خانه گنجه ای زاده
خانه گنجه ای زاده یکی از خانههای تاریخی موجود در ایران است که قدمت آن به دوره زمانی حکومت قاجار برمیگردد و یکی از زیباترین خانههای تاریخی و جاهای دیدنی تبریز به شمار میرود. این خانه در یکی از حملههای تاریخی شهر زیبای تبریز به نام محله مقصودیه، و در میان تعداد زیادی جاذبههای گردشگری تبریز واقع شدهاست. این خانه قدیمی ابتدا در تاریخ ۲۳ فروردین سال ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۵۰ به همراه خانههای بهنام و قدکی بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. پس از آن در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۰۲۱ به صورت مستقل در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با این اثر تاریخی بیشتر آشنا شویم.
تاریخچه خانه گنجه ای زاده
علیرغم تاریخ آغاز ساخت خانه گنجه ای زاده که به دوران قاجار باز میگردد، تکمیل این خانه از جمله ساخت زیرزمین آن به دوران پهلوی بر میگردد، از این رو در طراحی و معماری خانه استفاده از معماری قاجاری و پهلوی به صورت تلفیقی به چشم میخورد. ساخت و طراحی بخش شرقی این خانه در دوره قاجار و بخش غربی آن در اوایل دوره پهلوی صورت گرفتهاست.
مالک خانه گنجه ای زاده، نماینده مجلس و روزنامه نگار معروف ایرانی در اواخر حکومت قاجار و اوایل حکومت پهلوی بوده و رضا گنجهای زاده نام داشته است. از نمونه روزنامههایی که رضا گنجهای زاده در نگارش و نشر آنها نقش داشت، نشریههای بابا شمل و دب المهندس بودند، که روزنامه باباشمل منتقد رژیم حاکم بر ایران در آن زمان مشکلات ایران را به شکل روان، قابل فهم و عامه پسند بیان میکرد.
خانه گنجه ای زاده کجاست؟
خانه گنجه ای زاده در ایران، استان آذربایجان شرقی، شهر زیبای تبریز، محله مقصودیه و روبروی دانشکده معماری دانشگاه تبریز واقع شدهاست. لوکیشن زیر نشانی این اثر را روی نقشه نشان میدهد.
میتوانید از خودروی شخصی استفاده کرده و با استفاده از لوکیشن خود را به این خانه برسانید. همچنین میتوانید از تاکسی، اتوبوس و یا مترو استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این بنای تاریخی، ایستگاه مصلی و نزدیکترین ایستگاه مترو به آن ایستگاه مترو میدان ساعت است. اگر هم علاقهمندید که از BRT استفاده کنید میتوانید در ایستگاه میدان ساعت پیاده شوید. اگر از BRT یا مترو استفاده کنید، باید کمی از راه را به صورت پیاده بروید.
معماری خانه گنجه ای زاده
در طراحی و معماری خانه گنجه ای زاده از سبک معماری قاجار و نیز معماری پهلوی به صورت تلفیقی استفاده شدهاست. مساحت این خانه ۳۰۰۰ متر مربع است. در طراحی این بنا از زوایای تیز در ساخت بنا و نیز پنجرههای مستطیل شکل بدون خمیدگی استفاده شدهاند که این خود نشانهای از آغاز معماری مدرن در ایران است.
خانه گنجه ای زاده دو بخش شرقی و غربی دارد که بخش شرقی آن در واپسین ماههای حکومت قاجار و بخش غربی آن در ماههای نخست حکومت پهلوی ساخته شده است. ساختمان شرقی در سه طبقه ساخته شده و هسته ساختمان آن، اتاق طنبی( نشیمن) است که در میان راهروهای بنا قرار گرفته و کنارههای آن اتاق گوشوار ساخته شده است. در زیر اتاق طنبی حوضخانه قرار دارد. در بخش شمالی اتاق طنبی نیز ایوانی تعبیه شده است که سه دهنه داشته و رو به حیاط اندرونی است. حیاط اندرونی شمالی طنبی طی سالهای از بین رفته و دیوار شمالی آن را دیوار کشیدهاند.
ساختمان غربی خانه گنجه ای زاده با احتساب زیر زمین آن سه طبقه دارد. در هر بال راهروی ساختمان غربی خانه گنجه ای زاده سه اتاق به کار رفته است و جمعا شش اتاق در این بخش از ساختمان دیده میشود. پنجرههای ساختمان غربی به شکل چهارگوش ساخته شدهاند. ایوان ستون داری در بخش شرقی خانه قرار دارد.مصالحی که در ساخت و ساز هر بخش از خانه استفاده شده سنگ، آجر، گچ، آهک و چوب است.
جاهای دیدنی اطراف خانه گنجه ای زاده
در اطراف خانه گنجه ای زاده تبریز، و در محله تاریخی مقصودیه جاهای دیدنی زیادی وجود دارد که پس از بازدید از این بنای تاریخی میتوان از آنها بازدید کرد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- برج ساعت تبریز
- خانهیی استاد شهریار
- موزهی سنجش
- خانهی نیکدل
- خانهی بهنام
- موزه قاجار
- عمارت شهرداری تبریز
- خانه قدکی
- موزه عصر سنگی
- خانه لاله ای
نکات بازدید از خانه گنجه ای زاده
هزینه بازدید از خانه گنجهای زاده ۴ هزار تومان برای هر ایرانی و ۴۰ هزار تومان برای بازدیدکنندگان خارجی است. همه روزه به جز روزهای تعطیل، از ساعت 9 الی 4 بعد از ظهر این خانه تاریخی قابل بازدید است.
سخن پایانی
شهر تبریز در تاریخ این کشور جایگاه بسیار مهمی دارد و در آن جاهای دیدنی فراوانی وجود دارد، از این رو یکی از شهرهای مهم گردشگری ایران محسوب میشود. اگر به این شهر زیبا سفر کردید تجربه خود از این سفر را با ما و کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این جاذبه در محله مقصودیه و روبروی دانشکده معماری دانشگاه تبریز قرار دارد.
این عمارت زیبا به جا مانده از دوران قاجار است.
بهای بلیط ورودی این خانه، برای گردشگران ایرانی 4 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 40 هزار تومان است. خانه گنجه ای زاده کجاست؟
قدمت این خانه به چه دورانی میرسد؟
هزینه بازدید از خانه گنجه ای زاده چقدر است؟