جاهای دیدنی دزفولایرانگردیسفر به خوزستانسفر به دزفول

آرامگاه یعقوب لیث صفاری

آرامگاه یعقوب لیث صفاری یکی از ده‌ها بنای تاریخی قرار گرفته در شهر دزفول بوده که در شمال روستای شاه آباد جا خوش کرده است. این آرامگاه متعلق به یکی از سرداران خوش‌نام ایرانی است و جزو معروف‌ترین جاهای دیدنی دزفول شناخته می‌شود. این مکان یکی از جذاب‌ترین جاذبه‌ها برای افرادی که به تاریخ و بازدید از بناهای تاریخی علاقه ‌دارند است. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با تاریخچه، معماری و زندگی‌نامه این فرد بزرگ آشنا کنیم.

یعقوب لیث صفاری کیست؟

بیوگرافی یعقوب لیث صفاری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Farsheed Bolandeh)

یعقوب لیث صفاری آهنگر و موسس سلسله صفاریان در سیستان بوده که در سال 183 شمسی در روستای قرنین سیستان چشم به جهان گشود. وی نخستین پادشاه ایرانی بوده که زبان پارسی را پس از گذشت 200 سال از ورود اسلام به ایران زنده کرده و به عنوان زبان رسمی کشور اعلام نمود. ایشان به دلیل شجاعت و دلاوری که داشتند، از طرف مردم به مقام سرداری رسیدند و از جایگاه ویژه‌ای میان مردم برخوردار بودند. یعقوب صفاری از به قدرت رسیدن اعراب در ایران ناراضی بوده و از همان ابتدای حکومت خود، رویای نابودی حکومت بنی عباس را در سر داشت.

ایشان پس از فتح نیشابور، کرمان و خراسان و سرنگونی حکومت طاهریان برای لشکرکشی به حکومت بنی عباس، به همراه لشکر خود وارد خوزستان شد و از آن‌جا به بغداد رفت، اما متاسفانه در جنگ با خلیفه بغدادی شکست خورد و مجبور به عقب‌نشینی شد. یعقوب به شوش بازگشت تا لشکر خود را احیا کند و دوباره راهی بغداد شود؛ اما در نزدیکی دزفول به طور ناگهانی بیمار شده و چشم از جهان فروبست و در همین مکان به خاک سپرده شد. ایشان در سن 40 سالگی در سال 223 شمسی از دنیا رفت و آرامگاهی باشکوه برای وی در نزدیکی شهر دزفول ساخته شد.

تاریخچه آرامگاه یعقوب لیث صفاری

تاریخچه آرامگاه یعقوب لیث صفاری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: HONARKAR)

قدمت آرامگاه یعقوب لیث صفاری به دوران سلجوقیان تا قاجاریه می‌رسد. وجود یک گورستان در اطراف مقبره یعقوب با قبرهای باستانی گواهر بر قدمت آن را می‌دهد. طبق گفته مردم محلی تا چندین دهه گذشته، کتیبه‌ای به خط عربی بر روی دیوار گنبد آرامگاه وجود داشته که نام یعقوب لیث بر روی آن نوشته شده بود، اما توسط عده‌ای با اسپری مشکی پوشانده شد. این آرامگاه زیبا با معماری جذاب خود در سال 1387 شمسی، با شماره 2550 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آرامگاه یعقوب لیث صفاری کجاست؟

آدرس آرامگاه یعقوب لیث صفاری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: HONARKAR)

آرامگاه یعقوب لیث صفاری در 10 کیلومتری جاده دزفول به شوشتر و در بخش شمال شرقی روستای شاه آباد دزفول واقع شده‌است. برای دسترسی به این آرامگاه می‌توانید از خودروی شخصی و یا تاکسی‌های اینترنتی استفاده کنید. برای این منظور ابتدا باید خودتان را به روستای شاه آباد رسانده و سپس با کمی پرس‌وجو از مردم روستا آرامگاه را پیدا خواهید کرد. البته اگر برای اولین بار است که به دزفول می‌آیید و با جاده‌های شهر آشنایی ندارید، لوکیشن دقیق آرامگاه از گوگل مپ می‌تواند شما را در مسیریابی کمک کند.

لوکیشن در نشان

معماری آرامگاه یعقوب لیث صفاری

معماری آرامگاه یعقوب لیث صفاری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Behrad Moudi)

آرامگاه یعقوب لیث صفاری از درگاه ورودی، محوطه شبانه مسجد، مقبره و اتاق انتظار تشکیل شده‌است. در قسمت ورودی اصلی آرامگاه ستون‌های قدیمی آجری توجه شما را به خودش جلب می‌کند. جلوتر که برویم به محوطه شبانه می‌رسیم که مستطیل شکل بوده و دارای سقف منحنی به سبک رومی ساخته شده‌است. از جمله مصالح به کاررفته در این آرامگاه می‌توان به آجر، گچ، خشت خام، سنگ و ملات و خاک اشاره کرد.

مهم‌ترین بخش آرامگاه گنبد مخروطی شکل آن است که زیبایی و جلال زیادی به نمای آرامگاه داده است. این گنبد از دور دندانه‌ای شکل دیده می‌شود و از خشت خام، ملات و گچ بنا شده‌است. همچنین در قسمت درب مقبره، گچ‌کاری‌هایی زیبا متعلق به دوران ایلخانی را خواهید دید. این آرامگاه تا به امروز چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است و متاسفانه در یکی از بازسازی‌های اخیر در سال 1398 به دلیل بی‌دقتی پیمانکار منجر به تخریب دیوار جنوبی آرامگاه شده‌است.

جاذبه های اطراف آرامگاه

جاذبه های اطراف آرامگاه یعقوب لیث صفاری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Amir Hossein Kh)

جاذبه‌های گردشگری دزفول تمامی ندارد. پیشنهاد می‌کنیم پس از بازدید از این آرامگاه تاریخی به دزفول برگشته و از سایر جاهای دیدنی آن که سه دسته تاریخی، طبیعی و تفریحی تقسیم می‌شود، بازدید کنید. در قسمت زیر لیستی از بهترین جاذبه‌های گردشگری این شهر را برایتان قرار داده‌ایم تا پس از بازدید از آرامگاه یعقوب لیث صفاری به سراغ آن‌ها رفته و خاطرات فراموش‌نشدنی را برای خود رقم بزنید.

  • خانه تیزنو (فاصله: 17.1 کیلومتر)
  • خانه تاریخی آقا سید شمس الدین (در 17.2 کیلومتری از آرامگاه یعقوب لیث صفاری)
  • خانه سوزنگر (با فاصله 17.2 کیلومتر از آرامگاه)
  • رود دز (فاصله تا آرامگاه یعقوب لیث صفاری: 19 کیلومتر)
  • کول خرسون (با فاصله 47 کیلومتر)
  • آسیاب‌های آبی دزفول (فاصله تا آرامگاه: 18.5 کیلومتر)
  • دره توبیرون (فاصله: 43 کیلومتر)

نکات بازدید از آرامگاه یعقوب لیث صفاری

نکات بازدید از آرامگاه یعقوب لیث صفاری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hamid sahranavard)
  • بازدید از این آرامگاه رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
  • شما می‌توانید همه روزه در هر ساعت از شبانه‌روز که می‌خواهید از آرامگاه یعقوب لیث صفاری دیدن کنید.
  • بازدید از تمامی بخش‌های این مجموعه حدود یک الی دو ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص می‌دهد.
  • شهر دزفول یکی از شهرهای گرمسیر کشورمان بوده که تابستان‌های بسیار گرم و شرجی دارد. بنابراین اگر قصد سفر به این شهر و بازدید از آرامگاه یعقوب لیث صفاری را دارید، فصل پاییز و زمستان را برای سفر خود انتخاب کنید.
  • معماری منحصربه‌فرد آرامگاه یعقوب لیث صفاری آن را به یکی از سوژه‌های عکاسی جذاب تبدیل نموده‌است. پیشنهاد می‌کنیم عکاسی از بنای آرامگاه و همچنین عکس یادگاری در این مکان را اصلا از دست ندهید.
  • این آرامگاه زیبا یکی از آثار به جا مانده از اجدادمان بوده و سردار ملی ایرانیان در این مکان آرمیده است، وظیفه ماست که از آن به خوبی محافظت کنیم و آن را برای نسل بعدی‌ خود به  یادگار بگذاریم. خواهشمندیم از نوشتن یادگاری و تخریب آن جلوگیری کنید.

سخن پایانی

آرامگاه یعقوب لیث صفاری با معماری خاص خود یکی از معروف‌ترین مکان‌های دیدنی شهر دزفول شمرده می‌شود که ارزش بالایی جهت بازدید دارد. این آرامگاه به سبب قدمت تاریخی و معماری بی‌نظیری که دارد، قطعا نظر شما را جلب می‌کند. در این مقاله از گردشی تاپ به طور کامل درباره یعقوب لیث صفاری و آرامگاه وی صحبت کردیم. امیدواریم به زودی فرصتی فراهم شود تا از این مکان جذاب دیدن کنید. از اینکه تا پایان مقاله نگاه گرمتان را به ما سپردید، بی‌نهایت سپاسگزاریم.

سوالات متداول

آرامگاه یعقوب لیث صفاری کجاست؟

این آرامگاه در 10 کیلومتری جاده دزفول به شوشتر و در بخش شمال شرقی روستای شاه آباد قرار گرفته است.

این آرامگاه متعلق به چه کسی است؟

این آرامگاه متعلق به نخستین پادشاه ایرانی بوده که زبان پارسی را پس از گذشت 200 سال زنده کرد.

بهترین زمان بازدید از آرامگاه کدام است؟

فصل پاییز و زمستان بهترین زمان بازدید از آرامگاه است.

قدمت آرامگاه یعقوب لیث صفاری به چه زمانی برمی‌گردد؟

قدمت این آرامگاه به زمان سلجوقیان باز می‌گردد.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 2

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا