جاذبه های گردشگری داخلی

کتابخانه و موزه ملی ملک

کتابخانه و موزه ملی ملک یکی از شش کتابخانه بزرگ کشور با موضوع نسخه‌های خطی است. این کتابخانه که یکی از جذاب‌ترین جاذبه های گردشگری تهران به ویژه برای علاقه مندان به کتاب محسوب می‌شود، نخستین موزه وقفی-خصوصی ایران به شمار می‌رود و توسط مالک آن حسین آقا ملک وقف آستان قدس رضوی شد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با این کتابخانه بیشتر آشنا شویم.

تاریخچه کتابخانه و موزه ملی ملک

تاریخچه کتابخانه و موزه ملی ملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: حمیدرضا)

حاج حسین ملک ابتدا در سال ۱۲۷۵ به فکر راه اندازی یک کتابخانه افتاد، این کتابخانه ابتدا در مشهد تاسیس شد، اما بعد از مدتی به شهر تهران و خانه پدری ملک انتقال داده شد. در سال ۱۳۱۶ حاج حسین این کتابخانه را وقف آستان قدس رضوی کرد. از همان ابتدای تاسیس کتابخانه و موزه ملی ملک در مشهد، حاج حسین ملک اندیشه گسترش کتابخانه را در سر داشت، از این رو در سال ۱۳۲۳ خورشیدی، قطعه زمین وسیعی را در باغ ملی خریداری کرد و آن را وقف کتابخانه کرد.

حاج حسین ملک در سال ۱۳۵۱ از دنیا رفت و در حرم امام رضا به خاک سپرده شد، و عمر او کفاف نداد تا رویای خود یعنی گسترش کتابخانه را عملی کند، اما آستان قدس رضوی برای تحقق رویای او دست به کار شد و از سال ۱۳۶۴ انجام اقدامات لازم برای تاسیس کتابخانه در زمین وقفی حاج حسین را آغاز کرد. سر انجام در سال ۱۳۷۵ محل جدید کتابخانه و موزه ملی ملک تکمیل شد؛ و کتابخانه ملک از خانه پدری حاج حسین به محل جدید خود انتقال یافت و حاج حسین به رویای خود رسید و کتابخانه‌اش به یکی از شش کتابخانه بزرگ ایران تبدیل شد.

کتابخانه و موزه ملی ملک کجاست؟

کتابخانه و موزه ملی ملک کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Sobhan)

کتابخانه و موزه ملی ملک در تهران، میدان امام خمینی، سر در باغ ملی و در خیابان ملل متحد واقع شده‌است. با استفاده‌ از لوکیشن زیر می‌توانید نشانی این کتابخانه را راحت‌تر پیدا کنید و به آن دسترسی پیدا کنید.

اگر می‌خواهید به وسیله خودروی شخصی خود به کتابخانه و موزه ملی ملک دسترسی پیدا کنید، می‌توانید از لوکیشن بالا استفاده کنید و با استفاده از قابلیت مسیریابی از هر جا که هستید به راحتی خود را به کتابخانه برسانید. در صورتی که تصمیم دارید با استفاده از وسایل نقلیه عمومی خود را به کتابخانه برسانید، می‌توانید از خط ۱ مترو تهران استفاده کنید و در ایستگاه امام خمینی از مترو پیاده شوید، و با کمی پیاده روی خود را به کتابخانه برسانید.

لوکیشن در نشان 

بخش‌های مختلف کتابخانه و موزه ملی ملک

بخش‌های مختلف کتابخانه و موزه ملی ملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Brad M.)

کتابخانه و موزه ملی ملک همانطور که از نامش پیداست دارای مجموعه آثاری نفیس است که موزه را تشکیل می‌دهد و نیز یک کتابخانه وسیع و غنی که کتابهای زیادی را در خود دارد. در ادامه هر یک از بخش‌ها را بررسی می‌کنیم.

کتابخانه

کتابخانه ملک، بالغ بر ۱۹۰۰۰ نسخه خطی از کتابهای مختلف دارد و یکی از شش کتابخانه بزرگ ایران در زمینه نسخ خطی است. علاوه بر آن در کتابخانه ملک از نزدیک به ۷۰ هزار کتاب چاپی، ۳۴۰۰ کتاب چاپ سنگی و ۵۴۸ عنوان نشریه ادواری در ۴۰۰۰ مجلد نگهداری می‌شود. از جمله کتاب‌های چاپی که در کتابخانه و موزه ملی ملک یافت می‌شود، می‌توان به نخستین کتاب‌های چاپی ایران که مربوط به سال‌های پیش از ۱۳۲۰ خورشیدی هستند، اشاره کرد.

موزه

موزه ملی ملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Maziar Mahmoudi)

دیگر بخش مهم موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موزه موسسه ملک است که در آن ۷ مجموعه از آثار نفیس دیده می‌شوند. این مجموعه‌ها به شرح زیر هستند.

  • یکی از مهم‌ترین مجموعه آثار کتابخانه و موزه ملی ملک، مجموعه آثار هنری موزه هستند. تابلوهای نقاشی هنرمندان سرشناسی ایرانی از جمله کمال‌الملک غفاری، هادی تجویدی، لطفعلی صورتگر و غیره و نیز نقاشی‌های هنرمندان اروپایی، مجموعه لوستر و مبلمان قدیمی دارای هنر لاکی، از جمله قلمدان، قاب آینه و سرچسب دان که با نقاشی لاکی تزئین شده‌اند و غیره از جمله آثار این مجموعه را تشکیل می‌دهند.
  • مجموعه مهم بعدی موزه ملک، مجموعه تمبر موزه است. این در این مجموعه از موزه می‌توانند تعداد زیادی از انواع تمبرهای مختلف از نخستین تمبر منتشر شده در ایران و جهان تا تمبرهای امروزی را مشاهده کرد.
  • از دیگر مجموعه‌های مهم کتابخانه و موزه ملی ملک می‌توان به مجموعه فرش موزه اشاره کرد. در این قسمت از موزه ۳۴ تخته قالی و قالیچه قدیمی که توسط بافندگان حرفه‌ای از سراسر ایران بافته شده‌اند و بسیار ارزشمند و گرانبها هستند، دیده می‌شوند.
  • از دیگر مجموعه‌های نفیس و با ارزش موزه ملک می‌توان به مجموعه بانو عزت ملک ملک اشاره کرد. آثاری که زیر مجموعه این بخش از موزه هستند شامل تابلوهای نقاشی قاجاری، سرقلیان، نسخه‌های خطی، قلمدان و آثار لاکی می‌شوند. تعداد آثار این مجموعه سر جمع به ۴۷ عدد می‌رسد. این مجموعه آثار در سال ۱۳۸۵ توسط فرزند مرحوم حاج حسین ملک، که بانو عزت ملک ملک نام دارند، به این موزه اهدا شده‌اند.
  • هفتمین مجموعه از کتابخانه و موزه ملی ملک، مجموعه آثار خوشنویسی است که این آثار هنر دست خوشنویسان سرشناس و برجسته ایرانی شامل یاقوت مستعصمی، میرعماد، احمد نیریزی، علیرضا عباسی، درویش عبدالمجید طالقانی، میرزا غلامرضا اصفهانی و غیره هستند.

جاذبه های اطراف کتابخانه و موزه ملی ملک

جاذبه های اطراف کتابخانه و موزه ملی ملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Brad M.)

کتابخانه و موزه ملی ملک تقریبا در مرکز تهران واقع شده است و در اطراف آن جاذبه‌های گردشگری بسیاری یافت می‌شود. از جمله جاذبه‌های گردشگری تهران که در اطراف این مرکز فرهنگی واقع شده‌اند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

نکات بازدید از کتابخانه و موزه ملی ملک

نکات بازدید از کتابخانه و موزه ملی ملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ehsan Amiri)

شما می‌توانند از شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۹ صبح تا ۱۶:۵۰ عصر از کتابخانه و موزه ملی ملک بازدید کنید. توجه داشته باشید که این مرکز در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی، تعطیل است و نمی‌توان از آن بازدید کرد. هزینه ورود به این موزه ۵۰۰۰ تومان است.

سخن آخر

شهر تهران به عنوان پایتخت ایران در حال حاضر و نیز در دوره های تاریخی مختلف، همواره جایگاه ویژه‌ و مهمی در این کشور داشته‌است؛ از این رو جاذبه‌های گردشگری متنوع و مهمی در آن یافت می‌شود. یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم آن کتابخانه و موزه ملی ملک است که یکی از بهترین کتابخانه‌ها در سراسر کشور محسوب می‌شود و سالانه بازدیدکنندگان زیادی را می‌پذیرد. اگر شما نیز از کسانی هستید که به بازدید از این مرکز علاقه دارید، از آن دیدن کنید و تجربه خود از این بازدید را با گردشی تاپ نیز به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

کتابخانه و موزه ملی ملک کجاست؟

این کتابخانه در در تهران، میدان امام خمینی، سر در باغ ملی و در خیابان ملل متحد قرار گرفته است.

این کتابخانه و موزه در چه سالی راه اندازی شد؟

این جاذبه در سال 1364 تاسیس شد.

هزینه بازدید از کتابخانه و موزه ملی ملک تهران چقدر است؟

بهای بلیط ورودی به این موزه مبلغ 5 هزار تومان است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا