آرامستان ظهیرالدوله
آرامستان ظهیرالدوله گورستانی کوچک و زیبا در شمال شهر تهران است که در دل طبیعتی زیبا و درختان درهم تنیده و هوای بسیار پاک قرار دارد. این آرامستان دلگشا در دوران قاجار، توسط شخصی به نام ظهیرالدوله احداث شد و امروزه به محل دفن بسیاری از چهرههای سرشناس کشورمان در حوزههای مختلف شاعر، هنرمند، نویسنده، سیاستمدار و نظامی تبدیل شدهاست. همچنین این آرامستان امروزه به یکی از جاذبه های گردشگری تهران تبدیل شده و با فضای سرسبز و باصفای خود، گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا سری به این گورستان تاریخی بزنیم.
تاریخچه آرامستان ظهیرالدوله
آرامستان ظهیرالدوله در دوران قاجار، توسط علی خان ظهیرالدوله صفاعلی یکی از خانهای زمان قاجاریه احداث شد. وی یکی از عارفان و شاعر معروف کشورمان بوده که پس از مرگش، ایشان را در باغ شخصی خود که باغی بسیار سرسبز و دلربا بود، به خاک سپرد و به باغ فروغ نیز معروف گشت. همچنین علی خان ظهیرالدوله خود نیز پس از مرگ در این باغ به خاک سپرده شد. پس از گذشت زمانی، این باغ زیبا به محل دفن چهرههای سرشناس تبدیل شد. بد نیست بدانید مقبره بسیاری از هنرمندان، نویسندگان، شاعران و سیاستمداران در این آرامستان است.
این آرامستان در مدت زمان کوتاهی به مکانی برای زیارت و یادبود چهرههای سرشناس ایران تبدیل شد که در ادامه مقاله به ان خواهیم پرداخت. همچنین این مکان در تاریخ 1 اردیبهشت ماه سال 1377 با شماره 2001 در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
ظهیرالدوله کیست؟
علی خان ظهیرالدوله ملقب به صفاعلی یکی از سیاستمداران و شخصیتهای مذهبی کشورمان بوده که در سال 1243 شمسی چشم به جهان گشود. وی تحصیلات خود را نزد یکی از شاعران معروف ایرانی به نام میرشفیعا آغاز نموده و در شیراز زندگی مینمود. پدر وی جزو ماموران دربار ناصرالدین شاه قاجار بوده و علی خان از ابتدا یکی از شاهزادگان قجری محسوب میشد. ایشان در سال 1304 به عنوان وزیر تشریفات در دربار ناصرالدین شاه آغاز به کار نمود و چندین سال بعد مقام حاکم گیلان منصوب شد.
ایشان علاوه بر سیاستمدار، علاقه زیادی به عرفان و شاعری داشته و چندین کتاب نیز در این حوزه به نگارش درآورده است. از جمله معروفترین کتابهای وی میتوان به خاطرات سفرنامه ظهیرالدوله، دیوان شعر و سفرنامه ظهیرالدوله به فرنگ اشاره کرد. علی خان در سال 1303 شمسی بر اثر بیماری در گذشت و طبق وصیت وی ایشان را در باغ شخصی خود، در جوار همسرش به خاک سپرده شد.
آرامستان ظهیرالدوله کجاست؟
آرامستان ظهیرالدوله تهران در میدان مقدس، خیابان دربند و در خیابان ظهیرالدوله این شهر واقع شدهاست. برای دسترسی به این جاذبه به راحتی میتوانید از وسایل نقلیه عمومی نظیر اتوبوس، مترو و یا تاکسی استفاده کرده و خودتان را با بیشترین سرعت و کمترین هزینه به این گورستان برسانید. اگر قصد دارید از مترو استفاده کنید، در هرکجای شهر که هستید سوار مترو شده و در ایستگاه تجریش پیاده شوید. همچنین اگر میخواهید از اتوبوسهای بیآرتی برای استفاده کرده و خودتان را به این آرامستان برسانید، باید در ایستگاه اتوبوس پایانه تجریش پیاده شوید. این ایستگاهها در نزدیکی این گورستان قرار دارند.
اگر قصد دارید با استفاده از خودروی شخصی خودتان به بازدید از این آرامگاه بپردازید، باید خودتان را به میدان مقدس و سپس خیابان ظهیرالدوله برسانید. در قسمت زیر لوکیشن دقیق این آرامگاه را برایتان از گوگل مپ قرار دادهایم که میتوانید در مسیریابی از آن کمک بگیرید.
مشاهیر آرامستان ظهیر الدوله
آرامستان ظهیرالدوله یکی از زیباترین و مهمترین آرامستانهای کشورمان با مساحت 4300 متر مربع بوده که حدود 400 مقبره را در دل خود جای داده است. امروزه این آرامستان به محل دفن چهرههای سرشناس ایرانی تبدیل شدهاست که از جمله آنها میتوان به فروغ فرخزاد، یکی از مهمترین شاعران و نویسندگان معاصر ایرانی، ایرج میرزا، شاعر برجسته کشورمان در دوران قاجار، رهی معیری، یکی از شاعران دوره معاصر، ملک الشعرای بهار، جزو برجستهترین نویسندگان دوره معاصر کشورمان و حسین صبا یکی از موسیقیدانهای دوره معاصر و غیره اشاره کرد.
جاهای دیدنی اطراف آرامستان
در اطراف آرامستان ظهیرالدوله جاذبههای گردشگری زیادی وجود دارد. در قسمت زیر میتوانید نام آنها را به همراه فاصله هر کدام از این آرامگاه مشاهده کنید. پیشنهاد میکنم که اگر وقت کافی برای ماندن در تهران را دارید، از این بناهای زیبا نیز دیدن کنید.
- کاخ سعدآباد (فاصله: 2.1 کیلومتر)
- امامزاده صالح (فاصله تا آرامستان ظهیرالدوله: 2.3 کیلومتر)
- توچال (با فاصله 8 کیلومتر از آرامستان)
- شهربازی فان تایم (در 2.3 کیلومتری از آرامستان)
- دربند (فاصله از گورستان: 2.2 کیلومتر)
- موزه سینمای ایران (فاصله از آرامستان ظهیرالدوله: 1.8 کیلومتر)
- کاخ نیاوران (فاصله: 4 کیلومتر)
نکات بازدید از آرامستان ظهیرالدوله
- شما میتوانید به صورت رایگان از این آرامستان دیدن کنید.
- قابل ذکر است که ساعات بازدید برای بانوان و آقایان متفاوت است. بانوان گرامی میتوانند همه روزه از ساعت 07:00 صبح الی 12:00 ظهر از این گورستان دیدن کنند. همچنین ساعت بازدید از این مکان برای آقایان عزیز از ساعت 12:00 ظهر الی 17:00 عصر است.
- فضای درون آرامستان ظهیرالدوله بسیار آرام و دلنشین است، لذا خواهشمندیم در هنگام بازدید سکوت را رعایت کرده و از سر و صدا کردن اجتناب کنید.
- از رها کردن زباله در این مکان و تکان دادن درختان و چیدن گلها و گیاهان این مکان خودداری کنید.
- عکاسی از آرامستان ظهیرالدوله بلامانع بوده و میتوانید از بخشهای مختلف آن عکاسی کنید.
سخن آخر
آرامستان ظهیرالدوله یکی از مهمترین و برجستهترین جاهای دیدنی تهران بوده که فضایی بسیار زیبا و دلنشینی دارد و بازدید از آن به شدت پیشنهاد میشود. اگر شما هم تجربه بازدید از این آرامستان را دارید، میتوانید آن را با سایر کاربران به اشتراک بگذارید. از اینکه نگاه خود را به این مقاله از گردشی تاپ هدیه کردید بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این آرامستان در میدان قدس شهر تهران قرار دارد.
بهای بلیط ورودی برای بازدید از این آرامستان رایگان است.
قدما بازدید از این آرامستان به دوران قاجار می رسد.
بانوان از ساعت 07:00 صبح الی 12:00 و آقایان از ساعت 12 الی 17 عصر میتوانند از این آرامستان تاریخی دیدن کنند. آرامستان ظهیرالدوله کجاست؟
هزینه بازدید از این آرامستان چقدر است.
قدمت این آرامستان به چه دورانی می رسد؟
ساعت بازدید از این آرامستان کدام است؟