، یک طاق‌نمای ساده و در عین حال زیبا را در خود جای داده‌اند.

معماری برج قربان همدان
منبع عکس: ناشناس

اما چیزی که بیش از هر قسمت دیگری خودنمایی می‌کند، گنبد هرمی است که بر روی این 12 ضلع قرار گرفته است و توجه هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. ارتفاع این گنبد آجری تقریبا 8 متر است و مانند طاق‌نماهای این سازه، طرح و نقش خاصی را ندارد. کلا باید بدانید که سادگی اصلی‌ترین موضوعی است که در ساخت برج قربان به کار گرفته شده و جذابیت خاصی را به این بنا بخشیده است.

تمام قسمت‌های برج قربان از آجر ساخته شده است و با گذشت این همه سال از عمر آن، هیچ مشکلی برایش به‌وجود نیامده و مانند روز اول پابرجا است. البته باید بدانید که بازسازی‌های انجام شده در طول دوران مختلف نیز در این امر بی‌تاثیر نبوده است. تا یادمان نرفته بگوییم که آخرین بازسازی انجام شده بر روی این برج تاریخی، منجر به کشف بخشی به نام سردابه شد که این بخش نیز مانند تمام بخش‌های دیگر بسیار ساده و در عین حال جذاب طراحی شده است.

برج قربان کجاست؟

این برج در محله زندها و در مجاورت خیابان طالقانی قرار گرفته است. برای دسترسی به این منطقه می‌توانید از وسایل حمل‌و‌نقل عمومی، تاکسی‌های اینترنتی و یا ماشین خودتان استفاده کنید. اگر قصد دارید از ماشین خودتان برای رفتن به این منطقه استفاده کنید، ما برای شما لوکیشن برج قربان در گوگل مپ را در قسمت پایین قرار داده‌ایم که می‌توانید از آن برای مسیریابی استفاده کنید. پیشنهاد گردشی تاپ به شما این است که در کنار بازدید از جاذبه‌طبیعی مانند روستای ورکانه از این برج تاریخی نیز دیدن کنید.

این برج همه‌روزه به غیر از جمعه‌ها، از ساعت 08:00 الی 19:00 آماده استقبال از گردشگران داخلی و خارجی است. در نظر داشته باشید که بازدید از تمام قسمت‌های آن تقریبا دو ساعت زمان می‌برد و هزینه بازدید از آن نیز برای گردشگران داخلی 4000 تومان و برای گردشگران خارجی 11000 تومان است.

سخن پایانی

برج قربان یکی از خاص‌ترین بناهای تاریخی شهر همدان است که در کنار بازدید از جاذبه‌های طبیعی این شهر، حتما باید از آن دیدن کنید. بازدید از این بنای تاریخی می‌تواند تجربه متفاوتی از ماجراجویی در این شهر را برای شما به همراه داشته باشد و چهره جدیدی از همدان را به شما نشان می‌دهد. اگر تجربه بازدید از این برج تاریخی را دارید، از قسمت پایین آن را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

برج قربان در چه سالی ساخته شده است؟

تاریخ دقیق ساخت این برج مشخص نیست؛ اما بر اساس تاریخ سنگ قبری که در زیر این بنا قرار گرفته است، این احتمال وجود دارد که در دوران صفویه ساخته شده باشد.

ساعات فعالیت برج تاریخی قربان کدامند؟

این سازه همه روزه به غیر از جمعه‌ها، از ساعت 08:00 الی 19:00 آماده استقبال از گردشگران داخلی و خارجی است.

هزینه بازدید از این برج چقدر است؟

هزینه تهیه بلیط برای گردشگران داخلی 4000 تومان و برای گردشگران خارجی 11000 تومان است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 2 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا