جاهای دیدنی نیشابورایرانگردیسفر به خراسان رضویسفر به نیشابور

افلاک نمای خیام

تماشای آسمان شب و کهکشان‌ها و ستاره‌ها یکی از لذت‌بخش‌ترین و آرامش‌بخش‌ترین فعالیت‌هایی است که می‌توانید انجام دهید. امروزه با وجود زندگی ماشین و آلودگی نوری در آسمان شهرهای بزرگ ستاره‌ها به خوبی دیده نمی‌شوند، اما هنوز هم می‌توانید این منظره رویایی را در کویر و روستاها ببینید. افلاک نمای خیام، یکی از رصدخانه‌ها و آسمان‌نماهای شهر نیشابور بوده که درون آن می‌توانید با جهان و آسمان و هرچیزی که مربوط به نجوم باشد آشنا شوید.

این مجموعه به افتخار دستاوردها و تلاش‌های خیام نیشابوری به نام وی ساخته شده و همچنین در نزدیکی آرامگاه این دانشمند بزرگ ایرانی قرار گرفته است. امروزه این افلاک نما جزو معروف‌ترین جاهای دیدنی نیشابور شناخته شده و علاقه‌مندان خاص خود را دارد. چنانچه به بازدید از این مکان‌ها علاقه دارید، ادامه مقاله را به هیچ‌وجه از دست ندهید تا سری به درون این رصد خانه زیبا بزنیم.

معرفی افلاک نمای خیام

معرفی افلاک نمای خیام
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: حسن حاجی قاسمی)

افلاک نمای خیام با زیربنای 2889 متر مربع بزرگ‌ترین آسمان نمای ایران و همچنین یکی از بزرگ‌ترین آسمان‌ نماهای خاورمیانه است. ساخت این مجموعه که جزو پروژه‌های علمی در کشور محسوب می‌شد در سال 1377 آغاز شده و متاسفانه چندین بار کمبود بودجه و شکست روبه‌رو شد و در نهایت در سال 1397 به طور رسمی شروع به کار کرد و افتتاح شد. این آسمان نمای جذاب حدود 420 نفر ظرفیت داشته و برنامه‌های بسیار جذابی با موضوع نجوم شناسی در آن برگزار می‌شود.

این افلاک نما در نزدیکی مقبره خیام نیشابوری ساخته شده و به افتخار این دانشمند برجسته و ستاره‌شناس کشورمان احداث شده‌است. جالب است بدانید مدیریت این افلاک نما در سال 1401 به دانشگاه نیشابور سپرده شد و پیش از آن مدیریت آن برعهده دانشگاه فردوسی مشهد بوده است. این مجموعه از بخش‌های مختلفی مانند آسمان‌نما، کتابخانه، گالری، پژوهشکده اختر فیزیک، موزه قلب، سالن همایش، موزه علم و موزه سفالینه تشکیل شده است.

در افلاک نمای خیام پروژکتور نوری بزرگی قرار دارد که در مرکز نیمکره گنبد نصب شده و به کمک آن تصاویر بسیار شگفت‌انگیزی از ماه‌ گرفتگی، خورشید گرفتگی، شفق‌های قطبی، حرکت سیاره‌ها و هر آنچه که مربوط به ستاره شناسی و نجوم باشد را به نمایش در می‌آورد. هزینه ساخت این مجموعه حدود 1 میلیارد و 200 میلیون تومان بوده و امروزه این مکان به یک مرکز علمی مهم در خاورمیانه تبدیل شده‌است.

افلاک نمای خیام کجاست؟

آدرس افلاک نمای خیام
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: حسن حاجی قاسمی)

افلاک نمای خیام نیشابور در میدان فضل و در خیابان خیام این شهر و در نزدیکی آرامگاه خیام واقع شده‌است. شما می‌توانید از طریق سیستم حمل و نقل عمومی نظیر اتوبوس و تاکسی خودتان را به این رصدخانه زیبا برسانید. نزدیک‌ترین ایستگاه به این مجموعه ایستگاه خط 10 بوده که در فاصله بسیار کمی از افلاک نما قرار دارد. همچنین اگر می‌خواهید با خودروی شخصی خودتان به بازدید از این موزه بپردازید، ابتدا خودتان را به میدان فضل و سپس خیابان خیام برسانید. افلاک نما در مرکز این خیابان قرار گرفته است.

اگر برای اولین بار به نیشابور سفر می‌کنید و با خیابان‌های شهر آشنا نیستید، می‌توانید از لوکیشن دقیق این رصدخانه در گوگل مپ استفاده کرده و کوتاه‌ترین مسیر را انتخاب کنید.

لوکیشن در نشان

معماری افلاک نمای خیام

معماری افلاک نمای خیام
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: SMT gorji)

سبک معماری این موزه کاملا ایرانی بوده و از آرامگاه خیام نیز الهام گرفته شده‌است. مهم‌ترین ویژگی این سازه گنبد آن بوده که با قطر 30 متر جلوه‌ای بسیار خاص به این مجموعه داده است. نمای بیرونی افلاک نمای خیام به کمک کاشی ‌کاری‌های لاجوردی رنگ زیبایی آن را دو چندان کرده و مردم نیشابور این گنبد را نماد شهرشان می‌دانند. در ساخت این آسمان نما از معماران حرفه‌ای ایرانی و خارجی زیادی کمک گرفته شده و تا به امروز جوایز زیادی دریافت کرده است.

موزه قلب پروفسور صادقی

موزه قلب پروفسور صادقی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Zahra Shaera)

در مجموعه افلاک نمای خیام، موزه‌ای بسیار دیدنی و جذاب برای علاقه‌مندان به زیست شناسی با عنوان موزه قلب پروفسور صادقی تاسیس شده است. این موزه جذاب با همت یکی از جراحان مشهور بین‌المللی شهر نیشابور به نام پروفسور حسین صادقی افتتاح شده و به طور تخصصی به آناتومی قلب، امراض مادرزادی، پیوند قلب، فیزیولوژی، امراض اکتسابی قلب، شیوه‌های درمان و هر آنچه به قلب مربوط می‌شود، پرداخته شده است. این موزه با وسعت 300 متر مربع، در ضلع شرقی افلاک‌نما ساخته و می‌توانید از آن بازدید کنید.

جاذبه های اطراف افلاک نما

جاذبه های اطراف افلاک نمای خیام
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ahmad Reza)

نیشابور یکی از شهرهای مهم استان خراسان رضوی بوده که مشاهیر بسیار زیادی در دل خود جای داده‌است و امروزه می‌توانید با آرامگاه‌های این مشاهیر و آثار به جا مانده از آن‌ها دیدن کنید. این شهر جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و تفریحی زیادی داشته که برای بازدید از آن‌ها نیازمند چندین روز زمان هستید. ما در قسمت زیر لیستی از نزدیک‌ترین جاذبه‌های دیدنی که در نزدیکی افلاک نمای خیام قرار گرفته است را برایتان لیست کرده‌ایم تا برای بازدید از آن‌ها برنامه‌ریزی کنید.

نکات بازدید از افلاک نمای خیام

نکات بازدید از افلاک نمای خیام
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Zahra Shaera)
  • هزینه بازدید از این افلاک نما رایگان بوده و برای بازدید از آن نیاز به پرداخت هیچ هزینه‌ای نیست. اما اگر بخواهید از بخش‌های مختلف آن دیدن کنید، باید بلیط خریداری کنید.
  • بازدید از تمام بخش‌های این مجموعه 2 الی 3 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص می‌دهد.
  • در قسمت‌های مختلف این افلاک نما چندین راهنما وجود دارند که می‌توانید سوال‌های خود را  از آن‌ها بپرسید.
  • اگر ساکن شهر نیشابور هستید، بد نیست بدانید که در این مجموعه کلاس‌های آموزشی برای علاقه‌مندان به نجوم برگزار می‌شود که می‌توانید در آن‌ها شرکت کنید.
  • از جمله امکانات رفاهی این مجموعه می‌توان به فضایی سبز و وسایل بازی برای کودکان در کنار افلاک نما، سرویس بهداشتی، پارکینگ، آبخوری، بوفه، نمازخانه، صندلی و غیره اشاره کرد.
  • در نزدیکی افلاک نمای خیام بازارچه‌ها و نمایشگاه‌های صنایع دستی شهر نیشابور برگزار می‌شود که می‌توانید پس از بازدید به سراغ آن رفته و برای خود خرید کنید.
  • نیشابور شهری با آب‌وهوای گرم و خشک بوده که زمستان‌های سرد و خشکی نیز دارد. گرم‌ترین و سردترین ماه‌های سال این شهر تیر و دی ماه است. چنانچه قصد سفر به این شهر و بازدید از افلاک نمای خیام را دارید، پیشنهاد می‌کنیم بهار و پاییز را برای سفر خود انتخاب کنید.
  • گرفتن عکس یادگاری از درون و بیرون نمای این مجموعه را فراموش نکنید. معماری بی‌نظیر این آرامگاه جزو بهترین سوژه‌های عکاسی برای هنردوستان و علاقه‌مدان به معماری اصیل ایرانی است.
  • در هنگام بازدید از این مجموعه از لمس اشیا، جابه‌جایی، نوشتن یادگاری و وارد کردن آسیب به بنا جدا جلوگیری کنید.

سخن آخر

افلاک نمای خیام یکی از خاص‌ترین و برجسته‌ترین جاذبه‌های گردشگری شهر نیشابور بوده که مکانی بسیار عالی برای علاقه‌مندان به نجوم و ریاضیات است. بخش‌های جذاب این رصدخانه هرکسی را جذب خودش می‌کنید و به راحتی نمی‌توان از کنار آن گذشت. امیدواریم در آینده‌ای نزدیک فرصتی فراهم شود تا بتوانید از نزدیک از این مکان زیبا دیدن کنید. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، سپاسگزاریم. همچنین اگر تجربه بازدید از این مکان را دارید، خوشحال می‌شویم تجربه خود را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

افلاک نمای خیام کجاست؟

این مجموعه در میدان فضل و در خیابان خیام شهر نیشابور قرار دارد.

این افلاک نما در چه سالی تاسیس شد؟

افلاک نمای خیام در سال 1397 افتتاح شده‌است.

سبک معماری آن به چه صورت بوده است؟

سبک معماری این مجموعه کاملا ایرانی بوده است.

مساحت افلاک نمای خیام چقدر است؟

افلاک نمای خیام یکی از بزرگ‌ترین افلاک‌نماهای خاورمیانه با مساحت 6000 متر مربع است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا