جاذبه های گردشگری داخلی

گنبد مشتاقیه

گنبد مشتاقیه و یا سه گنبدان یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی کرمان بوده که مقبره سه تن از مشاهیر شهر کرمان به نام کوثر علی‌شاه همدانی، شیخ اسماعیل هراتی و مشتاق علیشاه است. قدمت این آرامگاه به دوران قاجار می‌رسد و وجود سه گنبد در کنار هم، دلیل شهرت آن است. در ادامه مقاله قصد داریم شما را بیشتر با این گنبد آشنا کنیم و سری به درون آن نیز بزنیم، پس همراه ما باشید.

تاریخچه گنبد مشتاقیه

تاریخچه گنبد مشتاقیه
منبع عکس: فردای کرمان (عکاس: ناشناس)

گنبد مشتاقیه از جمله آثار به جامانده از دوران قاجار است. این بنای تاریخی در سال 1223 شمسی ساخته شده‌ و محل دفن مشتاق علی‌شاه از صوفیان مشهور قرن 18 میلادی و شیخ اسماعیل هراتی و کوثر علیشاه همدانی است. سه گنبدی که در بالای آرامگاه می‌بینیم برای این افراد احداث شده‌ و  بد نیست بدانید علاوه بر مقبره، این بنا شامل مسجد و رواق و همچنین در بخش داخلی آن، دو اتاق می‌شود که محل دفن شاهان و بزرگان دوره قاجار است. آرامگاه مشتاقیه در سال 1345 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

در ابتدا این محوطه محل دفن میرزا حسین خان یکی از سادات معروف شهر کرمان و معروف به میر حسینی بوده‌است. مشتاق علی‌شاه در سال 1164 شمسی به جرم خواندن قرآن به همراه سه تار، سنگ‌سار شده و او را در کنار میرزا حسین خان دفن کردند و از آن پس به آرامگاه مشتاقیه نیز معروف گشت. کوثر علی‌شاه همدانی از صوفیان قرن سیزدهم هجری از دیگر مشاهیری بوده که در این مکان دفن است. وی آثار ادبی زیادی از جمله کتاب تفسیر قرآن کریم به نام دارالتنظیم فارسی را به چاپ رساند.

دو آرامگاه کوثر علی‌شاه و مشتاق علی‌شاه دارای گنبد هایی مزین به کاشی‌کاری هستند. سومین گنبدی که در گنبد مشتاقیه به چشم می‌خورد، متعلق به شیخ اسماعیل هراتی، روحانی پیر و درویشی فقیر است. ایشان به عبادت زیاد مشهوره بوده و درآمد خود را از خشت‌زنی و لگد کردن خمیر گل کوزه در می‌آورد و هیچ‌وقت کمک‌های مالی مردم را نمی‌پذیرفت. محمد اسماعیل خان حاکم شهر کاشان علاقه خاصی به شیخ اسماعیل داشته و پس از فوت وی دستور ساخت آرامگاهی در کنار مشتاق علی‍شاه می‌دهد.

گنبد مشتاقیه کجاست؟

آرامگاه مشتاقیه کجاست؟
منبع عکس: لست سکند (عکاس: نامشخص)

گنبد مشتاقیه شهر کرمان، در میدان شهدا (میدان مشتاق) واقع شده‌است و دسترسی به آن بسیار راحت است. میدان شهدا را وارد خیابان 17 شهریور شده و در ضلع شرقی مسجد جامع و دقیقا روبروی بازار سبزی‌ فروش‌ها، مقبره مشتاقیه را خواهید دید. شما می‌توانید علاوه بر خودروی شخصی، از اتوبوس و تاکسی برای رسیدن به این جاذبه استفاده کنید. در قسمت زیر لوکیشن دقیق این آرامگاه را  از گوگل مپ برایتان قرار داده‌ایم تا بتوانید بهترین و کوتاه‌ترین مسیر را انتخاب کنید.

لوکیشن در نشان

معماری گنبد مشتاقیه

معماری گنبد مشتاقیه
منبع عکس: ویکی پدیا (عکاس: نامشخص)

گنبد مشتاقیه دارای دو ورودی در سمت شمالی و جنوبی است. ورودی اصلی آرامگاه ورودی جنوبی بوده که که شما را به صحن آرامگاه می‌رساند. این قسمت شامل یک سردر، هشتی و ایوان است. گنبدهای موجود در این آرامگاه هرکدام دارای یک ویژگی خاص و منحصر به فرد بوده و به طور کلی مجموعه آرامگاه مشتاقیه و یا نام دیگر آن سه گنبدان، به شکل منظم و متقارن ساخته نشده‌است. گنبدخانه کوثر علیشاه از دو گنبدخانه دیگر بزرگتر بوده و دارای تزئیناتی نظیر کاشی‌کاری، نقاشی، مقرنس و کاربندی نیز است.

گنبد مشتاقیه علیشاه نیز همانند گنبد کوثر علیشاه تزئین شده و در قسمت داخلی آن نیز یک منبر به جا مانده از دوره قاجار زیبایی آن را دو چندان کرده‌است. گنبد شیخ اسماعیل هراتی فاقد هرگونه تزئین خاصی، فقط از آجر تشکیل شده. البته بد نیست بدانید که دو گنبد دیگر نیز در ابتدا آجری  بوده و در طی سالیان اخیر تزئیناتی به آن‌ها اضافه گردیده. در سال 1391 پروژه بزرگ مرمت و بازسازی در این مجموعه با هدف بازسازی مقرنس‌کاری‌ها، استحکام سردرها، مرمت گچ‌بری‌ها و کاشی‌کاری‌های گنبد و پر کردن قنات زیر آرامگاه به دلیل عدم نشست آرامگاه آغاز گردید.

جاهای دیدنی اطراف گنبد مشتاقیه

جاهای دیدنی اطراف گنبد مشتاقیه
منبع عکس: بلد (عکاس: نامشخص)

شهر کرمان یکی از شهرهای تاریخی کشورمان بوده که جاذبه‌های تاریخی زیادی را درون خود جای داده‌است. شما می‌توانید علاوه بر گنبد مشتاقیه از سایر جاهای دیدنی این شهر که در ادامه آن‌ها را لیست کرده‌ایم، دیدن کنید.

  • باغ شازده ماهان (فاصله: 39 کیلومتر )
  • بازار تاریخی کرمان (با فاصله 2 کیلومتر از آرامگاه)
  • باغ فتح آباد (در فاصله 20 کیلومتری از گنبد مشتاقیه)
  • حمام گنجعلی خان (فاصله: 1.5 کیلومتر)
  • باغ موزه هرندی (فاصله: 3.4 کیلومتر)
  • بوستان قلعه دختر (با فاصله 700 متر از آرامگاه مشتاقیه)
  • آتشکده زرتشتیان (فاصله تا سه گنبد: 800 متر)

نکات بازدید از گنبد مشتاقیه

نکات بازدید از گنبد مشتاقیه
منبع عکس: لست سکند (عکاس: نامشخص)
  • هزینه بازدید از گنبد مشتاقیه برای تمامی گردشگران رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
  • شما می‌توانید همه روزه از ساعت 08:00 صبح الی 17:00 عصر از این مکان تاریخی دیدن کنید.
  • شهر کرمان به‌ دلیل آب‌وهوای گرم و خشک خود، تابستان‌های بسیار گرم و زمستان‌های بسیار سردی دارد. از این‌رو بهترین زمان بازدید از گنبد مشتاقیه و سایر جاذبه‌های گردشگری، فصل بهار و اوایل فصل پاییز است.
  • معماری جالب این آرامگاه و دارا بودن 3 گنبد کنار هم، می‌تواند سوژه‌ای عالی برای عکاسی باشد، پس پیشنهاد می‌کنیم دوربین عکاسی‌تان را به همراه داشته باشید.
  • قدمت و ارزش تاریخی این آرامگاه بیشتر از آن ارزش دارد که به خودمان اجازه دهیم به آن آسیبی وارد کنیم، لذا در حفظ آن کوشا باشید تا آیندگان نیز از آن بهره‌مند شوند.

کلام آخر

گنبد مشتاقیه یکی از برجسته‌ترین جاهای دیدنی شهر کرمان بوده و سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند. شهر کرمان در دوره زندیه پایتخت ایران بوده و از این‌رو جاذبه‌های تاریخی زیادی را درون خود جای داده‌است البته باید بدانید که سه گنبدان متعلق به دوران قاجار است. چنانچه تا به امروز از این آرامگاه دیدن نکرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم بازدید از آن را در برنامه خود قرار دهید. از اینکه تا پایان مقاله این مقاله از گردشی تاپ همراه ما بودید، بی‌نهایت سپاسگزاریم.

سوالات متداول

قدمت گنبد مشتاقیه به چه زمانی برمی‌گردد؟

قدمت این آرامگاه به دوران قاجار برمی‌گردد.

گنبد مشتاقیه کجاست؟

آرامگاه مشتاقیه در میدان شهدا (میدان مشتاق) واقع شده‌است.

آرامگاه مشتاقیه محل دفن چه کسانی است؟

این آرامگاه محل دفن کوثر علی‌شاه همدانی، شیخ اسماعیل هراتی و مشتاق علیشاه است.

هزینه بازدید از گنبد مشتاقیه چقدر است؟

هزینه بازدید از این بنای تاریخی برای تمامی افراد رایگان است.

بهترین زمان بازدید از گنبد مشتاقیه کدام است؟

فصل بهار و اوایل فصل پاییز بهترین زمان سفر به شهر کرمان و بازدید از جاذبه‌های دیدنی آن است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 3.5 تعداد کل امتیازات 2

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا