باغ موزه هرندی
یکی از معروفترین جاهای دیدنی کرمان باغ موزه هرندی است. شهرت این باغ به دلیل سکونت چند روزه رضاشاه پهلوی و همچنین وجود دو موزه با ارزش در آن است. این باغ بهخاطر قدمت تاریخی و موزههایش، بسیار مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفتهاست و سالانه افراد زیادی از آن دیدن میکنند. اگر در مورد تاریخچه و معماری این باغ زیبا کنجکاو هستید، ادامه این مقاله از گردشی تاپ را به هیچ عنوان از دست ندهید.
آشنایی با باغ موزه هرندی
باغ موزه هرندی با بیش از 150 سال قدمت، از یک باغ بزرگ و دو ساختمان تشکیل شدهاست. در این ساختمان دو موزه باستان شناسی و ساز سنتی قرار دارد که همواره مورد توجه گردشگران بودهاست. جالب است بدانید در ابتدای ساخت باغ، به مدت 100 سال محل اتراق ماموران مملکتی بوده و با تصمیم خود مالک آن یعنی ابوالقاسم هرندی به موزه تبدیل گردید. این باغ نیز در کنار دیگر جاذبههای دیدنی شهر یزد جلوهای خاص داشته و بازدید از آن خالی از لطف نیست.
تاریخچه باغ موزه هرندی
قدمت باغ موزه هرندی به سال 1247 شمسی میرسد. این باغ در دوره قاجار به دستور یکی از فرماندهان نظامی کرمان، به نام محمدرضا خان عدل السلطان ساخته شد. در سال 1313 شمسی ابوالقاسم هرندی یکی از تجار معروف کرمان این باغ را با قیمت 40 هزار تومان خریداری کرد. هرندی که اصالت یزدی داشت، از این باغ به عنوان محل سکونت خود استفاده میکرد و پذیرای دولتمردانی که به کرمان سفر میکردند، بود.
هنگامی که رضاشاه از ایران تبعید شد، در طول سفرش به خارج از کشور چند روزی را برای استراحت در بین مسیر در این باغ اتراق کرد. پس از این اتفاق، این باغ به شهرت زیادی رسید. از این دوران دو خودروی قدیمی معروف به ماشین رضاشاه در باغ باقی ماندهبود. برخی معتقدند این دو خودرو از اموال شاه بوده و برخی دیگر میگویند این خودروها را هرندی در اختیار رضاشاه قرار دادهاست. داستان هرچه که بوده امروزه ما فقط یکی از آن خودروها را در باغ میبینیم که تعمیر شدهاست.
هرندی در سال 1349 تصمیم گرفت که بخشی از خانهاش را برای ایجاد موزه به وزارت فرهنگ و هنر و مابقی باغ را در سال 1354 این وزارتخانه از او خرید و به طور کامل به موزه تبدیل شد. این باغ تاریخی در آذرماه سال 1354 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. امروزه دو موزه در این باغ برای بازدید عموم وجود دارد که موزه ساز سنتی آن در سال 1380 شروع به کار کرد. سازهایی که در این موزه وجود دارد در سال 1368 از ایرج گلسرخی خریداری شد. ساختمان مرکزی این باغ نیز به موزه باستان شناسی تبدیل شدهاست.
باغ موزه هرندی کجاست؟
باغ موزه هرندی کرمان در خیابان امام این شهر، در کوچه امامزاده جعفر، کوچه مشیر، پلاک 130 واقع شدهاست. برای رسیدن به این مکان میتوانید از وسیله حمل و نقل عمومی استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این موزه ایستگاه طهماسب آباد در خیابان بهشتی است. اگر قصد بازدید از موزه با ماشین شخصی خود را دارید، میتوانید از لوکیشن زیر جهت سهولت در مسیریابی استفاده کنید.
معماری باغ موزه هرندی
سبک معماری این باغ و ساختمان آن تلفیقی از معماری ایرانی – اروپایی است. مساحت باغ موزه هرندی به 25 هزار متر مربع میرسد و ساختمان مرکزی آن در دو طبقه، در ضلع شمالی باغ با زیربنای 2 هزار مترمربع بنا شدهاست. جالب است بدانید نقشه ساختمان مرکزی توسط پسر صاحب اول باغ، دکتر مرتضی قلی اسفندیاری که در فرانسه مشغول به تحصیل بود، برای پدرش فرستاد. این مجموعه براساس طرحهای هندسی مربع و مستطیل به طور نوارهای متصل ساخته شدهاست که در هنر باغسازی ایرانی از این روش استفاده میشود.
در این باغ علاوه بر ساختمان مرکزی، ساختمان خدمه، حمام، گاوگرد و اصطبل وجود دارد. امروزه دیگر اثری از اصطبل نیست و از آشپزخانه آن به عنوان ساختمان اداری باغ استفاده میشود. همچنین در فضای سبز باغ موزه هرندی درختان میوهای نظیر توت، گلابی، انگور، سیب و غیره و همینطور گلهای رز زیبا کاشته شدهاند.
بخشهای مختلف باغ موزه هرندی
همانطور که در بخش معماری مقاله گفته شد، باغ موزه هرندی از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاست که میتوانید از آن دیدن کنید. شاید یکی از جاذبههای باغ علاوه بر موزهها ماشین آقا هرندی است. یک دستگاه کرایسلر مشکی رنگ مدل 1948 در کنار ساختمان مرکزی باغ قرار دارد که میتوانید از آن دیدن کرده و به عکاسی بپردازید. در ادامه مقاله دیگر بخشهای مهم باغ را برایتان توضیح میدهیم.
گاوگرد در باغ موزه هرندی
یکی از بخشهایی که در باغ موزه هرندی میتوانید ببینید گاوگرد آن است. در زمان قدیم از گاوگرد برای انتقال آب از عمق چاه به سطح زمین استفاده میشد. این گاوگرد چوبی در انتهای باغ، در نزدیکی استخر قرار دارد که در گذشته آب چاه را به استخر منتقل میکردند. در کنار آن اتاقهایی برای خدمه ساخته شدهبود که امروزه دیگر اثری از اتاقها نیست.
موزه سازهای سنتی
این موزه در سال 1381 در طبقه همکف ساختمان مرکزی واقع شدهاست. در این موزه بیش از 250 ساز سنتی متنوع نگهداری میشود. سازهایی همچون سنتور، تنبک، تار، دایره، کمانچه، دوتار خراسان، تنبور کرمانشاه، رباب، نی، چنگ، کاسوره خوزستان و غیره وجود دارد که برای علاقهمندان به ساز و موسیقی سنتی مکانی بسیار جذاب تلقی میشود. سازهای این موزه قدمت زیادی دارد و اکثرشان توسط هنرمندان به موزه اهدا شدهاند.
چیزی که بازدید کنندگان این موزه را به وجد میآورد سیستم صوتی ویترینهای آن است. بازدیدکنندگان هنگام دیدن ساز با نحوه نواختن ونوای ساز نیز آشنا میشوند. برروی دیوارها و در کنار ویترینها نقاشیهای خطی زیبایی کشیدهشده است و حال و هوای موزه را بسیار دلنشین میکند. همچنین شما میتوانید تصاویر بزرگان و پیشکسوتان موسیقی ایران را در این موزه تماشا کنید.
به عنوان آخرین نکته از این موزه بد نیست بدانید هر سال مراسمی با عنوان «شبی با موسیقی سنتی ایران» با حضور اساتید موسیقی ایرانی در این مکان برگزار میگردد.
موزه باستان شناسی
موزه باستان شناسی این باغ در طبقه دوم ساختمان مرکزی قرار گرفتهاست. این موزه با هدف آشناسازی مردم با تمدنهای کهن جنوب شرق ایران به ویژه کرمان ایجاد شدهاست. برای مدتی در این موزه سردری از تخت جمشید نگهداری میشد، اما در سال 1385 آن را به خود مجموعه تخت جمشید بازگرداندند. موزه باستان شناسی به دو بخش دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی تقسیم میشود و از پنج غرفه تشکیل شدهاست.
غرفه شهداد
در این غرفه کاوشهای باستان شناسی مجموعه باستانی شهداد را خواهیم دید که به دوران پیش از اسلام برمیگردد و انواع ظروف سفالی، فلزی و سنگی و غیره مربوط به هزارههای سوم و چهارم پیش از میلاد مسیح در اینجا نگهداری میشود. همچنین زیورآلاتی مانند گردنبند را میتوانید در اینجا مشاهده کنید.
غرفه جازموریان (پیش از تاریخ)
این غرفه به پیش از تاریخ تعلق دارد. در اینجا نیز میتوانید آثار کشف شده از جازموریان که در مرز استان کرمان و سیستان و بلوچستان واقع بود را ببینید. این آثار شامل سفالهای بسیار ظریف خاکستری و تبرهای مفرغی و غیره بوده که همگی مربوط به اواخر هزاره سوم و اوایل هزاره دوم پیش از میلاد مسیح است.
غرفه جازموریان (دوره تاریخی)
آثار این غرفه متعلق به دوران سلوکی، اشکانی، آسیای مرکزی، هند، فلات مرکزی ایران، آمیختهای از فرهنگ یونانی و میان رودان است. این آثار شامل ظروف سفالی، بشقاب، کوزه، جامهای سفالی، سر جانورانی همچون قوچ، اسب، گاو و نیم تنه انسان است. از معروفترین اثر این موزه، میتوان به سورنا متعلق به دوران هخامنشی اشاره کرد.
غرفه ظروف سفالی در باغ موزه هرندی
از جمله آثاری که در این موزه میبینیم، آثاری همچون سفالهای منقوش، حیوانات کوچک و ظروف مفرغی است که در کاوشهای جیرفت کشف شدهاند.
غرفه اسلامی
در این غرفه آثاری مربوط به دوران اسلامی را خواهیم دید که شامل سفالهای لعاب دار، اشیای شیشهای نظیر پیهسوز، عطردان و همچنین ظرف فلزی و کتیبههای سنگی مربوط به قرنهای مختلف اسلامی میشود.
جاذبه های اطراف باغ موزه هرندی
در قسمت پایین میتوانید مکانهای توریستی که در نزدیکی باغ موزه هرندی قرار گرفتهاند را مشاهده کنید؛ پیشنهاد میکنیم برای دیدن این موارد نیز برنامهریزی کنید.
- گنبد جبلیه (فاصله: 7 کیلومتر)
- موزه ساعت (با فاصله 4.3 کیلومتری از باغ موزه هرندی واقع شدهاست.)
- آتشکده زرتشتیان کرمان (با فاصله 3.9 کیلومتر)
- قلعه دختر (فاصله: 21.9 کیلومتر)
- باغ شازده ماهان (در فاصله 39.1 کیلومتری از این مجموعه قرار دارد.)
نکات بازدید از باغ موزه هرندی
- هزینه بازدید از موزه باستان شناسی این مجموعه برای گردشگران ایرانی 7 هزار تومان و گردشگران خارجی 30 هزار تومان است.
- هزینه بازدید از موزه سازههای سنتی باغ موزه هرندی برای گردشگران ایرانی 7 هزار تومان و گردشگران خارجی 20 هزار تومان است.
- شما میتوانید همه روزه به جز دوشنبهها از ساعت 08:00 الی 20:00 از این مجموعه دیدنی بازدید کنید.
- بهترین زمان بازدید از این موزه اوایل فصل بهار و فصل پاییز است.
- این موزه بخشهای مختلفی دارد و میتوان عکسهای متنوعی در آنجا گرفت.
سخن پایانی
باغ موزه هرندی بهشتی برای علاقهمندان به سازهای سنتی و تاریخ است. اگر تجربه دیدن این مجموعه را ندارید، پیشنهاد میکنیم که بازدید از آن را در سفر بعدی خود به کرمان در اولویت قرار دهید. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم به طور کامل در مورد این عمارت دیدنی توضیح دهیم. خوشحال میشویم اگر تجربه بازدید خود را به ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
باغ موزه هرندی کجاست؟
این مجموعه تاریخی در خیابان امام، در کوچهای به نام مشیر جا خوش کرده است.
بخش های مختلف باغ موزه هرندی کدامند؟
گاوگرد، موزه سازهای سنتی، غرفه شهداد، موزه باستانشناسی و غرفه ظروف سفالی را باید به عنوان مهمترین بخشهای این مجموعه تاریخی معرفی کنیم.
ساعات بازدید از این جاذبه کدامند؟
این مجموعه تاریخی همهروزه، به غیر از دوشنبهها از ساعت 08:00 الی 20:00 آماده استقبال از گردشگران است.
هزینه بازدید از باغ موزه هرندی چقدر است؟
هزینه بازدید از موزه باستانشناسی این مجموعه برای گردشگران داخلی 7 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 30 هزار تومان است. همچنین برای بازدید از موزه سازهای سنتی خانه هرندی، گردشگران داخلی باید 7 هزار تومان بپردازند و گردشگران خارجی نیز باید 20 هزار تومان پرداخت کنند.