موزه فرش اردکان
موزه فرش اردکان یکی از خاصترین و متفاوتترین موزههای کشور است که در محله چرخاب این شهر، در یک ساختمان قدیمی جا خوش کرده است. در این موزه، میتوانید با مراحل بافتن یک فرش آشنا شوید و از دیدن فرشهایی که هنر دست زنان و مردان اردکان است لذت ببرید. همچنین میتوانید از ماجراجویی در میان کارگاههای مربوط به دوره صفوی لذت ببرید. در یک کلام، باید بگوییم که این موزه، جزو آن دسته از جاهای دیدنی اردکان است که بازدید از آن را نباید از دست دهید.
در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ، همراه ما باشید تا قدم به داخل موزه فرش شهر اردکان بگذاریم و نگاه نزدیکی به بخشهای مختلف آن داشته باشیم.
آشنایی با موزه فرش اردکان
بسیاری از مردم شهر اردکان، هنر فرشبافی را مانند زبان مادری خود میشناسند. زنان و مردان این شهر، فرشهای دستبافت زیادی را خلق کردهاند که هر کدام از آنها طرح و نقش خاص خود را دارد. تا قبل از سال 1388، مردم جایی برای نشان دادن این هنر به عموم مردم را در اختیار نداشتند. تا اینکه در این سال، شخصی به نام “استاد پور شاهمحمدی” که از استادان ماهر فرشبافی است، موزه فرش اردکان را در خانه افضلی افتتاح کرد.
این موزه، با هدف نشان دادن مراحل بافت یک فرش به علاقهمندان راهاندازی شد و در همان ماههای ابتدایی، با استقبال خوبی از سمت هنردوستان مواجه شد. یکی دیگر از اهداف تاسیس موزه فرش اردکان، نشان دادن فرشهای بافتهشده توسط زنان و مردان این شهر به مردم ایران و جهان بود که در این امر نیز، بسیار موفق عمل کرد. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که به هنر فرشبافی علاقه دارید و میخواهید فرشهای دستبافت را از نزدیک ببینید، بازدید از این موزه را از دست ندهید.
موزه فرش اردکان کجاست؟
این موزه جذاب در محله چرخاب شهر اردکان، در بلوار آیتالله خامنهای، کوچه امجد، پلاک 77 قرار گرفته است. اگر میخواهید از اتوبوسها برای دسترسی به این جاذبه استفاده کنید، باید در ایستگاه میدان طالقانی پیاده شوید و ادامه مسیر را پیادهروی کنید. همچنین اگر قصد استفاده از تاکسیهای شهری را دارید، باید در میدان طالقانی پیاده شوید و چند دقیقهای پیادهروی کنید. افرادی که قصد دارند از اتومبیل خودشان برای رسیدن به موزه فرش اردکان استفاده کنند، میتوانند از لوکیشن زیر برای مسیریابی بهتر استفاده کنند.
آشنایی با ساختمان موزه فرش اردکان
همانطور که گفتیم، این موزه در یک خانه قدیمی به نام خانه ملک افضلی قرار گرفته است. قدمت این خانه به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی برمیگردد و در بخشهای مختلف آن، معماری این دوران را میتوانید مشاهده کنید. این خانه 1200 متر مربع مساحت دارد و مانند بسیاری از خانههای قدیمی دیگر، به صورت ویلایی طراحی و ساخته شده است. لازم است بدانید که این خانه یک مکان تاجرنشین بوده و شخصی به نام افضلی در آن زندگی میکرده است.
خانه تاریخی افضلی که با نام ساختمان موزه فرش اردکان نیز شناخته میشود، دارای یک حیاط نسبتا بزرگ است که در مرکز آن، یک حوض آب مستطیلیشکل قرار گرفته است. ایوان این خانه با ستونهای قدیمی و دربهای چوبی خود، در سمت شمالی حوض قرار گرفته و در همان نگاه اول، شما را شیفته خود میکند. همچنین، وجود اتاقهای قدیمی با دربهای چوبی در اطراف حوض مجموعه نیز، زیبایی خانه را چندین برابر کرده است.
دیوارهای کاهگلی این خانه که به گچکاریهای زیبا مزین شدهاند، از دیگر زیباییهای معماری خانه ملک افضلی است. از آنجایی که این خانه یک مکان تاجر نشین بوده، بنابراین دارای بخشهایی است که نمیتوانید در خانه رعیتنشین قدیمی پیدا کنید. از جمله مهمترین این بخشها باید به وجود اتاق تابستاننشین، اتاق زمستاننشین، سرداب، پایاب قنات، بادگیر و حوضخانه اشاره کنیم.
درون موزه فرش اردکان چه خبر است؟
این موزه به صورت کلی به دو بخش تقسیم میشود؛ بخش اول جایی است که میتوانید با مسیر بافتن یک فرش آشنا شوید و بخش دوم هم جایی است که میتوانید از دیدن فرشهای بافته شده توسط مردان و زنان اردکانی لذت ببرید. هر بخش زیباییهای خاص خود را دارد و پیشنهاد میکنیم که با گذاشتن وقت کافی، از تمام آنها دیدن کنید. در ادامه همراه ما باشید تا درباره هر کدام از بخشها به صورت کامل توضیح دهیم.
بخش آموزشی
بافتن یک فرش چندین مرحله مختلف را شامل میشود که هر کدام از مراحل، نیازمند تجربه و مهارت بالایی هستند. اگر میخواهید با تمام این مراحل به صورت حضوری آشنا شوید، موزه فرش اردکان یکی از بهترین گزینههاست. نحوه برپا کردن دار قالی جزو اولین و مهمترین آموزشهایی است که در این مجموعه به شما داده میشود. در کنار آن، نحوه نشستن پشت دار قالی و طریقه استفاده از ابزار مورد نیاز برای این کار را خواهید آموخت.
در ادامه ماجراجویی در موزه فرش اردکان، با بخشهای دیگر این هنر مانند طراحی مدرن، ریسندگی، پنبه پاککنی و رنگرزی آشنا خواهید شد. زمانی که تمام این مراحل را به خوبی بیاموزید، میتوانید برای بافتن یک فرش دستبافت تمرین خود را آغاز کنید و هنر دست خود را خلق کنید.
بخش فرش های دستبافت موزه فرش اردکان
بسیاری از افراد، پس از آشنایی با مراحل مختلف هنر فرشبافی، تمایل دارند که محصول این هنر را مشاهده کنند. موزه فرش اردکان برای این دسته از افراد نیز بخش جداگانهای را در نظر گرفته است. در این بخش میتوانید از دیدن فرشهای بافتهشده توسط مردان و زنان شهر اردکان لذت ببرید. همچنین میتوانید از گشتوگذار در کارگاههای دوره قاجاریه و زیلوهای مربوط به سال 837 هجری قمری نیز لذت ببرید.
جاذبه های اطراف موزه فرش اردکان
بازدید از این موزه پایان ماجراجویی در شهر زیبای اردکان نیست. در اطراف موزه فرش شهر اردکان، چندین جاذبه خارقالعاده قرار گرفته که پیشنهاد میکنیم برای دیدن آنها نیز برنامهریزی کنید. از جمله مهمترین موارد باید به جاذبههای زیر اشاره کنیم:
- مسجد جامع: این مسجد با قدمتی که به دوره صفویه برمیگردد، یکی از مهمترین بناهای تاریخی شهر محسوب میشود و دیدن آن ارزش بسیار زیادی دارد. مسجد جامع اردکان در فاصله 2.2 کیلومتری از این موزه قرار گرفته است.
- موزه مردمشناسی اردکان: اگر میخواهید با فرهنگ و تمدن مردم این شهر در گذشته آشنا شوید، موزه مردم شناسی اردکان جایی است که باید از آن دیدن کنید. این موزه، تنها 200 متر با موزه فرش اردکان فاصله دارد.
- کاروانسرای ارجنان: اگر عاشق گشتوگذار در کاروانسراهای تاریخی ایران هستید، کاروانسرای ارجنان گزینه بسیار جذابی است. این مجموعه در فاصله 23.8 کیلومتری از این موزه جا خوش کرده است.
نکات بازدید از موزه فرش اردکان
- برای بازدید از خانه افضلی اردکان باید بلیط تهیه کنید که هزینه آن برای گردشگران داخلی 5000 تومان و برای گردشگران خارجی 30000 تومان است. همچنین باید بدانید که تهیه بلیط به صورت حضوری امکانپذیر است.
- این موزه در تمام روزهای هفته به غیر از ایام تعطیل رسمی، از ساعت 08:00 تا 13:00 و از ساعت 17:00 تا 19:00 پذیرای گردشگران است.
- ساختمان این موزه یک بنای تاریخی و ارزشمند است؛ بنابراین، از وارد کردن آسیب به بخشهای مختلف آن خودداری کنید.
- در اطراف حوض این مجموعه، چندین صندلی چوبی قرار گرفته که میتوانید دقایقی را روی آنها بنشینید و از دیدن معماری اصیل ایرانی لذت ببرید.
- گرفتن عکس یادگاری با بخشهای مختلف این خانه تاریخی را به هیچ عنوان فراموش نکنید.
- بازدید از تمام بخشهای موزه فرش اردکان تقریبا 2 ساعت از زمان شما را میگیرد.
سخن پایانی
موزه فرش اردکان جایی برای معرفی هنر فرشبافی و نشان دادن محصولات دست زنان و مردان اردکان است. این موزه در یک خانه تاریخی قرار گرفته تا جذابیت آن برای گردشگران داخلی و خارجی چندین برابر شود. در این مقاله از گردشی تاپ به صورت کامل درباره بخشهای مختلف موزه و خانه افضلی توضیح دادیم و سعی کردیم که سفر کوتاهی به داخل این مجموعه داشته باشیم. امیدواریم که از مطالعه این مقاله در گردشی تاپ لذت برده باشید.
سوالات متداول
موزه فرش اردکان کجاست؟
این موزه در محله چرخاب شهر اردکان، در بلوار آیتالله خامنهای، در کوچهای به نام امجد قرار گرفته است.
موزه فرش اردکان در چه سالی تاسیس شد؟
این موزه در سال 1388، با همت شخصی به نام استاد پور شاهمحمدی تاسیس شد.
قدمت خانه افضلی اردکان چقدر است؟
قدمت این خانه به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی برمیگردد. اگر به بخشهای مختلف خانه نگاه کنید، متوجه خواهید شد که معماری خانه نیز ترکیبی از معماری این دو دوره است.
هزینه بازدید از موزه فرش اردکان چقدر است؟
هزینه بازدید از این مجموعه برای گردشگران خارجی 30000 تومان و برای گردشگران داخلی 5000 تومان است.