جاذبه های گردشگری داخلی

تئاتر شهر

تئاتر شهر یکی از مشهورترین بناهای فرهنگی و همینطور یکی از جاذبه های گردشگری تهران به شمار می‌رود. این مکان با چندین سالن نمایش و یک کتابخانه، به بهشتی برای علاقه‌مندان به هنرهای نمایشی و تئاتر تبدیل شده‌است تا به اینجا آمده و از تئاترهایی که در اینجا برگزار می‌شود لذت ببرند و بازی هنرمند مورد علاقه‌شان را از نزدیک ببینند.

اگر شما هم از دیدن تئاتر و اجرای زنده لذت می‌برید، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید تا اطلاعات بیشتری در مورد این مجموعه به دست آورید.

تاریخچه تئاتر شهر تهران

تاریخچه تئاتر شهر تهران
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mehrdad Tavakolian)

قدمت این بنا به سال 1351 در زمان پهلوی می‌رسد. جالب است بدانید پیش از ساخت این مجموعه، مهمان‌خانه بلدیه یا همان کافه شهرداری در این مکان قرار داشت. کافه شهرداری در سال 1309 بنا شده‌بود. این کافه پاتوقی برای نویسندگان و شاعران برجسته کشورمان مانند جلال آل احمد و فروغ فرخزاد بود. در محوطه اطراف کافه شهرداری به اجرای برنامه‌های نمایشی پرداخته می‌شد و گروه‌هایی مانند سیرک باران در اینجا برنامه اجرا می‌کردند. کم کم با اضافه شدن گروه‌های نمایش به این محوطه، کمبود سالن مجزا احساس می‌شد.

محمدرضا شاه پهلوی دستور ساخت تئاتر شهر را داد و نظارت را به‌عهده همسرش فرح پهلوی گذاشت. در سال 1346 ساخت این بنای باشکوه با طراحی معماران برجسته که شاگردان مهندس هوشنگ سیحون از مشهورترین معماران آن زمان، آغاز شد. در نهایت پس از پنج سال، سالن اصلی تئاتر شهر افتتاح شد و بعد از آن سالن چهارسو و تالار شماره دو به بهره‌برداری رسید. به مرور زمان سالن‌ها و بخش‌های بیشتری به این مجموعه اضافه شد تا امروزه به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز تئاتر در ایران شناخته شود.

پس از افتتاح تئاتر شهر، فرح پهلوی و سازمان هنر شیراز نظارت آن را برعهده داشتند. اما پس از مسئولیت آن به سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران سپرده شد. پس از انقلاب سال 1357 مدیریت این مجموعه به وزارت فرهنگ و آموزش  عالی رسید که پس از مدت کوتاهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مدیریت این سالن را به دست گرفت. جالب است بدانید نمایش باغ آلبالو به کارگردانی آربی آوانسیان اولین نمایشی بود که در تئاتر شهر تهران بر روی صحنه اجرا شد.

تئاتر شهر کجاست؟

تئاتر شهر کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Nicolas Hafner)

این مجموعه در خیابان انقلاب، چهارراه ولیعصر در ضلع غربی پارک دانشجو واقع شده‌است. برای دسترسی به این مکان دیدنی می‌توانید از سیستم حمل‌و‌نقل عمومی استفاده کرده و با مترو خودتان را به اینجا برسانید؛ کافیست در ایستگاه تئاتر شهر پیاده شوید و چند قدمی پیاده‌روی کنید. از آنجایی که چهارراه ولیعصر در مرکز شهر قرار دارد در محدوده ترافیک است، پس بهترین راه وسیله نقلیه عمومی است. با این حال اگر قصد دارید که با ماشین شخصی خود استفاده کنید، می‌توانید از لوکیشن قرار گرفته در قسمت پایین برای مسیریابی استفاده کنید.

لوکیشن در نشان

معماری تئاتر شهر

معماری تئاتر شهر
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Farsheed Bolandeh)

سبک معماری به‌کارگرفته شده در ساخت تئاتر شهر تلفیقی از معماری سنتی ایرانی و مدرن جهانی است. طراحی معماری این بنا توسط بیژن انصاری با نظارت مهندس سردار افخمی انجام شده‌است. مساحت کل بنا به حدود 5600 هزار مترمربع می‌رسد. از مهم‌ترین ویژگی طراحی ساختمان تئاتر شهر شکل مدور است که قطر آن 34 متر و ارتفاعش 15 متر است. این سبک از معماری در روم و یونان دیده می‌شود که در دوران قاجار در ایران رواج یافت. دورتادور ساختمان با ستون‌هایی الهام گرفته‌شده از ستون‌های تخت جمشید قرار گرفته است که تزئیناتی زیبا بر روی آن انجام شده‌است.

در ساخت این مجموعه از معماری دوران ایلخانی و بنای برج طغرل الهام گرفته شده‌است. همچنین برای تزئین ساختمان از کاشی و اجر کمک گرفته‌اند که این دو عنصر از شاخص‌های اصلی در معماری ایرانی شناخته می‌شوند. ستون‌های ساختمان تئاتر شهر با معماری هندسی زاویه‌دار به هم متصل شده‌اند که در فاصله بین آن‌ها تزئیناتی از کاشی‌کاری‌های مربع فیروزه‌ای و مثلثی را می‌بینیم.

سالن اصلی تئاتر شهر دو طبقه است که 579 نفر ظرفیت دارد. در این سالن تجهیزات کامل برای اجرا از قبیل آسانسور دکور، سیستم آویز و بالابرنده دکور، دهانه متحرک صحنه، صفحه گردان الکتریکی، سیستم صداگذاری و نورپردازی و پرده طولی وجود دارد که کار را برای گروه نمایشی راحت‌تر کرده است.

بخش ‌های مختلف تئاتر شهر

بخش ‌های مختلف تئاتر شهر
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ramin Payandeh)

مجموعه تئاتر شهر تهران چندین بخش مختلف را در خود جای داده‌است. در این مجموعه 7 سالن جهت نمایش تعبیه شده‌است. تالار اصلی با ظرفیت 580 نفر، تالار چهارسو با ظرفیت 120 نفر، تالار سایه با ظرفیت 100 نفر، تالار قشقایی با ظرفیت 100 نفر، تالار کوچک با ظرفیت 80 نفر، تالار نو با ظرفیت 80 نفر و تالار خانه خورشید از سالن‌های نمایش این مجموعه است که همه روزه میزبان علاقه مندان به تئاتر است.

سالن سینمای تئاتر شهر تهران
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mohsen Ahmadi)

در سالن اصلی چندین کافه‌تریا وجود دارد تا تماشاگران و هنرمندان در آن‌جا به استراحت پرداخته و گاهی هم جلسات نقد و بررسی آثار نمایشی و نمایشنامه خوانی در آنجا برگزار می‌شود. در طبقه چهارم ساختمان تئاتر شهر کتابخانه‌ای در سال 1366 ساخته شده که بیش از 25 هزار جلد کتاب در این مکان نگهداری می‌شود و بیش از هزار عضو فعال دارد که اکثراً دانشجویان هنرهای نمایشی از این کتابخانه استفاده می‌کنند.

در محوطه بیرون تئاتر شهر مکانی برای اجراهای نمایش خیابانی در نظر گرفته شده‌است که بخش قابل توجهی از آن را تئاترهای دانشجویی تشکیل می‌دهد. این محوطه باز که در پارک دانشجو قرار گرفته‌است از معروف‌ترین مکان‌ها برای اجرای نمایش خیابانی و یا نمایش محیطی به شمار می‌رود که این نمایش به شاخه‌ای مجزا در حوزه تئاتر تبدیل شده و دارای سبک مخصوص خود بوده و طرفداران خود را دارد.

جاذبه های اطراف تئاتر شهر تهران

جاذبه های اطراف تئاتر شهر تهران
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Vahid Vahid)

بازدید از این مکان فرهنگی می‌تواند تجربه بسیار لذت‌بخشی برایتان باشد که تا مدت‌ها حالتان را خوب نگه دارد. اما فراموش نکنید؛ اینجا مقصد آخر نیست. در حقیقت ده‌ها جاذبه گردشگری طبیعی و تاریخی در شهر تهران هستند که بازدید از آن‌ها نیز پیشنهاد می‌شود. از جمله این جاذبه‌ها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • باغ فردوس و موزه سینما (در فاصله 16.6 کیلومتری)
  • برج آزادی (فاصله: 7.2 کیلومتر)
  • پارک ملت (فاصله: 20 کیلومتر)
  • کاخ مرمر (با فاصله 1.3 کیلومتر)
  • موزه دکتر حسابی (فاصله: 14.4 کیلومتر)
  • پل طبیعت (در فاصله 8.1 کیلومتری)
  • کاخ سعدآباد (در فاصله 15.5 کیلومتری)
  • ایران مال (فاصله با تئاتر شهر: 25 کیلومتر)
  • پارک آب و آتش (فاصله: 4.2 کیلومتر)
  • برج میلاد (با فاصله 15 کیلومتر)

نکات بازدید از تئاتر شهر

نکات بازدید از تئاتر شهر
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Fayezeh Shamsi)
  • هزینه بلیط در تئاتر شهر در هر سالن قیمتی جداگانه دارد، اما بیشترین قیمت متعلق به سالن اصلی است. توجه داشته باشید که بدون داشتن بلیط نمی‌توانید از داخل این مکان بازدید کنید.
  • همه روزه از ساعت 16 الی 19 می‌توانید جهت خرید بلیط اقدام کنید ولی این نکته را در نظر بگیرید که این مجموعه شنبه‌ها تعطیل است.
  • بهترین زمان سفر به تهران فصل بهار و ایام نوروز است، زیرا شهر خلوت‌تر بوده و حال و هوای ایام نوروز در پایتخت بسیار زیباست.
  • برای خرید بلیط و اطلاعات کامل‌تر در مورد باز بودن، شروع اجرای نمایش و غیره می‌توانید سری به وب سایت رسمی این مجموعه بزنید.
  • عکاسی در محوطه بیرون و داخل تئاتر شهر را از دست دهید.

کلام آخر

تئاتر شهر تهران یکی از مکان‌های بسیار زیبا برای هنردوستان و جوانان است تا نمایش‌های مختلف هنرمندان کشورمان را ببینند و لذت ببرند. در این مقاله سعی کردیم که درباره تمام بخش‌های این مکان به شما توضیح دهیم و جذابیت‌های آن را بر شما برملا کنیم. اگر تجربه بازدید از این مکان را دارید، خوشحال می‌شویم اگر آن را با سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان مقاله همراه گردشی تاپ بودید سپاسگزاریم.

سوالات متداول

تئاتر شهر کجاست؟

این جاذبه در ضلع غربی پارک دانشجو، در چهارراه ولیعصر جا خوش کرده و دسترسی به آن با مترو، اتوبوس، تاکسی و وسایل نقلیه شخصی امکان‌پذیر است.

آیا بازدید از تئاتر شهر تهران رایگان است؟

خیر؛ برای بازدید از محیط داخلی این مجموعه باید بلیط تهیه کنید که هزینه بلیط برای هر سالن متفاوت است.

ساعات بازدید از تئاتر شهر کدامند؟

اگر قصد دارید از نمای این بنای باشکوه دیدن کنید، در تمام روزهای هفته به صورت 24 ساعته این کار امکان‌پذیر است؛ اما اگر قصد دارید از محیط داخلی دیدن کنید، این مجموعه در تمام روزهای هفته به غیر از شنبه‌ها از ساعت 16:00 الی 19:00 پذیرای شما خواهد بود.

قدمت این بنا چقدر است؟

این ساختمان در سال 1351، در دوران پهلوی ساخته شده است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا