جاذبه های گردشگری داخلی

باغ سنگی

همه ما وقتی کلمه باغ را می‌شنویم، زمینی را تصور می‌کنیم که پر از درختان میوه است؛ اما در 46 کیلومتری شهر سیرجان زمینی قرار گرفته که معنی این کلمه را تغییر داده است. باغ سنگی یکی از جاهای دیدنی سیرجان است که تفاوت بسیار زیادی با سایر باغ‌های جهان دارد. در این زمین هیچ خبری از رنگ سبز نیست و درختان به جای میوه، سنگ می‌دهند. در ادامه همراه گردشی تاپ باشید تا شما را با یکی از عجیب‌ترین باغ‌های جهان آشنا کنیم.

مختصری درباره باغ سنگی سیرجان

زمینی 6 گوشه در دل دشت‌های سیرجان است که مساحت آن به بیشتر از 1000 متر می‌رسد. برخلاف سایر باغ‌های جهان که درختان سرسبز و مرتفع همه‌جا را پوشانده‌اند و میوه‌های خوشمزه و رنگارنگ بار می‌دهند، در باغ سنگی خبری از سرسبزی و میوه‌های رنگارنگ نیست. درختان این باغ تکه چوب‌هایی هستند که به صورت عمودی درون زمین قرار گرفته‌اند و میوه‌ی آن‌ها سنگ‌هایی است که وزن برخی از آن‌ها به بیشتر از 10 کیلوگرم می‌رسد.

آشنایی با باغ سنگی سیرجان
عکس از ایرنا (عکاس: Amin Rahmani)

خالق باغ سنگی سیرجان یک فرد مسن به نام درویش خان است که سالیان سال برای درست کردن درختان این باغ تلاش کرده است. باید بگوییم که سوال‌ها و رازهای زیادی در دل این مکان نهفته که جذابیت آن را چندین برابر کرده است. یکی از مهم‌ترین سوالات این است که در روزگاری که ابزار پیشرفته‌ای برای سوراخ کردن سنگ‌ها وجود نداشته، درویش خان این سنگ‌های قطور را چگونه سوراخ کرده است؟

دومین سوالی که مطرح می‌شود این است که در منطقه‌ای که سنگ به‌ندرت به چشم می‌خورد، درویش خان این همه سنگ را از کجا آورده است؟ سوالات دیگری نیز وجود دارند که در زمان بازدید از باغ سنگی سیرجان احتمالا با آن‌ها مواجه می‌شوید. این باغ شگفت‌انگیز تا قبل از سال 1355 از دید مردم مخفی مانده بود؛ تا اینکه پرویز کیمیایی در یکی از فیلم‌های خود آن را به تصویر کشید.

باغ سنگی کجاست؟

این مکان در فاصله 46 کیلومتری از شهر سیرجان و در روستایی به نام میاندوآب قرار گرفته است. همچنین باید بدانید که فاصله باغ سنگی از شهرهای کرمان و رفسنجان به ترتیب 195 و 157 کیلومتر است. اگر در شهر سیرجان هستید و می‌خواهید از این باغ دیدن کنید، باید خود را به میدان امام علی برسانید و از آن‌جا وارد بلوار سردار الله‌دادی شوید. این مسیر را تا جایی ادامه دهید که تابلوی بلوار امامزاده علی را مشاهده کنید. سپس وارد این بلوار شوید و به مسیر خود ادامه دهید.

در ادامه مسیر باید وارد جاده سیرجان – بافت شوید و مسیر خود را در آن‌جا ادامه دهید. این مسیر را تا جایی ادامه دهید که در سمت چپ جاده تابلوی جاده باغ سنگی را مشاهده کنید. سپس به چپ بپیچید تا به باغ برسید. افرادی که در شهر کرمان و رفسنجان هستند بهترین راه این است که ابتدا خود را به شهر سیرجان برسانند و سپس این مسیری که گفته شد را طی کنند.

در قسمت پایین لوکیشن باغ سنگی در گوگل مپ را برای شما قرار داده‌ایم تا بتوانید از آن برای مسیریابی استفاده کنید.

آدرس این باغ در نشان

آدرس این باغ در بلد

داستان ساخت باغ سنگی سیرجان

در زمان گذشته، درویش خان یکی از زمین‌داران منطقه بود و به گفته برخی از افراد مساحت زمین‌های او به بیشتر از 40000 متر مربع می‌رسید. در سال 1340 که سخن از اصلاحات ارضی به میان آمد، اون تمام زمین‌های خود را از دست داد. این مسئله حال روحی او را دگرگون کرد و سبب خانه‌نشینی چند ساله درویش خان شد. پس از گذشت چند سال، در یکی از روزها پیر مرد داستان ما تصمیم گرفت تا نارضایتی خود را از این اقدام به تمام مردم ایران نشان دهد.

داستان ساخت باغ درویش خان
عکس از وب سایت دکتر مرتضی فرهادی (عکاس: نامشخص)

درویش خان تصمیم گرفت تا تمام درختان خشکیده خود را در زمین بکارد و از آن‌ها سنگ آویزان کند. این کار تنها برای نشان دادن نارضایتی از اصلاحات ارضی بود که در نهایت باعث خلق یک باغ رویایی به نام باغ سنگی شد. البته باید بگوییم که چیزهای دیگر مانند لاستیک، آینه و فنر نیز از درختان آویزان شده است؛ اما چون تعداد آن‌ها بسیار کم است، چندان به چشم نمی‌آیند.

اکنون چندین سال است که باغ سنگی به عنوان یکی از جذاب‌ترین مکان‌های این شهر شناخته می‌شود و گردشگران زیادی در طول سال از آن دیدن می‌کنند. اگر قصد بازدید از این باغ را دارید، به هیچ عنوان بازدید از سنگ قبر درویش خان که در همین باغ قرار گرفته است را از دست ندهید.

سایر داستان ها درباره ساخت باغ سنگی

داستان های مربوط به باغ سنگی سیرجان
عکس از Fararu (عکاس: نامشخص)

در کنار داستانی که در قسمت بالا گفتیم، چندین روایت دیگر نیز وجود دارد که در بین مردم محلی دست‌به‌دست می‌شود. این داستان‌ها هرچند چندان منطقی و صحیح بنظر نمی‌رسند؛ اما مطالعه درباره آن‌ها می‌تواند جالب و هیجان‌انگیز باشد. از جمله مهم‌ترین این روایات باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • برخی از افراد معتقدند که در یکی از شب‌های زمستانی، درویش خان خواب می‌بیند که در یک باغ سنگی در حال گشت‌و‌گذار است. این خواب جرقه ساخت این جاذبه را در ذهن او روشن می‌کند.
  • عده‌ی دیگری معتقدند که او با هر مشکلی که در زندگی روزمره مواجه می‌شد، یک سنگ به درخت آویزان می‌کرد و سرانجام پس از گذشت چند سال، باغ سنگی سیرجان خلق شد.
  • در یکی دیگر از روایات که کمتر به گوش می‌رسد، مردم معتقدند که پیرمرد قصه ما در سال‌های پایانی عمر خود دچار جنون شده بود و آویزان کردن سنگ از درختان را کار درست و منطقی می‌دانست.

رازهای نهفته در سنگ های باغ سنگی

سنگ های باغ سنگی
عکس از ایرنا (عکاس: Amin Rahmani)

در این باغ بیشتر از 500 سنگ با اندازه و وزن‌های مختلف وجود دارد که با نگاه کردن به آن‌ها چندین سوال مهم و اساسی مطرح می‌شود. از آن‌جایی‌که درویش خان شخصی کر و لال بود، پاسخ این سوالات هرگز مشخص نشد. از جمله مهم‌ترین این رازها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اندازه برخی از سنگ‌ها به‌قدری بزرگ است که یک مرد جوان و تنومند به سختی می‌تواند آن‌ها را از یک نقطه به نقطه دیگر ببرد. سوالی که اینجا مطرح می‌شود این است که یک شخص مسن چگونه می‌تواند این تعداد از سنگ را به تنهایی جا‌به‌جا کند؟ برخی پاسخ این سوال را اینگونه داده‌اند که او برای انتقال آن‌ها از الاغ و شتر کمک گرفته است.
  • در این منطقه هیچ سنگی وجود ندارد و سوال بعدی این است که این سنگ‌ها از کجا آمده‌اند؟ برخی از افراد اینگونه می‌گویند که درویش خان این سنگ‌ها را از روستاهای اطراف جمع‌آوری کرده است.
  • سوال بعدی که در مورد سنگ‌های باغ سنگی در ذهن ایجاد می‌شود، این است که آن‌ها چگونه سوراخ شده‌اند؟ این باغ در زمانی ساخته شده که تجهیزات و ابزارآلات پیشرفته‌ای در دسترس نبوده و سوراخ کردن سنگ‌هایی با این قطر در آن زمان تقریبا غیر ممکن بنظر می‌رسد. این سوال به‌قدری پیچیده است که حتی یک پاسخ احتمالی هم برای آن وجود ندارد.

جاذبه های اطراف باغ سنگی

جاذبه های اطراف باغ سنگی
منبع عکس: Vahid Dehyadgari

پس از بازدید از تمام بخش‌های باغ سنگی و میوه‌های درختان آن، وقت آن است که یک قدم جلوتر بروید و از سایر جاهای دیدنی سیرجان بازدید کنید. لیست پایین نزدیک‌ترین جاذبه‌ها به این باغ را نشان می‌دهد و فاصله آن‌ها را از یکدیگر می‌گوید. این لیست می‌تواند کمک بسیار زیادی به برنامه‌ریزی شما کند.

  • آرامگاه شاه فیروز: یکی از بناهای تاریخی شهر سیرجان است که با قدمت تاریخی و معماری جذاب خود نظر بسیاری از گردشگران را به خود جلب کرده است. آرامگاه شاه فیروز 37.2 کیلومتر (28 دقیقه) با این باغ فاصله دارد.
  • مسجد قلعه سنگ: جزو قدیمی‌ترین مساجد ایران است که در دل یک قلعه سنگی جا خوش کرده است. فاصله این دو مکان از یکدیگر 48.5 کیلومتر (43 دقیقه) است.
  • آرامگاه میر زبیر: از دیگر آرامگاه‌های تاریخی سیرجان است که بازدید از آن نیز ارزش زیادی دارد. فاصله آرامگاه میر زبیر تا باغ سنگی 54.2 کیلومتر (1 ساعت و 5 دقیقه) است.

سخن پایانی

باغ سنگی یکی از عجیب‌ترین باغ‌های ایران است که شخصی به نام درویش خان برای خلق آن چندین سال تلاش کرده است. در این باغ میوه‌ها از جنس سنگ هستند و درختان برگی ندارند. بازدید از این زمین یکی از مهم‌ترین کارهایی است که باید در شهر سیرجان انجام دهید. در این مقاله ما سعی کردیم درباره داستان ساخت، روایات، تاریخچه و جاذبه‌های اطراف این مکان به شما توضیح دهیم. باشد که از مطالعه این مقاله در گردشی تاپ نهایت لذت را برده باشید.

سوالات متداول

باغ سنگی سیرجان کجاست؟

این باغ در فاصله 46 کیلومتری از شهر سیرجان و در روستایی به نام میاندوآب قرار گرفته است.

چه کسی باغ سنگی را ساخته است؟

این جاذبه توسط پیرمردی به نام درویش خان خلق شده و ساخت آن چندین سال طول کشیده است.

هزینه بازدید از باغ درویش خان چقدر است؟

برای بازدید از این مکان نیازی نیست که هزینه‌ای پرداخت کنید.

دلیل ساخت این باغ چیست؟

داستان‌های زیادی درباره ساخت این مکان وجود دارد که محتمل‌ترین آن‌ها این است که درویش خان این باغ را برای بیان اعتراض خود به اصلاحات ارضی ساخته است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4.5 تعداد کل امتیازات 2

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا