آتشکده زرتشتیان کرمان
آتشکدههای زرتشتیان بهترین جایی است که میتوانید با مردم زرتشتی و آداب و رسوم آنها آشنا شوید. در دورههای مختلف، آتشکدههای زیادی در سراسر ایران ساخته شده است که هر کدام میتواند شما را به هزاران سال قبل ببرد و از دنیای مدرن امروز دور کند. برخی از آنها در طول تاریخ از بین رفتهاند و برخی دیگر مانند آتشکده زرتشتیان کرمان همچنان نفس میکشند.
آتشکده زرتشتیان کرمان با قدمتی که به دوران پهلوی برمیگردد، در لیست جاهای دیدنی کرمان قرار میگیرد و با آتش مقدسی که در خودش جا داده، توجه گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است. در این مقاله از گردشی تاپ همراه ما باشید تا وارد این مکان تاریخی شویم و از نزدیک نگاهی به بخشهای مختلف آن داشته باشیم.
آشنایی با آتشکده زرتشتیان کرمان
این بنای آجری در سال 1303 هجری شمسی (دوره پهلوی) ساخته شده و بهتر از هر جای دیگری شما را با عقاید و آداب و رسوم زرتشتیان آشنا میکند. این مکان در حال حاضر به بزرگترین محل اجتماع زرتشتیان در کرمان تبدیل شده و در طول سال میزبان مراسمات مختلفی است. داگر خوششانس باشید و در زمان حضور شما در این شهر مراسمی برگزار شود، میتوانید از دیدن آن لذت ببرید و یکی از بهترین لحظات عمر خود را ثبت کنید.
سال 1398 که آتشکده زرتشتیان کرمان را از نزدیک دیدم، کلمات حک شده روی سردر اولین چیزی بود که نظرم را جلب کرد. روی سردر این آتشکده کلمات «همت، هوخت و هورشت» نوشته شده که معنی آنها به گفته موبد آتشکده «اندیشه، گفتار و رفتار نیک» میشود. دومین چیزی که نظر من رو جلب کرد آتشی بود که به عنوان <آتش مقدس> معرفی میشد و قدمتی چند هزار ساله دارد؛ این آتش از کشور هندوستان وارد مرزهای ایران شده است.
در کنار آتشکده زرتشتیان کرمان بخشی به نام موزه مردمشناسی زرتشتیان وجود دارد که بخشهای جالب و جذابی را در خودش جا داده و آثار مربوط به صدها سال قبل را به نمایش میگذارد. این مجموعه لقب تنها موزه مردمشناسی زرتشتیان را یدک میکشد و بهنظرم حیف است اگر بازدید از آن را از دست بدهید.
آتشکده زرتشتیان کرمان کجاست؟
این مجموعه تاریخی در شمال شرقی کرمان، در نزدیکی میدان شهدا، بین بلوار انقلاب و بلوار باهنر قرار گرفته است. برای دسترسی به این آتشکده و موزه مردمشناسی زرتشتیان با استفاده از اتوبوس، بهترین راه این است که در ایستگاه میدان شهدا که در فاصله 400 متری از این جاذبه قرار گرفته پیاده شوید و ادامه مسیر را با پیادهروی بروید. اگر تمایل دارید این مسیر را با ماشین خودتان طی کنید، از لوکیشن زیر برای مسیریابی استفاده کنید؛ فقط یادتان باشد که در اطراف آتشکده زرتشتیان کرمان پارکینگ عمومی وجود ندارد و باید ماشین خود را در مکانی امن، در نزدیک این جاذبه پارک کنید.
جاهای دیدنی اطراف آتشکده زرتشتیان کرمان
- مسجد و تکیه امام رضا (ع) با فاصله 510 متری از این جاذبه.
- آرامگاه مشتاقیه با فاصله 857 متر.
- یخدان مویدی در فاصله 2.7 کیلومتری.
- گنبد جبلیه یا موزه سنگ کرمان با فاصله 3.1 کیلومتر از آتشکده زرتشتیان کرمان.
تاریخچه آتشکده زرتشتیان کرمان
این آتشکده در سال 1303 توسط شخصی به نام جمشید خدارحم نرسی آبادی در یکی از محلههای زرتشتنشین کرمان ساخته شد. داستان ساخت آتشکده زرتشتیان کرمان از این قرار است که این شخص به عنوان یکی از تاجران موفق هندی وارد کشور میشود تا روابط تجاری بین ایران و هندوستان برقرار کند. در این سفر از شهرهای زیادی از جمله کرمان بازدید میکند و ناگهان به این فکر میافتد که اقامتگاهی برای زرتشتیانی که به این شهر میآیند احداث کند.
او برای ساخت آتشکده زرتشتیان کرمان باغ زیبایی که روبهروی مدرسه ملی زرتشتیان قرار گرفته بود را انتخاب کرد و سه دانگ از این زمین را برای تحقق این هدف خرید. این آتشکده در سال 1303 ساخته شد و جمشید خدارحم آن را به انجمن جوانان زرتشتی کرمان اهدا کرد. صاحب این باغ پس از مدتی سه دانگ دیگر را نیز وقت این انجمن کرد تا امروز تمام این باغ تحت سلطه آتشکده و موزه مردمشناسی کرمان قرار بگیرد.
آتشکده زرتشتیان کرمان در ابتدا 4000 متر مربع مساحت داشت و این مساحت بعدها با کمک دهها نفر از خیرین شهر به 8000 متر مربع افزایش پیدا کرد. به لطف این افزایش مساحت امروزه بخشهای کتابخانه، مرکز کامپیوتر، سالن اجتماعات، سالن ناهارخوری و موزه مردمشناسی زرتشتیان با نظم خاصی در کنار یکدیگر قراره گرفتهاند تا این مجموعه چیزی کم نداشته باشد.
درباره موزه مردمشناسی زرتشتیان
این موزه یکی از مهمترین بخشهای آتشکده زرتشتیان کرمان است که توسط شخصی به نام مهیندخت سیاوشیان ساخته شده است. این موزه دارای دو طبقه است که طبقه اول به لوازم آشپزی، کتیبهها، کتابهای تاریخی و لباسهای مخصوص زرتشتیان اختصاص دارد و طبقه دوم هم عکسهای قدیمی را به نمایش میگذارد. در بین این طبقات هم فضایی به لوازم کشاورزی اختصاص پیدا کرده که دیدن آنها هم خالی از لطف نیست.
تقریبا تمام آثار این موزه از نظر من جذاب بودند؛ اما چیزی که بیشتر از همه نظر من رو به خودش جلب کرد، بخش پوشش زرتشتیان بود که لباسهایی با قدمت 150 سال را به نمایش میگذارد. در بین این لباسها چارقد، کت، پیراهن و لچک به چشم میخورند که تفاوت زیادی با پوشش امروزی دارند. در بخش دیگری از موزه آتشکده زرتشتیان کرمان، یک آتشدان دستی مربوط به سال 1207 وجود دارد که دیدن آن هم به شدت پیشنهاد میشود.
قدیمیترین اثر موزه مردمشناسی زرتشتیان کرمان نیز یک کتاب تاریخی با قدمت 200 ساله است که توسط گاتاها نوشته شده و بهنظرم بازدید از اون هم میتواند خیلی جذاب باشد. ماجراجویی خود در آتشکده زرتشتیان کرمان را با دیدن عکسهای قدیمی طبقه دوم و چراغهای نفتی قدیمی به اتمام برسانید.
سخن پایانی
آتشکده کرمان با بخشهای متنوع و جذابی که دارد، به یکی از خاصترین جاذبههای این شهر تبدیل شده و ارزش زیادی برای دیدن دارد. بازدید از این آتشکده و موزه مردمشناسی آن با تهیه یک بلیط ارزانقیمت امکانپذیر است و واقعا حیف است اگر آن را از دست بدهید. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردم که تجربه خودم از بازدید این بنای تاریخی را با شما به اشتراک بگذارم و تا حد امکان زیباییهای این جاذبه را در کلمات خلاصه کنم. از اینکه گردشی تاپ را برای مطالعه درباره این جاذبه انتخاب کردید، سپاسگزاریم.
هزینه بازدید از آتشکده زرتشتیان کرمان چقدر است؟
هزینه بازدید از این جاذبه برای گردشگران داخلی در سال 1401 برابر 5000 تومان است.
ساعات فعالیت آتشکده زرتشتیان کرمان کدامند؟
این موزه همهروزه از ساعت 08:00 الی 14:00 آماده استقبال از گردشگرانی است که مشتاق ماجراجویی در زندگی زرتشتیان هستند.
موزه مردم شناسی زرتشتیان کرمان کجاست؟
این موزه در نزدیکی میدان شهدا، در بین بلوار انقلاب و بلوار باهنر جا خوش کرده است.