جاذبه های گردشگری داخلی

روستای ورکانه

اگر هوس کرده‌اید از شهر و شلوغی آن دور شوید و از طبیعت بکر شهر همدان لذت ببرید، روستای ورکانه یکی از بهترین گزینه‌هایی است که می‌توانیم به شما پیشنهاد کنیم. این منطقه که لقب روستای صخره‌ای را به خود اختصاص داده است، طبیعت فوق‌العاده جذابی دارد و گردشگران زیادی در طول سال از آن دیدن می‌کنند. در ادامه همراه گردشی تاپ باشید تا شما را با این روستای خارق‌العاده و جذابیت‌های آن آشنا کنیم.

آشنایی با روستای ورکانه

آشنایی با روستای ورکانه
عکس از ایرنا (عکاس: پوریا پاکیزه)

ورکانه یک روستای خوش آب‌و‌هوا در جنوب شرقی همدان است که تقریبا 18 کیلومتر با شهر همدان فاصله دارد. این روستا به عنوان یکی از جذاب‌ترین جاذبه های گردشگری همدان شناخته می‌شود و در لیست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. به غیر از روستای ورکانه، 5 روستای توریستی دیگر نیز در همدان وجود دارد که هر کدام جذابیت خاص خود را دارند؛ اما هیچکدام به اندازه ورکانه محبوب و مشهور نیستند.

در روستای ورکانه تمام خانه‌ها، کوچه‌ها، دیوارها و مغازه‌ها از سنگ ساخته شده است و همین موضوع باعث شده که لقب روستای صخره‌ای به این مکان داده شود. قدم زدن در کوچه‌های این روستا و تماشای خانه‌های که تماما از سنگ ساخته شده‌اند، تجربه بی‌نظیری است که همه گردشگران را به‌وجد می‌آورد. علاوه‌بر این معماری بی‌نظیر خانه‌ها، باید بدانید که روستای صخره‌ای ورکانه طبیعت بکری نیز دارد که نباید از آن چشم‌پوشی کنیم.

طبیعت روستای ورکانه

طبیعت روستای سنگی ورکانه
عکس از ایلنا

در تمام قسمت‌های روستای ورکانه، زمین‌های زیبا و چشم‌نوازی وجود دارد که زیبایی خاصی را به فضای روستا بخشیده‌اند. مردم محلی در این زمین‌ها، میوه‌هایی مانند انار، زردآلو، انگور، سیب و گردو را پرورش می‌دهند که طعم فوق‌العاده‌ای دارند. تا یادمان نرفته بگوییم که آب مورد نیاز این زمین‌ها توسط رودخانه‌های سیمین و ورکانه تامین می‌شود. این روستا به‌قدری سرسبز و زیبا است که وقتی از دور به آن نگاه می‌کنید، مانند یک جواهر سبز در دل کوه به‌نظر می‌رسد.

روستای ورکانه از اطراف توسط کوه‌های مرتفع و استورا احاطه شده است که وجود آن‌ها را می‌توانیم یکی دیگر از زیبایی‌های طبیعت بکر این روستا معرفی کنیم. وجود این کوه‌ها باعث شده که آب‌و‌هوای بسیار دلنشینی بر آسمان این منطقه حکمرانی کند و حتی در فصل تابستان هم هوا چندان گرم و آزاردهنده نباشد. درباره طبیعت روستای صخره‌ای ورکانه در یک کلام باید بگوییم که نمونه آن را در کمتر روستایی می‌توانید مشاهده کنید.

اگر اهل زدن به دل طبیعت هستید و از ماندن در ترافیک و آلودگی‌های صوتی شهر خسته شده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم که چند روزی را در روستای ورکانه سپری کنید و از طبیعت بکر و دست‌نخورده آن لذت ببرید.

تاریخچه روستای سنگی ورکانه

تاریخچه روستای ورکانه
منبع عکس: ناشناس

پیش از هر چیزی بهتر است که کمی درباره ریشه کلمه ورکانه به شما توضیح دهیم. در زبان محلی این روستا، ور به معنای کنار است و ورکانه نیز معنی رودخانه یا چشمه را می‌دهد. پس می‌تواند نتیجه گرفتن که روستای ورکانه، به معنی دهستانی است که در کنار یک چشمه یا رودخانه قرار گرفته است. از آن‌جایی که در این روستا چندین رودخانه وجود دارد، پس می‌توان گفت که انتخاب این نام یک انتخاب هوشمندانه بوده است.

نام روستای ورکانه را طور دیگری نیز می‌توان تجزیه و تحلیل کرد. بر اساس اطلاعات بدست آمده، مشخص شده است که ورکان در زبان محلی مردم همدان، به معنای نزدیکی به معدن است و از آن‌جایی که این روستا به چندین معدن سنگ نزدیک است، انتخاب این نام یک انتخاب هوشمندانه است.

از ریشه نام این منطقه که بگذریم، باید بگوییم که روستای ورکانه قدمت 400 ساله دارد و یک روستای تاریخی محسوب می‌شود. قدمت محله‌های این روستا کمی با یکدیگر متفاوت است و هر کدام از آن‌ها در دوره خاصی ساخته شده‌اند. به عنوان مثال، در این دهستان محله‌ای به نام درب مسجد وجود دارد که قدمت آن از سایر محله‌ها بیشتر است.تحقیقات نشان می‌دهد که درب مسجد در اوایل دوران صفویه ساخته شده است.

معماری روستای ورکانه

معماری روستای صخره ای ورکانه
عکس از رکنا

معماری این روستا چیزی است که این منطقه را متفاوت و خاص کرده است. امروزه اکثر روستاهای ایران به سمت مدرنیته حرکت کرده‌اند و ساخت‌و‌ساز در روستاها نیز رونق چشم‌گیری پیدا کرده است. با این حال، روستای ورکانه جزو معدود روستاهایی است که بافت تاریخی خود را حفظ کرده است و هیچ نشانه‌ای از مدرنیته در آن وجود ندارد.

در ساخت خانه‌ها و مغازه‌های این روستای تاریخی، سنگ مالون و سنگ لاشه مهم‌ترین نقش را ایفا کرده‌اند. جالب است بدانید که حتی کوچه‌های روستای ورکانه نیز سنگ‌فرش شده‌اند. برای مقاومت بیشتر خانه‌ها در برابر عوامل طبیعی مانند سیل و زلزله، از مصالح دیگری مانند خشت و آجر نیز استفاده شده است؛ اما درصد آن در مقایسه با سنگ بسیار ناچیز است.

پیشنهاد گردشی تاپ به شما این است که در سفر به شهر همدان، حتما از این روستای صخره‌ای دیدن کنید و از قدم زدن در کوچه‌های آن و تماشای خانه‌های جذابش لذت ببرید.

بهترین زمان برای سفر به ورکانه کدام است؟

بهترین زمان برای سفر به ورکانه
منبع عکس: ناشناس

همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، این روستا در یک منطقه کوهستانی قرار گرفته است و همین موضوع باعث شده که فصل بهار و تابستان، هوای بسیار دلنشین و معتدلی داشته باشد. از این‌رو، بسیاری از گردشگران فصل بهار و تابستان را برای سفر به روستای ورکانه انتخاب می‌کنند. در نظر داشته باشید که فصل پاییز و زمستان، هوای این روستا به شدت سرد می‌شود و در برخی از روزها به علت بارش سنگین برف، مسیر دسترسی به آن مسدود می‌شود.

روستای ورکانه کجاست؟

روستای ورکانه در فاصله 18 کیلومتری از جنوب شرقی همدان قرار گرفته است و برای دسترسی به آن ابتدا باید خود را به شهر همدان برسانید. سپس 5 کیلومتر را در مسیر همدان به ملایر طی کنید و پس از آن به سمت روستای یلفان بروید. پس از آن‌که چند کیلومتر در این مسیر رفتید، تابلوی روستا را مشاهده خواهید کرد. در قسمت پایین، لوکیشن روستای سنگی ورکانه را برای شما قرار داده‌ایم تا با استفاده از آن بتوانید مسیر رسیدن به این روستا را پیدا کنید.

سخن پایانی

روستای ورکانه یکی از جذاب‌ترین روستاهای ایران است که در فاصله 18 کیلومتری از شهر همدان قرار گرفته است. این روستا به دلیل معماری منحصر به فردی که دارد، محبوبیت بسیار بالایی در بین گردشگران داخلی و خارجی بدست آورده است. در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ سعی کردیم که درباره تاریخچه، طبیعت و معنی نام این روستا به صورت کامل به شما توضیح دهیم. اگر تجربه بازدید از این روستای تاریخی را دارید، خوشحال می‌شویم که آن را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

چرا به ورکانه روستای صخره ای می‌گویند؟

از آن‌جایی‌که تمام خیابان‌ها، خانه‌ها، دیوارها و مغاره‌های موجود در این روستا از سنگ ساخته شده‌اند، لقب روستای صخره‌ای را به این منطقه داده‌اند.

آب و هوای روستای ورکانه چگونه است؟

این روستا در یک منطقه کوهستانی قرار گرفته است و این موضوع باعث شده که هوا در فصل بهار و تابستان بسیار معتدل و پاییز و زمستان نیز بسیار سرد باشد.

قدمت روستای سنگی ورکانه چقدر است؟

مشاهدات نشان می‌دهد که محله‌های این روستا قدمت متفاوتی دارند و هر کدام در دوره متفاوتی ساخته شده‌اند؛ اما به صورت کلی باید بدانید که قدمت روستای صخره‌ای ورکانه 400 سال است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 3

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. من چند سال پیش به روستای ورکانه رفتم و باید بگم خیلی زیباتر از اون چیزیه که تو عکس ها دیده بودم. پیشنهاد میکنم دوستانی که به همدان سفر میکنن حتما یک روز رو به دیدن این روستای سنگی اختصاص بدن.

    1. سلام دوست عزیز، سپاس از اینکه تجربه خودتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
      کاملا به نظرتون موافقم، زیبایی‌های روستای ورکانه فراتر از اون چیزی هستند که بشه تو عکس و فیلم نشون داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا